У бібліотеці села Воєгоща провели вечір пам'яті жертв Голодомору

28 Листопада 2017, 15:48
3127
У знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників у бібліотеці села Воєгоща проведено вечір пам’яті «Голодомор 1932-1933 рр. Жнива скорботи й ужинок історії».
 
Про це повідомляє бібліотека-філія с. Воєгоща Камінь-Каширської ЦБС
 
Захід розпочався із загальнонаціональної хвилини мовчання. 
 
Присутні долучились до всеукраїнської акції «Запали свічку» та переглянули документальний фільм про  одну з найтрагічніших подій за всю історію нашої країни – Голодомор 1932-1933 років. 

 


1


 

Коментарі
28 Листопада 2017, 23:51
Шкода, що місцевого батюшку не покликали на цю зустріч з дітьми для участі в обговоренні причин, обставин та наслідків цього Великого голоду і Великої ганьби Кремля, котра не сприйнята там ні світською, ні духовною владою й донині. Нехай би дітки наказали батюшці, а той, у свою чергу, Волинському єпископу Нафанаїлу, котрий згідно своєї посади братиме участь у Архирейському соборі РПЦ з 29 листопада до 2 грудня цього року в Москві, який очолюватимуть Кірил та Путін. Нехай би він вустами цих діток закликав цю Церкву пролити бодай лукаву сльозу за невинно убієнним народом, вина котрого лишень та, що він є українським... Попросив би залишити український Донбас у спокої, забрати звідти армаду танків, кількість яких вже перевершила танковий потенціал Британії! Скільки ж може Росія наводити порядки у чужих державах, не зробивши нічого путнього для свого народу?
29 Листопада 2017, 01:04
Вже краще би пресвітера штундів попросили взяти участь у обговорені. Ті в Москву не їздять, Кірілу не підчиняються, до московського патріархату діла не мають, "братами во Христе" не називаються, а тихенько перейшли на українську мову на своїх зібраннях, в Европу їздять і культури набираються і mony-mony привозять.
29 Листопада 2017, 13:35
Підтримую Вас у цій пропозиції, адже протестанти окрім всього наведеного, ще й проявляють громадську активність у облаштуванні громадського простору - вулиць, скверів, парків та інших об'єктів інфраструктури міста та сіл району. Інша справа, що у попередньому коментарі, вочевидь, хотіли підкреслити крайнощі, у які кидається світська влада Московії. Адже поява Президента на Архієрейському соборі РПЦ є продовженням політики "цезаропапізму", що сягає своїми коренями у період завоювання османами Візантії та фактичне управління імператорами Патріархією. Росія далеко від цього не втекла, згадати хоча б призначення Петром І у 1721 році полковника Івана Болтіна першим обер-прокурором Священного Синоду, або розпорядження Сталіна у 1943 році про перейменування РОсійської православної церкви у РУську православну та надання новообраному Патріарху Сергію статусу Всея РУси (замість "Росії" при Патрх. Тихону). До цього ж призначивши полковника МГБ (НКВД) Карпова "председателем Совета по делам Русской православной церкви...
29 Листопада 2017, 22:01
Тільки що читала про доповідь Кіріла на Соборі. Я в шоці, чомусь не звертала уваги, а виявляється що русска церква ще не має катизису. Про що у своїй доповіді наголосив Кіріл:<br/>&quot;Святейший Патриарх Кирилл рассказал членам Архиерейского Собора о ходе работы по созданию Катехизиса Русской Православной Церкви&quot; Але чого дивуватись вчора 28 листопада було 100 років як розпочав свою роботу &quot;Всероссийский поместный собор&quot;, на якому &quot;через 196 років правління Русскою греко-кафолической Церквью востановлено партриаршество&quot;, тобто обрано митрополита Тихона(Висилий Иванович Белавин) на Патріарха Московського, на якого було вчинено два замахи, Помер в 1925 р. І знову Патріарх не обирався, аж до 1943 року. Аж під час війни в 1943 році Іван Миколайович Старгородський пішов на співпрацю із органам влади та був обраний Патріархом Московським з іменем Сергій. Пане, Хрін, прошу вас не перекладайте московське слово &quot;русская&quot; українською &quot;руська&quot;, бо тоді виникає замішання в читачів, адже у Львові 2 травня 1848 році було створена Головна Руська Рада ще за бабці Австрії, це ж не означає, що її москалі створили. Просто в ці часи українців в Російській імперії називали &quot;малороссами&quot;, а у Австро-Угорській імперії - русинами, . Ця назва збереглась аж 1920 років. Та й то декотрі закарпатці не хочуть називатись українцями, а звуть себе русинами до сих пір.
29 Листопада 2017, 22:52
Каюсь, Оленко! Допустив гріх, нашвидкоруч писав комент і добре не вичитав, бо Сталін &quot;российскую&quot; лукаво перейменував на &quot;русскую&quot; православную церковь. Я виділив великими літеру &quot;О&quot;, котру замінили на &quot;У&quot;, застосувавши вже тоді гібридний підхід, мовляв наступниця традиції Київської Русі. Це схоже, як і у Вас вкралась помилка у прізвище Страгородський, але ж суть дійсно не у цьому, а у тому, що Іван Миколайович пішов на співпрацю з органами, і привселюдно йому вже після інтронізації на Патріарха лобизали руцю ті, хто давав команди підривати вибухівкою та валити церкви, у т.ч. Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві, котрий пережив монгольське нашестя...
29 Листопада 2017, 23:33
Буває за поспіхом та не встигаємо)) он, я тільки що побачила в першому реченні замість &quot;катихизису&quot; написала &quot;катизису&quot;. Шукаю співдоповідь Онуфрія на Соборі, зразу ж за Кірілом виступав.
29 Листопада 2017, 23:53
УНІАН, до слова, також перекладає як &quot;руська православна&quot;, тому я зацитую мовою оригіналу, аби знову не дістати від Вас на горіхи, преподобного Кіріла з Собору: «На протяжении уже почти четырех лет вся полнота Русской Православной Церкви возносит ко Престолу Вседержителя горячие молитвы о прекращении кровавого разделения на территории Украины. Блаженнейший митрополит Онуфрий, епископат, духовенство и все верные чада Украинской Православной Церкви действительно нуждаются в сугубых молитвах. События последних лет подтверждают, что Украинская Православная Церковь остается единственной силой, способной объединять украинское общество. Мужественная, взвешенная позиция ее Священноначалия, не позволяющего втянуть Церковь в конфликт ни на одной из его сторон, приносит свои благие плоды». Ось так, не більше, й не менше - впродовж вже майже 4 століть небораки моляться проти &quot; кровавого разделения на территории Украины&quot;. І, на жаль, нічого не допомагає - ні Пьйотр з Катериною, ні Ніколаї з Алєксандрами, ні ні Мурав'йов з солдатами, навіть МГБ /НКВД/КГБ/Ф(СБ)У з Голодоморами та ГУЛАГами та &quot;зелені чоловічки&quot; з бурятами ніяк ради не можуть дати. От, холєра ясна, вперті ті хохли...
30 Листопада 2017, 02:10
Я не здивована таким перекладом, бо сама читаю&quot;руська православна&quot;, але чи ви бачили хоча б один документ де було б вжито &quot;Київська Русь&quot;, була назва Русь і не Древня і не Київська, Ці назви придумані для того, щоб ординські історики придумали, що ще була й Московська Русь, Та що я вам розказую, ви самі це добре знаєте. От знайшла документи, які були прийняті на Константинопольському соборі в червні 1686 року. ЦІ документи увів в історичну науку в Сергей Соловьев. <br/>А Сергій Олексійович Терновський випускник Київської духовної академії зробив переклад і видав &quot;созданный кем-то в недрах Посольского приказа сборник &quot; в Києві 1872р., пізніше він став професором Казанської духовної академії і біблеїстом. На цьому соборі канонічними підсумками стали два документи - дві соборні грамоти, підписані патріархом Діонісієм і всім собором єпіскопів патріархату. Одна на імя московських царів, друга вірним Київської митрополії. Супер інформація, як же ж московити брешуть! вічні брехуни. Із документа видно, що &quot; что речь о переуступке Киевской митрополии не шла. І дальше всі застороги о Московсському патріархові і висновок грамоти - &quot;Киевская митрополия остается в составе Константинопольского патриархата&quot;
30 Листопада 2017, 11:21
