23 округ: незаконна агітація, порушення рівності виборчого права та ймовірний підкуп виборців

01 Липня 2016, 16:43
1722

Про перебіг виборчої кампанії у 23-му окрузі та виявлені факти порушень з боку суб’єктів виборчого процесу розповіли під час прес-конференції представники Громадянської мережі ОПОРА.

Захід відбувся у четвер, 30 червня, - повідомляють організатори.

Участь в прес-конференції взяли координатор громадського спостереження за виборами у Волинській області Катерина Шарпата та прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Дмитро Безвербний.

Представники ОПОРИ нагадали, що у виборчому окрузі №23 зареєстровано 19 кандидатів: 8 – від партій, 11 – самовисуванців. Станом на 30 червня зареєстровано 29 довірених осіб за поданням 14 кандидатів. Жодної довіреної особи не зареєстрували: Олександр Кононович (самовисуванець), Віталій Клопотовський (самовисуванець), Ігор Рицко (самовисуванець), Тетяна Лишневець («Народний Контроль») та Юрій Кулачек («Блок Петра Порошенка «Солідарність»).

За словами Дмитра Безвербного, лише 8 кандидатів із 19 зареєстрованих станом на 30 червня уже розпочали активну агітаційну діяльність в окрузі. Зокрема, в цьому напрямку працюють: Ірина Констанкевич («Українське об’єднання патріотів – УКРОП»), Олександр Пирожик (ВО «Свобода»), Сергій Була (Радикальна партія Олега Ляшка), Людмила Кирда (ВО «Батьківщина»), Юрій Кулачек (БПП «Солідарність»), Федір Веніславський (самовисування), Володимир Демчук (Політична партія «Україна Славетна») та Ігор Рицко (самовисування). Інші кандидати ще не проявляли жодної активності в окрузі.

Найпоширенішими методами агітації, які використовують кандидати, традиційно залишаються: розміщення білбордів; встановлення інформаційних наметів; особисті зустрічі з виборцями; агітація у ЗМІ (друковані, інтернет-видання, телебачення); поширення друкованої агітаційної продукції (газети, буклети, листівки).

Також представники ОПОРИ зазначили, що кандидати, висунуті політичними паріями, є активнішими, ніж самовисуванці. «Якщо говорити про географічний критерій, то кандидати активно працюють на території Маневицького та Камінь-Каширського районів. Натомість агітаційна діяльність кандидатів у Ківерцівському та Любешівському районах є значно слабшою», - додав Дмитро Безвербний.

Під час заходу експерти звернули увагу на порушення виборчого законодавства. Найчастіше спостерігачі ОПОРИ фіксують порушення правил виборчої агітації. Зокрема, Катерина Шарпата нагадала про факти незаконної агітації кандидатами Олександром Пирожиком, Сергієм Булою, Юрієм Кулачеком під час святкування Дня Маневич; про розміщення агітаційних матеріалів у заборонених місцях (Ірина Констанкевич, Сергій Була, Олександр Пирожик, Ігор Рицко); використання в агітаційних цілях матеріально-технічної бази партій (Сергій Була, Федір Веніславський, Людмила Кирда); наявність «джинси» у ЗМІ (Ірина Констанкевич).

Також координатор кампанії спостереження за виборами у Волинській області нагадала про факт, який ОПОРА трактує як непрямий підкуп виборців. Зокрема, мова йде про участь Ірини Констанкевич у заході щодо нагородження талановитих дітей смт Маневичі путівками у табір відпочинку «Артек-Буковель».

Окрім цього, Ірина Констанкевич часто поєднує у своїй агітаційній діяльності символіку благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки Разом», згадує себе як людину, яка має стосунок до цієї благодійної організації, бере участь у заходах фонду. Представники ОПОРИ зазначають, що через недосконалість виборчого законодавства такі методи агітації не є забороненими, але порушують рівність виборчих перегонів і є своєрідною політичною маніпуляцією в обхід законодавства.

«Виборці 23 округу декілька разів повідомляли нам про факти підкупу на користь одного з кандидатів, але поки що ми не маємо належної доказової бази. Тому просимо тих виборців, які знають про такі факти або стали їх свідками, фіксувати це на відео та повідомляти у правоохоронні органи», - зазначила Катерина Шарпата.

