Сошичне: відбулося громадське обговорення створення ОТГ

22 Березня 2018, 10:14
10345

На Камінь-Каширщині продовжують шукати формат об’єднання громад

У селі Сочишне відбулося громадське обговорення появи першої об’єднаної територіальної громади на Камінь-Каширщині, – інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Захід відбувся у місцевому Будинку культури під головуванням Ігора Васильовича Волосюка, голови Сошичненської сільської ради.

На захід також прибув голова Ковельської районної ради Андрій Броїло, який розповів історії успіхи тих громад, які вже існують на Ковельщині.

За появу першої на Камінь-Каширщині громади вболіває і помічник народного депутата України Ірини Констанкевич Світлана Сидорук.





 

Радниця із питань децентралізації Волинського Центру розвитку Оксана Урбан наголосила на перевагах децентралізації й розвінчала міфи, які існують довкола цих процесів. Вона нагадала, що в районі досі не створено жодної ОТГ, тому потрібно сконцентруватися на появі першої об’єднаної територіальної громади на Камінь-Каширщині.

Вона додала, що Камінь-Каширський міський голова Василь Бондар унеможливлює утворення великої Камінь-Каширської громади. Тому потрібно підтримати ті процеси реформування місцевого самоврядування, які відбуваються в інших частинах району.



 

Пані Оксана переконана, що на першу громаду на Камінь-Каширщині чекає успіх тоді, коли вони об’єднаються у правильному форматі.

Експерт додала, що проблема в Камінь-Каширському районі також полягає в тому, що поки жителі сперечаються чи одна громада буде, чи 5, чи 3, вони нічого не роблять конструктивного, а втрачають час та енергію на суперечки. Крім того вони втрачають значні кошти, за допомогою яких уже можна було б поліпшити інфраструктуру у громадах.


 

Радник із питань місцевих фінансів Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Anatoliy Matviyuk озвучив фінансові розрахунки певних форматів об’єднання.

Пізніше, оскільки присутні поки не змогли визначитися, хто буде центром можливої громади, вирішили провести перемовини у більш вузькому колі. Також представники громад вирішили дізнатися позицію щодо децентралізаційних процесів Нуйно і Залісся.










 

 

Коментарі
22 Березня 2018, 13:10
Навіть невтомний коментатор з ніком "Камінь" взяв участь у обговоренні проблеми становлення ОТГ з центром у селі Сошичне. Цікаво чи це він був у складі бек-вокалу від делегації УКРОПу і чи агітував селян за перейменування центральної вулиці цього села в "імені Крупської "( так називався місцевий колгосп), оскільки крупа і бульба - основні продукти харчування поліщуків?
22 Березня 2018, 14:51
"оскільки крупа і бульба - основні продукти харчування поліщуків": якщо Ви з цієї зустрічі для себе взяли крупу і бульбу то що вже говорити про селян які десятиліттями ходять на вибори за крупою та бульбою не бачачи для себе варіантів, тільки крупу. Шановний перед тим як щось говорити по цій або іншій темі то принаймі слід подумати але якщо крупа і бульба у Вас це той продукт на який Ви тільки здатні то з Вами усе зрозуміло.
22 Березня 2018, 16:10
Можливо я занадто категоричний оскільки маю відносно цих процесів, надто по Сошично власні спостереження але гість з Ковельської районної ради дав усім Нам урок як себе поводити у цій ситуації. Вже не раз чи не два Ми бачимо, що Ковель перебирає від Нас не тільки ресурси як то ліс, водні плеса, бізнес але й тепер намагається крошити карту району. Гості з Тойкута прямим текстом говорять, що району вже немає але вони не можуть сказати наприклад це саме в Камінь-Каширську але Вони можуть сказати це на околицях, наприклад в Сошично й Ви між іншим ведетеся на ці заклики. Це між іншим для Нас небезпечно оскільки у цьому випадку ніхто не говорить про розмір фінансування тут Ми говоримо про територію розмір якої для Нашого району, а отже і самого Камінь-Каширського може зменшитися кардинально. Тому я б порадив для молодого, думається грамотного Сошичнянського сільського голову не вестися на різні закидони про якусь співпрацю з Тойкутом в майбутньому оскільки історія йому не пробачить й ще через те, що навіть будучи головою ОТГ у складі з Тойкутом він не може вважати для себе безпечним варіантом, просто так. Але ж Тойкут залишається і він говорить Нам що ось мовляв думайте оскільки у нас є гроші, фінанси. Але у такому разі у Нових умовах в Сошично також будуть фінанси й не менше. Тойкут знаходиться сьогодні на роздоріжжі оскільки йти до Ковеля це для Них означає бути на задвірках і Вони нічого не вдіють. Їхні гроші будуть в "Кіндера" і тільки. А тут виявляється, що вони зі своїми грошима ще можуть зробити погоду але не мають поради від Сошична. Порада усім які не визначилися таким чином. Нехай Тойкут іде куди бажає але Ви знаходьтеся на своїх місцях і Сошично буде центром ОТГ який матиме усе але якщо купитеся на залицяння Тойкута та голови Ковельської районної ради то Ви будете у такому становищі як приміром сьогодні Камінь-Каширський який вже ходить майже з простягнутою рукою оскільки він не може управляти своїм бізнесом та процесами в районі оскільки до цього часу Ним управляли з зовні.
22 Березня 2018, 17:36
В деякій мірі згідний з паном "Радник із питань місцевих фінансів Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Anatoliy Matviyuk" про містечковість наших керівників, вже про людей й не говорити оскільки сьогодні почув від одного голови сільської ради, що він наприклад дві сільської ради у межах організації ОТГ осилив би, покерував би але вже п"ять чи сім вибачте я не рискую. Ото ж бо звичайно п"ять чи сім сільських рад однозначно це є більше ніж одна й тут слід мати не тільки голову на плечах але й трішечки освіти, бути трохи хоч би начитаним. Ще "Радниця із питань децентралізації Волинського Центру розвитку Оксана Урбан" говорить що Ми будемо учити бухгалтерів цих утворень управлятися з 10 млн. коштів оскільки вони до цього часу мали справи тільки з одним. Ось тут й дійсно я зрозумів, що містечковість це наша проблема не можемо оперувати більшими формами життя черезт е, що Ми не звикли бути свободними/вільними. Якщо у громадах знайдуться люди які зрозуміють суть перетворень за такими людьми майбутнє.
22 Березня 2018, 19:50
Пане Юрію, прізвище здається Каденчук, ну що ж Ви все за ліс, воду, болота? Ви напевно не поважаєте своїх земляків-полішуків оскільки бажаєте їм лишитись на рівні розвитку Камінь Каширського району. Основне в реформі створити нові блага для людини, а не для болота. Та й не вам вибирати, адже Ви житель міста і в село не збираєтесь перебиратись. Ви там в Каміні з Бондарем створіть громаду, а Сошичанці люди мудрі і обійдуться без ваших НЕДОЛУГИХ порад.
22 Березня 2018, 20:33
