Потенційна Пнівненська ОТГ за три роки втратила 20 мільйонів гривень, бо не була створена

23 Квітня 2018, 13:10
4804

У потенційній Пнівненській сільській ОТГ склалася патова ситуація: на центр громади претендує одразу Пнівне, Брониця і Тоболи.

Про це повідомляє Тамара ЗУБЕНКО, консультант з комунікацій Асоціації міст України, Волинське РВ АМУ.

Броницькі самоврядці зайняли вичікувальну позицію, тоболяни розмірковують над створенням власної ОТГ поза Перспективним планом, а Пнівне – офіційно визначене адміністративним центром майбутньої громади.

Тим часом новочервищанці та воєгощенці не можуть, хоч і дали згоду, розпочати об’єднання з селом Пнівне, бо не мають із ним спільної межі, тільки через Тоболи та Броницю відповідно.

Вихід із ситуації шукають уже півтора роки, а домовитися не можуть. За цей час потенційна Пнівненська ОТГ, яка мала б об’єднати сільради, що нині дотаційні на 80-90 відсотків, втратила за три роки тільки інфраструктурної субвенції в межах 20 мільйонів гривень, які могли б використати на розвиток громади. 


 

Саме про об’єднання, фінансові вигоди, переваги самостійного господарювання та перспективи розвитку майбутньої ОТГ йшлося під час виїзної консультації, з якою до села Брониця, приїхали консультанти Офісу реформ Валентин Малиновський, Василь Гром, Тамара Зубенко та виконавчий директор Волинського РВ Асоціації міст України Богдан Самойленко.

Як відомо, такі заходи в межах проекту ПУЛЬС, який Асоціація втілює за підтримки USAID, є систематичними. До Брониці ПУЛЬСовики приїхали на запрошення помічника народного депутата України Світлани Сидорук, а послухати їх прийшли представники Воєгощенської, Пнівненської та Броницької сільрад.



 

На початку зустрічі Самойленко наголосив, що консультанти проекту ПУЛЬС мають на меті донести правдиву інформацію про децентралізаційну реформу та, за допомогою фінансових розрахунків і прикладів, показати, що чекає громади після об’єднання і, що вони втрачають зволікаючи.

Валентин Малиновський, консультант з юридичних питань АМУ, нагадав присутнім, що іншого шляху розвитку окрім децентралізації для України немає, бо це найкраща європейська практика. Він наголосив, що «об’єднані територіальні громади створюються на десятиліття, а місцеве самоврядування – фундамент держави, який децентралізація дає шанс укріпити». Експерт закликав самоврядців не перекроювати Перспективний план, який складали відповідно методики формування спроможних територіальних громад, щоб не втратити зайвих півроку на різні погодження. Він запропонував розпочинати процес об’єднання вже, забувши про власні амбіції й поставивши в пріоритет інтереси людей. 

– Фінансові втрати, а це мільйони – лише квіточки у порівнянні з тим, що Камінь-Каширський район може втратити. Ваша пасивність, ідея окремих владців, які, схоже, не ознайомилися з Методикою формування спроможних територіальних громад, створити район-громаду, що, зважаючи на розмір території і кількість населення Камінь-Киширщини, суперечить не лише законодавству, а й здоровому глузду, може відгукнутися тим, що Камінь-Каширський втратить усі передумови, щоб стати центром нового району (повіту), як це сталося з Госпітальним округом. Через подальше зволікання зі створенням ОТГ, окремі сільські ради, що межують із сусідніми районами, почнуть приєднуватися до ОТГ цих районів, – окреслив не надто привабливі перспективи Валентин Малиновський. 

Він наголосив, що за умови невідкладного створення ОТГ, ще є реальна можливість провести перші вибори голови і депутатів цьогоріч у жовтні чи, в гіршому випадку, у грудні та з 1 січня 2019 року розпочати життя в нових умовах. 

Консультант з бюджетних питань Василь Гром, який назвав фінансовий стан сільрад плачевним, а втрати від зволікань із децентралізацією серйозними, теж закликав, не товкти воду в ступі, а перейти від пасивного споглядання до серйозної роботи.

– Ви всі разом зараз маєте 10 мільйонів видатків, із них сім із лишком отримуєте з району і лише в межах двох мільйонів ваші власні гроші. Закінчуйте тату торгувати, бо немає чим здачі давати… А втрати лише інфраструктурної субвенції за три роки рахуйте: близько семи мільйонів на рік і помножте це на три. Я не кажу вже про освітню, медичну субвенції, гроші з Держфонду регіонального розвитку та інше. От і втратили не мало не багато 20 мільйонів… А тепер подумайте, шановні керівники сільських рад, як будете такі втрати пояснювати людям…, – сказав Василь Гром. 

Він також наочно продемонстрував фінансову перспективу потенційної Пнівненскої ОТГ, де господарюватимуть спільно близько 10 тисяч людей і яка об’єднає Пнівненську, Броницьку, Воєгощенську, Тоболівську і Новочервищанську сільські ради. 

