#Позиція: обережно! Говорять «Юлі»

08 Травня 2017, 14:46
2643

Йдеться передусім  про ветерана української політики Юлію Тимошенко.  Вона  проти зняття мораторію на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення. Її підтримують  не менш оригінальні політика з політ контори два Олега – Ляшко і Тягнибок.

Свою вимогу вони пояснюють трохи  економічними аргументами, трохи соціальними, але більш  містичними. Мовляв, земля є загальнолюдським чи загальнонаціональним багатством і тому її гріх продавати. Економічна аргументація зводиться до того, що олігархи, іноземці скуплять українські землі, що остаточно підірве українську економіку.  Соціальна аргументація заявляє, що тисячі селян залишаться без останнього джерела матеріальних прибутків і це приведе до остаточного їх збідніння. Є правда ще один аргумент, яким оперує Тягнибок – лідер ВО «Свобода» та керівництво Всеукраїнської Асоціації фермерів та приватних землевласників: «Розпродадуть українські землі – продадуть Україну….?».

Не буду вдаватись до статистики, бо не завжди вона відображає реальний стан речей. Побудую свою думку на простих логічних роздумах. Почну  з авторів вище зазначених аргументів,  бо кожний каже і відстоює те, що йому є вигідним.  Тимошенко, Тягнибок, Ляшко не є аграріями. Вони не живуть з аграрного бізнесу, не є фермерами чи пересічними землевласниками колгоспних паїв.  Усі вони ведуть політичний бізнес. Іншими словами – заробляють на політиці. А якщо так, то обслуговують чиїсь бізнесові інтереси.

Чиїх конкретно, важко сказати. На те потрібна конкретна інформація, але можна вирахувати кому не вигідно щоб в Україні земля стала товаром, щоб сформувався земельний ринок, а, відповідно, встановилась ринкова ціна на землю. Запитаємо у власника земельного паю – чи хотів би він вигідно продати свою ділянку, бо немає можливості її обробляти? Так, скаже землевласник. Чи хотів би він передати в оренду свою ділянку за вигідну ціну, а не за стільки, скільки запропонує йому «олігарх»? Так, відповість землевласник, а особливо, якщо його ділянка далеко від дороги, затиснута ділянками інших власників, а він навіть коней немає за що  замовити, немає  на  що купити добрива, насіння, гербіцидів, немає чим доїхати до своєї  землі.  То краще йому мати нормальні  гроші на життя за оренду, аніж спостерігати як земля заростає бур’янами та кущами, або перетворюється на пустку колишнім головою, колишнього колгоспу.

 Можна звернутись до тих, хто заробляє на своїй землі – чи хотів би він докупити собі землі, взявши  позику в земельному банку і збільшити свою ділянку? Так. Але немає земельного банку – скаже він. А звідки він візьметься, якщо заборонено продавати та купувати землю.

А чи прийде інвестор до господаря, який своєї землі майже немає, а лише орендує на незрозумілих умовах? Чи може сучасний український фермер купити сучасну техніку? І ще багато і багато запитань, на які є лише одна відповідь – Ні.

Натомість що ми маємо? А маємо ми нео-поміщиків, які господарюють і мають прибутки не завдяки щорічному підвищенню продуктивності праці, а дармовому  використанню землі.  Навіщо їм купувати і догляди землю, якщо її можна отримати задарма у вигляд оренди. Та ще навіть не уклавши з орендодавцем договір про оренду. А таких випадків в країні безліч.

Навіщо урізноманітнювати вирощування різних культур, якщо вигідніше гнати щось одне, що зумовлено масовим виробництвом. Тому і маємо вражаючі показники з експорту пшениці, але імпортуємо білоруське жито і льон, а ще завозимо овес і ячмінь.  Експортуємо кавуни і імпортуємо часник і цибулю. Невже ці імпортовані культури в нас не ростуть? Чи погано ростуть?

Все росте, але росту заважає монополізація, яка душить село.

З історії відомо, що поміщики з’явились внаслідок привілеїв від короля або царя за службу йому. Поміщик жив з нищівної експлуатації  земельних ресурсів та робочої сили. Це приводило до соціальної деградації селян та виснаження земель. Екстенсивний метод вимагає постійного збільшення земельних площ, збільшення та здешевлення робочої сили заради збільшення прибутку. Екстенсивний метод визначав життя колгоспів. Екстенсивний метод застосовують сучасні «поміщики» і мають з цього надприбутки.

Цих прибутків вистачає на купівлю депутатів місцевих рад, суддів, адвокатів і політиків усіх рівнів. Саме завдяки «поміщикам» ми довший час, допоки не припекло не могли відірватись від російського ринку, бо там брали все – і їстівне і напівїстівне.

Західна, Центральна Європа з їх бідними ґрунтами перетворились на високо розвинуті сільськогосподарські країни виключно завдяки тому, що відійшла від екстенсивного  і перейшла до інтенсивного методу господарювання – збільшення прибутку завдяки збільшенню продуктивності праці та зменшення собівартості продукції. Не треба багато землі, не треба  витискати з неї останнє, не треба цементувати її надлишками мінеральних добрив, не треба дурити працівників. Але для цього потрібний політико-економічний стимул – повноцінне право власності на землю. За такого врегулювання земельних відносин відкриваються можливості для економічної конкуренції, коли перемагає найпрацьовитіший і найрозумніший, а виграє все суспільство.

Інтенсивний метод господарювання породив середній клас і справжнє фермерство.

За наявності повноцінних товарно-земельних відносин виникає об’єктивна потреба постійно вдосконалювати земельне законодавство, розкручувати банківську систему можливостями земельного банку, розвивати переробну промисловість і перетворюватись із сировинного додатку на експортера готової до вживання продукції. Вся додана вартість має залишатись в Україні. В переробну промисловість повинні мати можливість вкладати зацікавлені фермери, а не «китайці», починаючи з елеваторів, млинів, ліній зі заморожування та інших видів консервування.

Поміщику потрібні політичні привілеї – фермеру чітка правова система та економічні гарантії. 

Але в Києві є Тимошенко і її однодумці, а у Волинській області місцеве, в інших областях не краще, с\г начальство, нео-поміщики, такі як Діброва та «лідер» Обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Собуцький Микола Тихонович.

Коли обласним «лідерам» фермери запропонували укласти угоду про спільне вироблення та реалізацію Програми соціально-економічного розвитку села, воно, тобто керівництво, в особі того ж Собуцького Миколи Тихоновича, голови  обласної Асоціації категорично відмовилось це робити. Коли с\г керівництву запропонували і підказали як скласти повноцінну сучасну Програму аграрного розвитку у Волинській області – вони і їхні, обласкані обласною владою, союзники удали з себе глухих і сліпих. Про це я не раз писала на різних сайтах: на Район.Камінь-Каширський, ВолиньPost, Четверта влада.

Але коли місцевий с\г олігарх висловив своє занепокоєння з приводу втручання МВФ, по суті, в його бізнесове життя,  то вправно, другим голосом йому підспівали.

Спостерігаючи за цим людом, приходиш до гіркого висновку навіщо нам путлін,  ми своїх, що вийшли з минулого, маємо. Путлін вчинив збройну агресію і тим став помітним, після років загравання з  романтичними українцями. Тепер «найгуманніші» українці знають, що він наш ворог.

А що мають зробити  «юлі», щоб українці нарешті їх розгледіли?!

Вероніка Романович,

Голова асоціації фермерів та приватних землевласників Камінь-Каширського району.

 

Коментарі
08 Травня 2017, 21:53
"можна вирахувати кому не вигідно щоб в Україні земля стала товаром, щоб сформувався земельний ринок, а, відповідно, встановилась ринкова ціна на землю.": Я Вам відповім кому вигідно оскільки Ви ту говорили за Європу. Отже європейським інвесторам і вигідно щоб українська земля продавалася передусім чому? А тому що українська земля була в ціні. Починаючи від бою під Полтавою українською землею володіли усі або намагалися володіти усі крім цього періоду українського так називаємого "паю". Сьогодні українець нею у принципі володіє. Але завтра землею буде володіти і у першу чергу Європейські банки і перш за все банки Німеччини та Британії тому те, що Ви собі думаєте немає ніякої у собі мотивації оскільки земоями україни не будуь з часом володіти саім українці. Шановна якщо земля перетворюється у товар то на цей товар завжди є більший покупець із більшими грошима і якщо Ви вважаєте що цю землю буде обробляти українець то я думаю так але він за цей кусок буде віддавати свою частину прибутку - латифундисту через те, що латифундист ЇЇ не оброблятиме але житиме тільки з права володіти Нею. Політекономію слід читати. І тут справа така що влад як зазвичай певна річ завжди думає що вона на цьому заробить але коли вона стане на цьому заробляти український народ ЇЇ спустить в происподнюю. Тому тут справа не в особі Юлії або Тягнибока, а в справі національного виживання але гроші як завжди не люблять націй.
08 Травня 2017, 22:56
Каміню. Ви просто не економіст. Ви просто монстр. Бо тільки монстр здатний знати про все, не прочитавши нічого. Район має вами пишатись. Тримайте марку. Без вас буде сумно.
08 Травня 2017, 23:03
Та то Козік пише. Йому тільки що з Луцька дзвонили. Казали, що за травень зарплату не дадуть. А за гроші і монстром можна стати.
08 Травня 2017, 23:32
Цікава тема піднята. Щоб ще розвіяли туман навколо нинішніх латифундистів, а не тих гіпотетичних в майбутньому, то ще цікавіше було.
09 Травня 2017, 00:23
"Але немає земельного банку – скаже він. А звідки він візьметься, якщо заборонено продавати та купувати землю.": це в стилі дитячої казочки подібне до того як:"Купи Слона". Ви розумієте напевно про що я кажу? Про те саме й Ви: немає земельного банку, а звідки він може взятися якщо заборонено продавати землю, паї накрошені, а звідки вони можуть бути цілими в масиві якщо заборонено продавати та купувати землю; і так далі і тому подібне. Все це можна охарактеризувати двома словами - купи слона. Так само як і уряд який не бажає працювати з довгою перспективою яке має бути звичайно не одним днем розвитку земельних відносин але бажає тільки його - продати слона і таким чином залатати свої та інші дірки. Але на фоні корупційних скандалів і взагалі не тільки на фоні але й цілком конкретно - з таким корупційною структурою суспільства як теперн у Нас влада в надії на те що вона заробить вже на розбазарюванні української землі. Я думаю, що перед тим як давати право продавати землю український народ повинен провести вибори або парламентські або президентські і український народ поставить свою таким чином свою точку на тому чи земля має продаватися чи вона немає. Але тому що Тимошенко недають провести плебісцид то питання заганяють у кут ще більше.
09 Травня 2017, 01:21
"Тому і маємо вражаючі показники з експорту пшениці, але імпортуємо білоруське жито і льон, а ще завозимо овес і ячмінь.": то чому ж питається з сусідній Білорусії яка має традиції ще радянського здається такого відсталого виробництва сільськогосподарської продукції Ми імпортуємо білоруське жито, льон та завозимо овес та ячмінь? Та тому, що ці земельна реформа з дробленям так званих паїв на клапті бвиявилась не ефективною а здебільшою шкідливою. Але чому?, а тому що ті самі так звані спеціалісти від сільського господарства так як і сьогодні Ви пропонували і взяли собі на мету отримати землі то тут то там щоб нікому не було обідноооо але забули найголовнішу складову економічного закону, що одиниця вартості сільськогосподарської продукції буде меншою якраз через те коли площа сільськогосподарської землі буде більшою. Ось чому не йде земельна реформа до прикладу у Вас якщо Ви бажаєте наприклад мати масив у сотню гектарів але заважає дробленість паїв зі своїми паперами та кількістю власників, кому воно треба одним словом. Там де наприклад масиви у добру сотню або тисяч гектарів там такої проблеми немає але у Вас є оскільки Ви маєте від сили п"ять чи десять гектарів й то і тих Ви не бажаєте обробляти. Дорого і ні за чим. Але щоб ці паї або дроблені частки зібрати докупи є два шляхи. Або дати право продавати або загнати Їх у земельний банк в якому ясна річ Ви не отримаєте виликих зисків, а коротше кажучи баксів. От саме у цьому є проблема, що Ви у земельному банку не будете мати власне нічого і Вам як зазвичай хочеться продати все-таки подорожче в надії що купив квартирку на останню нашу (Вашу) надію, а там хоч й сіль не рости. Це позиція рвача, а не розумного політика. І не тільки про ВАс але й про інших й тих хто на горі. Між іншим Приватбанк збираються докапіталізовувати грошим Ротшільдів. Ви певно у курсі хто такі Ротшільди? Ось Вам і весь процес і всі відповіді на Ваші запитання.
