Петра і Павла 2018: що не можна робити в цей день

12 Липня 2018, 10:44
День апостолів Петра і Павла 2065
День апостолів Петра і Павла

12 липня Православна церква відзначає одне з найбільших свят літа - день апостолів Петра і Павла.

OBOZREVATEL розповість про історію свята, традиції, а також про рекомендації та церковні заборони цього дня.

Хто такий апостол Петро

Петро був учнем Ісуса Христа, одним із 12 апостолів. Саме Петра і його брата Андрія Христос обрав першими. В Євангелії від Матвія наведені його слова: "Ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей".

До доленосної зустрічі Петра звали Симоном. Нове ім'я, що означає "камінь", йому дав Христос. Пізніше саме це слово стало асоціюватися з Петром як каменем, на якому була побудована церква Христа. У тому ж Євангелії наведені такі слова Христа: "Я говорю тобі: ти - Петро, ​​і на скелі цій побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її, і дам тобі ключі Царства Небесного: і що зв'яжеш на землі, те буде зв'язане на небесах, і що на землі ти розв'яжеш, то буде розв'язане на небесах".

П'єтро Перуджино, Вручення ключів апостолу Петру
П'єтро Перуджино, Вручення ключів апостолу Петру

До речі, в Католицькій церкві Петро вважається першим Папою Римським. Нинішній понтифік - Папа Франциск - 266-й після Петра.

Після зустрічі з Христом Петро пішов за ним, залишивши сім'ю (апостол був одружений). Він був з учителем до останнього дня його земного життя. У ніч, коли Ісуса заарештували в Гетсиманському саду, саме Петро відрубав вухо рабу первосвященика, але саме Петро був тим, хто тієї ж ночі тричі відрікся від Христа.

Пізніше він кілька разів зустрічався з воскреслим учителем. Євангеліст Іоан описує сцену останньої зустрічі Христа з апостолами на березі Тиверіадського моря. Залишившись без учителя, вони вже почали подумувати про те, щоб повернутися до своїх колишніх занять. "Я піду ловити рибу", - сказав Петро. Але раптом як би нізвідки виник Ісус. Він вдихнув в учнів нову надію і доручив Петру "пасти своїх овець" - керувати церквою.

Після вознесіння Христа Петро багато проповідував. Він був страчений у Римі в 64 або в 67-68 році за імператора Нерона. Апостол побажав, щоб його розіп'яли вниз головою, оскільки вважав себе недостойним померти так само, як помер на хресті учитель.

1
Собор Святого Петра, Рим
Собор Святого Петра, Рим

За версією, яка вважається такою, що заслуговує на довіру, могила святого Петра знаходиться там, де сьогодні розташований собор Святого Петра у Ватикані. Могила, про яку йде мова - прямо під вівтарем. Голова апостола разом із головою святого Павла зберігаються в римській базиліці San Giovanni in Laterano.

Хто такий апостол Павло

З формальної точки зору Павло не був апостолом - він жодного разу не зустрічався з Христом під час його земного життя.

Навпаки - Павло (до навернення у християнство його звали Савлом) був фарисеєм і лютим гонителем перших християн. Він згадується в Діяннях Апостолів у сцені побиття першого християнського мученика Стефана. На той момент Павло був занадто молодий для участі в екзекуції і просто перебував на місці скоєння злочину.

Через рік Павло вже брав активну участь у переслідуваннях християн у Дамаску. Пізніше він істотно просунувся по "кар'єрних сходах". Підтвердженням цього служить той факт, що йому було доручено доставити в Єрусалим християн для суду і покарання.

Приблизно в 34 році по дорозі в Дамаск відбулася подія, яка повністю перевернула життя Павла. Він почув голос: "Савле Савле, чому ти гониш мене?" І тут же осліп.

У місто його привели добрі люди. Там його показали місцевому лікарю Ананії, і той за три дні зцілив Павла. Одразу ж після цього фарисей прийняв хрещення і став не просто справжнім християнином, але одним із найвідданіших захисників вчення Христа і одним з найбільш переконливих проповідників.

