30 червня: події, дати, іменини

30 Червня 2016, 12:00
1305

Згідно з Єпархіальним календарем Української православної церкви КП сьогодні, 30 червня, Мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла (362).

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Цей день в історії:

1651 – найбільша битва XVII ст.: поразка 130 (150?) тисяч українських військ гетьмана Богдана Хмельницького (разом із татарами) від поляків на чолі з королем Яном Казимиром біля Берестечка.
У вирішальний момент козаків покинули союзники, татари Іслам Герая.
Хмельницький передав командування кропивенському полковнику Філону Джалалію, а сам кинувся слідом за татарами, щоб змусити їх повернутися. Хан не тільки не повернувся зі своїм військом на поле бою, а звелів затримати Хмельницького (він випустив гетьмана тільки тоді, коли одержав великий викуп із Чигирина).
Бойові дії тривали до 10 липня. Основну частину козацьких військ було збережено  виведено з облоги завдяки вдалому маневру полковника Івана Богуна з відходом через болото. До 10 тисяч вояків з українського боку загинули здебільшого не від рук ворога, а внаслідок паніки й сум'яття на переправах.
Результат битви під Берестечком перевів національно-визвольну війну у стадію дискримінаційних переговорів та мирних угод

1941 – у Львів упродовж дня увійшли перший відділ Дружин українських націоналістів під командуванням Романа Шухевича (батальйон "Нахтігаль"), частини німецького вермахту, відділи націоналістичних повстанців на чолі з крайовим провідником ОУН Іваном Климівим-Легендою.

О 20:00 у будинку "Просвіти" українські націоналісти на чолі з Ярославом Стецьком проголосили Акт відновлення Української Держави та сформували тимчасовий уряд – Українське державне правління (Стецько - голова та керівник ресорту соціальних реформ, д-р Мар'ян Панчишин - перший заступник голови і міністр здоров'я, заступники - д-р Роман Осінчук та д-р Олександр Барвінський).

На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про акт і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.

Крім іншого, збори "вислали привіт Творцеві і Вождеві Німеччини А. Гітлерові".

Звістку про відновлення Української Держави понесли на Східну Україну 6 тисяч бандерівців, розділені на три похідні групи, які повсюди творили українську адміністрацію та осередки ОУН

1941 – у Луцьку зондеркоманда 4а розстрілом 300 місцевих євреїв почала масові акції винищення єврейського населення на Волині

1941 – ЦК КП(б)У ухвалив постанову про тимчасове припинення випуску всіх журналів, за винятком "На допомогу агітатору", "Перець", "Червоний хрест"

1941 – президія Верховної Ради СРСР, ЦК ВКП(б) і Раднарком СРСР ухвалили спільне рішення про створення надзвичайного органу - Державного комітету оборони (ДКО). У ньому зосереджувалося політичне, господарське і військове керівництво державою, його рішення і розпорядження повинні були беззаперечно виконуватися всіма партійними, радянськими, військовими і комсомольськими органами, а також усіма громадянами СРСР.

Початковий склад ДКО: Й. Сталін (голова), В. Молотов (заступник голови), К. Ворошилов, Г. Маленков, Л. Берія

1972 – о 23:59:60 UTC уперше введена високосна секунда

1989 – на засіданні секретаріату Спілки письменників СРСР за участі відомих письменників та інших діячів культури одностайно прийнято рішення про реабілітацію Олександра Солженіцина та початок публікації його творів у центральних журналах

1991 – у Сімферополі закінчилася перша сесія курултаю (парламенту) кримських татар, на якій був сформований меджліс на чолі з Мустафою Джемілєвим. Меджліс затвердив національні прапор і гімн

1992 – ухвалено закон України про розподіл повноважень між державними органами України та Автономної Республіки Крим

2000 – Женевський суд оголосив вирок колишньому прем'єр-міністру України Павлові Лазаренку: позбавлення волі терміном на 18 місяців та штраф за відмивання 9 млн. доларів

2009 – група націоналістів суттєво пошкодила пам'ятник Леніну навпроти Бессарабського ринку в Києві: активіст КУНу Микола Коханівський о пів на п'яту ранку за допомогою кувалди відбив скульптурі ліву руку і спотворив обличчя

У цей день народилися:

1907 – народився Роман Шухевич (псевдо – Тарас Чупринка), визначний український військовий, політичний і громадський діяч, один із провідників українського націоналізму.
Генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА, крайовий провідник ОУН (р) на західноокраїнних українських землях, голова секретаріату УГВР з 1944 р.
Загинув у бою

1978 – Гула (Крестьянінова) Лідія Володимирівна, український правознавець, адвокат.

Якщо вам відомі важливі події чи факти для нашого району, які трапилися у цей день, залишайте цю інформацію у коментарях. Давайте разом створювати актуальний календар Камінь-Каширського району.

За матеріалами Вікіпедії, Єпархіального календаря Української православної церкви КП та Історичної правди.

 

Коментарі
30 Червня 2016, 19:10
41 – ЦК КП(б)У
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024