Комунальники сподіваються, що нові Правила благоустрою допоможуть навести лад в місті

29 Травня 2016, 20:48
7401

За самовільне підключення до водомережі трубою діаметром 15 мм або нераціональне використання води (поливання городів, наповнення ставів) передбачено штраф 5900 грн у місяць. Ці  ж самі порушення з використанням труби діаметром 40 мм караються штрафом 36500 грн у  місяць. Люди мають зрозуміти, що за всепотрібно платити і за воду, і за водовідведення, і за вивезення сміття, —повідомляє районна газета "Полісся".

Довгий час про роботу комунальників міста ми говорили з намаганням зрозуміти їхні проблеми. Говорили про нестачу фінансування, про те, як безсовісно жителі міста крадуть воду, про те, що на всьому доводиться економити. Сьогодні ж, якщо про ЖКГ — то значить про те, що роблять. Про встановлені нові сміттєві баки, про відремонтовану техніку, про прибирання в парку, про підключення насосів третього підйому у багатоповерхівках, про будівництво нової дороги з твердим покриттям (вул Польова)…

У планах працівників комунального господарства зараз багато роботи. Адже депутати міської ради затвердили нові Правила благоустрою, які значно розширюють права і можливості комунальників. Отож в першу чергу, як розповіли економіст господарства та головний інженер, вони будуть намагатися вирішити основні проблеми трьох напрямків: водопостачання, водовідведення, сміття.

Стосовно водопостачання. Наближається гаряча літня пора і кожен з нас добре розуміє, що знову може виникнути нестача води. Занадто великий і до того ж несанкціонований відбір води призводить до того, що деякі жителі міста її майже не бачать у своїх кранах. Відтак начальник комунгоспу Ігор Каденчук розмірковує:

— Ми можемо задіяти додаткову свердловину, поставити додаткові насоси для подачі на верхні поверхи. Але це може не допомогти. У нас має місце несанкціонований відбір води у надто великій кількості. Тому ми просимо жителів міста поставитися з розумінням до заходів, які будемо вживати. Адже наша робота спрямована на те, щоб всі містяни були поставлені в однакові умови: вода повинна бути у всіх, але не для наповнення ставів.

Пам’ятається, попередній начальник комунгоспу Анатолій Гембік також говорив, що води не вистачає для всіх жителів міста через те, що багато хто наповнює нею стави. Але чи реально вирішити цю проблему?

Таїсія Козік, економіст ВУЖКГ, зауважує: “Насправді, якщо буде розуміння людей, то ще й як реально. А розуміння, ми сподіваємося, таки буде. Ось нещодавно працівники комунгоспу пройшлися кількома вулицями і виявили самовільні підключення до водогону. Для початку порушникам була дана пропозиція укласти договори відповідно до чинного законодавства. Частина з них уже прийшла і ми це питання врегулювали. До інших, які цього не зроблять, будемо вживати штрафні санкції. Міська рада затвердила нові правила благоустрою, які дозволяють нам це робити. Окрім того є Правила утримання мереж, пункт 3.3 яких передбачає розміри штрафу. Відтак за самовільне підключення та нераціональне використання води трубою  діаметром 15 мм за місяць набігає штраф 5900 гривень. Якщо ж труба діаметром 40 мм, то ця сума становитиме 36500 гривень.

До речі, наповнення ставів, поливання городів якраз і є нераціональним використанням води. Тож жителям міста, очевидно, доведеться добре подумати, чи вигідно їм буде сплачувати тисячі штрафів за такі дії, чи дешевше пробити власну свердловину та встановити міні башню. Адже комунальники рішуче налаштовані на те, щоб дійсно накладати штрафи. Оскільки поряд з тим, що підприємство несе чималі затрати через несанкціонований відбір води, ще й потерпають від спраги жителі міста, до яких вона не доходить. Зрештою працівники комунгоспу мають право також встановити лічильники на воду для контролю там, де підозрюють набагато більший відбір води, ніж за неї платиться. Тоді на підставі показів цього лічильника можна зробити перерахунок вартості відбору води конкретним споживачем, який до цього платив за нормами споживання відповідно до кількості прописаних осіб”.

