У Черче селяни повстали проти вирізання лісу

20 Лютого 2018, 21:39
7677

У Черченському будинку культури 18 лютого відбулися збори селян, на яких вирішувалось питання масового вирізання і вивезення лісу.

Тут були присутні представники поліції, а також лісового господарства - інженер з охорони та захисту лісу ДП „СЛАП Камінь-Каширськагроліс” Сергій Віруцький та старший майстер лісу Василь Бігун.

В чому суть проблеми і чим завершились дискусія з громадою читайте нижче.

 

 
ПОЧАТОК ІСТОРІЇ

Працівники державного підприємства „СЛАП Камінь-Каширськагроліс” на території Бузаківського лісництва поблизу села Черче проводять суцільну санітарну рубку лісу.

«В рубку відводяться дерева 4, 5 і 6 категорії ураження. Перша категорія – це абсолютно здорове дерево. Друга категорія – це практично здорове дерево. Третя категорія – це дерево, яке вже уражене і на ньому вже блідіша крона. Четверна категорія – це явна ознака: жовта крона, суховершинність, починають відпадати гілки. А 5 та 6 – це вже сухостій.

Якщо таких дерев на ділянці більше 90 відсотків - ми їх забираємо в суцільну рубку. У вашому регіоні виділили уражених 7 ділянок загальною площею 4 гектари. Це те що плануємо вирізати», – розповідає інженер з охорони та захисту лісу ДП „СЛАП Камінь-Каширськагроліс” Сергій Віруцький.

Він додає, що ліс масово нищить верхівковий короїд. І цей шкідник почав дуже прогресувати. Висновок щодо ураження лісу підтверджують спеціалісти Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Херсонлісозахист».

«Потрібно терміново проводити рубку лісу, адже соснових лісів в Україні може не залишитись через 100 років.

Поблизу села Воєгоща вирізали значно більше лісодеревини і завдяки цьому ситуація з санітарним станом краща», – додає Віруцький.

Рубки проводиться на підставі відповідного дозволу – лісорубного квитка. Дозвіл на санітарну рубку лісу надає обласне управління лісового та мисливського господарства за погодження з Департаментом місцевого самоврядування Волинської ОДА.
 

 

 

 

 


ОБУРЕННЯ ЛЮДЕЙ

Через масову вирубку лісу працівниками ДП „СЛАП Камінь-Каширськагроліс” селяни запанікували та організували мирний протест. Почали зупиняти автомобілі з деревиною. А уночі, 16 лютого, автомобіль з лісопродукцію вивантажити біля сільської ради.

Працівникам лісового господарства селяни висловлюють недовіру. Саме й тому 18 лютого організували збори.


​​
 
​​ ​​
 
ОБРОБКА ЛІСУ ХІМІКАТАМИ

На зборах селяни запитали в інженера, чи можливо уражені дерева обробити хімікатами, замість масової вирубки.

Сергій Віруцький відповів, що на території Камінь-Каширського району обробку жодного разу не проводили, тому що можуть бути масові отруєння людей. А ще додав, що внаслідок цього необхідно буде як мінімум на тиждень заборонити вхід до лісу.

Селяни висловили готовність до обробки лісу хімікатами та почали звинувачувати працівників лісгоспу, що їм простіше провести вирубку лісу, щоб його потім продати і мати дохід.

«А хто проводитиме лісонасадження вас не цікавить, адже його висаджували  наші діди-прадіди, а зараз саджають наші діти», – говорить місцева жителька.
 

 
​​ ​​
 
ЗНИЩЕНІ ДОРОГИ

Наступною причиною дискусії стали знищені ґрунтові шляхи, внаслідок перевезення деревини працівниками лісового господарства. Обурення громади викликала заява Сергія Віруцького про те, що «під час морозів шляхи не розбиваються».

А ще інженер наголосив, що за користування природними ресурсами минулого року лісгосп виділяв певні кошти. Сільський голова Юрій Соколов цю інформацію підтвердив та уточнив про надходження в бюджет суми в розмірі близько 30 тисяч гривень.

