У Камінь-Каширському районі зареєстрували випадки кліщового енцефаліту

14 Липня 2018, 09:24
Кліщ 4132
Кліщ

У поточному році на Волині зареєстрували 10 випадків кліщового лаймбореліозу та 3 – кліщового вірусного енцефаліту.

Для цих інфекцій властиві ускладнення, в першу чергу неврологічного характеру. Якщо для лаймбореліозу характерний відносно легкий перебіг та незначні ускладнення, тоді, як найбільшу небезпеку та важкість ускладнень дає саме  кліщовий вірусний енцефаліт. Про це повідомляють у ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

За даними МОЗ України, протягом останніх 10 років в нашій державі зареєстровано майже 70 випадків захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт (з них до 70% — виявляється на території нашої області). Адже на Волині існує активнодіючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту на території Ратнівського району (де виявляється майже 90% всіх захворілих по області). Крім того, поодинокі випадки реєструвались: у Ковельському, Камінь-Каширському, Старовижівському, Луцькому районах та м. Луцьку (всі у 2006 році); Шацькому (у 2009 — 2010 роках); В.-Волинському (у 2012 році) та Ківерцівському (у 2006, 2016 — 2017 роках) районах.

Ефективний захід профілактики кліщового енцефаліту – щеплення, але через відсутність вакцини в Україні останні не проводяться з 2009року.

У групі ризику щодо небезпеки кліщового енцефаліту, перебувають: відпочиваючі на природі, дачники та особи, які за фахом вимушені працювати на небезпечних щодо енцефаліту територіях (працівники лісового господарства, єгері, мисливці тощо). А з настанням сезону збору ягід та грибів, до групи ризику приєднуються всі, хто займається на цих територіях таким промислом. Тому,  епідеміологи лабораторного центру радять:

—  при виході у ліс (або міську паркову зону) — відповідно одягатись (світлий одяг з довгими рукавами тощо);

—  обов’язково використовувати  репеленти (відлякуючі комах засоби);

— після повернення з лісу — проводити само- та взаємоогляд відкритих ділянок тіла та одягу (адже кліщів з лісу можна занести на одязі, з будь-якими речами, лісовими квітами тощо).

А в разі виявлення факту присмоктування кліща – його слід найшвидше видалити з тіла: для цього краще звернутись до медичної установи за місцем проживання, де нададуть кваліфіковану  допомогу.

Доречно нагадати, що лабораторне обстеження знятого кліща можливо провести у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Епідеміологи застерігають: у разі почервоніння шкіри на місці укусу кліща, тим більше появи будь-якої неврологічної симптоматики — відразу звертатись до медпрацівників, не займатись самолікуванням. Рання діагностика і ефективне лікування сприяє швидкому одужанню, без появи небезпечних неврологічних ускладнень.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024