Чому у районі занепадає сільське господарство?

12 Червня 2016, 13:04
6572 Джерело: ait-magazine.com.ua

Звикли говорити, що землі в нас багаті і клімат чудовий, і народ працьовитий та не звикли зізнаватись, що керівництво в нас недалеке. Якщо на київському рівні бодай щось на краще пішло, то по районах – як двадцять років тому. І ті самі, і такі самі, і так само.

Власне йдеться не про персоналії, бо не завжди від них все залежить. Проблема в збереженні старих, віджилих традицій та традиційного, віджилого способу мислення. А в цій царині від керівників дуже багато залежить. Не вони, звісно, сіють і жнуть, але від них залежить в яких умовах працювати селянину, підприємцю, фермеру. Чи сприяють ці умови продуктивній праці, чи, навпаки, не сприяють. За нормальних умов праці виробник може займатись виключно своїми справами, а за тих, що маємо – одну третину часу витрачати на свою працю, а дві третини на вирішення питань, які мають вирішувати чиновники.

В усіх конторах сидять люди з радянським способом думання. За радянських колгоспно-радгоспних часів це було нормально. Колгоспник був ніхто. До роботи брався тоді, коли скажуть. Робив те, що скажуть. І принагідно думав, як менше зробити, а більше отримати, бо платили за роботу стільки, скільки на життя не вистачало.

За останні двадцять років все змінилось. Колгоспів, радгоспів немає. Є власник землі і худоби, який живе з власної праці. Але живе він в колгоспних умовах і навіть гірших. Раніше селянин не думав, кому і скільки продати виробленого, де придбати добрива, по чім купити пальне, скільки сплатити податків, як оформити кредит. Тепер все це він має робити сам.

Але селянин не у всьому може розібратись, не на все в нього є ресурсів, часу. Ото він і удає з себе фермера, а є навіть не колгоспником. Наслідком цього є те, в Україні надто і надто повільно розвиваються ринкові відносини, і надто незначна частина виробників є суб’єктами сільськогосподарського товарообміну. І це не жарт, бо через це гине сільське виробництво і, як грибок на гнилому, процвітають місцеві олігархи. Таки собі, часто-густо, колишні голови колгоспів, які визначають орендну плату за землю, які контролюють  основні потоки виробленої продукції. Маємо налагоджений процес деградації сотень господарств заради надприбутку окремих. При цьому немає сенсу вважати олігархів за поганих людей. Вони є продуктом сучасної адміністративної системи.

Розвиток будь-якого виду виробництва потребує: а) умов, що сприяють праці та товарообміну для всіх; б) інвестування всіх тих, хто здатний до розвитку та розширення виробництва; в) дієвої системи страхування всіх тих, хто не імітує виробничий процес і воліє жити і працювати у відповідності до закону.

Цього в нас немає, бо чинне керівництво цього або не розуміє, або не хоче. З вірою в наших співвітчизників, зупинимось на другій версії – не хочуть. Не хочуть, бо шанують свої посади, які їх годують коштом місцевих олігархів та інших селян. До хліба вони завжди мають, навіщо щось змінювати?!

Потрібні реформи. Тобто створення умов з унеможливлення соціалістичного способу праці наших чиновників. Потрібно всю систему регулювання сільського господарства передати самим виробникам. Державі лишити лише загальні наглядові та координаційні функції. Натомість фермерам дати право і можливість об’єднуватися в неурядові виробничі спілки. Коштом спілок наймати, і мати право контролювати, консультантів зо всіх основних питань організації виробничих відносин на селі. Через такі спілки встановлювати партнерські відносини з органами влади, в тому числі – контролюючими. 

Звісно безплатно не вийде, але тепер селянин-виробник знатиме кому конкретно і за що платить. Матиме можливість персонально або через суд спитати в консультанта, якогось найнятого посередника, чому той не зробив те і так, як мав зробити, а не утримувати тих і таких, які займають посади сьогодні. Іншого шляху немає. Звісно, що тут перше слово має сказати законодавець.

Є про що поговорити з кандидатами  у народні депутати. Чи розуміють вони таке? Чи ладні цій справі сприяти? Бо таким чином вже десятки років господарюють фермери Європи.

Але без участі фермерів, підприємців також не обійдеться. Доти, доки вони будуть бігати по «начальниках» і «рішати» виключно свої питання, доти продовжуватиметься те, про що ми з таким жахом говоримо – Гине сільське господарство! А витерши сльозу, додати – Гине село, колиска України.

Вероніка РОМАНОВИЧ, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Камінь-Каширського району

Коментарі
12 Червня 2016, 16:25
"Натомість фермерам дати право і можливість об’єднуватися в неурядові виробничі спілки.": Запитаємо голову Асоціації. Маючи свою власну ферму Ви намагалися з кимось об"єднатися наприклад з паном Сільчуком, найблищим від Вас сусідом? Або принаймі скільки раз у 15 році Ви провели свої засідання, обговорити свої питання?. Потім якщо взяти до уваги Наше сільське управління то звичайно штат там роздутий, але вибачте Вони хоч і "роздуті" але Вони нічого й не роблять.
12 Червня 2016, 19:24
Я би штати районного управління сільського господарства назвав не "роздуті", як тут пропонують, а скоріше розпухші. Якось, здається минулого року, у самісінькому центрі міста посеред білого дня бачив незмінного керівника цього управління (якийсь період працював головним анрономом чи заступником) Григорія С..ка, котрий ледве тримаючись за дах свого легкового автомобіля з хитавицею таки добрався до дверцят водія, сів поволі за кермо і таки якось поїхав. Мені стало страшно і моторошно. Це ж у будь-який момент він міг заїхати куди хоч - чи в натовп людей, чи у велосипедиста, чи у кращому випадку у стовб... То про яке керівництво с/г галуззю у районі можна вести мову? Яка методична чи методологічна робота надається фермерам, господарям-одинакам чи просто сільськогосподарським дворам району? Адже, як- не-як, а держава надає якісь крихти субвенцій, дотацій цій галузі; аграрії мають певні преференції в реалізації своєї продукції на держзамовлення, зрештою діти харчуються у садочках, школах тощо. Все це потребує меткого, тверезого і сучасного ока від місцевої влади в особі керівника районного управління, галузевих спеціалістів; не останню роль в ефективному використанні с/г угідь мала б відігравати й Асоціація фермерів району. Адже за таких самих економічних та фіскальних умов в інших районах і областях є приклади доброго господарювання на землі, є взаємовигідна співпраця з банками, які фінансують цю справу і є добрі результати. Однак, коли ні керівництва толкового нема у районі, ні сама громада ще не народила добрих господарів землі - толку не буде. Легше вкрасти, перепродати, у кращому випадку - заробити якусь копійку за більшим чи меншим бугром... Дочекаються, коли на землі району зайдуть агрохолдинги, монополізують використання землі і тоді знову крик і ґвалт - грабують! Так і живемо!
12 Червня 2016, 21:17
Сільське господарство втрачає і це дійсно так. Більше того у свій час два пацики, один бувший нач. сільського господарства, а інший з діда прадіда село, а тим більше неодноразово відкривав ногами двері у Мін.сільгоспі довели сільське господарство до ручки оскільки ніде немає більше кримінальних справ по сільськгоспугіддях як у К-Каширську. Крім того якщо на землі сільськгоспугідь приходить інвестор та засіває енергетичну лозу то це не та справа коли земля раціонально використовується. Таким чином можна засіяти все понад містом але у цей час місто залишиться голодним. Шкода.
12 Червня 2016, 23:41
Свербить читачу щось відповісти і пише, що згадає. Для початку спробуйте дати відповідь на запитання - що робить державне, за статусом, управляння сільського господарства в регіоні, де в аграрному секторі немає об'єктів державної власності? Якщо подужаєте це запитання, то оприлюдніть інформацію - яку освіту і який практичний досвід мають особи, що працюють в цьому управлінні? Далі - наскільки дії цих осіб та їх керівника відповідають подіям в сільському господарстві?
13 Червня 2016, 02:53
З Вами згідний на усі сто відсотків навіть не розвиваючи цю тему на "селі". Це приблизно як осушувальні системи які косять та чистять рови, а насправді навіть й ровів цих вже немає.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024