Волинські владики – проти надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні

27 Червня 2018, 14:40
2342

Архієреї Української Православної Церкви, які взяли участь у архієрейській нараді у Києво-Печерській лаврі, проти надання автокефалії.

Нарада відбулася 25 червня, - повідомляє синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Нарада відбувалася під головуванням предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія. На ній обговорили ситуацію, що склалася внаслідок поширення інформації про готовність Константинопольської Православної Церкви надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні та можливість легалізації українських розкольників, - йдеться у повідомленні.

Заслухавши повідомлення про зустріч владик УПЦ з Вселенським Патріархом, було ухвалено заяву. 

«Наявний канонічний статус є цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно звершувала свою місію серед народу України. Спроби змінити цей статус призведуть лише до обмеження прав і свобод, якими наділена наша Церква, маючи права широкої автономії. До того ж, ці спроби не вилікують, а лише поглиблять розкол як в Українському Православ’ї, так і в українському суспільстві загалом», - йдеться в заяві.

За неї проголосували одноголосно. Серед тих, хто постави свої підписи, – й волинські владики Володимир, митрополит Володимир-Волинський і Ковельський, та Нафанаїл, єпископ Волинський і Луцький.

Коментарі
27 Червня 2018, 17:48
Холуі московські
27 Червня 2018, 18:55
А не їм вирішувати, що треба людям!
27 Червня 2018, 21:25
А що, може вже й вселенський патріарх неканонічний?
27 Червня 2018, 23:03
Цією &quot;нарадою&quot; - інструктажем церковного партгоспактиву РПЦ в очах прихожан та вірних своєї найканонічнішої Церкви, що ось-ось матиме чи проголосить статус ІІІ Риму, Кремль зайвий раз підтвердив наявність своєї п'ятої колони в Україні, гібридність волонтерства для АТО її кліриків на західних теренах та відсутність бодай якихось надій на прогресивний розвиток цієї вітки православ'я. Лукаво цитуючи кремлівський &quot;темник&quot; у своїй заяві про &quot;...наша Церква, маючи права широкої автономії&quot;, її автори забувають, що тільки у цьому році церковним&quot;правам&quot; УПЦ на останньому Соборі РПЦ у Москві зробили відчутне обрізання: тепер тре згадувати Кирила на кожній проповіді, узгоджувати та затверджувати у Москві, вважай у Кремлі, кандидатуру кожного архієпископа та інші речі, що несумісні з правами інших православних церков світу. Церковники забули, що вони не є намісниками Бога на землі, їх наймають у якості спеціалістів церковної справи релігійні громади і громадам вирішувати яку структуру та форму релігійної свободи собі обирати. Ця зухвала заява РПЦ також однозначно свідчить про те, що Томосу однозначно бути, делегація православних церковних яструбів відчула це своєю шкірою і поспішила на випередження. А Митрополит Онуфрій, відмовившись бути членом цієї делегації, вочевидь, залишив для себе люфт у разі провалу московської церкви з &quot;консервацією&quot; статусу РПЦ в Україні, очолити &quot;фракцію&quot; в оновленій Помісній церкві. Про який зміст речення у заяві, зокрема: &quot;Наявний канонічний статус є цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно звершувала свою місію серед народу України&quot; може йти мова, про яку місію мріють московити, коли делегацію очолював корінний росіянин, якому кілька років тому продали український паспорт, народний депутат від списку Опозиційного блоку регіоналів - Вадим Новинський??? Для думаючих українців ця нарада церковників, ця заява є надто яскравою і свідчить, що скільки вовка не корми - його тягне у московський ліс! <br/>Якби РПЦ дбала про якусь християнську місію, окрім своєї імперської, вона б взяла участь у Всеправославному Соборі Церков на Криті у 2016 році та працювала б над існуючими внутріцерковними проблемами в пострадянських державах. Амінь!
27 Червня 2018, 23:22
Є НАРОДНА МУДРІСТЬ-НЕ ЦЕРКВА ВИНУВАТА,ТО ПОПИ ДУРНУВАТІ.Я НЕ ЗА ТИМИ ,НІ ІНШИМИ,І ВЦЕРКВУ Я ХОДЖУ НЕ ДО ПОПІВ, А ДО БОГА.КРАЩЕ ВІЗЬМІТЬСЯ ЗА ТИХ,ХТО НАВЕРТАЄ ПРАВОСЛАВНИХ ЛЮДЕЙ В РІЗНІ СЕКТИ,ЯКІ ПРИЙШЛИ ДО НАС З-ЗА ОКЕАНУ.НЕМА БІЛЬШОГО ГРІХА,ЯК ЗРЕЧЕННЯ СВОЄЇ ВІРИ,ЩЕЙ ЗА ГРОШІ.ЧОМУ УРАЇНА ПРО ЦЮ СИТУАЦІЮ НЕ ВЕДЕ МОВУ
27 Червня 2018, 23:36
Шкода Віро що ви тільки так зветесь а справжньої віри не маєте зате релігійний фанат. Вас напевно менш хвилюють гей паради чим люди інших конфесій
28 Червня 2018, 00:14
Найгірше, пані Віро те, що Ви не одна така - &quot;...Я НЕ ЗА ТИМИ ,НІ ІНШИМИ&quot;! Саме на таких і розраховують у Кремлі, у Варшаві чи деінде. Оце, Ваше сакраментальне, - ні те, ні се - можна ж дотулити й до держави, до народу, до громадянської позиції, врешті, вочевидь, даруйте, й до Вашої особистості. Тому так і живемо, такі ж і керманичі наші від району і вище. Вони ні риба, ні м'ясо; ні праві, ні ліві - як той валянок, на котру ногу не надінь - однаково, лишень аби тепло було у морози, лишень би був кусень хліба у хаті та бульба вродила у полі, решта - як Бог дасть! Всі європейські держави мають свої помісні церкви, правлять службу і моляться своїми мовами, відтак є господарями своєї держави і своєї долі. Лишень українці, добре, що не всі, - ні те, ні се...
28 Червня 2018, 01:20
Церква – з юридичної точки зору, є неурядовою, громадською організацією. З політичної точки зору – це спосіб або вид самоорганізації людей, яка паралельно релігійним функціям може виконувати і політичні функції. Так було і так завжди буде. В теократичній державі церква може бути політичним центром. В нетеократичній – політичним помічником якоїсь держави. УПЦ (МП), як філія РПЦ, просто не може не обслуговувати Росію. Може вона й любить Україну, але служить Росії. Тому в порядку дотримання вимог національної безпеки УПЦ (МП) має піти з України в Росію. За нею можуть піти і духовні і не духовні її особи. Можуть перейти до УПЦ (КП).
28 Червня 2018, 13:17
&quot;Віра&quot; мабуть десь із-за поребрика, не наша вона, не місцева.
28 Червня 2018, 20:05
ну-ну)) Видаляєте коменти на прохання дроздів-михайлюків?
28 Червня 2018, 20:10
Можу повторити ))
29 Червня 2018, 02:13
Уже всі проблеми вирішили, то будемо релігію реформувати.Є в державі значний відсоток громадян, які ходили, ходять і будуть ходити лише в УПЦ МП. Будьте ласкаві поважати їхній вибір. А то з таким підходом потрібно всіх католиків, мусульман, протестантів насильно заганяти в УПЦ КП,бо з таким підходом це також потенційні вороги.
29 Червня 2018, 03:13
п.Лідо, хіба у громадян сіл району, які ходять в УПЦ МП і належать до &quot; занчного відсотку&quot;, є інший вибір?<br/>Щоб ви розуміли в цивілізованих державах католики, мусульмани, протестанти, юдеї та люди інших віросповідань мають свої релігійні об'єднання, відповідно користуються костелами, мечетями, молитовними будинками, синагогами та іншими культовими приміщеннями. Також в Україні існуватимуть православні церкви Московського Патріархату, тільки вони будуть називатися Русская Православная Церковь Московского Патриархата в Україні, їх відсоток в нашій державі буде пропорційний до кількості вірних МП. І коли появиться вибір, то громадян, які належатимуть до Української Православної Автокефальної(Помісної) Церкви, буде набагато більший відсоток, побачите, що нікого нікуди не треба заганяти, все стане на своє місце як і повинно бути.Треба час
29 Червня 2018, 04:14
якісь вірки та лідки тут баламутять
29 Червня 2018, 15:37
Не кажіть так - якісь Лідки-Вірки, це ж наші співгромадянки і вони також мають право на свою думку, свою позицію і релігійні переконання. Та й звинувачувати цих жіночок у чомусь, тим більше, бороньбоже, у зраді своєї &quot;прабатьківської&quot; церкви ні за формою, ні за змістом також не зовсім доречно. Вони повторюють як мантру слова московських попів, котрі також, чи їх майже більша половина, свято вірять у РПЦ та їх право вправляти мізки українським парафіянам з Кремлівської дзвіниці. Звідки знає, даруйте за узагальнення, &quot;лідка/вірка&quot;, іншими словами наші прихожани, що Московська церква на Волині &quot;господарює&quot; щойно з 1845 року, коли московський цар після 50 років своєї світської влади на цих теренах (після Третього поділу Польщі 1795 року) насмілився видати указ про заборону тут уніатської релігії, яка свого часу прийшла сюди з Києва, Белза, Володимира (Волинського, а не того, що на Клязьмі) з подачі не кого іншого , а наших волинських князів Острозьких на місце упослідженої Москвою Київської Митрополії. Ці