У Камінь-Каширському районі ‒ найвищі показники ГРВІ та грипу

23 Січня 2018, 15:24
1790

Волинський обласний лабораторний центр проводить постійний епідеміологічний нагляд (спостереження) за станом інфекційної захворюваності в області.

Про це 23 січня повідомили у ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України», ‒ пише volynua.com.

За останній тиждень зареєстровано спалах кору в м. Ковелі, захворіло 2 дорослих осіб та 1 дитина з однієї сім’ї. З початку року в області захворіло на кір 5 осіб, з них 2 дітей, з початку епідемічного підйому – 45 осіб, за останній тиждень ‒ 2.

Протягом останнього тижня на грип та ГРВІ в області захворіло близько 5000 осіб, що більше на 20% від попереднього тижня. На сьогодні показник захворюваності нижчий від розрахункового епідемічного порогу на 19,4%. Перевищення епідемічного порогу не зафіксовано в жодному з районів та міст області.

Найвищі показники захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано в Камінь-Каширському, Луцькому районах, місті Луцьку, найнижчий – в Іваничівському, Рожищенському районах.

Із числа хворих діти до 17 років становили понад 60,4%. Кількість госпіталізованих з ускладненнями «ГРВІ» збільшилась на 30%, госпіталізовано 129 хворих проти 99 минулого тижня, із них 71,3 ‒ діти. З початку епідемічного сезону вже перехворіло близько 77 тисяч волинян (7,5%), що менше рівня минулого року на 21%. За результатами вірусологічної лабораторії обласного лабораторного центру віруси грипу з початку епідемічного сезону від хворих не виділялися.

На території області циркулюють збудники інших респіраторних інфекцій (респіраторно-синцитіальний вірус, риновірус, аденовірус, вірус парагрипу, бокавірус). З початку епідемічного сезону проти грипу на Волині вакциновано 2849 осіб (понад 86% від запланованого обсягу). Спостерігається сезонний ріст захворювань крапельної групи інфекцій, що не керуються засобами специфічної імунопрофілактики.

Вітряною віспою в області захворіло 132 дитини, найбільша кількість захворілих реєструється в Любешівському, Ратнівському, Рожищенському районах та містах Луцьку, Нововолинську. На скарлатину захворіло 8 дітей. З інфекцій, що передаються фекально-оральним шляхом реєструвалися спорадичні випадки інфекційних гастроентероколітів, сальмонельозу.

Діарейна група захворювань становить 21% від інфекційних захворювань за тиждень. У січні зареєстровано спалах вірусного гепатиту А в с. Піща Шацького району, де хвора в інкубаційному періоді інфікувала 7 осіб, в т.ч. 2 дітей шкільного віку. На сьогодні є пряма загроза поширення інфекції серед жителів села та в місцевій школі. Проведено епідеміологічне розслідування випадку, розроблено комплекс протиепідемічних заходів щодо локалізації та ліквідації спалаху, проведено забір проб води для лабораторного дослідження, організовано огляд та спостереження за контактними особами. Інформовано МОЗ України, органи місцевого самоврядування, управління охорони здоров’я, освіти, надзвичайних ситуацій Волинської облдержадміністрації. Триває моніторинг заходів профілактичного спрямування щодо попередження виникнення особливо-небезпечних інфекційних захворювань, в тому числі, спільних для людей і тварин. Виявлено 7 хворих на відкриту форму туберкульозу (3 хворих – в м. Луцьку, 2 ‒ в Любешівському районі, по 1 ‒ в Ковельському та Горохівському районах).

Лікарями Луцького лабораторного центру проведено заходи щодо встановлення контактних осіб з хворою на сказ собакою у с. Несвіч. При цьому 9 контактних з твариною осіб (в т.ч. 3 дітей) скеровано для проведення профілактичного антирабічного лікування. Готуються матеріали на засідання протиепізоотичної комісії ТЕБ і НС Луцької райдержадміністрації. Інформовано головного лікаря районного центру ПМСД щодо проведення подвірних обходів з метою активного виявлення ще можливих контактних з твариною осіб. Про небезпеку сказу інформовано через засоби масової інформації населення району. На сьогодні обласним лабораторним центром здійснюється моніторинг звернень громадян за медичною допомогою з приводу укусів їх тваринами та ситуації щодо сказу серед тварин. Наразі ситуація контрольована, виявлено 5 випадків сказу серед тварин, в т. ч. 2 ‒ серед свійських тварин (В.-Волинському та Луцькому районах). Лікувальна мережа області забезпечена достатньою кількістю антирабічних препаратів для надання профілактичного лікування. Продовжується проведення протиепідемічних заходів по локалізації і ліквідації осередків захворювань та заходи профілактичного спрямування.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39