Стобихівка: у мешканців вимагають по 200 гривень за користування озером

20 Березня 2018, 13:27
3674

Улюблене місце відпочинку жителів кількох сіл Камінь-Каширського та Ковельського районів протягом років лишається недоступним через дії осіб, які користуються водоймою.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 20 березня, – пише ІА Волинські новини.

Депутати розглянули звернення жителів сіл Камінь-Каширського району щодо ситуації довкола озера Забілля.

Жителі сіл звернулися до депутата облради Василя Столяра щодо ситуації довкола озера Забілля, розташованого у Ковельському районі. Зі слів жителів сіл Кричевичі, Черемошне, Ломачанка Ковельського району та села Стобихівка Камінь-Каширського району, ще з початку 2015 року невідомі особи перекрили їм доступ до водойми.

Вже протягом кількох років їхні діти не мають можливості покупатися, ловити рибу, відпочивати на улюбленій водоймі. На прохання дати доступ до озера і припинити незаконну діяльність реакція неадекватна. Людям погрожують, були випадки побиття.

Неодноразові запуски риби у водойму без дотримання будь-яких екологічних та санітарних норм призводили до масового вимирання різних видів риб, особливо влітку, коли вона вспливала та гнила прямо на поверхні води, а запах було чути в усіх найближчих селах. Охоронці тим часом швидко намагались позбутися мертвої риби, спочатку дістаючи її з поверхні води, викидаючи її просто на берег, а потім закопуючи.

Місцеві жителі навіть викликали санепідеміологічну службу для того, щоб взяла проби води.

На озері незаконно побудовано багато пірсів з нелегально вирізаного лісу, постійно курсують різні машини дамбою, хоча на це треба спеціальний дозвіл від управління водних ресурсів, якому насправді вона належить. Неодноразово працівники управління приїздили на прохання місцевих жителів, та люди з охорони їх просто ігнорували, не показуючи жодного дозвільного документу і не пояснюючи, що вони там роблять.

«Проведено багато різного будівництва без жодного погоджувального документа, а для простих людей стоїть шлагбаум... Зараз з нас, тих, хто виріс на цій водоймі, ще й намагаються здерти по 200 гривень за рибалку або просто відпочинок біля води, змушуючи підписувати договір про вилов риби в спеціальному товарному рибному господарстві «Кричевичі», де з однієї сторони підписується рибак, а з іншої користувач водних біоресурсів «Карпус» громадянина Івасишина, хоча як нам відомо він не має на це юридичного та й морального права», – пишуть у зверненні жителі сіл.

Управління водних ресурсів досі не змогло вжити заходів щодо порушників.

Начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук не зміг відповісти на питання про те, чи мав право орендар не пускати місцевих жителів рибалити на водний об’єкт.

Зі слів Ростислава Кравчука, щодо вказаної водойми уклали договір на біологічну меліорацію об’єкта. Він входить до складу меліоративної системи і використовується комплексно з іншими водоймами, тож не може перебувати в оренді.

Голова комісії Василь Столяр запропонував звернутися до Ковельського міжрайонного управління водного господарства, Волинського обласного управління водних ресурсів, держекоінспекції тощо, аби з’ясувати, яке право має приватне підприємство штрафувати людей за риболовлю, які договори щодо водойми укладені, та чому місцеві жителі не мають доступу до водойми.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром