Камінь-каширцям розповіли про об’єднані громади

20 Червня 2016, 15:16
Василь Гром розповідає про децентралізацію 2230 Джерело: reforma.voladm.gov.ua
Василь Гром розповідає про децентралізацію

У Камінь-Каширському консультанти Асоціації міст України (проект ПУЛЬС) Василь Гром і Олена Кузьмич поспілкувалися із сільськими та міським міста головами про децентралізацію та реформу місцевого самоврядування.

Зустріч у Камінь-Каширську відбувалася за підтримки Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій у рамках тематичного постійно діючого семінару «Актуальні питання діяльності органів місцевого самоврядування», повідомляють на сайті Офісу реформ Волинської області.

Консультант-експерт із бюджетних питань Василь Гром обговорив із посадовими особами місцевого самоврядування та державної виконавчої влади району актуальні питання, що пов’язані з об’єднанням територіальних громад, адже у Камінь-Каширському районі досі не створено жодної ОТГ.

Він висловив жаль, що місцеве самоврядування по суті не стало суб’єктом управління у державі, адже Польщі, Словаччині, Румунії та інших європейських державах яскраво підтвердила ефективність і безповоротність цього процесу.

Експерт переконаний, що саме пропоновані зміни в системі місцевого самоврядування у повній мірі можна назвати саме реформою, так як всі інші так звані реформи, що пропонуються українцям у їх переважній більшості – наразі лише просто заходи.

Він пояснив. що завдяки об’єднанню територіальні громади позбудуться «вертикального ланцюга» у вигляді відносин із областю та районом. а натомість отримати прямі фінансові стосунки із Державним бюджетом України та ряд інших вагомих преференцій і зокрема у фінансовій сфері..

Зауважимо, що на зустрічі із консультантами прибуло майже чотири десятків представників місцевого самоврядування із різних куточків Камінь-Каширщини. Дискусія видалася досить гарячою, адже сільські голови так і сипали запитаннями та пропозиціями, пробували аргументувати причини зволікання з об’єднанням.

Василь Гром пояснив сутність об’єднання – громади можуть отримати вагомі і досить відповідальні повноваження, а також чималі фінансові ресурси, що дасть можливість  покращити життя на своїх територіях, наблизити послуги до людей тощо. Також він мовою цифр довів суть ефективності і доцільності такого об’єднання, як саме, небувалого за всі роки незалежності нашої держави збільшення доходів ОТГ, які уже функціонують  в області.

Він переконаний, що зворотного шляху немає: децентралізація – це потенціал для можливостей і навіть досить вагомий бар’єр тінізації економіки та корупції.

«Повністю оновлене місцеве самоврядування – інша країна», – наголосив консультант.

Зі збільшенням фінансового ресурсу зростає і авторитет громади в очах її мешканців. Також він пояснив, що громади отримають повноваження, які були забрані колись. Тим паче, що держава гарантує підтримку ОТГ і створює фінансовий ресурс задля розвитку об’єднаних територіальних громад.

Василь Гром зауважив, що через власну недалекоглядність необ’єднана лише одна територіальна громада уже втратила як мінімум 10 млн у 2016 році, а якщо не об’єднаються, то втратять аналогічні кошти і в 2017 році.

«Об’єднуватися треба. Дороги назад немає», – тихо пролунало у залі.

Також консультант розповів про показову волинську громаду із центром у селі Зимне Володимир-Волинського району, де націлені на розвиток і постійно шукають нові можливості для фінансування того чи іншого проекту.

У підсумку сільські голови розійшлися із зустрічі із думкою про те. що потрібно об’єднувати і управляти територією. Проте як це їм вдасться, залежить від них самих.

Додамо, що Офіс реформ у Волинській області створений та діє на виконання Меморандуму між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і Асоціацією міст України.

Діяльність регіональних консультатнтів фінансується АМУ в рамках Проекту USAID ПУЛЬС




















1



 

Коментарі
20 Червня 2016, 18:44
"у Камінь-Каширському районі досі не створено жодної ОТГ.": кожний тягне ковдру на себе і у цьому випадку нічого вартого не буде коли нарешті у кінці 17 року Районна рада не прийме сама рішення про об"днання громад. Крім того сільська рада має сама прийняти рішення про саморозпуск тому це таке важливе рішення що не кожний наміриться оскільки по сільських радах і так відсутній бізнес який зміг би їх утримувати. За більшими правами наступає і більша відповідальність. Крім того у державі час пік на сході війна у цей час ніхто не приймає рішення про зменшення впливу держави в особі виконавця - виконавчого комітету сільської ради, ще ніхто не дає гарантій що в Україні які колись не можуть призначити поставки сільського харчування, податку на війну. Децентралізація добре але якщо вона це гарантія розвалу держави то це повний хаос.
22 Червня 2016, 01:14
Скрізь одна мова "Ох скільки обєднані громади будуть мати грошей" Ой,ой! Але ніхто не говорить та й ніхто не рахував,які ж будуть витрати обєднаних громад,коли вони стануть утримувати всі обєкти,всю інфраструктуру . В Польщі не обєднували до міст сільські населені пункти. Все таки в місті зовсім друга інфраструктура,воно повинно виглядати певним чином.Звичайно в місті найбільші доходи будуть і йому прейдеться реально ділитись з сільськими населеними пунктами ,це реальність. Наприклад,обєднана громада міста буде нараховувати близько 29 тисяч чоловік,це практично Любешівський район. Перспективи такого обєднання практично для громади міста плачевні. Але вирішувати при тій законодавчів баз,що зараз існує має вся громада міста.
23 Червня 2016, 22:17
Не варто вже так спиратись на Польщу, бо ви про неї знаєтесь як на всьому іншому. Але навіть не вам, а тим, хто прочитає поясню суть розумової болячки значної кількості пострадянських людей. Ви так багато хочете від держави, бо вас не цікавить де вона бере гроші. І коли держава каже, що вона не має грошей, то ви як той... дивуєтесь, як це держава немає грошей. А дивуєтесь тому, що не знаєте, що таке гроші. А гроші - це те, що ви їй даєте завдяки своїй праці. А що ви зможете їй дати, якщо ви не маєте грошей, або у вас їх мало. То чи варто давати гроші державі, а не скористатись наданим правом власноруч розпорядитись тим, що заробили. Заробили багато, маєте багато і навпаки. В цивілізованих країнах люди виходять на страйк і вимагають підвищення зарплатні, в Україні виходить Ляшко з Юлькою і вимагають зменшення цін. Ну не дебіли. НУ чи варто їм уподібнюватись
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024