Павло здійснив цілу низку подорожей, в яких навертав людей у християнство. Відомо про 14 послань Павла - вони увійшли в Новий заповіт. Але найбільшу популярність Павло отримав завдяки своїй оді любові в Першому посланні до коринтян. Ці слова сьогодні відомі практично кожному:

Якщо я говорю мовами людськими й ангельськими, а любови не маю, то я - мідь дзвінка, або ж кимвал гучний. Якщо маю дара пророчого, і знаю всі таємниці, і маю всіляке пізнання і віру, аж так, що можу навіть гори пересувати, а любови не маю, - то я ніщо. І якщо я роздам усі маєтки свої, і віддам тіло моє на спалення, а любови не маю, - немає мені з того найменшої користі. Любов довго терпить, любов милосердна, любов не заздрить, любов не величається, не чваниться, не чинить свавілля, не шукає свого, не дратується, не замислює зла, не тішиться неправдою, а співрадіє з істиною; усе покриває, всьому вірить, всього сподівається, усе зносить. Любов ніколи не перестане, хоч ті ж таки пророцтва припиняться, і мови замовкнуть, і знання усунеться […] А тепер залишаються ось ці троє: віра, надія, любов; але любов з-поміж них найбільша.

Саме завдяки цим словам Павла називають "апостолом любові".

Згідно з церковним переказом, Павло був страчений у Римі в один день із Петром - 29 червня (12 липня за старим стилем). Оскільки, на відміну від Петра, він не був громадянином Риму, вирок був приведений у виконання за міськими стінами. Він був не розіп'ятий, а обезголовлений. Сьогодні на цьому місці знаходиться відома базиліка San Paolo fuori le mura - Святого Павла за мурами.

Базиліка San Paolo fuori le mura, Рим, могила апостола Павла
Базиліка San Paolo fuori le mura, Рим, могила апостола Павла

Базиліка San Paolo fuori le mura, Рим
Базиліка San Paolo fuori le mura, Рим

Голова апостола зберігається там же, де і голова Петра - в римській папській базилиці San Giovanni in Laterano.

Базиліка San Giovanni in Laterano, Рим. Над вівтарем - реліквії апостолів Петра і Павла
Базиліка San Giovanni in Laterano, Рим. Над вівтарем - реліквії апостолів Петра і Павла

Що можна робити в день Петра і Павла

Це дуже велике церковне свято, тому всім віруючим рекомендується побувати на богослужінні в храмі.

Вдома чи в церкві можна почитати молитву до святих апостолів. Наприклад, таку:

Преславні апостоли Петро і Павло, що душі за Христа віддали і кров'ю своєю ниву Його удобрили! Почуйте чад ваших молитви і зітхання, з жалем серця принесені. Бо були затьмарені гріхами і з-за цього обклалися бідами, як хмарами, єлею доброго життя вельми зубожіли, і не можемо противитися хижим вовкам, які зухвало намагаються розкрадати спадщину Божу. Пресильні! Понесіть немочі наші, не відходьте духом від нас, щоб ми не були зовсім позбавлені любові Божої, але сильним вашим заступництвом нас захистіть. Хай помилує Господь усіх нас за вашими молитвами, щоб Він знищив рукописання безмірних гріхів наших і сподобив з усіма святими блаженного Царства і Шлюбу Агнця Свого, якому належить честь, слава, подяка і поклоніння на віки віків. Амінь".

Можна і потрібно привітати з днем ​​ангела всіх знайомих чоловіків, які носять ім'я Петро і Павло.

На честь свята зробіть добру справу - надайте допомогу тому, хто її потребує, духовну або фінансову.

Що не можна робити в день Петра і Павла

11 липня закінчився Петрів піст. Проте, церква закликає не вживати алкоголь. Можна лише пригубити вино. Гучні застілля також не вітаються.

У церкві немає чіткого правила про те, чи заборонено займатися сексом у церковні свята, і все ж таки подружжю рекомендується утриматися від інтимної близькості.

По можливості, не присвячуйте цей день домашнім турботам і важкій фізичній праці, а також вишиванню, в'язанню, пранню, прибиранню, роботам в городі тощо. Можна робити лише ту роботу, без якої не обійтися, наприклад, приготувати їжу або помити посуд. У році не так вже й багато таких великих свят. "Зарезервуйте" цей час для Бога.

Не рекомендується проявляти негативні емоції, сваритися, конфліктувати, з'ясовувати стосунки, ображатися, пліткувати, дратуватися і інше. Краще попросіть вибачення і вибачте.

У день Петра і Павла не вінчають.

Коментарі
12 Липня 2018, 14:13
" Краще попросіть вибачення і вибачте.": пробачте якщо кого образив....
13 Липня 2018, 01:37
А вибачити?
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024