Камінь-каширцям розповіли, як змусити владу надавати інформацію громаді

09 Червня 2016, 18:11
1448

Жителі Каменя-Каширського дізналися, як впливати на владу за допомогою інструментів електронної демократії.

Майстер-клас провів громадський активіст із Луцька Михайло Шелеп у четвер, 9 червня.

Зустріч із зацікавленими у темі камінь-каширцями виявилася небагатолюдною, проте досить інформативною.

«Незважаючи на невелику кількість присутніх, я вважаю, що зустріч все одно вдалася», - зазначив Михайло Шелеп.

Серед основних тем майстер-класу: подання звернень, інформаційних запитів до органів місцевої влади, а також бази даних, де міститься інформація про державні закупівлі.

Михайло Шелеп наголосив на тому, що громадяни мають використовувати Закон України "Про доступ до публічної інформації", а також добре вивчати власні права, адже ми маємо право запитувати у чиновників про їхні доходи, просити рішення міської чи сільської ради, виконавчого комітету, розпорядження голови РДА та міського голови.

Найкраще інформаційні запити подавати в електронному вигляді, надіславши відповідний лист на електронну адресу. Але варто впевнитись, що запит дійшов до розпорядника інформації. Відповідь на нього має надійти протягом 5 робочих днів. 

Що стосується звернень громадян, то у цьому випадку доведеться чекати на відповідь 30 днів. Відповідно це звернення буде розглядатися згідно із Законом України "Про звернення громадян".

Також Михайло Шелеп розповів про такі публічні реєстри, як Prozorro - публічні закупівлі та eData - офіційний портал публічних фінансів України.





 

Коментарі
09 Червня 2016, 23:21
Дуже потрібна інформація. Свіжий приклад. Група громадян подає колективну Заяву в Міську раду приблизно 29.02.2016 року відносно перейменування вулиці Радянської. Сьогодні вже на столі 9.06.2016 року, більш як навіть три місяці )))))), ніяких відповідей Ми не отримували. Про те Ми знаємо що протягом цього періоду приймалися деякі рішення Міської ради але віз і понині Там. Отже Нам цікаво яке становище може бути у цих випадках відносно невиконання їхніх посадових обов"язків відповідно не прийняття, не повідомлення громадянам інформації згідно їхніх поданих Заяв по посадових осіб Міської ради. Скажемо усім, нічого такого Їм не згрожує оскільки як в Кримінальному так і в Адміністративному кодексі ніяких покарань не передбачено і поготів. Громадяни заспокойтеся й сопіть у свої носи далі.
09 Червня 2016, 23:29
Треба сьогодні було прийти послухати - Шелеп тобі розповів би.
09 Червня 2016, 23:38
Розказувати одне, а скористатися своїм правом це зовісм інше. Тому якщо хто бажає скористатися своїм правом то одразу подумайте який у Вас місцевий суд.
14 Червня 2016, 02:07
Багато речей можна робити і не доводячи до суду.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024