Там ціла історія гібридного набуття Московією своєї &quot;канонічності&quot; - від отримання Патріархату від ув'язненого в Москві Константинопольського Патріарха Єремії у 1588 році до вільного перейменування Сталіним з полковникам МГБ самої назви та статусу Патріарха, як це було з вищезгаданим Сергієм. Існує давній офіційний документ про єдність Київської митрополї православної церкви з Константинополем, він з'явився при оформленні статусу православ'я у Речі Посполитій, як опосередковане твердження про неканонічне від'єднання Київської Церкви від материнської Вселенської церкви. Деталі згодом через брак часу та й читачу важко одразу це все осмислити.
30 Листопада 2017, 12:04
В продовження до 09:21 30.11.2017<br/>У Томосі Вселенського патріарха Григорія VІІ від 1924 року про дарування автокефалії Польській православній церкві серед іншого мовилось про події 1686 року «… перше відокремлення від Нашого Престолу Київської Митрополії і православних митрополій Литви та Польщі, залежних від неї, а також прилучення їх до Святої Московської Церкви настало не за приписами канонічних правил…».<br/>Ну і ще одне. Початок всієї цієї церковної &quot;перестройки&quot; слід шукати після сумновідомої Переяславської Ради 1654 року про ситуативний військовий союз Гетьманської держави Богдана Хмельницького з Московією, яку у Кремлі потрактували як &quot;вічний союз&quot; та &quot;единое и неделимое госсударство&quot;. А вже свій &quot;смітюх&quot;, котрий запрошував &quot;Путін прийди&quot; завжди знайдеться. Тоді ним виявився також наш земляк, такий собі добре відомий знавцям православ'я Гедеон Четвертинський - єпископ Луцький і Отрозький Константинопольського патріархату, котрий у 1685 році самовільно прийняв підпорядкування Московській церкві і відтоді вважється першим неканонічний єпископом Московської церкви з титулом Митрополит Київський, Галицький і всієї Русі.
30 Листопада 2017, 17:35
Не планував більше &quot;вантажити&quot; різною інформацією, але від свіжої спокуси не утримався. Я про сьогоднішню &quot;чолобитну&quot; Онуфрія до Кірила щодо окремого статусу УПЦ МП, яка є нині за офіційним статусом &quot;самоврядною церквою&quot; у лоні РПЦ. Зокрема, повідомляють ЗМІ, Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій просить Російську православну церкву надати особливий статус УПЦ МП, щоб підвищити її авторитет в Україні та припинити &quot;спекуляції, спрямовані на підрив авторитету Української православної церкви в очах мільйонів українців&quot;. Для цього, стверджує Онуфрій, потрібно підкреслити особливий статус Української православної церкви в статуті Російської православної церкви. Крім того, вважає Митрополит, у цьому розділі необхідно позначити, що Українській православній церкві надана незалежність і самостійність в її управлінні, і що УПЦ є &quot;незалежною і самостійною в своєму управлінні з правами широкої автономії&quot;. <br/>Зрозуміло, що без попереднього узгодження у Москві ніхто ніяких заяв не робить, тому Кірил, вочевидь, &quot;благословит&quot; зі сподіваннями на &quot;пакращення&quot; ситуації &quot;на&quot; Україні. Але вся ця вистава мені нагадує широкі права колишньої УРСР у складі СССР з &quot;правом самовизначення аж до відокремлення&quot;. Хто правильно не розумів цього &quot;права&quot; міг без зайвих зволікань отримати грунтовне й детальне його роз'яснення на широких просторах Сибіру та в інших &quot;не дуже віддалених місцях&quot;.
30 Листопада 2017, 18:22
Я би могла зрозуміти цей крок Онуфрія, як поступ розміром на одну ступню до автокефалії, але вірити обіцянкам московитів себе не поважати. &quot;Русские&quot; мають великий досвід обіцяти, а тоді обманути. Вони натренувались спочатку на православних знищили Готську і Кефайьку митрополію в Криму 1788 році, пізніше, знищили греко-католиків 1839, пізніше католиків України та Білорусі. Побачимо які зміни проведе Онуфрій, вже маючи особливий статус в лоні РПЦ, може перейдуть на рідну мову і все.
30 Листопада 2017, 18:35
Ну, супер фінт виконали з особливим статусом і центром управлінням УПЦ МП в Києві. Дивимось УП.
30 Листопада 2017, 18:57