Щодо врегулювання питань водовідведення, то тут ще триває робота. Зосередити свої зусилля комунальники хочуть на даному етапі у двох напрямках: виявлення стоків у канави загального користування, річку (відповідно вжиття певних заходів) та налагодження роботи АС-машини.

Ігор Каденчук, начальник ВУЖКГ: — У господарстві є такий автомобіль, але жителі міста чомусь замовляють його послуги рідко. Тоді як приватний АС-автомобіль користується попитом. До речі, коштує одне викачування таким автомобілем каналізаційних стоків із вигрібних ям за розцінками комунгоспу 180 грн. Поряд з цим зазначимо, що на багатьох обійстях немає вигрібних ям, а всі каналізаційні стоки ідуть у водойми  загального користування. На жаль, екологічна служба не змогла жодного разу притягнути когось до відповідальності за це. Та тепер відповідно до нових Правил благоустрою міста ми матимемо на це право. Зверну увагу, що такі порушення присутні навіть там, де є реальна можливість підключитися до центральної каналізаційної системи. І коштуватиме це зовсім небагато: треба лише оплатити технічні умови. Їх вартість для одного господарства — 85 гривень.

Олександр Гордійчук, головний інженер ВУЖКГ: — Не хочуть люди під’єднуватися до каналізаційних мереж тому, що не мають наміру платити комунгоспові за послуги водовідведення. А це вартує 13.24 грн. за м. куб. при нормі використання води 3 м. куб. Правду кажучи, із усіх споживачів води з центрального водогону лише третина має водовідведення. Тобто із 2500 абонентів 900 уклали договори на водовідведення. Якщо брати по показниках, то при споживанні 300 тисяч кубів води в рік 100 тисяч метрів кубічних іде в каналізацію, а решта… У інших містах зазвичай роблять так: якщо абонент підключений до водогону і використовує воду, але не підключений до загальної каналізаційної системи, він зобов’язаний укласти з комунальним господарством договори про викачування стоків АС-машиною. Ми також маємо намір запровадити таку практику. Але найбільшим бар’єром для нас є свідомість та нерозуміння жителями міста ситуації.

З подібною проблемою стикаються комунальники і тоді, коли мова заходить про укладення договорів на вивезення сміття. Як відомо минулого року міська рада профінансувала експеримент з вивезенням сміття із віддалених від центру вулиць. Тоді два рази в місяць трактор комунгоспу об’їжджав обумовлені вулиці і збирав винесений господарями непотріб. Проаналізувавши практику, комунальники дійшли висновку, що вивезення сміття із віддалених вулиць дійсно варто організовувати. Тим більше, що багато жителів схвально відгукнулися на це.

Олександр Гордійчук, головний інженер ВУЖКГ: — На даному етапі достатньо буде робити такий вивіз один раз у місяць (в деяких випадках 2 рази). Але для цього нам слід укласти відповідні договори з жителями міста.  А відповідно до нових Правил благоустрою (розділ «Права та обов’язки громадян, підприємств, установ та організацій у сфері благоустрою території міста» пункт 3, підпункт 2 абзац 7) громадяни в обов’язковому порядку зобов’язані укладати договори на вивезення  твердих побутових відходів та/або договори на розміщення(захоронення) твердих побутових відходів з організаціями, що згідно рішення міської ради надають такі житлово-комунальні послуги. Окрім того підприємства, установи та організації, фізичні особи-підприємці також зобов’язані укласти із спеціалізованою організацією договір на вивезення сміття і орендувати або придбати за власні кошти урни та контейнери для збирання відходів (вартість контейнера чи урни в тариф не включається) та встановити їх біля входів і виходів із торговельних приміщень (урни повинні утримуватися справними та щоденно очищатися). У той же час вивезення відходів та їх захоронення на полігоні твердих побутових відходів повинні здійснювати на підставі договору з комунальним підприємством, яке експлуатує цей полігон.

Таїсія Козік, економіст ВУЖКГ: — До речі, якщо говорити про вартість вивезення сміття, зокрема, від приватних господарств, то наразі ми встановили ціну 6 гривень 50 копійок за умовні 2 мішки відходів у місяць.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром