Голова РДА привітав католиків Камінь-Каширщини з Різдвом

25 Грудня 2017, 16:11
3118

Голова Камінь-Каширської райдержадмінінстрації Валерій Дунайчук привітав з Різдвом Христовим громаду віруючих-католиків Камінь-Каширського району.

На своїй сторінці у Facebook він, зазначив, що «цьогоріч уперше як державне свято Україна відзначає Різдво Христове за григоріанським календарем». 

«З цієї приємної нагоди щиросердечно вітаю громаду віруючих-католиків нашого району.

Щороку Ви першими маєте можливість спостерігати величну подію – спалах різдвяної зірки, – написав Валерій Савович. – ЇЇ промені утверджують в серцях віру, сповнюють душу і розум благими намірами, надихають на добро і милосердя.

Здоров'я усім, злагоди, миру та Божого благословення! Гарних Вам і радісних свят!»

 

Коментарі
25 Грудня 2017, 21:16
Усміхненому ніхто з наближених не підказав, що окрім католиків 25 грудня Різдво відзначають українські протестанти, які цього року відзначили своє 500-рччя, і що греко-католики святкують не так, як римо-католики, тобто 7 січня – разом з українськими православними. Але попри цю чиновницьку незручність – З Різдвом Христовим!!!
26 Грудня 2017, 00:43
А чому ви, п.Читач ,не згадав, що окрім римо-католиків та протестантів 25 грудня Різдво святкують (а не відзначають) більшість православних церков Європи включаючи Константинопольську (крім Афону), Антіохійську, Александрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську, Албанську й Грецьку церкви та українські церкви двох Америк також Австралії.
26 Грудня 2017, 10:42
Каюсь. Так рознервувався через некомпетентність районного адміністратора, що проявив малообізнаність. Але з православними конфесіями справа дещо не така проста, як з римо-католиками та протестантами, а ще англіканською церквою. Не всі православні перелічених країн, в яких діють ці конфесії прийняли григоріанський календар. Дехто навіть зважився на розкол заради збереження традиції. Погоджуюсь з думкою фахівців, які стверджують, що весь православний світ приєднається до західного тоді, коли Різдво з чисто релігійного перейде у стан народного свята. Коли суворе виконання церковного ритуалу поступиться бажанню і традиції хоча б раз на рік збиратись усією родиною, вшановувати один одного. І все це без спеціального нагадування священників. Бодай раз на рік не повинно бути самотніх, упосліджених, голодних. Люди мають затямити, що День Народження Христа є початком року людяності.
26 Грудня 2017, 16:23
Тобто Коляда, кутя та інші різдвяні традиції нашого народу не є народним святом?, а в інших народів свої різдвяні традиції та обряди. І ці фахівці думають, що ортодоксальна гілка християн об'єднається із західною гілкою не на основі догматів віри? Та не мені вам розказувати, що римо-католики прийняли григоріанський календар, вище перелічені православні церкви, які також святкують різдво 25 грудня прийняли новоюліанський календар, ці два календарі співпадають до 2800року. Православний світ не приєднається до західного, а об'єднається, як рідні брати, які вийшли з одного дому мандрували у часі, а тоді зустрінуться і обнімуться та заколядують на різних мовах, але мелодія буде одна.
26 Грудня 2017, 17:02
зустрінуться і обнімуться та заколядують на різних мовах, але мелодія буде одна.
26 Грудня 2017, 20:39
Ну загалом немає чим вам заперечити. Десь воно так і буде. Щодо обіймання не знаю, але людей завжди роз’єднували священики та політики. Знаю лише кількох священників, які цього не робили. Це очильник УГКЦ Шептицький, його правонаступник – Сліпий. І звичайно Папа Павло-Іоан. Не виключаю, що є й інші, не менш достойні. Суть питання в тому, що люди різної статі, кольору шкіри, статків, освіти, релігійних уподобань, національних традицій, національної кухні, співів можуть бути разом через усвідомлення свої приналежності до людської форми життя. Яке то має значення – хто до кого приєднується, важливо приєднатись до себе, тобто людини до людини. Справа не в календарі, а в його усвідомленні. Справа не в священиках (попах), а в їхній відповідності законам життя людини. Навіть, якщо Різдво усі разом відзначатимемо не 25 грудня, а 15 березня чи 22 червня, важливіше за все розуміти, що це початок року людяності, а не закінчення посту. Християнство, чого не розуміють і не знають більшість тих, хто називає себе християнином, поряд з Буддизмом, Даосизмом, Конфуціанством є найлюдянішою релігією серед усіх світових релігій. Саме ці релігії щонайбільше вірять в людину, як творіння Бога, аніж юдаїзм та мусульманство. Шкода, що попи цього не знають і не розуміють. Християни об’єднаються всупереч попам.
26 Грудня 2017, 22:18
То й добре, що однаково дивимось на святкування Різдва. Але п.Читачу, ви мені заборгували, я не забула про борг, дасть Бог доживемо до Паски і я нагадаю вам, мусово вернути борг мені чорною і білою паскою)))
26 Грудня 2017, 22:39
З Паскою більш, як очевидно. А які маєте думки з приводу Трійці?
26 Грудня 2017, 23:01
Та не спішіть так пане! Я ще куті на Коляду не скуштувала, а ви вже силуєте мене думати про Зелені свята)) Ви очевидь питаєте мене за філіокве?
26 Грудня 2017, 23:30
Пані Оленко в діалозі вище ви спілкувалися не з тим читачем який вам заборгував за чорну і білу паску
26 Грудня 2017, 23:40
А мені нагадувати не трібно я й так памятаю не знаю тільки коли буде можливість продовжити ( з доступом до мережі слабувато ) я думаю на Паску випаде нагода продовжити
26 Грудня 2017, 23:57
Добре, добре! Я не проти спілкуватись з одним Читачем також з іншим ЧИТАЧЕМ ))) і на Коляду, і на Паску, і на Зелені свята)))
27 Грудня 2017, 00:00
Смію не зовсім погодитись з Вами щодо християнства, як "найлюдянішої релігії" та вивищення її над юдаїзмом та мусульманством в контексті світових релігій. Перше, вартувало б розібратися, які віровчення відносять до основних світових релігій. А це буддизм, християнство та іслам. Все решта можна умовно назвати саєнтилізмом, або скористатися розширенням цього терміну, який об'єднує релігійно/етично/світоглядно -філософські аспекти людської спроби пізнання світу. Друге, якщо брати християнство і його "найлюдянішість", то також для початку варто розібратися з дефініцією, категорією "людяність". Адже, за великим рахунком, Христос вчинив великий гріх, свідомо зважившись на суїцид, принесення себе в жертву заради спасіння роду людського від їх гріхів. Іншими словами, найвища людяність полягає у порятунку людей від неминучої погибелі через власні гріхи. При цьому християнство, особливо його східний/візантійський обряд, у своєму вченні у силу різних причин не готує своїх вірян до подолання викликів самого життя, у тому числі спокус та труднощів. Східна традиція "во главу угла" ставить віру та молитву. Фактично це є фундаментом інфантильності - варто міцно вірити у Бога, сподіватися на його всесильність та милосердність і все буде добре. Відтак паства, їх пастирі- попи/батюшки/отці/священники навколо цього стержня обертаються і частина з них не зовсім зле себе почуває. Саме тому рівно 500 літ тому визріла реформація церкви, лютерани, кальвіністи, базуючись на гусисзмі, зрозуміли, що молитися мало, потрібно діяти, тяжко і віддано працювати і спілкуватися з Богом бажано за меншої кількості посередників (пастирів) та символів. Адже, як ви самі кажете, часто "що попи цього не знають і не розуміють", а їх паства і поготів. А от буддисти серед основних своїх постулатів вважають, що життя - це страждання. Звідси, не вартує "скігліти" на це життя, як вчив нас не так давно один макшейдер-економіст, що заклика українців вирощувати капусту, а сам тим часом досить гарно розбирався в іншій зеленій "капусті". Та й інші релігійні аспекти християнства, які, для прикладу, толерують визнання методів, що ведуть до цілі, - згадаймо хрестові походи з нищенням мільйонів життів - потребують уточнення в трактуванні. Або напис "З нами Бог" поряд зі свастикою на пряжці солдат у гітлерівців... Історія знає чимало світлих і темних сторін різних віровчень, тому я би утримався від порівняння людяності релігій, а зупинився б лишень на тому, що Бог один, а от люди, що різними стежками йдуть до нього через терни та хащі, повинні пам'ятати, що всі вони є його творіннями та вінцем природи! Щоправда, християни його називають "терновим" і, почасти, не тільки через "страждання", які не вклали в основи своєї догматики... А винуватцями цього, звісно, є євреї - основоположники християнства, догматики цієї віри, це вони перші дали світу це вчення. А наші пращури в міжмор'ї, Чорне, Балтійське, Середземне мали своїх Дажбога, Перуна та інших.... Все відносне у цьому світі! Окрім Бога!
27 Грудня 2017, 00:01
Вибачаюсь запамятував за чорну й білу булку
27 Грудня 2017, 00:46
Шановний Хріне. В своєму довгому і багатозначному монолозі ви припустились кількох помилок. Перша полягає в тому, що ви плутаєте віру з релігією, а релігію з церквою. Попи і хрестові походи – це не від християнства, а від релігійної організації (церкви), яка завдяки смертним попам легко протиставляється релігії. Друга помилка йде від ігнорування того, що кожна релігія починається з певного філософського вчення, в основі якого по-різному розглядається питання: Бог і Людина. Людина і Бог. Християнство максимально наближає людину до Бога образом і ідеєю Ісуса Христа.. Третя помилка стосується буддизму. Сиддхартха Гаутама, аби привернути увагу людей буденних, казав: життя – це страждання, але причина страждання не в житті, а в усвідомленні його людиною. Іншими словами – страждання, це продукт людської уяви і лише змінивши свою свідомість, можна змінити своє життя. Подібні ідеї можна надибати в конфуціанстві й даосизмі, і навіть християнстві. Це вам не бурмотіння випускників московської чи ленінградської семінарії.
27 Грудня 2017, 01:19
Шановні писачі і читачі, давайте завершимо наші мудрування. Мені шкода, що я спровокувала вас відхилитись від теми.
27 Грудня 2017, 10:03
Вибачаюсь запамятував за чорну й білу булку
27 Грудня 2017, 10:08
Краще мудрувати, аніж дуркувати, навіть якщо це мудрування не зовсім професійне. Попри дозвіл вільно ходити до церкви, що сталось напередодні кінця СССР, релігійної культури у людей майже не додалось. Йдеться і про священників, чимало з яких висвятилось на посаду без найменшої освіти. Десь відразу після ПТУ. Колись православні семінарії вчили смирення перед владою, навіть більшого, аніж перед церковним начальством. Тепер просто перед своїм начальством. Майбутніх «батюшок» вчать за методикою ПТУ. Тому не вигаданою є гумореска, в якій йдеться про те, що під час церковної проповіді ім’я Бога прозвучало лише один раз. Сьогодні про Віру, Бога більш менш нормально розповідають релігієзнавці, а не священики. А що вони знають? І про що можуть розповісти? Хіба що про бажання мати свій приход і «стригти капусту» зі своєю «матушкою». Про все це і нагадав головний районний адміністратор, який відзначився чи то як «ліберальний піп», чи як інструктор «райкому» епохи «атеїзму з людським обличчям».
27 Грудня 2017, 12:08
Погоджуюсь з Оленкою - мудрою зміючкою, що варто припинити наші &quot;мудрощі&quot; в часі святкування християнами одного з наших найбільших своїх свят, аби зайвого тут не намолоти.<br/>П.С. Принагідно, най вибачить мені Оленка, дам коротку відповідь Читачу на мій монолог ( з якого дива це так означати ??) щодо його твердження про &quot;найлюдянішу&quot; релігію, котрий закинув мені плутанину і перемішування понять віра, релігія, церква. Спробую свої наміри пояснити інакше, послуговуючись математичним інструментарієм. Нічого відірваного та окремого у цьому житті нема, все має свої причинно-наслідкові зв'язки. Все залежить від обраної системи координат, функції та змінної величини. Іншими словами, ось вже більше двох тисячоліть змінна (пастирі та паства) у закладеній функції (християнство) дає у нашій системі координат (країни поширення християнства) певну картину-результат!!! Він не завжди був і залишається найлюдянішим! Тому, віра, релігія, церква це дійсно різні поняття, але вони є взаємопов'язані у вищеназваний спосіб. Функція, у нашому випадку - предмет обговорення, сама по собі не працює... А їх комплекс визначає рівень та сутність людського буття того чи іншого суспільства!
27 Грудня 2017, 18:16
Дарма ви погоджуєтесь. Розумію, що Олена не хоче вести тему, а ви явно – не можете, або не здужаєте. Перенесення на будні життєво актуального не є переконливим. Свято є моментом прозріння, а не уникненням актуального. А з огляду, що для абсолютної частини православних, греко-католиків України Різдво настане 07 січня, чому б і не поговорити. Математикою ви тему не закриєте. Ви б ще в площині: дебет – кредит почали її обговорювати. Віра – це ми. І якщо нам щось бракує, то й віра виходить іншою. Тобто адекватною або ні. Це вам про наслідковість від причин чи конкретної причини. Не буду влазити в логіку. Зупинюсь на простому – ви вперто не бачите різниці між попом і релігією, з якої він, цей піп, живе. Простіше, – з чого він паразитує. Саме завдяки попам, а не релігії існують однолінійні системи координат, в одній з яких, а не в своїй, живете ви. То що ви захищаєте? Себе, в системі попівських координат? Систему координат? Чи координати системи?
27 Грудня 2017, 20:03
Ге! Не втрималась. Як вести тему, коли з 485 відвідувань, коментують тільки три особи та й ті добряче відхилились від теми. Я щойно дізналась, що в Камені 25 грудня в церквах відбулись відправи, протестанти мали святкову(чи всі не знаю). О, це так новина. Мені приємно було це чути, хоча мало про це відаю. Не знаю чи на Волі І в Підцир'ї правилось . Хто дасть достовірну інформацію?
27 Грудня 2017, 20:47
Проголосивши християнство &quot;найлюдянішою&quot; релігією, Ви не маєте аргументів для підтвердження своєї тези і переходите до емоцій. При цьому ще й намагаєтесь мені розжувати, що &quot; ви вперто не бачите різниці між попом і релігією, з якої він, цей піп, живе. Простіше, – з чого він паразитує.&quot; А для кого я писав про лютеранів, кальвіністів з гуситами, що вирішили &quot;...потрібно діяти, тяжко і віддано працювати і спілкуватися з Богом бажано за меншої кількості посередників (пастирів) та символів&quot; ??? У який спосіб мені ще роз'яснювати доморощеному &quot;теологу&quot;, котрий поплутав грішне з праведним, світові релігії з релігійно-філософськими течіями? Чи своє &quot;не можете, або не здужаєте&quot; вважаєте найголовнішим аргументом? Ви б ще своє коронне застосували - &quot;це я навмисне спровокував, щоб побачити хто на це поведеться&quot;, як це вже було неодноразово... На завершення цього &quot;діалогу&quot;, аби підтвердити свою тезу у своєму &quot;монолозі&quot;, цікавих можу відіслати до аналізу християнства Фрідріхом Ніцше, хоча я не відношу себе до його адептів. А для лінивих і впертих хіба наведу лишень одну цитату Ніцше з цього приводу: &quot;Християнство стало на бік усіх слабких, принижених, невдах, воно створило ідеал з суперечності інстинктів підтримки сильного життя; воно закладає зіпсуття в самий розум духовно-сильних натур, бо воно навчило їх трактувати вищі духовні цінності як гріховні, як такі, що ведуть до збочення, як спокусу.&quot;
27 Грудня 2017, 20:47
25 грудня в храмі Петра і Павла вже декілька років завжди правиться
27 Грудня 2017, 21:09
Цікаво, цікаво - кажете 25 грудня церквах району відбулись відправи? Мо' в нетрях УПЦ МП станеться &quot;онуфріївська реформа&quot;, котра поверне православ'я в досталінський період. Адже майже до 1930 року в Московії до Патріарха Сергія, якого поставили на трон чекісти, 25 грудня святкували &quot;Рождество&quot;, а 7 січня &quot;Крещение&quot;. Ті хохли такі, вчинять свій церковний Майдан і, головне, все буде у межах церковних канонів... )) І тоді черченці та інші поліщуки знову поряд з білою пектимуть й чорну паску, згадуючи традиції своїх давніх предків.
27 Грудня 2017, 21:11
Хріне! То що ви захищаєте? Себе? Чи свої думки, скомпоновані з цитат авторитетів? Тобто, знайдіть різницю, так я провокатор, між собою та своїми висловлюваннями.
27 Грудня 2017, 22:10
п.Хрін, я не знаю чи в церквах району правилось, в телефонній розмові взнала, що о.Степан службу провів у ПТУ, ніби і о.Володимир правив, тепер відомо, що в Підцир'ї була служба.
27 Грудня 2017, 22:22
Перепрошую, дійсно Ви пишете &quot;в Камені&quot;. Ну, якщо благочинний о. Стефан правив, думаю це не спонтанний випадок...
29 Грудня 2017, 03:47
Ніхто з представників &quot;влади&quot;, крім Бондара, не засвітився на Різдво. Представник Януковича в Україні та представник Порошенко, побоялись виказати громадянську позицію, бо її не мають, а потихеньку сосуть у неньки, тьху - у нас.
30 Грудня 2017, 00:17
Будь ласка, конкретніше як засвітився? Цікаво ж.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром