Як у Камені-Каширському дебатували про створення ОТГ в районі

28 Травня 2018, 20:15
4063

У районному будинку культури міста Камінь-Каширський відбувся круглий стіл у форматі публічної дискусії «Успіхи та виклики децентралізації на Волині».

Організатором заходу став Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

На захід прибули голови сільських та міської ради, депутати сільських та міської рад, представники РДА, райради, ОТГ із інших районів, громадські активісти та ЗМІ.

Як відомо, згідно з перспективним планом, на Камінь-Каширщині планується створення п’яти громад. Однак дотепер не створено жодної. Тож вчергове в районі обговорили перспективи створення ОТГ.

Присутній на заході голова Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук зауважив:

«Мусить бути об’єднання так чи інакше. Ми повинні це усвідомити і хотілося б, щоб це було добровільне рішення.»

Водночас Валерій Савович зазначив, що хотів би, щоб у залі було набагато більше «громадян, які переживають за наше майбутнє, за майбутнє нашого районує, сіл, міста».

Голова Камінь-Каширської районної ради Віктор Сус висловив думку, що від процесу добровільного об’єднання пора переходити до примусового.

«Це об’єднання є дійсно добровільне і воно показало те, що лише активні голови можуть зробити певне об’єднання. Але ця надмірна демократія нас дещо розхолоджує. І деякі керівники сільських громад починають філософствувати та розглядати свої населені пункти, як центри ОТГ, не керуючись логікою. Через це виникає певна розбалансованість. Я за здоровий прагматизм у підходах до створення ОТГ. Є перспективний план і давайте по ньому працювати.

Дотепер ми не створили ОТГ і дехто каже, що це через необізнаність про реформу. Я глибоко сумніваюся, що населення необізнане. Добре розуміють і володіють відповідною інформацією голови сільських рад. Це всі прекрасно знають, але от активності нема. Я ж як голова районної ради не маю ніякого впливу на сільських голів, щоб підштовхнути їх до рішучих кроків.

Хоча ще років два тому я казав, давайте розпочнемо із більш менш ідеальних для створення громад. І сьогодні бачу що можна вже створити, для прикладу, Сошичненську, Бузаківську ОТГ».

Віктор Іванович закликав до дискусії та рішучості відповідних осіб, мовляв не можна три роки дискутувати, а час вже приступати і щось робити.

 


 

Окрім того участь у дебатах взяли також  Камінь-Каширський міський голова Василь Бондар, голова Камінь-Каширського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, помічник-консультант депутата обласної ради Віталій Нестерук та громадський активіст Юрій Каденчук.

Про плюси та переваги децентралізації розповідали координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіонбуді Іван Лукеря, голова Дубівської ОТГ Роман Троцюк, директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк та депутат Камінь-Каширської районної ради Світлана Сидорук.

Так Іван Лукеря звернув увагу:

«Держава тим, хто ініціативний і відповідальний, готовий брати на себе відповідальність, дає свою підтримку, фінансовий стимул».

Ним було відзначено зокрема, що ОТГ дається пряма державна підтримка на розвиток інфраструктури (субвенція).

«Це капітальні вкладення на дороги, садочки, на утеплення, заміну вікон. Виділяється субвенція на сільську медицину, на будівництво нових амбулаторій. Але щоб отримати всі ці кошти, повноваження, повинна бути певна спроможність».

Іван Лукеря наголосив також:

«Державна підтримка може бути обмеженою. Відомо, що у Верховній Раді зареєстрований  законопроект, який передбачає, що, якщо з цього року територіальна громада створюється, вона отримуватиме державну підтримку протягом 5 років. Ми сподіваємося, що цей законопроект буде підтриманий і якраз осінню ті громади, які будуть створені в цьому році, матимуть підтримку держави на розвиток інфраструктури на рівні 2018 року, а це пропорційно кількості населення.

Водночас ми повинні розуміти, що поле звужується. І передусім в тому, що міністерством було визначено перелік адміністративних центрів, навколо яких можна об’єднуватися. Тобто вже немає «вліво-вправо» і не буде, як хто хотів так і об’єднувався. Є чіткий перелік адміністративних центрів навколо яких можна об’єднуватися, схвалений перспективний план. Зараз поставлене завдання обласній адміністрації подати на схвалення перспективний план, який би покривав 100 відсотків територій.