Коментарі
01 Липня 2016, 20:15
А роздача Сергієм Булою (кандидатом від Ляшка) 26 червня в Камені вил виборцям - це не є порушення і не є фактичним підкупом?))
02 Липня 2016, 00:31
"факти незаконної агітації кандидатами Олександром Пирожиком, Сергієм Булою, Юрієм Кулачеком під час святкування Дня Маневич": це вже зовсім дивний висновок "Опори" коли видше всього, що День Маневич було організовано з допомогою "Тільки Разом" аж тут під час цього свята виявляється проводять свою агітацію вищезазначені кандидати. Запитуємо туж саму "Опору" хіба у той час не можна було проводити агітації іншими кандидатами, а ще крім того чомусь у цей час не згадали Констанкевич та Кирду які й так на кожних шпальтах в "Опори". У Них Все було правильно, а в приїзджих неправильно???? Щось тут у Нас на Волині з "Опорою" теє.
02 Липня 2016, 00:40
"про розміщення агітаційних матеріалів у заборонених місцях ": щоб говорити, що хтось там таки розміщує агітаційні матеріали у заборонених місцях запитуємо в "Опори" дайте для Нас рішення відповідальних органів які втановлюють заборонені місця на яких заборонено розміщувати агітаційні матеріали, якщо таких немає у природі то вибачте шановні не голосіть свої мантри про якесь розміщення агітаційних матеріалів у заборонених місцях. Коротше кажучи не беріть на себе більше ніж можете підняти.
02 Липня 2016, 00:50
"порушують рівність виборчих перегонів": це відносно того, що якщо кандидат Констанкевич на запрошення 3 липня на свято спорту приходить 2 тисячі виборців які 1.5 тисяч таємних "ЗА" канд. Вовка, а на запрошення канд. Вовка приходить п"ятеро виборців із Них 4 таємних "ЗА" канд. Констанкевич то у цьому випадку маємо порушення рівності виборчих перегонів )))))). Більше як профанацією висновку про те, що:"порушується рівність виборчих перегонів" годі й придумати через те, що висновок "Опори" де більше там гірше не може бути доказовою базою.
02 Липня 2016, 01:17
""Цим же рішенням заборонено розміщення матеріалів передвиборної агітації у місцях, не передбачених законом.": ось цим рішенням Пнівненська сільська рада як-будь то забороняє розміщувати матеріали передвиборчої агітації у місцях не передбачених Законом. Отже маємо Вже найближчі місця на які подеколи ссилається "Опора" що буцім-то на Них заборонено вивішування передвиборчої агітації. Але оскільки як тут пишуть в Пнівнеській сільській раді має бути Закон який визначає передбачені місця на які заборонено вивішувати агіт.матеріал то нехай шановна "Опора" дасть для Нас ТУТ цей законодавчий матеріал який забороняє для Нас вивішувати агіт.матеріал на цих злощасних стовпах.
02 Липня 2016, 11:31
У Пнівному ось ЯК напісяли щодо розміщення передвиборної агітації :<br/>&quot;Відповідно до рішення виконавчого комітету Пнівненської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області від 8 червня 2016 р. № 17 «Про відведення місць та обладнання стендів передвиборної агітації виборів депутатів до Верховної Ради України» для розміщення матеріалів передвиборної агітації відвести дошку оголошень біля СБК с. Пнівне, ЗОШ с. Волиця (коридор), ЗОШ І ступеня с. Волиця (коридор), ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Пнівне (коридор), ЗОШ І-ІІ ступеня с. Соснівка (коридор), адмінприміщення сільської ради (коридор). Цим же рішенням заборонено розміщення матеріалів передвиборної агітації у місцях, не передбачених законом.&quot;<br/><br/> Ці &quot;кєровники&quot; з Пнівненської сільради не знають , що Законом про Вибори народних депутатів ЗАБОРОНЕНО розміщення агітаційних матеріалів в приміщеннях та об'єктах КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ , якими є приміщення ШКІЛ та АДМІНПРИМІЩЕННЯ їхньої сільради?Вони там в Пнівному вже геть ідіоти???
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024