Депутат Черченської сільради подав на сільського голову до суду

30 Листопада 2017, 19:37
10206

Житель села Черче Анатолій Дзенік подав позов до суду на голову Черченської сільської ради Юрія Соколова за ненадання публічної інформації на запит.

У приміщенні Камінь-Каширського районного суду 10 листопада 2017 року за адміністративною справою відбулося судове засідання в складі головуючого - судді Бориса Гамули та за участю секретаря Тетяни Карпік.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд вважає позов безпідставним і таким, що до задоволення не підлягає.

 

ПЕРЕДІСТОРІЯ

 

Позивач Анатолій Дзенік, що є депутатом Черченської сільської ради звертався до сільського голови з проханням надати йому копії:

  • відомостей про заробітну плату працівників сільської ради;
  • розпоряджень сільського голови про розподіл коштів на премії працівникам сільської ради;
  • протоколів засідань сесії сільської ради та її рішень;
  • штатного розпису працівників сільської ради за 2015-2017 роки;
  • списку працівників місцевої пожежної охорони та відомостей про отримання ними заробітної плати.

Вказані документи позивач не отримав і вважає, що Черченський сільський голова порушив вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Посилаючись на викладені вище обставини, просить суд зобов'язати відповідача надати йому копії вказаних у заяві документів та стягнути з відповідача всі понесені ним судові витрати.

Ухвалою суду від 27 жовтня 2017 року до участі у справі, як другого відповідача, залучено Черченську сільську раду, тому що саме цей орган є розпорядником інформації, яку просить надати позивач і яка й повинна відповідати за даним позовом. 

 

СУД

 

10 листопада на суд прибув позивач Анатолій Дзенік. Відповідач Юрій Соколов на засідання не явився. Його інтереси та, відповідно, інтереси Черченської сільської ради за дорученням представляв адвокат Олександр Борщ.

 

 

Під час суду пан Анатолій повністю підтримав свої позовні вимоги та додав, що сільський голова Юрій Соколов під час усіх судових засідань по даній справі перебував у Камені-Каширському, але чомусь на засідання не приходить.

 

 

Представник відповідачів позовні вимоги не визнав мотивуючи це тим, що позивач, фактично, судиться з самим собою, адже є депутатом Черченської сільської ради. А ще вважає, що дія закону «Про доступ до публічної інформації» не поширюється на ці правовідносини.

 

«Відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації» розпорядником інформації є суб’єкт владних повноважень, тобто Черченська сільська рада. Відповідно до закону «Про місцеве самоврядування будь-яка місцева рада є суб’єктом владних повноважень, що складається з певної кількості депутатів. В даному випадку позивач Дзенік також є депутатом сільської ради, тобто є представником суб’єкта владних повноважень.
Оскільки саме позивання з самим собою є нонсенсом - я не розумію предмету цього позову. Цю [запитувану, - авт.] інформацію позивач може отримати у будь-якому випадку, оскільки він виконує функції представника суб’єкта владних повноважень, які нею володіють. В законі чітко визначений перелік, як він [депутат, - авт.] може здійснювати отримання цієї інформації, і мати до неї повний та безперешкодний доступ: це  шляхом депутатського звернення та  депутатського запиту.
Позиватися з самим собою я сенсу не бачу. Тим більше відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації» інформація, яку позивач просив надати у відповідь на запит - підлягає опублікування, тобто розміщення на стендах сільської ради (що без сумніву було зроблено) і будь-яким іншим шляхом. Тобто депутат, як представник суб’єкта владних повноважень, не має необхідності позиватися і має абсолютно вільний доступ до такої інформації.
Також, на мою думку, дія закону «Про доступ до публічної інформації» на ці правовідносини ніяк не діє. Відповідно до статті 2, цитую, «цей Закон не поширюється на відносини щодо отримання інформації суб'єктами владних повноважень при здійсненні ними своїх функцій…».
Знову ж таки в копіях запитів, яких надано суду як доказ, зазначено, що він [Дзенік, - авт.] є депутатом, а не як громадянин-фізична особа. В такому випадку він не може вимагати надавати якусь інформацію і повинен діяти відповідно до своїх службових обов’язків».
 