Звичайно, об’єднуватися можна будь як, але в кінці року прийде час приймати рішення, яка громада є спроможною, а яка ні. Яка отримає прямі міжбюджетні відносини із державним бюджетом,  а яка ні. Яка отримає державну підтримку, а яка не отримає. Будуть дивитися, чи об’єдналася громада якраз в рамках перспективного плану і в рамках\межах тих адміністративних центрів, які були вже погоджені та затверджені».

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк зауважив: «Ми з вами спілкуємося вже з 2015 року. За цей час не створено жодної ОТГ. І з прикрістю скажу, що ми з вами втратили багато, а передусім -- можливості для розвитку території, можливості поступового вдосконалення системи управління».

Він також закликав поставити перед собою запитання: "що ж заважає жителям Камінь-Каширщини об’єднуватися -- внутрішня позиція, чи якісь зовнішні фактори».

 

1

 

У той же час міський голова Каменя-Каширського Василь Бондар переконував, що він не проти створення ОТГ.

«Я не противник об’єднання, -- сказав Василь Іванович. --  У 2015 році ми ініціювали утворення ОТГ. Однак тоді ніяка із сільських рад не дала своєї згоди. А протягом наступних років були передані певні  повноваження на місця. І міська рада почала проводити певні розрахунки, чи зможе ОТГ покрити відповідні потреби, враховуючи і делеговані повноваження, і окрім того потреби міської громади. І повірте, не все так просто складається, як розповідають, спонукаючи до об’єднання. Бо говориться зазвичай лише про додаткові кошти, доходи, а про витрати ні. Отож головне чи вистачить тих доходів, щоб покрити ті видатки? Можливо сільські ради, які об’єднають і не почуватимуться гірше, ніж тепер, але я в першу чергу думаю про міську громаду, яка мене обирала. За нашими підрахунками місто від об’єднання не виграє. Тому прошу місто ще рік не чіпати».

На це голова Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук зачитав цифри із інформаційної довідки:

«У розрахунках на той час, коли починалося об’єднання, доходи громади мали б становити 65 млн. 22 тис. гривень. В тому числі доходи без врахування трансфертів з державного бюджету 18 млн. 24 тисячі грн., базова дотація 10 млн. 604 грн,  освітня субвенція 31 млн. 375 грн.  Медична субвенція 5 млн. на первинний рівень . Прогнозний обсяг видатків на  загальну громаду -- 49 млн. 606 грн. Тобто 65 мінус 49… -- це те, що втратила громада Камінь-Каширської ОТГ, яка мала бути по перспективному плану.»

У відповідь міський голова запитав:

«А скільки мільйонів не вистачає на зарплату техпрацівників по школах? 14 мільйонів. А у випадку створення ОТГ такі нестачі ляжуть-то на плечі громади».

Відтак голова Дібівської ОТГ Роман Троцюк розповів, як їхній громаді вдається справлятися із викликами.

«Наша громада утворилася в кінці 2016 року. У Дубівську ОТГ увійшло 3 сільських ради. Їх бюджет становив: однієї -- 3 мільйони, іншої -- 400 тисяч, і третьої  --  170 тисяч гривень. Після об’єднання бюджет об’єднаної ОТГ став 14 мільйонів. Крім того минулого року на розвиток інфраструктури ми отримали понад 2 мільйони гривень. Ви ж чим довше йдете до об’єднання, тим менше отримаєте. Сьогодні ви думаєте, а завтра вас спитають люди: чому ви думаєте, і чому до тепер нічого не зробили.

Створивши ОТГ ми побудували нову школу, створили гарний опорний заклад, одну школу оптимізували (з 9-річної зробили початкову). Вкладаємо в енергоефективність. Переходимо на ледосвітлення. До речі, оскільки ми ОТГ, з нами працюють великі підприємства і дають навіть товарні кредити. Так, ми взяли енергоефективні лампи і тепер потрохи платимо борг, але лампи світять вже і до того ж вже заощаджують. Робимо дорогу (не вкладаємо у ямковий ремонт, а робимо роботу).

В той же час зазначу, що при створенні ОТГ ми отримали кадровий голод. Виявляється складно знайти відповідних спеціалістів.

Для того, щоб розворушити людей прийняли програму громадських ініціатив. Для цього виділили 100 тисяч власних коштів. На реалізацію різних ініціатив люди дають 30 відсотків, ми даємо 70 відсотків.  Також залучили до цього Британську Раду, яка на наших 100 тисяч дала своїх 100 тисяч. 30 тисяч із Британської Ради іде на навчання людей, як ці проекти писати, як їх доводити до логічного завершення, а 70 тисяч -- це живі гроші. Ну і звісно із 170 тисяч -- 30 % дадуть люди . Але що цікаво, що Британська Рада іде на те, щоб долю людей враховувати не лише в грошовому еквіваленті, а й роботою. І це дуже добре, бо люди зовсім по іншому цінують те, що роблять своїми руками».


