Корона Юрія ІІ – роман, що занурює в буремні часи

22 Жовтня 2021, 18:00
Корона Юрія І БЛОГ 1840
Корона Юрія І

З творчістю Корсака до цього літа я, на жаль, знайома не була. Тому взяла в бібліотеці одразу декілька його романів. І спочатку прочитала саме «Корону Юрія ІІ» (другим став роман про Ганну Барвінок, відгук на який вже писала), бо в перших абзацах мова пішла про крадіжку в замку Любарта. Вперше побувала в Луцьку саме цієї зими, тому стало цікаво дізнатися більше про цю локацію.

Події роману відбуваються у минулому на відстані трохи більше 100 років від нас.

На тлі історичних подій розгортається детективний сюжет – тривають пошуки викраденої королівської корони. Скарби, інтриги, кохання, небезпека – сюжетні повороти роману звивисті і круті, як стежка в горах.

Читайте також: Особистість у історії. БЛОГ

 

З перших сторінок занурюєшся в ті буремні часи, коли влада змінювалася, як калейдоскоп, а зраду можна було чекати від будь-кого. Червоні, білі, махновці, денікінці...

Коли прочитала, що в обігу в той час ходило 342 грошових знака, на деякий час «підвисла», відчувши хаос того періоду. І таких деталей, що дозволяють відчути атмосферу, безліч, і вплетені вони в оповідь органічно і майстерно. Як, наприклад, згадка про трикутну форму листів, характерну для тих часів.

Декілька разів відкладала книжку, але тільки для того, щоб пошукати додаткову інформацію в інтернеті. Хотілося копнути глибше в історію, дізнатися і про згадувану шапку Мономаха, і про постать Софії Вітовської, і про самих українських королів Юрія І і ІІ, які були правителями, що «не спішили хапатися за меча, а дбали про мир і добробут народу».

Окремими родзинками твору для мене стали порівняння. Одразу відчуваєш все рельєфно:

  • коли згадка шкрябає душу, «як ложка об стінку порожньої каструлі»;
  • коли від хвороби трусить «мов на возі безсніжною і вмерзлою груддям дорогою»;
  • коли обличчя кривиться «мов від яблука задовго до Спасівки», а лице роз`їжджається «в широкій, як у доброго господаря ворота», усмішці.

Роман відкрив для мене нові сторінки з історії і подарував справжнє читацьке задоволення.

Читайте також: Сто днів для культури: редакція Район.in.ua збирає кошти на новий проєкт

*

*

*

Якщо вам сподобалось це інтерв'ю – підтримайте Район.Культура довільним внеском на Спільнокошті.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024