Гуто-камінська дуга Струве потрапила у промоційний каталог «Волинь Унікальна»

03 Грудня 2017, 11:07
4891

Вийшов з друку новий туристичний промоційний каталог "Волинь унікальна"

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив завідувач сектору туризму Волинської обласної державної адміністрації Стас Ольшевський.

За його словами, наразі глянець надрукували польською мовою, а невдовзі з’являться україно- та англомовна версії.

 


 

На офіційному сайті пояснюють, що сектор туризму департаменту інфраструктури та туризму розробив та видав новий промоційний каталог «Волинь унікальна» на виконання заходів Програми розвитку туризму та рекреації в області на 2016-2020 роки. У ньому представлено пам'ятки архітектури, музеї, унікальні та історичні місця, заклади проживання (готелі, бази відпочинку, хостели, садиби), лікування (санаторії) та харчування.

До каталогу, зокрема, увійшла і дуга Струве, що знаходиться у селі Гута Камінська Камінь-Каширського району.

Територією Волині пролягає унікальна конструкція небесної математики - дуга Струве. Це специфічна мережа з 265 тріангуляційних вимірювальних пунктів, які утворювали 258 тріангуляційних трикутників, яка служила для визначення параметрів Землі, її форми та розміру. Опорні точки даної мережі були марковані на місцевості найрізноманітнішим чином: видовбаними в скелях поглибленнями, залізними хрестами, пірамідами з каменів або спеціально встановленими обелісками. Часто їх позначали цеглиною з пісковика, закладеною на дно ями, іноді це був гранітний куб з порожниною, залитою свинцем, покладений до ями з бруковим камінням, – розповідає Стас Ольшевський. – У 2003 році в Україні ініціювали програму пошуку найкраще збережених пунктів дуги Струве на території країни. Після цього спільно з 9 іншими країнами було звернення до комітету ЮНЕСКО зі світової спадщини. У 2009 році українські геодезисти обстежили Волинь, Поділля і Бессарабію, щоб знайти і відновити пункти.

 

Районний краєзнавець Наталія Пась писала на сторінках Район.Камінь-Каширський про те, що ще в 70-х роках ХХ ст. неподалік Гути-Камінської, попри дорогу на Клітицьк, у лісовій посадці стояла дерев’яна вежа, яку селяни називали «вілізор». Саме тут був розташований пункт всесвітньо відомої геодезичної пам’ятки.

Стас Ольшевський, поряд з цим, розповідає про те, як у Гуті-Камінській кілька років тому віднайшли дугу Струве:

 

У Гуті-Камінській неподалік Каменя-Каширського довелося робити розкопки. Центр пункту виявили у вигляді металевого стержня в бетоні з цегляною опалубкою. Далі на основі вже виявлених пунктів стали шукати релікти вимірювань Теннера у Голобах. І виявили – тут центр пункту був виконаний у вигляді викреслених ліній на цеглині і свинцевою пластиною з отвором у центрі. У шарі землі були знайдені залишки дерев'яного стовпа, який колись позначав пункт.

 

 

За словами Стаса Ольшевського, загалом на території України розташовано 63 пункти дуги Струве, але третини із них вже нема – вони забудовані, або просто знищені. Хоча дуга Струве є об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, це не означає, що всі збережені об'єкти дуги є також об'єктами спадщини. На території України такими є лише 4 пункти – ті, що збережені найкраще. Це Старонекрасівка, Катеринівка, Фельштин та Баранівка.

 

Читайте також: З історії краю: неймовірно цікаве – поруч

 

 

Коментарі
03 Грудня 2017, 14:58
Финансирование велось на средства, пожертвованные лично императорами: Александром I и главным образом, Николаем I. (Вікіпедія).
03 Грудня 2017, 17:55
Випадково ця дуга Струве сьогодні не ввійшла у спірну територію між жителями Гута Камінська та шести буцім-то приватизованими ділянками земель сільськогосподарського призначення на пагорбі (гора) що поряд дороги на Гуту Камінську?
03 Грудня 2017, 21:19
може дорогу до Гнути поремонтують?
03 Грудня 2017, 21:33
Це інша гора.
03 Грудня 2017, 22:34
То правда, ажне прикро мені стало за царів - такі жертви понесли фінансові, що світ не видів. Заробили своєю тєжкою працею і пожертвували на благо кріпаків... Це щось нагадує нинішніх жертводавців з відомих Фондів і політичних угрупувань перед виборами!
04 Грудня 2017, 02:00
Цікаво, а хто пожертвував на пам"ятну стелу з чорного каменя? Покійний володао ВОГ, заправки якого й нині справно працюють на непідконтрольній території, наприклад, у Горлівці?
04 Грудня 2017, 19:52
Дуга Струве є у Видерті на Грабелівці.
04 Грудня 2017, 20:39
Тут магія від "дуги росіянина Струве", чи щось інше? Назвали б тріангуляція, то хтось би піарився?
04 Грудня 2017, 22:03
Ого, то ви вмієте Вікі користуватися, чи то з дому такі знання? ))
04 Грудня 2017, 22:28
20/03-му. Є у Львові наш земляк Колб, тільки не той, за якого Камінь думає, а інший. Так от він захистив у всій час дисертацію по вивченню земної поверхні. Звідти й чув про виміри поверхні землі.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024