 

Позивач не погодився із заявами адвоката та наголосив на тому, що відповідно до частини 5 статті 6 закону «Про доступ до публічної інформації» заробітна плата, премії та інші доплати не є конфіденційною інформацією і надаються у відповідь на запит. А також не погодився з тим, що має відкритий доступ до запитуваної інформації.

«Я звернувся до суду, тому що мені ніхто не надає даної інформації», - заявив пан Анатолій.

 

 

У розпалі дискусій перейшли й на тему проведення сесій Черченської сільської ради. Адвокат Олександр Борщ запитав у позивача, чи був він присутнім на сесії сільської ради, де затверджувався штатний розпис працівників. Анатолій відповів, що ні, адже сільський голова не запрошує його на сесію вже третій раз поспіль.

 

«Згідно закону повідомлення про час проведення сесії вивішується на інформаційному стенді сільської ради. А вас запрошувати особисто по телефону ніхто не зобов’язаний», - пояснив у відповідь адвокат.
 

Пан Дзенік заперечував, наголосивши на тому, що сільський голова обов’язково повинен повідомити депутатам і місцевим жителям, коли відбудеться сесія, хоча ці вимоги закону ігнорує:


«Згідно частини 10 статті 46 закону «Про місцеве самоврядування» рішення про скликання сесії доводиться до відома депутатів і населення не пізніше як за 10 днів до початку сесії. І тільки у виняткових випадках не пізніш як за день до сесії. У нас завжди винятковий випадок... Він [Юрій Соколов, - авт.] може зателефонувати сьогодні і сказати, що завтра відбудеться сесія. Жодного оголошення про проведення сесії ніде не вивішується». 

 

 

 

Суд перейшов до дослідження доказів та виявив, що інформацію про штатний розпис працівників сільської ради у відповідь на запит Анатолію Дзеніку надали. Позивач не заперечував та наголошував на відсутності інших документів.

 

 

 

 

Під час судових дебатів позивач висловив надію, що суд прийме об’єктивне рішення і його позов буде задоволений. Адвокат Борщ, що представляв інтереси відповідачів заперечував та просив позов залишити без задоволення, оскільки відповідач, інтереси якого він представляє, не є розпорядником публічної інформації, не є її носієм і не зобов’язаний її надавати, як фізична особа. Окрім того просив залишити без задоволення й вимоги щодо відшкодування пану Дзеніку судових збитків та інших витрат по справі, оскільки сільський голова не зобов’язаний відшкодовувати ці витрати, адже відповідно до Кодексу адміністративного судочинства відшкодування збитків судового збору та інших витрат покладається на суб’єкт владних повноважень.

 

 

 

Позивач Анатолій Дзенік тему дебатів продовжив на тому, що сільський голова Юрій Соколов вже притягувався до адміністративної відповідальності за ненадання інформації на запит жительки села Черче Марії Лагоди.

 

«Вона звернулася до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини і по даному питанню були надані відповідні документи та стягнуто 1700 гривень штрафу і 320 гривень судового збору. Тому я вважаю, що не надати мені інформацію і не відшкодувати судові витрати буде неправомірно». 

 

«Мій представник дійсно притягувався до відповідальності на підставі складеного протоколу Уповноваженим за порушення закону, які дійсно мали місце. Але справа в тому, що предметом цього порушення було звернення громадянки Лагоди Марії, яка дійсно зверталася із запитом на отримання публічної інформації, як громадянка. А в даному випадку шановний позивач [Дзенік, - авт.]звертався  до сільської ради, як депутат. Це різні речі», - заявив у відповідь адвокат.

 

 

 

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд визнав позов безпідставним і таким, що до задоволення не підлягає.

 

«Як роз'яснив Пленум Вищого адміністративного суду України у своїй постанові від 29.09.2016 року… депутати місцевих рад при виконанні ними депутатських повноважень не можуть бути суб'єктами відносин у сфері доступу до публічної інформації, а тому до відносин зі збирання ними інформації, у тому числі надсилання та розгляду депутатських запитів, депутатських звернень, необхідно застосовувати відповідні положення Закону України «Про статус народного депутата України» та Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» , а не законодавство про доступ до публічної інформації», - йдеться у рішенні Камінь-Каширського районного суду.

 

Постанова суду опублікована в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

 

 

АПЕЛЯЦІЯ

Анатолій Дзенік не задоволений прийнятим прийнятим рішенням, та оскаржив постанову до Львівського апеляційного адміністративного суду.

 

«У своєму позові я не лише посилався на порушення частини 5 закону «Про доступ до публічної інформації, а й акцентував увагу на тому, що Черченський сільський голова Соколов Юрій Анатолійович не дотримується вимог закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та норм законодавства «Про статус депутатів місцевих рад». Проте суд на ці порушення жодним чином не відреагував, - пояснює Анатолій. - Залишається безліч запитань до сільського голови, зокрема, чому він не повідомляє депутатів [Дзеніку Анатолію та Віктору Лагоді, - авт.] та населення про проведення сесій сільської ради!?!»

Богдан Ліпич

 









 

 

Коментарі
30 Листопада 2017, 22:51
Він народився в селі, чи його "привезла" селянка в якості чоловіка із заробітків?
30 Листопада 2017, 23:27
Дзенік - молодець! Є в чоловіка воля до перемоги! <br/>&quot;Вислухавши пояснення сторін, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд визнав позов безпідставним і таким, що до задоволення не підлягає.&quot; - це повний капець... Ніхто вже й не може перевірити чи контролювати , скільки собі Соколов нарахував безпідставно премії...<br/>Ідіоти черченські , кого ви собі вибрали головою???
01 Грудня 2017, 09:00
ЯК може працювати дружина і чоловік соколов сільським головою а дружина секретар.Це не корупція?Вони ж посадові особи мсцевого саиоврядуааннч
01 Грудня 2017, 10:13
Адвокат впевнений, що сільські депутати мають свої робочі місця в сільській раді , навіть в міжсесійний період, і повинні кожен день приходити до стенду, чи не вивісили якоїсь інфоромації, що наявність інформації на стендах-незаперечний факт і навіть відомості на зарплату там вивішені. В акціонерному товаристві Черченська сільська рада, де контрольний пакет акцій в однієї особи, а весь пакет- в двох, дійсно не повинні надавати належної тільки їм інформації якомусь депутатові, і сходе жоден суд не може їх зобов'язати це зробити. Тим більше депутат не є фізичною особою, депутатські повноваження має віртуальна людина без плоті.
01 Грудня 2017, 11:25
адвокат вміло використав норми закону проти самого дзеніка. <br/>та й навіть якщо б соколова притягли до відповідальності, багато добра це рішення суду не принесло. як казав Соколов: &quot;мені хіба важко ще одну премію виписати на штраф&quot;
01 Грудня 2017, 12:39
Що конкретно Ю. Соколов робить не так? Які мотиви у А. Дзеніка? Ніц незрозуміло зі сторони.
01 Грудня 2017, 13:36
читай уважно і дивись відео
01 Грудня 2017, 17:33
Навіщо наймати адвоката, хіба не дешевше просто надати депутату інформацію, яка насправді не є конфіденційною. Яка страшна таємниця міститься в тих документах, що потребує аж такого захисту. Чудо та й годі.
01 Грудня 2017, 18:42
Таємниця у незаконному нарахуванні премій дружині сільського голови
01 Грудня 2017, 19:34
&quot;оскільки відповідач, інтереси якого він представляє, не є розпорядником публічної інформації, не є її носієм і не зобов’язаний її надавати, як фізична особа.&quot;: тут вже пан Борщ в минулому заступник прокурора в м. Камінь-Каширську вткнув більш як слід. Пан Соколов і є саме тим що треба для інших він є повноважним представником Черченської сільської ради, особа яка представляється саме як службова особа розпорядником публічної інформації і саме до цієї особи складений позов оскільки він взагалі очевидно що не виконує Законів. Коротше кажучи якщо на обрії з&quot;явився прокурор/адвокат пан Борщ то з розумінням виконання Законів, а тим більше тих про які сьогодні анонс то це продовження теми &quot;прокуроських перевірок&quot; як і раніше до 14 року. К-Каширці тримайтеся.
01 Грудня 2017, 19:46
&quot;Таємниця у незаконному нарахуванні премій дружині сільського голови&quot;: таємниці у незаконному нарахуванні премій не може бути оскільки має бути в Законному руслі. Має бути саме так. Черченською сільською радою повинно укласти колективний договір. &quot;Колекти́вний до́гові́р — угода, яка укладається між власником або уповноваженим органом (особою) і одним або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а у разі відсутності таких органів — представниками трудящих, обраними та уповноваженими трудовим колективом.&quot; Який реєструється в соцбезі. Потім до цього колективного договору має бути складено &quot;Положення про преміювання.&quot; яке реєструється в соцбезі. Якщо договору немає і якщо немає Положення про преміювання виплачені премії незаконні і в тому числі так званій дружині голови. Потім кожна наступна премія голові сільської ради та його секретарю має бути проголосоване на сесії. Якщо на сесії не голосується то вони не законні й це пряма дорога на корупцію. Отже депутату слід подати запит в соцбез про отримання йому копії Колективного договору та Положення про преміювання і на цій основі робити висновки. Якщо депутат зробить ці кроки то можливо щось на цьому й виграє. Але якщо пан Соколов не надає йому виписки з протоколів то тут справа вже і в іншому. І недаром тут застосовано адвоката Борщ який знає корупційну складову порушень кожного із сільских голів К-Каширьского району.
01 Грудня 2017, 22:16
Дзенік - то така людина, яка позивається і судиться з усіма, скрізь і всюди. Особливий привід для цього йому не треба
01 Грудня 2017, 23:14
А ти часом не жінка Соколова , з якою він фіктивно розвівся ,щоб зробити її секретаркою в сільраді і нараховувати їй (фактично собі) премії і немаленьку зарплатку???
02 Грудня 2017, 12:22
Сьогодні розлучитися з дружиною, чоловіком це раз плюнути але коли одна із осіб є державним службовцем і вони ведуть спільне господарство яке підтверджують висновки того самого соцбезу, здійснюють наприклад виховання, утримують повнолітніх, неповнолітніх дітей то це проста фікція й той чи інший повинні у декларації про майновий стан вказувати і іншу половину свого &quot;господарства&quot;. Пан Борщ знає цілком і повністю, раніше він також був оригінальним у цих твердженнях.
02 Грудня 2017, 12:30
Камінь має дос&quot;є на всіх камінських чиновників. Може підкаже звідки родом цей добродій Борщ?
02 Грудня 2017, 20:13
&quot;Тим більше депутат не є фізичною особою, депутатські повноваження має віртуальна людина без плоті.&quot;: очевидно на цьому процесі роль адвоката була у тому щоб наговорити казна що і скільки небуть слів оскільки висновок суду вже був спланований наперед. А тепер пан Дзенік буде їздити по Апеляційних судах, спочатку у Львів потім у Київ, а потім і децентралізацію і допобачення. таким чином я попереджав журналіста що його справа це просто так, а ось як судить наш рідний К-Каширський суд оскільки у цьому процесі голова сільської ради не є фізичною особою як зазначає адвокад але є безпосередньо винуватцем цього процесу - службовою особою Черченської сільської ради його головою і тому він безпосередньо має виконувати Закон в цілому а не тільки відносно однієї особи чи депутата.
03 Грудня 2017, 22:40
Ми, здається, вже це проходили, коли за правду запроторювали в психушку. А справа ж то ніц не варта, просто, якщо депутат хоче бачити документи- хай дивиться. Вибачте, не завжди ж буде суцільний одобрямс. Виникає думка, що може дійсно йому не все треба бачити і знати, а депутати в сільській раді просто так, для масовки, і лише окремі - для підтанцовки.
26 Січня 2018, 19:02
Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, зобов'язані сприяти депутатам місцевої ради у здійсненні їх депутатських повноважень.
26 Січня 2018, 19:04
Шановний депутат. Доведіть цю справу до кінця. Ви ВИГРАЄТЕ цю справу, це ж очевидно! Але для цього треба мати трошки терпіння. Ось яке у нас ПРАВОСУДДЯ!
27 Січня 2018, 23:28