Фото з архіву.





 
СМІТТЄЗВАЛИЩА В ЛІСАХ

«Ви свій ліс перетворили на смітник», – неодноразово лунали звинувачення в адресу громади.

Учасники заходу засмутилися, але не заперечували та висловили сільському голові пропозицію організувати на території ради так звані «суботники» і нарешті навести порядок в лісах та урочищах.

ФОТО з архіву





 
ПІДСУМКИ

Настав час підводити підсумки зборів.

Громада прийняла рішення не віддавати лісгоспу вивантажену біля сільради деревину. Висловили пропозицію  роздати її вдовам чи самотнім пенсіонерам безкоштовно, або ж продати та закупити щебеню, щоб засипати ями в певних ділянках дороги.

Зрештою створили ініціативну групу, що проведе перевірку документів у лісгоспі з метою запобігання незаконним рубкам. Всі рубки лісу зобов’язали погоджувати з працівниками сільської ради, а ті в свою чергу – з громадою. 

Лісівники висловили незгоду та запевняють, що такої процедури погодження законодавство не передбачає.

Що б не сталося – рішення черченців було остаточним: свій ліс на масову вирубку нізащо не віддадуть!

Завтра, 21 лютого у селі Черче особистий прийом громадян планує провести Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

Які сюрпризи чекають на селян – час покаже. 

 

 

 

1

 
 
Богдан ЛІПИЧ
 
 
 
 
 
Коментарі
21 Лютого 2018, 01:03
Про короїдів говорити можуть лише ентомолог з ентомологом, а серед селян жодного ентомолога тай такого слова там ніхто не чув.
21 Лютого 2018, 01:15
Черченці,так тримати.Ви подали приклад,як треба робити всім!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21 Лютого 2018, 01:52
Хай Соколов з дружиною відчитаються за ті 30 тисяч, де поділи... Підбурювати людей він мастак. А ще за немобілізацію.
21 Лютого 2018, 11:40
Стаття 7. Ліси як об'єкт права власності<br/>Ліси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності Українського народу.<br/>Від імені Українського народу права власника на ліси здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.<br/><br/>Ліси можуть перебувати в державній, комунальній та приватній власності.<br/><br/>Суб'єктами права власності на ліси є держава, територіальні громади, громадяни та юридичні особи.
21 Лютого 2018, 11:41
Хай Соколов спачатку скаже правду, скільки коштів отримала сільська рада від лісгоспу. А не говорить про якісь 30 тисяч. І , до речі , ці кошти повинні йти на ремонт доріг , а не на премію дружині.
21 Лютого 2018, 14:43
хто соколова не знає? кого хоч збаламутить. він мастак на ці справи і це коли обєднувати людей треба!!!! а не створювати проблеми на рівному місці
21 Лютого 2018, 14:45
за ті гроші, шо він собі і жінці премії набрав міг би золоту дорогу в селі зробити ! хіба він так сумлінно трудиться, шо такі премії нараховує?
21 Лютого 2018, 14:48
якби не лісники, загнулися би наші села без їхньої фінансової допомоги. І мова вже не про села а про цілий район
21 Лютого 2018, 15:00
черченці опозорили район на всю округу. отакі патріоти !
21 Лютого 2018, 15:05
рубка законна. але селяни не можуть второпати, бо не розуміють. соколов провів навіювання серед населення, чи агітацію. ів люди як вівці
21 Лютого 2018, 17:25
Позитив: - народ Черче почав відчувати, що він є носієм влади на своїй території і може та й зобов'язаний впливати на перебіг подій;
21 Лютого 2018, 17:50
який народ... подивіться на людей. бабусльки дідульки, молодь сільська. звідки вони знають що таке лісоррубний квиток?! шо голова сказав, те і каже той народ
21 Лютого 2018, 18:43
Перші прояви децентралізації в с.Черче.
21 Лютого 2018, 18:56
&quot;Якби не лісники села би пропали&quot;, лісники наше все-це розум, честь і совість нашої епохи, кожному ліснику по медалі. Це ж вони, наші безкорисливі помічники, дров нарубають, бабці води принесуть, газету прочитають і політику влади пояснять.
21 Лютого 2018, 21:29
Ого)) напевно сюди весь Камінь-каширський лісгосп повним складом &quot;заліз&quot; в коментарі аби тему переключити і написати, &quot;що селяни тупі і нічо не розуміють а от лісники і керівництво в районі то великі молодці і роблять все правильно та благородно рятують ліс, тільки ніхто того не розуміє от біда де.&quot;<br/>Так от, крадуть ці добродії, і крадуть з шаленою швидкістю поки в районі ще гальмується процес об'єднання територіальних громад бо в майбутньому можуть вони лишитися своєї годівнички то тепер треба &quot;нахапати&quot; побільше щоб потім морда не схудла.<br/>А тут ще й момент такий і тема &quot;короїд нищить ліси&quot;, навіть якщо проблема з шкідником є вона не має такого масштабу як її малюють.<br/>Де перевірки? Де проведення досліджень? Хто визначає зони заражені шкідниками? Напевно лісники і працівники місцевого &quot;лісгоспу чи то лісопилки&quot; після того як по літрі горілки &quot;вдушить&quot; кожен і тоді йдуть ділянки відбивати.<br/>Молодці люди, відстоюйте свої права і залучайте сусідні села, така проблема в усьому районі. В сусідніх з вами с. Хотешів, с. Котуш і далі за Річицю ріжуть теж в гігантських масштабах. <br/>Потрібен розголос - якщо справа така благородна то нехай всі знають цих &quot;героїв району&quot;<br/>Максимально поширюйте інформацію в районі і далі, вимагайте незалежних перевірок та експертиз головне не чекайте що хтось захистить ваш ліс за вас! Бо буде біда і це не короїд-шкідник<br/>Правда за людьми - відстоюйте свою малу Батьківщину!
21 Лютого 2018, 22:15
Про короїдів говорити можуть лише ентомолог з ентомологом, а серед селян жодного ентомолога тай такого <br/>слова там ніхто не чув. Пан 777 вважає що в селі живуть тупі безграмотні люди. Ви сам тупий дебіл ватник коммуняка.
21 Лютого 2018, 22:34
За біохевіоризмом треба говорити не п&quot;яніший за тебе 20:15. Проте краще з таким вар&quot;ятом, як 20:15 справи не мати, бо ліпше з розумним загубити, чим з невігласом знайти.
21 Лютого 2018, 22:45
Хто що опозорив ?Ти що їбанько ?Заїдь і подивись скільки гектарів вирізали ті козли .А про дорогу я взагалі мовчу до Бузак 11км і я на машині проїжджаю цей відрізок за 1 годину то ти вважаєш що це нормально ,наступне покоління взагалі може лісу не побачити
21 Лютого 2018, 22:49
&quot;Якби не лісники села б пропали &quot;?<br/>Людей кормив не ліс а постійні заробітки ти глянь як тут люди живуть ,це найгарніше село яке я бачив у Волинській області і побудувалось воно завдяки постійним заробіткам селян а не лісу
21 Лютого 2018, 23:03
рубка законна?<br/>За винагороду в декілька тисяч гривень чиновник може виписати папери і все буде &quot;по закону&quot;,всі знають як там все це робиться
21 Лютого 2018, 23:58
Боротьба з короїдом?Побувавши в лісі і побачивши наслідки їхньої боротьби в простого люду складається враження про свідоме,масове знищення лісу.Чи може то якась корумпована система?
22 Лютого 2018, 00:15
Покищо найзажерливішим &quot;короїдом&quot; є на жаль - люди. Якщо у Стобихівці нараховують кілька десятків незаконних пилорам, а ще ж є &quot;злодії у законі&quot;, то там зачнуть бити у &quot;черченський&quot; набат трохи пізніше - як вже практично не буде що пиляти...
22 Лютого 2018, 00:38
давайте в кожному селі проведемо лісомайдан.Такі грабування лісу в кожному селі.Жах,люди,невже всім все всеодно?Давайте стояти до кінця.
22 Лютого 2018, 02:40
Корупція і ще раз корупція Підтримую вас повнісю в усіх селах така ситуація Черче показали як треба робити всім<br/>В нас в Хотешові люстрований колишній начальник Ратнівського ДАІ який вже в лісники перекваліфікувався, за сприяння нашого директора лісгоспу який має долю в тому ділі однозначно, вже пілораму відкрив щоб різати палети і тепер в усьому окрузі будуть чистити все під ноль - рятувати ліс від шкідників так сказать<br/>Люди дивляться і мовчать, скоро не буде куди вийти по гриби і ягоди мало що всталось
22 Лютого 2018, 02:48
За совка ворог сосняків була коренева губка, наприклад, біля Озюрка в -1978-1979 роках десь 1 га молодняків сосни другого класу віку вирізали. Нині чорний сосновий вусач мордує нещасні лісові культури, а про кореневу губку ні слова?
22 Лютого 2018, 16:54
Ізя,шо ти знов плетеш??Тут люди про лісників,шо ліс вирізують гіганськими масштабами,а ти про кореневу губку...Не сердь земляків,підтримай хоч словом,розумник.Тепер я тебе називати &quot;СОСНОВИЙ ВУСАЧ&quot;.
22 Лютого 2018, 18:17
Так під прикриттям псевдошкоди від жуків-типографів, чорних вусачів, златок, верхівкових тощо ріжуть ліс аж гай шумить, той, що шуміти скоро не буде. Байка в тому, що лісники не фахівці з лісової ентомології, вони лише складали екзамен з неї, тому їхні аргументи треба розбивати, не лишаючи каменя на камені. А то якогось підстаркуватого Бородавку із-під Житомира поять та задобрюють, а він же не ентомолог. У їхній структурі була один єдиний фахівець -ентомолог Мігунова, але їй уже мабуть під 80 років, якщо жива.
22 Лютого 2018, 18:21
І ще, раз пішла така п&quot;янка за всю історію Камінського лісгоспу у ті часи, коли в області керував Телішевський-це десь 70-ті роки 20 століття, там був один єдиний притомний за лексикою Хріна фахівець-ентомолог,-лісничий Нуйнівського лісництва. На жаль не пам&quot;ятаю його прізвища.
22 Лютого 2018, 21:31
Дорогі жителі району ,у нас немає підприємсв ,земля у нас не першоі категоріі родючості ,один ліс з якого багато людей иають дохід з ягід грибів і ці двоногі короіди хочуть забрати його у нас , недопустім цього,
22 Лютого 2018, 22:28
люди врятуйте мене!!!
22 Лютого 2018, 23:09
сільський голова баламутить людей то може чує, що запахло жареним? може за себе так переживає, своє місце?
23 Лютого 2018, 01:40
Сподобався коментар про те що лісники підтримують село і без них воно би пропало) Люди, ви серйозно??? Тоді аргументуйте, що ж хорошого вони зробили? Знищили ліс, дорогу, це хіба хороше? Вони ж навпаки у людей забирають останнє, знущаються як можуть, ганьба, соромно що у нашій країні усюди корупція, і пропаганда наживи. Підтримую і дуже дякую свідомим селянам, патріотам свого села, молодці, побільше вам сили і терпіння у цій нелегкій справі