Найцікавіші речі будуть творитися ближче лютого наступного року. Отож запасаємось &quot;поп&quot;корном, влаштовуємось зручніше, безпечніше і спостерігаємо та беремо участь...
01 Грудня 2017, 12:33
Не знаю чи Ви знайшли для ознайомлення текст з доповіддю Митрополита Онуфрія на Соборі? Якщо ні, то зайдіть на УНІАН, у розділі Спецпроекти є підрозділ &quot;Релігії&quot;. Не хочу оцінювати доповіді, бо в умовах війни Церкві не так просто знайти золоту середину, аби досягнути поставленої цілі. У цілому надто заполітизована та відверто узгоджена &quot;со Святейшим&quot; промова... Кидається у вічі радість РПЦ про Харківський Собор, яким своєчасно інкорпоровано до УПЦ Володимира (Сабодана). Звичайно, що цю доповідь Онуфрія не можна сприймати без осмислення так званого &quot;покаянного&quot; листа Філарета до Кірила у зв'язку з тим, що Московська Патріархія першою висловила бажання вступити в діалог з Патріархом Філаретом щодо подолання всього комплексу проблем, які перешкоджають нормальному церковному спілкуванню між РПЦ і УПЦ КП, як це має бути між Помісними Церквами.
01 Грудня 2017, 14:07
Звичайно, що знайшла, але на россайті. Звичайно, що прочитала і лист Філарета. Рада, що на соборі визначили комісію для перемовин РПЦ з УПЦ КП, склад комісії з українських ієрархів та двох московських смотрящих, щоб &quot;хахли чаво&quot; не втяли. Емоцій ніяких, московитам не вірю, будуть забалакувати як уміють. Недавно була на книжковій ярмарці, зайшла в центрі у храм, ще реставрують, оторопіла, бо відправа йшла на англійській мові. Вистояла до кінця, щоб запитати чому на англійській. Взнала - для туристів. То чого питається не може відправлятись літургія на московській мові там, де переважно живуть &quot;русскогаварящіє&quot;, ми ж хочемо бути культурною нацією можемо їм і дозволити, щоб громадяни з московським коренем слухали службу Божу на своїй мові. Але ми українці у всіх храмах, що належать нам по праву повинні чути тільки рідну мову, А для пам'яті народної в означені часи і на церковнословянській київського ізводу, щоб ми не забули що на такій мові молились наші предки та литвини(білоруси) і що вона звучала від Вільна до Запоріжжя і Криму, а в Любліні у вавелі на стінах та парусах є написи нею, якщо поляки ше не замалювали.
01 Грудня 2017, 15:30
Прикро, але найменші сподівання на &quot;прозріння&quot; РПЦ не знаходять жодного підтвердження. І Ви справедливо стверджуєте, що &quot;емоцій ніяких, московитам не вірю&quot;. У ЗМІ з'явилися матеріали та відгуки експертів про справжню відповідь Москви на заклики Онуфрія щодо підсилення самостійності УПЦ МП. Зокрема, в &quot;пакращеному&quot; варіанті самостійності московської філії в Україні з'явилося обов'язкове поминання Патріарха РПЦ, чого не було записано раніше. З'явилась також потреба узгоджувати та затверджувати у Москві утворення чи ліквідацію українських єпархій, їх намісників та інші схожі &quot;вольності&quot; даровані Кірилом, що схожі, як я і передбачав раніше, на &quot;широкі права колишньої УРСР у складі СССР з &quot;правом самовизначення аж до відокремлення&quot;. Що ж, поживемо-побачимо, чи поминання Кірила вголос, або нищечком, у кожній українській церкві та інші хитрощі північного сусіда додадуть поваги до цієї гібридної самостійності, чи розкриють очі і тим, хто був затуманений досі... Най ся діє воля Божа!
01 Грудня 2017, 22:01
Шкода наших поліщуків, коли їхні батюшки обов'язково будуть поминати Кіріла в церкві, майбути тепер дулю триматимуть в кишені, чи в рукаві ))
01 Грудня 2017, 23:04
Авжеж, шкода! Але шкода їх через те, що їм всеїдно кого там батюшка буде хтіти поминати. Боржній перехрестелася одразу за батюшкою й людьме та й дальше свою думу думає неборака - як то і за який гріш буде зробети дочці весіллє на 300 душ посля Паски, як посля отдади довги і ше багато чого... Йой, хто там буде слухати про кого і про шо говоретиме батюшка, воно й так мало шо понятно з того церковнословянського, але ж то так тре, бо то діди й прадіди так молились одвіку... От яка штука, Оленко! Шкода, ше й як, не те слово!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024