Василь Гром наголосив, що «єдина додана вартість цієї території – близько 10 тисяч населення», яке дає потенційній ОТГ, за умови об’єднання, шанс отримати понад 10 мільйонів гривень дотації з Держбюджету і можливість згодом мати реалу додану вартість. До речі, якщо зібрати всі гроші, які матиме Пнівненська ОТГ, відняти витрати, то можна говорити, що за попередніми підрахунками, бюджет громади буде збалансований.
Після виступів доповідачів дискутували багато, але, на жаль, спільної думки так і не дійшли…

Втім консультанти-ПУЛЬСовики сподіваються, що їхні аргументи і роз’яснення стануть підґрунтям для ухвалення зваженого рішення, а здоровий глузд візьме гору над амбіціями і страхом, бо дорогу осилить той, хто іде.











 

 

Коментарі
23 Квітня 2018, 19:40
Якщо перший заступник РДА говорить про те, що відстань від центру ОТГ до найвіддаленішого населеного пункту для Закону це не орієнтир й очевидно тому ще зберігають шанси єдиного на Камінь-Каширщині ОТГ то тут висновки усім зрозумілі. Вони ще надіються на цей формат. Для Них Закон не писаний і вони надіються з одного крісла пересісти з фанфарами в інший. Але таким чином ще невідомо чи взагалі для Них усіх буде такий формат, оскільки якщо вони й далі будуть тягнути козу за хвіст то опиняться позаду усіх й незабаром побачать себе в ролі аутсайдерів і не тільки. Незабаром територіальна реформа. Райони почнуть об"єднувати в крупніші агломерації, по-нашому Повіти й надіятися при цьому що хтось таким чином об"єднає К-Каширський з іншими з центром в Камінь-Каширську без істотних реформ тут на Камінь-Каширщини то немає абсолютно ніяких надій. Кому можуть довірити Повіт якщо МИ не пройшли дійсно базової реформи, реформ ОТГ. Таким чином у цій ганьбі уся відповідальність покладається на двох-трьох осіб які не можуть попрощатися зі своїми посадами навіть теоретично.
23 Квітня 2018, 19:50
Чого їздиш по району будь ініціатором створи каміньську обєднану громаду. Найшовся укропівський проффесіонал і роздаєш по селах ідеї.
23 Квітня 2018, 19:54
ти спочатку вдома порядок наведи. За життя нічого корисного не зробив, а в інтернеті нести різну ахінею то ти асс
23 Квітня 2018, 20:31
Судячи з фото, то в Брониці зібрався такий собі міжсобойчик з 10 осіб - фахівців області та району з укропівцями на додачу. Нічого з того, бачу, не вийде, оскільки районні мужі у творенні ОТГ не зацікавлені, а кропці, при всій повазі до Світлани, некомпетентні, тим паче що за радника там убогий чоловік з вулиці Радянської у прямому та переносному значенні. Доки не зійдуться лідери навколишніх сіл, доти не варто товкти воду у ступі. Наступний етап - примусова децентралізація і "долішні плавні", себто назвуть і перекроять так як хочуть у Києві та Луцьку, якщо не змогли це зробити/обрати формат та назву самостійно. А що з турками, скажіть на милість, інакше можна вчинити?
24 Квітня 2018, 01:00
"А що з турками, скажіть на милість, інакше можна вчинити?": про те саме говорить убогий чоловік з вулиці Радянської який тим паче за радника в укропі ))))). Намолов. Якщо ти такий безгрішний то чому сам сидиш за клавою, чогось тебе не видно ні тут ні там. Якщо бажаєш то навіть можемо поспілкуватися на пару, за пиво я плачу.
24 Квітня 2018, 02:06
Наразі пан Камінь багацько пізнавального отримує, відвідуючи Сошично, Нуйно, Пнівно тощо. І правильно робить. А по факту Радянська уже не Радянська. Вулиця ж між іншим дуже оригінальна, одні дуби чого варті, виїзд до річки нічого так, а ще вона і мені була колись майже рідною, але вже все в минулому.
24 Квітня 2018, 11:58
Мені укроп ще не платив, але пропозиції були
25 Квітня 2018, 00:13
&quot;Камінь<br/>08:58 24.04.2018 Мені укроп ще не платив, але пропозиції були&quot;: укроп й без моїх ідей дуже добре почувається, оскільки у Них професіонали.
25 Квітня 2018, 00:35
А мені укроп платив на виборах щоб я проголосувала за Констанкевич 200гр. Гроші взяла і не голосувала за її
25 Квітня 2018, 01:35
Ти напевно за укроп і рідних продасиш. Школа тебе Юро, так в житті і нічого не досягнув
25 Квітня 2018, 04:11
Троль 21/35 я такий самодостатній, як Васятко Домарецький, навіщо мені іудині 200 грн?
25 Квітня 2018, 12:42
&quot;Ти напевно за укроп і рідних продасиш&quot;: чим би дитя не бавилося.
07 Травня 2018, 03:43
&quot;и напевно за укроп і рідних продасиш. Школа тебе Юро, так в житті і нічого не досягнув&quot;: позаяк Українська держава також не надто багато досягнула але якщо я почну розказувати чого я недосягнув і Що саме не досягнула разом із тим держава або принаймі місцеве самоврядування тут на К-Каширщині то Ви будете напевно вражені. Про те чому я не катаюся на бехах то вже інша справа. Принаймі сьогодні мої діти кожний має вищу освіту й прапор їм у руки. Це для того пана хто так наполегливо турбується про мене чого я нічого не досягнув. В кишеню я Вам не заглядаю і ніколи не заглядав попри того що працював в державних установах на посадах яких міг заглядати кожному хто зі мною зустрічався. Оккей?
07 Травня 2018, 12:14
Інспектор з тебе був такий собі на двійку
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024