09 Травня 2017, 01:39
Я не можу вважати себе знавцем у галузі аграрного сектору, але маю свою думку з приводу порушеної теми. Перше: земля має бути товаром, але після того, коли Україна вийде із зони турбулентності і до центральної влади всіх її віток прийдуть справжні проукраїнські представники. Бо навіть Польща, маючи практику приватного землеволодіння впродовж багатьох віків і практично за соціалістичного ладу, при входженні в європейське співтовариство змушена була призупинити продаж землі на 10 років саме з причин - німці/французи/британці/китайці зі своїми грубими грошима. Прості українці, навіть фермери, особливо в умовах війни, неплатоспроможні щодо купівлі землі, тому найцінніший ресурс держави перейде, якщо не до китайців то до різношерстних олігархів, а це бунт і кінець державі. Ринок землі в Україні має піти після проведення хоча б одних виборів влади за новим законодавством, після прийняття пакету земельного законодавства (із залученням світових експертів у цій галузі) та не в умовах війни з Росією. Остання вимога сприятиме зацікавленню світових гравців у припиненні цієї війни та інвестуванню в українську землю. І останнє, земля не може стати товаром, якщо вона не виділена у натурі. Як селянин продасть свій віртуальний пай, коли він не знає у якому краї поля є його наділ, бо ж від цього залежить ціна землі. На сьогодні немає чіткої кадастрової карти землі, нема чіткого обліку проданої/перепроданої/орендованої/ проданої оренди та інших викрутасів щодо землі. Спочатку має бути е-декларування власників землі, тобто реальна картина з землею і тільки опісля можна щось говорити про цей товар. Немає земельного банку і системи земельного кредитування. Ну і останнє. Не всі ж успішні країни мають товаром свою землю. Там земля сільгосппризначення є державною і надається в оренду при жорстких умовах її ощадливого користування - і люди живуть. Тому, до якогось часу, українці могли б побути у цій іпостасі. Нині ж земля не гуляє, всі великі ділянки засіяні, інша справа, що нема чіткої картини - хто, де, коли? Тому, Юлю справді пора давно списувати на пенсію, але тут вона знає за що зачепитися, аби бути ще хоч трохи при "ділі". Вероніка Іванівна також у нас крупний спеціаліст щонайменше у галузі права та землі, але перевершивши за метикуватістю саму Юлю, варто було б і їй оглянутися навкруги, аби десь не занесло на поворотах політичної долі, аби не було запаморочення від власних успіхів у цій сфері...
09 Травня 2017, 02:39
У принципі з паном "Хрін"-ом я можу погодитися майже у всіх тезах про які тут вони висловлювалися. Більше того якщо брати мене особисто то у свій час я друкувався в "Українській правді" на полях такого собі дописувача як Мустафи Найєма проти Самої але потім редакція забанила навіть мою айпіадресу тому можу сказати, що великим шанувальником ЇЇ не можу бути проте сьогоднішній варіант влади з продажу землі, а тим більше протиконституційної ЇЇ реформи також не є доволі успішним варіантом.
09 Травня 2017, 02:45
Та забудьте вже про ту Юлю! Час її пройшов, і не повернеться вже ніколи.
09 Травня 2017, 03:07
"А якщо так, то обслуговують чиїсь бізнесові інтереси.": цікаво знати, а чи знає пані Вероніка чиї інтереси обслуговує пани Гройсман та Порошенко з уст яких і вилетіла ця ластівка? Якщо знаємо, що Приватбанк збираються докапіталізовувати Ротшильди то можливо вже ясно чиї інтереси ці пани на Україні обслуговують. Пена річ що по землю пані Вероніки Ротшильди не прийдуть це точно але вони прийдуть по Український чорнозем це точно тому не слід думається бути вар"ятами перед лицем наступної біди яку самі несемо нашим дітям. Але ж головне що так би мовити зерна хватає ні то ще дай землю продавати.
09 Травня 2017, 13:44
Маю панове для вас сумну звістку. Окружний Адміністративний суд Києва заборонив проводити референдум з приводу продовження терміну референдуму. Тому за пару місяців мораторій буде знято. Цього слід було чекати і це буде правильно. А далі. Всі ваші висновки є правильними, але з позиції колгоспного мислення. Це нормально, бо іншого суспільного ладу ви не знаєте. Ви тут навіть Польщу приплели. Зупинка з земельною реформою в Польщі була пов'язана з тимчасовим повернення до влади соціалістів - колишніх комуністів. Вони тоді навіть територіальну реформу зупинили. Взагалі передусім треба вивчати досвід наших сусідів по СРСР: Естонії, Латвії, Литви. Там з аграрною реформою не зволікали, як і з приватизацією об'єктів виробництва. Не завадить поцікавитись що робили чехи, словаки. А далі знову про колгоспне мислення – це, мовляв спочатку треба змінити людську свідомість, збудувати земельний банк, створити земельний ринок, тобто воза поставити перед конем. Земельний ринок вже є, тільки він тіньовий і належить спекулянтам та колишнім головам колгоспів. Банк є, тільки тіньовий, у вигляді готівки, або виведених в офшори коштів, тільки з них податки не находять, як і з операцій купівлі – продажу землі. І свідомість вже підготовлена, бо продають селяни землю за виробленими напів законними схемами. А тепер проблемою є усе це перевести в легальну площину. І нарешті спеціально для Каміня. Шановний. В Україні перестали вирощувати льон і жито, бо це не вигідно агрохолдінгам, яким дармової землі не бракує. Попит на пшеницю в рази перевищує попит на овес чи жито. В Литві для відновлення льонарства, вирощування вівса, ячменю, а це для них традиційні культури, надаються дотації. Проте ці культури забезпечують існування середніх і малих господарств. Про Білорусь не будемо. Там збережено колгоспи, які ще білорусам боком вилізуть.
09 Травня 2017, 14:23
Якщо Україна є правовою державою, то повинна жити за нормами чинного права. В Конституції України зазначено: ст. 14 «Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону». В Земельному Кодексі зазначено: Ст. 1 «1. Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави; 2. Право власності на землю гарантується; 3. Використання власності на землю не може завдавати шкоди правам і свободам громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі». Ст.2 1. Земельні відносини - це суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею; 2. Суб'єктами земельних відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та органи державної влади; 3. Об'єктами земельних відносин є землі в межах території України, земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї)». Для довідки – «розпорядження» = право дарувати, продавати, передавати в оренду, вносити в якості застави. Мораторій на продаж – купівлю землі входить в протиріччя з нормами чинного законодавства, в першу чергу з Конституцією України. Мораторій міг скасувати Конституційний Суд України, але не було звернення чи то народних депутатів, чи Президента, або Кабінету Міністрів. Мораторій можна продовжити, внісши зміни до ст. 13,14 Конституції України та Земельного Кодексу.
09 Травня 2017, 14:42
"Спочатку має бути е-декларування власників землі, тобто реальна картина з землею і тільки опісля можна щось говорити про цей товар." (Хрін). Дуже слушна думка, але її чомусь ніхто не чує, а реальні латифундисти,-не китайці, а наші, найбільша таємниця держави, хоча вони скупили і забудували всі більш-менш цікаві для проживання міста України.
09 Травня 2017, 15:24
"позиції колгоспного мислення. Це нормально, бо іншого суспільного ладу ви не знаєте.": справа в тому що та позиція на якій Ви наголошуєте це позиція такого собі космічного манкрута який думає, що земля є власністю Землян але Українська земля є власністю українських громадян через те, що тільки на цій український громадянин може бути захищений але якщо йому ця земля не належить то він немає захисту ні від держави ні від "Читача" який собі придумав для себе колізію про те що земля має продаватися тільки через те, що вчорашнє мислення було "колгоспним". Шановний якщо ВАм земля не належить це ВСЕ ви тут ніхто і звати Вас ніхто навіть якщо Ви й український громадянин через те, що навіть Вам на кладбіщі немає місця й за неї слід платить. За українську землю вже п"ятсот років йде війна. Дві війни, одна громадянська і тепер ще зі Сходу які переважно тут проходили проходили як війни за українську землю. І Ви сьогодні хочете її продавати без опору? Нате Вамбо Нам ЇЇ не треба, мовляв вчорашнє колгоспне мислення. Інфатилізм та дитячий максималізм ось Я Вам скажу про те, що Ви інколи говорите НАм тут. До речі Ви знайшли ст. 405 Сингапурського автора читач Ви наший...., термін вже давно пройшов. А там до речі з тієї сторінки можна зробити висновок із сьогоднішніх наших з Вами розмов.
09 Травня 2017, 15:57
Зо всього прочитаного я зрозумів, що мораторій буде знято до кінця цього року, навіть через його незаконність, але цього не хочуть політики, які представляють латифундистів і «колгоспна» думка. З політиками трохи важче. На «колгоспників» ніхто не звертатиме уваги, бо вона безпредметна. Це позиція людей які панічно бояться будь-яких змін. Вони живуть за принципом – «якось воно буде, аби гірше не було». На «колгоспників» не звертають уваги і політики і латифундисти, бо за людей їх ніколи не мали. Зі свого боку «колгоспники» роблять все, щоб їх зневажали.
09 Травня 2017, 16:50
"Зі свого боку «колгоспники» роблять все, щоб їх зневажали.": але за рахунок цих колгоспників живуть усі, політики, президенти ба навіть той самий "читач" який напевно ніколи і не корписався в землі і не знає де росте бульба на своїй землі чи на подарованій державі "паї" або на орендованій у того самого пайщика але однозначно, що усім вже набридло ну і давай щось змінимо, а тут як тут і кредитори підоспіли говорячи, що "денег" дам і заживеш мовляв як людина. Тому у принципі таке поняття як "колгоспник" можна приставити до кожного, наприклад до пані Вероніки оскільки Їй вже надоїло носитися зі своїми паями хочеться ж вже нарешті отримати ті гробані долари тай всістися в Луцьку нарешті без задньої думки про ненависний йї Камінь який Їй нічого не дав крім татових паїв та безтурботного життя в минулому, "Читачу" нарешті через те, що всамкінець це буде нарешті по-сучасному мовляв без задньої думки "колгоспника" атож пішов на ринок і прикупив собі кілька сот гектарів попередньо сплачуючи виявляється за процент або й десяток якомусь там Ротшильду через те, що на ПРиватбанк повісили обов"язок з розрахунків по землі але ж як зазвичай попервах слід було віддати борги за здійснену Їми капіталізацію, президента якому треба було в майбутньому обиратися в Європейський парламент але ж без "куска" туди ніхто його не візьме - одним словом скрізь куди не кинь одні "колгоспники", таке собі "колгоспне мислення", тільки бідний КОЛГОСПНИК й духом не сниє за те, що його ім"ям обзиваються усі від президента до голови сільської ради якому потім ЗАСЬ на підвласну йому територію через те, що скрізь охорона і скрізь написано - ПРИВАТНА ВЛАСНІСТЬ, не лізь УБ"Ю.
09 Травня 2017, 17:42
До чого тут зневага до колгоспників, можна подумати, що ми живемо у суспільстві, де найвища цінність неповторність життя кожної людини? Недарма ж відомий курдупель говорив: "Бабы еще нарожают". Не вникав щодо земель моєї малої батьківщини, але трохи вникав, щодо чорноземних земель центру, півдня, південного-заходу України. Так такі прості факти: 1) землі всі розорані, навіть там, де за совітів не орали; 2) селяни на паї щось там отримують, але мізер (курей погодувати, може кому й кабанчика); 3) управлінці,-латифундисти. мають такий узагальнений портрет: кожному сину, чи доньці при поступанні до ВНЗ купляють в столиці, чи обласному центрі квартиру та автівку; в усіх містах мають по декілька квартир; більшість має вілли не так в селі, як у місті; дорогі автівки міняють швидше, чим американці; мають вілли в Криму та за кордоном; відпочивають на самих дорогих курортах світу; лікуються за кордоном; мають у розпорядженні найсучаснішу сільськогосподарську техніку іноземного виробництва і так далі.
09 Травня 2017, 17:58
як вас зачепило. А знаєте чому? А тому, що ви перебуваєте по іншу сторону життя. Що з того, що ви маєте землю і в ній порпаєтесь. Ви що можете себе захистити? Ні. Не можете. Можете захистити свою землю? Ні. Селяни Європи вміють себе захистити, бо вони власники, бо вони самодостатній клас. Якщо треба, то купу гною під урядовий будинок привезуть. Вони мають свої організації, з ними усі рахуються. А хто рахується з колгоспниками? Неорганізованими, заляканими, малограмотними, які хіба що на кухні можуть щось толкове сказати. А побачать начальство, то в пояс йому кланяються. Не люблять, але кланяються. До 30-го року українські селяни добре почовпли більшовиків, бо були селянами, а не колгоспниками. Селянство складало основу УПА, бо не були колгоспниками. Колгосп - це спосіб життя і мислення, який мало чим відрізняється від кріпацтва.
09 Травня 2017, 19:30
" Селяни Європи вміють себе захистити": отож бо що у Європі селян захищає у першу чергу держава попервах звичайно пройшовши довгий шлях боротьби з владою але ні в якому разі якщо він є власником землі. Але чим наприклад буде відрізнятися той самий колгосп від власника землі який відібрав, викупив це точно у селян їхню власність - землю. Аж нічим не буде відрізнятися оскільки коли він ще був власником пая то з Ним могли рахуватися через те, що з Ними був Закон. Аж тут виявляється коли він вже не власник але тільки найманий або взагалі коли господар ефективно провів свою роботу накупив техніки й повиганяв до чорта тих селян зі своєї власної землі маючи понад сотню другу гектарів. Куди йти селянину безземельному на птічих правах? Випадково не до тієї самої держави з простягнутою рукою в собез? ТОму таким чином селянина ставлять на селі у позу люмпена-пролетаріата який не зможе ні найнятися ні бути хоча б емеферним власником своєї землі, одним словом жебракувати оскілкьи сапати йому ніхто не дасть. На чорта він Їм здався який тільки й вміє сапати землю тепер роблять механізми. І таких будуть мільйони виброшених на фіг. Третій голод на Україні.
09 Травня 2017, 20:05
В Європі всі селяни є власниками, або землі, або тваринницького господарства. Ті що не мають власності є сільгосп-робітниками. Але і вони вміють себе захищати. За допомогою профспілок. Звісно, що не таких продажних, як наші. Держава насправді захищає селян, але цього добились самі селяни. Вони мають своїх депутатів, своїх адвокатів. В Європі немає управлінь агропромислового розвитку. Одне міністерство на всіх. Усі фермери об'єднались в спілки. Спілки мають статус юридичної особи, мають банківські рахунки, існують на власні внески, мають можливість наймати усіх потрібних собі спеціалістів. Спілки мають угоди з урядом. А ви Камене мислите категоріями з радянської художньої літератури - "безземельний селянин". Безземельний селян вже не селянин, хіба що потенційний. Це як безрукий боксер. Сотні українських селян їхали за океан не для того, щоб там їх держава захищала, а щоб купити землю. Купивши землю, купував карабіна, вчив на агронома або на адвоката свого сина. Українська діаспора в Канаді займає перше місце серед етносів країни за кількістю юристів та професорів з юриспруденції. Вчили дітей власним коштом, а не за чорнобильські. Тепер мають своїх політиків в парламенті. Навіть в російському Приморському краї, до більшовиків, населення якого на 75% складалось з вихідців зі східної України, 65% шкіл були українськими. А що мають колгоспники? Тимошенко з косою та Ляшка з вилами. А ще Тягнибока з сумнівними зв'язками. Романович запропонувала вам елементарний текст, а замість його осмислити, взялись свої прищики показувати.
09 Травня 2017, 20:35
Повторюсь - земля має стати товаром. І Вероніка Іванівна у різних тут іпостасях каже правильні речі. Селянин - власник землі - за 200 грн. не буде голосувати за фейкових патріотів, він добре знає хто може представляти його інтереси у представницькій владі. Тому, не воза поперед коня я ставлю, коли кажу про впорядкування законодавчої бази щодо землі і нелогічність відкриття продажу с/г угідь у час війни, а кажу реальні речі. Нині землю можна продавати хіба окремими лотами і під мікроскопом - хто купує, за які гроші і яке її цільове призначення у майбутньому. А е-декларація на землю потрібна, аби завтра не вигулькнули нові Калитки, коли день їдеш, другий їдеш - чия земля? - Калитчина! А вчора від був нещасним депутатиком вило/косоносцем. Як голова сільради села Світязь зі своїми 15(п'ятнадцятьма) ділянками у курортній зоні, а ще ж земля не продається. Я вже мовчу про київських латифундів, ще ми про їх дізнаємося і здригнемося з жаху. Поспішиш - людей насмішиш, не я придумав... Ця влада насамкінець ще тільки землею не торгувала, нехай для початку посадить до цюпи хоча б одного -двох злодюг чи сепаратистів, а то вже всі овочеві діячі на чолі з головним Овочем практично відмиті, принаймні перед інтерполом. А Луценко все обіцяє - ми оскаржуватимемо такі рішення міжнародних правових інституцій. Цій владі є що робити, земля зачекає, вона ще не таких витримувала і приймала у свої чорні обійми...
09 Травня 2017, 20:46
"Ті що не мають власності є сільгосп-робітниками. Але і вони вміють себе захищати. За допомогою профспілок.": бачите тут така справа що отримавши землю дототопні латифундисти не допустять яких-небуть так званих профспілок і тому подібних спілок для реалізації права громадян на те саме право на працю, свободу і тому подібне оскільки навіть у цей час коли новий Трудовий Закон збираються вводити в силу виявляєтья що за рекомендаціями Європейської спільки правників таке поняття як захист прав працівників в законних обсягах для профспілок не передбачається. Отже будь-які спілки на селі будуть незаконними і хто ж їх скажіть будь-ласка буде захищати як не силою закону? Беззаконня і тільки. Говорячи про те що мовляв там і там, а тим більше в Канаді чи де інше то не говоріть лишніх слівв оскільки у той час вони свої права качали перебуваючи зовсім інший політичній площині і подекуди саме в тій самій так званій "клясові боротьбі" за свої права, а тим більше не можна накладати Їхні здобутки на НАше емеферне майбутнє. Хто ВАм сказав що так як у Них буде обов"язково у НАс. У Них сила закону є Законом. ДО їхнього становища нам жити років сімдесят не менше, а тим більше Вони приїзджаючи до Канади купляли землю але тут справа зовсім до навпаки до Нас будуть їхати і викупляти Нашу землю то скажіть як тут можна щось порівнювати. Сьогодні ситуація зовсім інша. Сьогодні тільки одне слово про "класи" або "профспілки" Вам вішатимуть радянське минуле та й ще припишуть яку небуть букву закону тому сьогодні ні селянин ні той же самий працівник не має ніяких прав і не матиме. Де Ви бачили який-небуть рух селянства за свої права? Постійно утиски й не без допомоги влади і нічого ніхто ЇМ не може допомогти. Це у тих випадках коли селянин має свій пай, Законом передбачену землю. А якщо селянин її продасть, а тим більше за не велику ціну оскільки та ціна яка пропонується це ніщо по відношенню з ЇЇ реальною вартістю то через рік чи два тисячі і сотні тисяч селян виявляться за бортом реальної власності на землю та таким чином просто жебраками які ходитимуть просто просячи тут під тином хліба.
09 Травня 2017, 22:54
"Земля є найнадійнішою нерухомістю. Чого, скажіть, всі хабарники (чиновники, судді, прокурори) свої прибутки в землю вкладають. ": ось як пані Вероніка раніше говорить про приватну власність на землю. Тобто за її переконанням землю будуть скуповувати виявляється тільки всі хабарники (чиновники, судді, прокурори) свої прибутки в землю вкладають. Тільки дурень той що вкладає в "банку" ну той самий Чаус. Отже дорогі мої після так званої земельної реформи усі ті бакси які так чи інакше кралися нещадкно у нещасного народу будуть виведені на світ божий й побачимо своїх латифундистів. Вибачаюсь красно я то думав що приїдуть сюди з Британії або Німеччини але ж тут і своїх злодіїв хватає. Але ж відомо що злодій у злодія неодмінно має вкрасти або іншими словами поділитися інакше оборудки не буде. Ось чому у принципі не садять у Нас взяточніків та проходімців, корупціонерів - усі чекають земельної реформи, щоб самому ще нажитися на цих аферах бо ж як процесс запуститься хто ж тоді буде дивитися на чистоту закону шановні. Усі будуть у тренді яко завжди - грабь награбленное. За народ ніхто й не думає хіба що нещасна, підбита усіма Тимошенко з Тягнибоком які ще надіються на якусь справедливість та Закон. Одна сама наївність, дурні чеши до своєї банки з долярами та перераховуй хутенько.
09 Травня 2017, 23:13
Бо Каменю вже несила щось пояснювати. Те, що ви побачили різні іпостасі однієї людини є свідченням вашої невпевненості у вами написаному. Людина не любить змагатись з кількома, боїться щось пропусти і програти багатобій. Тому намагається багатобій звести до двобою, навіть в мирному значенні. Ви відчуваєте, що ваші аргументи не у всьому є переконливими. Як на мене, то в тому, що ви процедуру переходу до продажу землі уявляєте, як рух від ідеального до правильного. Мовляв, зробити так і так, і все буде добре, бо буде правильно. Але людська думка давно збагнула те, що будь-яка дія починається не від ідеального, бо то є лише продукт уяви окремого, або окремих, а від реального, яким би бридким воно не видавалось. На жаль чимало толкових і чесних українців хворіють на романтизм - «… садок вишневий біля хати…» і вже не видно москаля за плотом. А він є. Спочатку були колгоспи і колгоспники. Потім КСП і колгоспники. КСП непомітно розтягнули, бо колгоспники не знали не відали, що колгоспне право треба перевести в земельне право, бо звикли працювати під пильним керівництвом голови, бригадирів та головного агронома чи зоотехніка. Навіть сьогодні мало який колишній колгоспник знає, що де-юре колгосп був колективним, недержавним господарством, мав статут, а він був співвласником усього майна, окрім землі. Спритне колгоспне керівництво під амофором КСП, на очах колгоспників розтягнуло все майно і навіть дещо оформило з цього на паперах. Коли колгоспникам видали паї від державного, він почав заламувати руки на тему відсутності техніки і коней, бо знав, що таке обробляти, але не розумів, що це його. Хтось за останні 20 років порозумнішав, а інші примудрились віддати в оренду свої паї, тільки уявіть собі – на 15 і навіть на 50 років. Мало хто з цих орендодавців побачить свою землю, бо більшість немає на руках другого рівнозначного примірника договору оренди. Який суд прийме їх позовну заяву? А хто знає, що написано в цих договорах. Ви все звертаєте на державу. А в чиїх вона руках? У ваших? Вона у тих, хто дурив колгоспників, бо ви голосували не за розумних, а за патріотів. Отже, маємо, що маємо. Мало, хто з колгоспників зможе повернути своє. А свавілля треба зупинити. Землю, до останнього квадратного дециметра, потрібно персоніфікувати. Коли земля стане товаром, виникне нагальна потреба її фактичної та юридичної оцінки. Ось тоді, років за п’ять – десять, можна буде запитати про – звідки взяв, і в кількох забрати. Але переважна більшість лишиться при своєму. Серед них трохи, хто здобув землю за законом. Про ваучери пам’ятаєте? Маєте дивіденди? Але крок за крок, із зажди кепським урядом, ми виходимо на рівень бізнесу за правилами. І цей процес був би хуткішим, якби не активність тих, хто колись знецінив ваші ваучери, скориставшись вашою необізнаністю через соціалістично-моральну суміш в голові.
10 Травня 2017, 01:29
"Бо Каменю вже несила щось пояснювати.": щось сам не зрозумів чому ВАм не сила але я ВАс чомусь зрозумів тому що ВИ в основному говорите:" Землю, до останнього квадратного дециметра, потрібно персоніфікувати. Коли земля стане товаром, виникне нагальна потреба її фактичної та юридичної оцінки.", адже дійсно що на сьогоднішній день із землею існує правова вакханалія і тому коли говорять що завтра слід прийняти Закон, про який ніхто ще толком не знає, щоб землю можна продавати. Але тут інші дописувачі і Я між іншим говоримо що сьогодні такого рішення не слід приймати оскільки по землі Ніц нічого не прийнято і тому це свавілля продовжиться ще в гірших формах. Думається що найголовніше це те що у Нас не Дикий Захід і Ним МИ не будемо дасть бог ніколи коли чим перший дострибав те і застовбив. Люди коли почнемо жити в Законі. У принципі у Нас і так ліберальне Законодавство яке НАс довело до ручки, ні тобі справедливих судів, ні прокурів, ні МВС нічого НАс не рятує. І Ви хочете у цей час ще прийняти Закон про продаж землі. Шановні ліберанство довело українців до майже останньої межі хіба що привезти товар з Польщі і тут продати то це є визначною подією, найголовнішою метою економічного розвитку держави та родини зокрема.
27 Червня 2017, 06:54
І ЧИ БАГАТО ЛЮДИНІ ТРЕБА
04 Липня 2017, 11:19
Популістам не треба заможний середній клас. Їм треба бидло, яке голосує за гречку.
18 Серпня 2017, 06:54
Думка про дармову землю точить як іржа
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024