Розповіли, чим можна заразитися на звичайному пікніку

27 Травня 2018, 19:26
Розповіли, чим можна заразитися на звичайному пікніку 2457
Розповіли, чим можна заразитися на звичайному пікніку

Камінь-каширцям розповіли, як правильно відпочивати на природі.

Волинський обласний лабораторний центр навів основні поради, які допоможуть відпочивати на природі без шкоди для здоров'я.

З настанням теплих днів багато людей намагаються провести відпочинок подалі від міського гаму.

Саме тому епідеміологи лабораторного центру інформують про ризики паразитарних захворювань (ехінококозу, аскаридозу, токсокарозу,  трихурозу, дирофіляріозу) та інших кишкових інфекцій, якими можливо заразитись при вживанні м’ясної продукції та риби, приготованої на вогнищі у природних умовах.

За минулий рік лікувально-профілактичними закладами області на наявність гельмінтозів обстежили понад 210 тис. громадян, при цьому виявили інвазованих понад 2,8 тис. (1,3%).

Найбільш розповсюдженим на території області залишаються ентеробіоз (до 68%), аскаридоз (до 30%) і трихуроз (понад 2,6%). Крім цього в області  реєструють: дирофіляріоз  (у 2017р.- 2 випадки); токсокароз — 19 випадків, трихурозу – 38 та 27 випадків лямбліозу. В структурі загальної інфекційної патології (без урахування грипу та ГРВІ) гельмінтози складають майже 40%.

Важливо, що понад 60% захворілих на гельмінтози осіб звернулись за медичною допомогою саме після організації пікніків на природі.

Наприклад, зараження людей трихурозом і теніозом найчастіше відбувається при вживанні неякісно термічно обробленого м’яса (в основному свинини). Також небезпечні в цьому плані сирокопчені вироби (бекон, ковбаси та риба).

З метою попередження глистних інвазій, вкрай важливо не купувати м’ясо невідомого походження на стихійних ринках. А в процесі приготування страв чітко дотримуватись технології: прожарювати (чи проварювати) м’ясо до повної готовності. Обов’язково ретельно мити овочі і фрукти перед їх вживанням проточною чи бутильованою водою (а не з водойми на відпочинку) та захищати продукти  харчування від мух.

Для яєць гельмінтів основним місцем існування є предмети зовнішнього середовища, в першу чергу грунт. Тому в період дозрівання свіжих овочів та фруктів, варто на це звернути увагу, через можливість їх інфікування гельмінтами (аскарида, токсокара) та цистами найпростіших.

Поширеним в області залишається аскаридоз, яким  можливо заразитись при вживанні немитої продукції, що контактувала із грунтом (наприклад полуниці, листя салату, петрушки, кропу та іншої городини).

Хворі на аскаридоз виявляються у всіх районах і становлять понад 34% від усіх виявлених гельмінтів. У 2017 року найбільша ураженість населення аскаридозом була у Любомльському, Ратнівському та Рожищенському районах.

Враховуючи вищезаначене, працівники лабораторного центру радять волинянам для діагностики гельмінтозів звертатись до паразитологічної лабораторії,що проводить паразитологічні дослідження методом імуноферментної аглютинації (ІФА).

Отож, попередити інфікування гельмінтозами допоможе просте дотримання гігієнічних правил: миття овочів та фруктів перед їх вживанням, обов’язкове миття рук перед приготуванням і прийомом їжі та після відвідування туалету, а також після контакту з домашніми тваринами.

Пам’ятайте,  природа постійно приховує  несподіванки, що можуть бути небезпечними для Вас та вашого організму. 

Коментарі
28 Травня 2018, 13:47
А ще брудна вода центрального водопроводу в К- К, з тими ж червами! І якщо я бачила це у своїй чашці в період масового забору води , то цілком імовірно, що це гидоття є в трубах постійно.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром