Диспетчер пункту екстреної допомоги проігнорував виклик до трирічної дитини із температурою понад 40 градусів

14 Травня 2016, 20:23
2053

Замість того, щоб зареєструвати виклик та направити «швидку» до хворого малюка, черговий диспетчер прочитав виховну лекцію.

Про цей прикрий випадок, що стався минулого місяця, розповів депутат районної ради, житель села Великий Обзир Юрій Босак. За словами Юрія Миколайовича, диспетчер диспетчерського пункту управління усіма бригадами “невідкладної допомоги”, який знаходиться у смт. Ратне, не захотів переадресувати виклик на найближчий пункт «швидкої» допомоги, аби автомобіль виїхав до хворої дитини, — пише журналіст районної газети «Полісся» Тетяна Приходько.

Незрозуміло, чому так вчинив черговий, але цей випадок зачепив за живе. На підставі чого і з якої причини не захотіли направити до хворої дитини у село Великий Обзир автомобіль «швидкої» допомоги? Адже найближчий пункт знаходиться не так уже й далеко – у селі Піщане. Якщо вірити навігатору, то відстань між цими селами всього лише 8 кілометрів. А це за приблизними розрахунками 20 хвилин їзди.

Як вдалося з’ясувати журналістам «Полісся», телефонувала тоді на «швидку» місцевий фельдшер Тетяна Чайка з телефону тата хворої дитини Юрія Босака. Було це близько 9 години вечора. Причиною для виклику, як пояснив Юрій Миколайович, стала висока температура – за 40 градусів, що піднімалася на ніч вже третій день.

— Ми вирішили викликати «швидку» тому що наближалася ніч. І коли термометр вже показував 40, то побоялися чекати ранку. Адже це вже третю добу дитина горіла. Звичайно, ми збивали температуру. І цього разу могли збити. Але вона знову піднімалася. А це ж трирічна дитина. Якщо ми дотепер нічим не завадили недузі, то вирішили з дружиною, що варто зателефонувати на «швидку», не ризикувати життям дитини. Однак, коли фельдшер набрала «103», то у відповідь почула: «Ви медик, чи не медик? Ви не знаєте, що треба дитині зробити, як збити температуру? А де вони (тобто батьки – ред.) були вдень? Вони що, безкоштовно хочуть  заїхати в лікарню?», — розповідає батько.

Одним словом, у відповідь чулися лише зауваження і ніякого розуміння.

— А яка різниця вдень чи ввечері до них зателефонували. «Швидка» повинна і вночі виїжджати на виклики, — обурюється Юрій Босак.

Зрештою Юрію Миколайовичу довелося найняти автомобіль, щоб таки завезти донечку того вечора в лікарню.

— Там одразу дитину прокапали, а не лише температуру збили, — каже він. – Тому справи помітно пішли на покращення.

Згодом Юрій Босак, перебуваючи в смт. Ратне, зайшов до голови ратнівської райдержадміністрації Андрія Харламповича з приводу такого, делікатно кажучи, некоректного ставлення диспетчера «швидкої». І посадовець пообіцяв розібратися у даній ситуації. Як виявилося, на цей виклик не просто не відправили «швидку» карету, його навіть не зареєстрували.

Журналісти «Полісся» зв’язалися із завідуючим відділення «швидкої» допомоги Федором Колотюком, як він представився, і почули наступне пояснення:

— Людина, яка тоді чергувала і не відреагувала належним чином на виклик, ще перебуває у відпустці. Але, коли я спілкувався з нею, вона пояснила: «Виклик надійшов від медпрацівника, яка пожалілася, мовляв не можна збити температуру». Мені повідомили, що в дитини була невисока температура, а місцевий фельдшер не могла її «збити». Зрозуміло, що черговий неправильно вчинив, не повідомивши про виклик у найближчий пункт «швидкої» допомоги. І найбільшою помилкою у даному випадку є те, що він не зафіксував цей виклик. Бо навіть якщо черговий вирішив, що це не екстрений виклик, він повинен був його зареєструвати, і автомобіль «швидкої» мав би максимум упродовж години прибути до хворого. Або ж у випадку відмови слід було записати причину, чому автомобіль не був направлений на місце виклику.

Федір Колотюк також повідомив, що чергового, який реально провинився, притягнуть до дисциплінарної відповідальності. Він зазначив, що як тільки вийде з відпустки особа, яка чергувала в той вечір, у справі детально розберуться. Цей випадок вже розглядався на зборах медпрацівників.

—  Ми такі випадки не залишаємо поза увагою. Про порушення буде повідомлено у центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, що у Луцьку. Я вже мав розмову з головою ратнівської райдержадміністрації. До роботи потрібно ставитись відповідально, тим паче в екстреній допомозі.

У народі побутує приказка: добре те, що закінчується добре. Хвала Всевишньому і медикам Камінь-Каширськиої ЦРЛ, що маля після наданої допомоги перебороло недугу. Але, як свідчить життя, нерідко буває по-іншому. Дуже часто про такі випадки пишуть газети, показує телебачення. І якби, не доведи Господи, з дитиною щось сталося найгірше, хто б відповів за халатність, професійне нехлюйство чергового «швидкої»? Тож тут не до дисциплінарної відповідальності потрібно притягати того, хто провинився. Якби тих, хто ставить під ризик життя людини, тим більше дитини, негайно звільняли з роботи, то всяк інший пам’ятав би про це і не дозволив би собі подібного.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39