законні наслідники давнього княжого роду Данила Галицького прагнули розвитку української (руської) церкви, а не її занепаду, що йшов зі Сходу та з Москви, бо Константинополь з його духовним центром був під п'ятою бусурман. Цього нашим прихожанам не говорили ні у школі, тим паче - у російській Церкві. Тому для нашого люду - 1845 рік, це вже з &quot;діда - прадіда&quot;, і це майже правда, бо мій прадід народився щойно через 50 років після приходу сюди РПЦ. А його батько, як не крути, молився таки в українській церкві. Люди не розуміють, що з утворенням Помісної православної церкви буде, і то не одразу, свідомий вибір - хочеш ходи до московської церкви, молися на велику Росію і її ментальні цінності, а хочеш - молишся у Помісній Українській православній Церкві, де літургії, проповіді, Євангеліє та інші обрядові церковні справи проголошуватимуться українською мовою, як це фактично було вже за часів Феодосія Кристецького. Інша справа, що московська Патріархія не зможе вже більше лукавити і називатися УПЦ, бо нічого українського у її підпорядкуванні нема. Більше того, якщо зайшла така тема, нинішній Митрополит УПЦ МП Онуфрій і навіть делегати - антитомосники від РПЦ до Вселенського Патріарха Варфоломія свого часу у 90-і роки підписували чолобитну до Константинополя про автокефалію УПЦ, всі ці документи з підписами збережені, але тоді не було таких рішучих, як нині, намірів Кремля зробити реванш і повернутися до СССР у якійсь вже іншій іпостасі. Якщо я щось не те з історичної чи теологічної точки зору пишу, то місцеве благочиння могло б спростувати мене. Благо, там є молоді клірики, що вміють користуватися сучасними цифровими комунікаціями...
30 Червня 2018, 00:12
Делегати &quot;антитомосники&quot; - це митрополити УПЦ (МП) - Одеський Агафангел, Донецький Іларіон, Кам’янець-Подільський Феодор та Бориспільськийо Антоній. Може пам'ятаєте, що одеський митрополит Агафангел був депутатом ВР першого скликання і голосував проти державної незалежності України, нічого дивуватись, що цього одіозного достойника УПЦ (МП) і братію повіз чартерним рейсом теперішній депутат ВР України від Опоблоку, ворог всього українського олігарх Вадим Новінський, який бився з митрополитом Драбинком - референтом і пізніше секретарем спочилого предстоятеля УПЦ (МП) Володимира.
30 Червня 2018, 02:50
Пане Хрін Ви заповнили чимало прогалин у моїх знаннях, бо все-таки життя моє більше пов'язане з технічними знаннями. За що щиро дякую. Щодо Вірок-Лідок, то я думаю, що під їх ніком може й хлоп писати, який не любить, або не розуміє українську ідею. Хоча можу і помилятися, особливо, в моїй життєвій ситуації, коли ходиш по тонкому льоду між визначеним сьогоденням і маловідомим, хоча й прогнозованим майбутнім.
30 Червня 2018, 17:12
Так і я ж вивчав що не є самі точні науки, але ж і історію свого краю мушу знати більш-менш справедливу, аби . моїм дітям не довелося бути обманутими істориками - татарами Карамзіним &amp; К*. Релігія, і не тільки у нас, є глобальною політикою у світі, але не у політологічному її значенні -взяти владу. Релігія, переважно, консервує серед масової свідомості вже отриману владу, світову диспозицію вже на підконтрольній території. Тому, українцям, аби зберегти свою ідентичність, потрібно очистити свої джерела від імперського намулу, московського жабуриння, яке забрало у нас нашу українську, руську прадавню 30- ти струнну кобзу і вчить ось уже який час гри на своїй триструнній балалайці, приховуючи, що, це вже навіть вдосконалений алтайський двострунний &quot;хур&quot;. Ми мали і матимемо свою українську православну Церкву, свою історію і свою правду, лишень цього варто хотіти! Не дивіться телевізор, читайте сучасні крижки різних авторів, блогерів міжнародного рівня і все стане на свої місця!
30 Червня 2018, 19:18
Дякую. Телевізор я давно не дивлюсь, бо Зеленський мені нецікавий. Щодо релігії, то діяльність по очищенню намулу має бути строго технологічна, без використання послуг людей, що не мають технологічного мислення.
01 Липня 2018, 23:09
Митрополит УПЦ (МП) Черкаський і Канівський Софроній сказав, що він не підписував ніякої заяви.А підписи всі ставили, що були присутні на нараді... І кому вірити?
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024