 

Активіст Юрій Каденчук звернув увагу на те, що децентралізація у розумінні людей -- це укрупнення територій:

«Але ми повинні звертати увагу передусім на те, що це перш за все передача певних повноважень на місця».

У процесі обговорення означеної теми голова Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук зазначив, що у жителів району дуже часто виникають запитання, а як буде після створення ОТГ із землями, та яким буде представництво депутатів у ОТГ від їх сільських рад.

Фахівці відповіли:

--  Ми провели аналіз по представництвах депутатів у ОТГ. При цій виборчій системі якраз зараз більшість округів закрито по сільських територіях які приєдналися до селищної чи міської ради. Староста стає автоматично членом виконавчого комітету (а це всі питання бюджету, програм, управління всі питання проходять через виконавчий комітет). У лютому цього року був прийнятий закон, який врегулював питання статусу старост. Зокрема, передбачено, що староста бере участь у розгляді питань, які стосуються майна земельних ділянок. Окрім того під час підготовки рішення про добровільне об’єднання територіальних громад укладають угоду, де чітко прописують на найближчий час проведення робіт та повноваження старост. Наприклад, що староста візує рішення,  які стосуються управління, розпорядження майном, землею, розташованих на відповідній території. 

Стосовно землі відповіли наступне:

-- Законопроект, яким передбачалося, що земля за межами населених пунктів  має бути передана у власність всім, в тому числі містам, селам, ОТГ, не підтримали . Тепер діє лише урядове рішення, яке складається з двох части :

Розпорядження землями Держгеокадастру

Зараз погоджує виділення земельних ділянок за межами населених пунктів із сільськими головами населених пунктів, які межують по територіях .

Всім ОТГ після того, як проводиться оцінка землі, рішенням Держгеокадастру передається у власність  і відповідно у розпорядження ОТГ. І протягом цього року землі за межами населених пунктів мають бути передані ОТГ, які вже створені.

Депутат районної ради Світлана Сидорук підсумувала певною мірою виступи своїх земляків та фахівців:

«Наша розмова сьогодні -- це не просто вчерговий раз послухати. Виходячи із цього залу кожен сільський голова має нести з собою відповідальність. І не думати, чи то мені об’єднуватися, чи ні.  Головне донести людям інформацію. Бо якщо ми зараз ідемо дорогою добровільності, то ми маємо іти з усіма людьми свідомо. Вони мають розуміти, що ми втрачаємо, а що ми можемо мати. Ви побачили сьогодні в чому різниця «голови радянського» і «голови ОТГ» -- він не їздить на наради, не їздить на колегії. Натомість він шукає інвесторів. Він вирішує в громаді, яку інфраструктуру треба розвивати, в яку треба вкладати кошти. Він не думає, як просто використати гроші. Він думає який ресурс зробити і як подвоїти його, написавши проект, залучивши якісь інші кошти. Тому наше завдання тепер збирати людей і доносити їм всю інформацію».

Останнє ж слово у цих дебатах сказала експерт із регіонального розвитку Оксана Урбан:

«Останнім часом я дуже часто буваю на зустрічах на Камінь-Каширщині з приводу утворення ОТГ. І буду надалі сюди приїздити, якщо вам треба моя допомога у процесі об’єднання. Якщо ви хочете вступити в нові міжбюджетні взаємовідносини з нового року, то весь пакет документів треба зробити до 1 серпня . Тобто залишилося лише 2 місяці».

А більшість присутніх на зустрічі, як свідчить проведене опитування проголосували за створення ОТГ. Перед початком проведення дебатів було 34 «за», 10 «проти» і 8 утрималися. А наприкінці «проти» залишилося 4, 1 – утримався.

