Камінь-Каширський: для дітей енергетиків у краєзнавчому музеї провели майстер-клас із писанкарства

23 Березня 2018, 10:07
3065

У Камінь-Каширському народному краєзнавчому музеї відбувся майстер-клас «Великодня писанка» для дітей працівників місцевої філії «Волиньобленерго».

Незабаром Великдень. Господині вже давно готуються до світлого свята: наводять лад в оселях, біля дому, придивляються, де б то купити кращого борошна на паску, діляться рецептами нових смачних страв.

А ще прагнуть зробити гарну писанку. І хоч для нашого регіону характерні крашанки – яйця, пофарбовані однорідним кольором (на Поліссі – традиційно використовували лушпиння цибулі), все ж нині писанка рішуче входить у побут полісян.

У районному краєзнавчому музеї проходять майстер-класи з писанкарства.


 

Днями таке навчання було проведене для дітей працівників  Камінь-Каширської філії ПрАТ «Волиньобленерго». 

Захід був ініційований директором філії Денисом Бутоліним.

Для цієї справи він також придбав писачки, виготовлені Андрієм Бондаруком, відомим майстром дерев’яної іграшки і писанкарства із села Княгининок  Луцького району.



 

Загалом, навчитись писанкарству прийшли діти із обох міських шкіл і семирічний Тарас Найдич із мамою Таїсою із села Грудки (у Камінь-Каширській філії працює їх тато), а також долучився до справи директор філії.

Спочатку учасники майстер-класу оглянули виставку писанок із фондів музею і ознайомились  з історією виникнення писанкарства та способами декорування яєць. Кожен вибрав собі візерунок (символ) до вподоби: сонечка, вербові гілочки, грабельки, безконечник, ружі, розети тощо і ним декорував яйця.


 

Виготовлені власноруч писанки принесли втіху для юних майстрів. А от у Дениса Леонідовича писанка вийшла креативна і модерна – із зображенням логотипу  ПрАТ «Волиньобленерго». 

1

 

… Писанка – символ краси і  світла. Ще Тарас Шевченко, захоплюючись самобутністю і красою українських сільських краєвидів, писав: «Село на нашій Україні - неначе писанка село…»


 

 ДовідковоЩоб виготовити писанку, необхідно підготувати яйця, згодяться різні: курячі, гусячі, качині, страуси ні чи перепелині. Коли до свята ще довго, треба видути середину яйця. Якщо ж до Великодня кілька днів, то варто писати по варених яйцях. Ззовні яйце потрібно знежирити: промити слабким розчином оцту.  Олівцем нанести лінії візерунку для декорування.

У писачок класти кусочок натурального воску,  нагрівати над свічкою і розписувати яйце. Після створення візерунку слід занурити його в банку з фарбою. Коли колір стане насиченим, можна знімати віск: легенько нагрівати писанку на полум’ї  і витирати розплавлений віск серветкою.

 Писанка готова.

Майстер-класи з писанкарства будуть проводитись у музеї впродовж цього й наступного тижня.




 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024