24 Лютого 2018, 19:43
Ей народ а хіба не ви та більшість яка вибирає такого дурня, що на вас селянах жирує, в голову сільської ради вже 3 раз ?
25 Лютого 2018, 14:40
Зняти голову та й всьо. хай йде додому. хай молоді люди стають на його місце!!!!!
26 Лютого 2018, 01:00
&quot;Собака гавкає, караван іде&quot;. На кого ви гавкаєте Ірино, Юрій Анатолійович всі три терміни головування відстоював інтереси селишної громади. Так і в цій ситуації Він підтримав громаду. До чого тут ваша критика?
26 Лютого 2018, 01:23
Соколов знову думає про народ,не боїться йти проти лісництва, побільше б таких сільських голів в районі
26 Лютого 2018, 16:49
Памятаю, як Він був ще головою Черченського колгоспу то всю техніку і майно роздав селянам. Завдяки йому село зараз одне з найбагатших в районі.
05 Березня 2018, 21:29
Організовані територіальні громади безумовно справа хороша. Але при любій організованій громаді мають бути спеціалісти, які мають вузьку спеціалізацію і добре знають суть проблеми, яка обговорюється. Проблема і біди Поліського регіону заложені в площині минулого століття, а саме в проведеній в минулому столітті ппсевдомеліорації. Псевдомеліорація висушила землі Полісся, які були акумулятором вологи для всіх регіонів України. Бездумне і невміле проведення будь-яких заходів спрямоване на загострення ситуації може привести до ще більшого загострення проблеми. Не можна зважати правильною думку &quot;фахівця&quot;, якому років і всі знання , які він має почерпнуті з газет і виступів &quot;спеціалістів&quot; типу коментатора т/к &quot;АВЕРС&quot;. Вирішення проблеми заключається в пошуку спільної думки, спільних підходів до вирішення проблеми, знанні питання, яке потрібно вирішити. Ще жодна проблема не була вирішена злобою однієї сторони і такою ж протидією з іншої. При всій повазі до більшості осіб , які брали участь в дискусії, суть проблеми, яка виникла розуміють лише одиниці. Ображати позаочі можна будь-кого бо влице сказати а щей аргументовано у багатьох не вистачить слів. Проблема гостра і лише спільними зусиллями спеціалістів та місцевого &quot;конструктивно налаштованого&quot; населення вона може бути вирішена. Лісівники вже тепер повинні готуватись до гіршого розвитку подій. Робити &quot;БАНК&quot; насіння сосни, підбирати породи, які будуть здатні замінити сосну у випадку її повного знищення. Але всій громаді можна сміливо сказати, що ще нікому не вдавалось перемогти природу, зникнуть люди, а ліс залишиться і ліс без людей ростиме думаю навіть краще ніж при людях. Але в даний час єдиним стримуючим фактором, який дійсно оберігає ліс від знищення його людьми є саме працівники державної лісової охорони. Говорити про вирубки лісу можна, піднімати дане питання потрібно на всіх рівнях, але ліс, як і хліб вирощується не для споглядання а для споживання, крім місць заповідання та рекреації. Система рубок лісу була сформована спеціалістами лісоводами минулих поколінь, коли ще не було &quot;палетів&quot; і рубати ліс потрібно у визначені терміни тому що ліс є повеликому рахунку таким самим товаром, як інші предмети споживання. І не вина теперішнього покоління лісівників, що вони поставлені в умови (як і більшість населення нашої країни) в умови не нормальної праці, а в умови виживання . громади повинні організовуватись і вибирати владу по принципу патріотизму, порядності і фахової підготовки кандидатів до влади , а не за принципом &quot;дав мені 200 грн, батюшці 10 000 грн і ми за нього голосуємо), такі люди прийшовши до влади за двісті грн витягнуть з кожного з нас за чотири роки десятки, а той в сотні разів більші суми. Окрім того іноді виникають цілком обгрунтовані підозри, що такі акції організовуються певними політичними силами і особами лише з однією ціллю, дестабілізації обстановки та нагнітання напруження в суспільстві, щоб підняти свій рейтинг чи відвести громаду від питань, які особисто стосуються певних осіб. І вмене є цілком обгрунтовані підозри, що певна кількість &quot;активістів&quot; &quot;підгодовується&quot; цими політичними партіями чи особами.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024