Насправді, щоб отримати депутату відповідь від ОМС на інформаційний запит, потрібно звертатись, як фізична особа, а не депутат, оскільки &quot;Суб'єктами відносин у сфері доступу до публічної інформації є:<br/>1) запитувачі інформації - фізичні, юридичні особи, об'єднання громадян без статусу юридичної особи, крім суб'єктів владних повноважень&quot;.Тому, якщо ви хочете отримати відповідь - зверніться ВЖЕ, просто з Інформаційним запитом від імені Анатолія Дзеніка до сільської ради. Апеляцію, скоріше за все, програєте, а за той час - отримаєте відповіді на інформаційний запит. Крім того, ВАЖЛИВО: ТАКИЙ (від фізичної особи) інформаційний запит МОЖНА буде оскаржити в Уповноваженого Верховної ради з прав людини - а депутатський запит-ні. Маю такий досвід. А орган місцевого самоврядування зобов'язаний надавати документи (публічні) депутату (не лише на його деп. звернення чи інформаційні запити), а й коли він звертається усно. Більше того: оприлюднення повинно відбуватись на сайті сільської ради - але голова противник прозорості, чим і порушує закон!
27 Січня 2018, 23:35
Для Любави, яка стверджує, що &quot;Дзенік - то така людина, яка позивається і судиться з усіма, скрізь і всюди. Особливий привід для цього йому не треба&quot;. Зрозуміло - що п.Любава є представником органу місцевого самоврядування - така собі, еліта села. Вам не подобається, ЯКЩО людина мислить НЕ ТАК, як ті, що засиділись в сільраді і вважають себе за ПУП не тільки села, а й всієї землі! Молодець, Дзенік, що не мовчиш! Молодець, що не є покірною овечкою, як інші депутати. Справедливість обов'язково візьме гору!
27 Січня 2018, 23:39
А як це &quot; сільські депутати мають свої робочі місця в сільській раді&quot;?
27 Січня 2018, 23:40
А решта депутатів де? Їх не стосується і їх не трубує , куди діваються кошти з бюджету села?
28 Січня 2018, 14:38
Знайшла Рішення Вищого Адміністративного суду України у справі за адміністративним позовом депутата Сиротинської селищної ради Подрєзова А. А. до голови Сиротинської селищної ради про визнання бездіяльності протиправною ( http://khpg.org/index.php?id=1220532294 ) - ідентична ситуація.
28 Січня 2018, 15:10
Скарга про те, що сільський голова не повідомляє депутатів та населення про проведення сесій сільської ради, направляється в поліцію.
10 Квітня 2018, 17:02
Чим закінчилась ця історія?
27 Грудня 2018, 22:38
У нас тотожна ситуація на сесії скликаються по телефону за день до сесії на бюджетну покликали за 2 дні ще й не всіх. проекти рішення кинули на коліна одному депутату під час сесії. виконкому не було членів виконкому які хотіли бути присутніми на сесії просто вигнали назвавши посторонніми. на депутатські запити про рішення сесій та їх протоколи також відповіі та копій не дають. зверталися в район. в область невже нікому не цікаво що з бюджету на виконання програм залишається тільки третина а все йде на утримання апарату в т.ч.зарплату
27 Грудня 2018, 23:55
вам, ідіотам - так і треба . ви, дебіли ,обираєте соколових і його жінок , коханок, родичів та інших .Ці &quot;обранці&quot; вас найобують - ви біжите жалітись в район!!! Оберіть Дзеніка - спробуйте хоч щось змінити, дебіли!!!!!
29 Грудня 2018, 12:24
Ну по-перше я з Кіровоградської області Долинського району, по-друге дякую за відверті слова, по-третє не тільки в район а й в область звертались. Кругова порука : прокуратура---- в міліцію, міліція не вбачає складу злочину, справа не внесена до єдиного реєстру-ознайомитись не дають, СБУ прийняли всі копії документів повязані з неякісно виконаними роботами по дорогах та розбіжністю між проектно-кошторисною документацією та фактично виконаними роботами про нарахування премій та надбавок і що ВЕЛИКИЙ НУЛЬ. ПРЕДСТАВНИКУ ПРЕЗИДЕНТА тобто голові районної адміністрації до якого теж звертались по-уй ----- буцімто в нього нема повноважень втручатись в ОМС -----нахрена йому тае в районі висвітлювать на розголос. Девіз сільського голови нахуй, похуй,до пизди! З такими грошима можна і &quot;ДІЛА&quot; кругом прикривать і тепер скажи Добра ЛЮДИНА хіба закон захистить звичайних смертних людей які не просто хотять а намагаються добитися справедливості!!!!!!!!!???????
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024