22 червня: події, дати, іменини

22 Червня 2016, 11:37
2028 Джерело: report.if.ua

22 червня відзначають День скорботи и вшанування пам’яті жертв Війни в Україні.

Згідно з Єпархіальним календарем Української православної церкви КП сьогодні, 22 червня, Святителя Кирила, архієпископа Олександрiйського (444). Преподобного Кирила, ігумена Бiлоєзерського (1427). Преподобного Олександра, ігумена Куштського (1439). Мучениць Фекли, Марфи i Марiї в Персiї (346).

День висвяти
1998 – протоієрей Володимир Мицько, камінь-каширський декан, настоятель парафії Святителя Миколая Чудотворця в Камені-Каширському;

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected]  і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

 

Цей день в історії:

860 - після невдалої атаки київських князів Аскольда й Діра на Царгород імператор Візантії Михайло III уклав із ними договір про «мир і любов», заплативши великий викуп

1907 - народилася Марта-Марія Бандера, український педагог, громадсько-політична діячка. Сестра Степана Бандери. Керувала Долинським районним проводом жіночої мережі ОУН. 

У травні 1941 р. разом із батьком і сестрою Оксаною її заарештували органи НКГБ у с. Тростянець Долинського району. Із заслання в Красноярському краї звільнена 4 березня 1960 р., але дозволу на повернення в Україну не отримала.

1931 - народився Геннадій Удовенко, український дипломат і політик.

Колишній представник УРСР при ООН, міністр закордонних справ України у 1994-1998 рр., кандидат у президенти України 1999 р. Голова Народного руху у 1999-2003 рр., народний депутат України ІІІ-V скликань від НРУ й «Нашої України». Сьогодні - його 80-річний ювілей

1933 - секретар ЦК КП(б)У Павло Постишев оголосив про масові арешти серед буржуазної інтелігенції України

1941 - напад Третього Рейху на Радянський Союз.

О 4:00 імперський міністр закордонних справ Німеччини Ріббентроп вручив радянському послу в Берліні Деканозову ноту про оголошення війни і три додатки до неї: «Доповідь міністра внутрішніх справ Німеччини, рейхсфюрера СС і шефа німецької поліції Німецькому уряду про диверсійну роботу СРСР, спрямовану проти Німеччини і націонал-соціалізму», «Доповідь міністерства закордонних справ Німеччини про пропаганду і політичну агітацію радянського уряду", "Доповідь Верховного командування німецької армії Німецькому уряду про зосередження радянських військ проти Німеччини».

Рано вранці після артилерійської та авіаційної підготовки німецькі війська перейшли кордон СРСР.
Після того о 5:30 ранку посол Німеччини в СРСР Шуленбург вручив відповідний пакет документів наркому закордонних справ СРСР Молотову. Цього ж дня війну СРСР оголосили Італія й Румунія.

1941 - почалися виступи партизанських груп ОУН(Б) на півночі Львівської області, в районі Сокаля, Поздимира, Радехова.

Загін членів ОУН у складі 200 бійців-підпільників захопив містечко Лопатин, у якому оборонялося 30 бійців внутрішніх військ НКВС та 50 міліціонерів, і утримував його близько доби. Повстанці перерізали лінії телефонного зв'язку, нападали на прикордонні застави, виявляли та знищували прикордонні десанти

1941 - у тюрмах Західної України енкаведисти почали розстріли в'язнів - переважно діячів ОУН, інтелігенції та національно свідомих громадян.

Цього дня в чотирьох тюрмах Львова було розстріляно 108 осіб

1994 - президент України Леонід Кравчук видав розпорядження «Про повернення релігійним організаціям культового майна» з вимогою до місцевих органів влади забезпечити до 1 грудня 1997 р. передачу в безоплатне користування або повернення у власність релігійних організацій культових будівель та майна, які перебувають у державній власності та використовуються не за призначенням.

 

22 червня народились:

1877 — Болеслав Яворський, український композитор та музикознавець;

1934 — Отто Лацис, російський журналіст

1940 — Аббас Кіаростамі, іранський кінорежисер, сценарист і продюсер

1979 — Роман Зозуля, український гімнаст, віце-чемпіон Олімпіади-2000

1981 — Сергій Притула, український телеведучий, актор

Якщо вам відомі важливі події чи факти для нашого району, які трапилися у цей день, залишайте цю інформацію у коментарях. Давайте разом створювати актуальний календар Камінь-Каширського району.

 

За матеріалами Вікіпедії, Єпархіального календаря Української православної церкви КП та Історичної правди.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024