"Основне в реформі створити нові блага для людини": безперечно, у цій справі передусім стоїть людина український громадянин адже без нього не може бути й мови. Ось буквально сьогодні сільський голова говорить що я не даю гарантії про те що я візьмуся за цю справу очевидно що він має на увазі очолити ОТГ оскільки ця справа для молодих. Тобто він не впевнений у своїх силах. У чому справа, а ось у чому людина не бачить виходу з цієї ситуації оскільки він не просто "зашорений" але й попросту вже не може працювати по-новому для того щоб створити нові блага для людини. Ось ваші слова спочатку і ось в кінці. То Ви впевнені у тому, що для Вас не потрібна допомога якщо гідна сьогодні людина у вашій громаді говорить що він не може або не береться за цю справу? Потім чому власне я приїхав до Сошична? Але чому до Вас їдуть на зустріч інші люди які говорять Вам інколи речі які Ви до цього часу не чули або навіть не розуміли або взагалі чому Ви посилаєте Ваших дітей навчатися в університети????. На сьогодні тільки Сошично може розпочинати якісь рухи до реформ. Якщо хоч би одне ОТГ на К-Каширщині повтане в К-Каширську також зрушиться.
22 Березня 2018, 22:09
Не правильно думати лишень сьогоднішніми можливостями громади того чи іншого села, як і тільки лідерськими якості нинішніх голів сільрад, як йдеться про ситуацію у Сошичне. Важливо побачити потенціал групи сіл, які мали б логічно об'єднати свої зусилля. Бо, скажімо, навколо якогось села є чимало лісу, але бракує землі сільгосппризначення. А от у сусідів ситуація зворотна - є одні земельні ресурси, однак пасувало б мати більше молодих робочих рук та добру дорогу до міста чи залізниці. Іншими словами, варто вміти заглянути на кілька років, десятиліть вперед і побачити свою перспективу в об'єднаннні зусиль сьогодні, можливо, різних за потугою, але не за потенціалом сіл. Згадайте історію тих же Верхів, колись квітуче село з розмаїттям ремісничих об'єднань за гординю та несприйняття більшовицької влади за останніх 70 років довели до статусу "неперспективних". Всі ці приклади я навів ради того, аби люди думали не про завтрашній день, хоча і про нього забувати не варто, а мислили категоріями перспективи. От у перспективі сошичанці, знаходячись територіально на перехресті багатьох сіл, різних шляхів сполучення (дорога, залізниця, річка не так далеко) здатна і може стати потужним центром територіальної громади, не пориваючи своїх зв'язків з тим же Тойкутом, Солов'єм, Комаровим разом взятих. А вже розмірковувати над об'єднанням навколо Тойкута - себе не поважати і не бачити перед своїм носом Богом даних можливостей. Там є щонайменше 5 сіл ще й Грабове на додачу і нехай собі господарюють на здоров'я.
22 Березня 2018, 22:21
Ти вже сюди носа вставив.
22 Березня 2018, 22:38
Ага, таки впізнав Каменя на світлині.
22 Березня 2018, 22:41
Що то за панянка в білій шубці?
22 Березня 2018, 22:58
А Бігуниха чо приїхала?Розказувати чо її керовнікі не хочуть ОТГ?
22 Березня 2018, 22:58
Експерт Оксана Урбан
23 Березня 2018, 00:00
Підкажіть на якій фотці той славний камінь ніц не знаю
23 Березня 2018, 00:38
Влодзю, не хулігань!
23 Березня 2018, 01:52
За експерта дякую, аж задивився. Щодо Каменя, то тільки з його дозволу. Можу лише підказати, що погляд у нього допитливий, на відміну від інших хлопів.
23 Березня 2018, 09:16
так, Бігуниха була, вона є на третьому фото з верху .<br/>Не розумію, чому вона теж за ці ОТГ .Якщо ці ОТГ появляться у всьому нашому районі - всякі бігунихи, пасі, дунайчуки і суси підуть на ...
23 Березня 2018, 11:36
Камінь на сьомому фото, сивий чоловік. Дивний він якись, розбирається у всьому, але дуже поверхнево. Говорить впевнено. Про таких кажуть &quot;сліпі поводирі&quot; бо слухаючи його можна зайти в болото словоблуддя. Взагалі не зрозуміла його роль, як засланий козачок. Одним словом трохи дивний...якщо не сказати по іншому.
23 Березня 2018, 11:44
Шановні вчора в Нуйно було кілька знакових речей. Якщо буде репортаж з Нуйно то я добавлю кілька своїх слів але в одному поки я згідний це з &quot;&quot;Радник із питань місцевих фінансів Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Anatoliy Matviyuk&quot; про містечковість і не тільки. Спробую допомогти Сошичненському сільському голові.
23 Березня 2018, 15:50
Позавчорашня подія говорить Нам тільки про одне що результатом топтання адміністративних реформ на місці страдають не тільки громадяни але й вже самі адміністратори які повинні надавати якісні послуги громадянам оскільки видати поспорт в майбутній ОТГ це просто як зазвичай. Реформи мають бути в дії й коли голова РДа говорить про те, що він не мусить звертати увагу громадян на їхній вибір то він принаймі мусить забезпечити надання якісних послуг громадянам хоч би в сучасних умовах адміністрування. Це ще один мінус для голови РДА оскільки громадяни вже не надіються на якісь покращення, а вибирають для себе путь який веде Нас усіх в безвихідь.
23 Квітня 2018, 05:26
Заворожила ВАС всіх назва ОТГ, Обєднуйтесь,обєднуйтесь,обєднуйтесь!!!! Поки в державі не буде достатньо грошей на співфінансування своїх конституційних обовязків по утриманню садочків,шкіл,медицини ,культури ,гроші в любій ОТГ необхідно виділити буде для отримання цих обєктів і немалі, Якщо наш район не має для проплати зарплат обслуговуючого персоналу шкіл до 14 млн.,то де появляться гроші для цих цілей в любій ОТГ,як би ми її не називали.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39