1

 

Програма “U-LEAD з Європою” спільно фінансується Європейським Союзом і його кранами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

 

Коментарі
29 Травня 2018, 00:13
Де світлина з громадським активістом?
29 Травня 2018, 02:14
На трибуні ,разом з ветераном колчаківських фронтів Нестеруком,нашим Церетели ,на ті гроші що збирав на пам"ятник, тепер тільки вінок можна купити.
29 Травня 2018, 02:57
Дякую. Нестерук теж гарний хлоп.
29 Травня 2018, 11:01
"Ви побачили сьогодні в чому різниця «голови радянського» і «голови ОТГ» -- він не їздить на наради, не їздить на колегії."- оце те чого і бояться найбільше голови, бо їм треба буде працювати а не їздити по нарадах,якщо звичайно вони залишаться хоча б на посаді старости.Через це вони і не несуть інформацію в народ і він мало обізнаний в реформі.
29 Травня 2018, 11:12
"Дотепер ми не створили ОТГ і дехто каже, що це через необізнаність про реформу. Я глибоко сумніваюся, що населення необізнане. Добре розуміють і володіють відповідною інформацією голови сільських рад. Це всі прекрасно знають, але от активності нема.Дотепер ми не створили ОТГ і дехто каже, що це через необізнаність про реформу. Я глибоко сумніваюся, що населення необізнане. Добре розуміють і володіють відповідною інформацією голови сільських рад. Це всі прекрасно знають, але от активності нема. Я ж як голова районної ради не маю ніякого впливу на сільських голів, щоб підштовхнути їх до рішучих кроків. ."- брєд сивої кобили!!!!!!!!!!!!
29 Травня 2018, 11:58
В чому тут брєд?
29 Травня 2018, 12:03
&quot;народа я не видел&quot; (с) Які дебати? Пустий зал. Виступ двох проплачених укропів, яким просто треба вибори, людей без стида і совісті, котрі використовують навіть релігійні громади, для зміщення влади, щоб самим посідати в крісла - це пропаганда, а не дебати. Нехай Каденчук (натягнутий), покаже відео де він підбурює громаду, вибріхуючи про торговий центр на місці церкви. Це відео він знімав для московських каналів, як на Волині щемлять московський патріархат? Чи для домашнього перегляду? А створення ОТГ, для них засіб отримання влади, щоб простіше дістатись до бурштину та інших ресурсів, бо з радами не домовились, а коли депутатів стане менше, то й купувати їх оптом дешевше, а того й дивись укропів трохи просочитися в депутати, що здешевить голосування.<br/>А людям з такою біографією, як у Нестерука, носа з дому висовувати не варто, не то що на сцену лізти, те саме стосується Світлани Сидорук, сорому такі люди не мають, час од часу їх до порядку приводить Кримінальний Кодекс, але про це потім. <br/>Недоцільно утворення громад, це всі розуміють, тому процес стоїть, а безграмотні провокатори з укропу та заїжджі агітатори співають осанну процесу, який кабінетні службовці у Києві всмоктали з пальця, отримавши вчені звання та крісла. Що заважає те саме фінансування надати зараз, чи полишити на місцях ПДФО, для чого преставляти місцями доданки, сума то така ж має бути.
29 Травня 2018, 12:19
дійсно, гучна назва топіка, а зал порожній, дайте загальну картинку
29 Травня 2018, 12:27
на фото видно, що в залі 26 чоловік і президії 6 членів. Обговорення чи дебати, важко сказати
29 Травня 2018, 16:36
Дайте нам повноваження - і ми ... вкрадемо все!! ))
29 Травня 2018, 18:19
А хто такий голова спілки ветеранів? В яких військах отримав нагороди і взагалі чи він хоча б дитина війни? Що це за самозванці - Юра Каденчук, Віталій Нестерук? Ким вони є чи які посади займали? Якщо ветерани то де воювали - Халхін-Гол, Куба, Курська дуга, Ангола, В'єтнам, Корея, Афганістан? Якщо брехуни то хто них туди послав? Здається Нестерук у президії, бо там погано видно, з якого милого, він що моральний імператив, колишній завсклад на льонозаводі з астрономічною недостачею, тоді ледь викрутився, хоча хатину за зарплату завсклада вимахав. Побрехеньки, які публікує Полісся - видумка чистої води, в одному з описів про Дубецьк, він стільки перебрехав, що жах. Він не знає хто там жив, кого виселили, ні родин ні людей, а лапшу безсоромно опублікував у районній газеті. Ганьба.
30 Травня 2018, 23:43
Нестерук брехун то сам напиши правду...
31 Травня 2018, 15:09
Депутат
31 Травня 2018, 15:10
Це все політика і ніякого інструктиву
31 Травня 2018, 15:16
А кому вона треба, правда
01 Червня 2018, 03:40
то нестерук бамбула?
02 Червня 2018, 11:13
Ще й яка.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром