Які основні ризики несе нелегальна трудова міграція

23 Жовтня 2018, 16:15
Які основні ризики несе нелегальна трудова міграція 4879
Які основні ризики несе нелегальна трудова міграція

Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячій праці – основні теми семінару Камінь-Каширської районної філії Волинського обласного центру зайнятості. Повідомляє прес-служба установи.

Захід відбувся 22 жовтня у залі Камінь-Каширської районної філії Волинського обласного центру зайнятості. На семінар запросили начальницю Камінь-Каширського бюро правової допомоги Інну Бондар.

Учасників семінару ознайомили із законодавчими засадами протидії торгівлі людьми, її видами та наслідками, роз'яснили умови і порядок укладання та розірваня трудового договору, контракту при працевлаштуванні. Акцентували увагу присутніх на основних ризиках нелегальної трудової міграції: правової незахищеності, особистісної та професійної деградації, втрати здоров’я, життя в атмосфері страху та насильства. 
Фахівець наголосила на тому, що варто розглянути всі можливі шляхи зайнятості в своїй країні, де кожен буде мати соціальний захист і гарантії. Саме працездатна частина населення, в тому числі молодь, може внести найбільший вклад в економіку країни. 

Пам’ятайте, виїжджаючи за кордон, важливо дотримуватися певних правил безпеки, пише Zik.ua:

  • Якщо ви отримали привабливу пропозицію працевлаштування за кордоном, але вагаєтесь, відвідайте сайт Програми боротьби з торгівлею людьми місії МОМ в Україні або ж подзвоніть безкоштовно зі стаціонарних телефонів на «гарячу лінію» Центру консультування мігрантів 8-800-505-50-10 та 527 – з мобільного.
  • Обов’язково переконайтесь, що ваша робота за кордоном має законний статус. Працювати за кордоном можна лише в разі наявності робочої візи. Для роботи за кордоном вам необхідний офіційний дозвіл країни, що вас цікавить. В іншому разі, робота буде вважатися незаконною.
  • Небезпека торгівлі людьми може торкнутись кожного. Для того, щоб уникнути цього, обов’язково зробіть ксерокопії всіх важливих документів, пов’язаних із виїздом (віза, паспорт, страховка, контракт, запрошення, тощо) та тримайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів. Крім того, залишіть копії у своїх рідних та близьких. Ніколи нікому не віддавайте свій паспорт, окрім як працівникам посольств, консульських установ та прикордонних пунктів пропуску.
  • Стережіться шахрайських агентств! Перш ніж скористатись послугами тієї чи іншої компанії, прискіпливо зберіть інформацію про неї. Зверніть увагу на те, що посередник повинен мати ліцензію Міністерства праці та соціальної політики України на провадження посередництва. Дізнатися про це можна за телефоном 8 044 289 50 97.
  • Посередник зобов’язаний з вами у письмовій формі укласти договір.
  • До підписання контракту на роботу з іноземною компанією фірма-посередник не має права вимагати плату за свої послуги.
  • Якщо ви маєте інформацію про незаконну діяльність шахрайських фірм-посередників, що пропонують працевлаштування за кордоном, повідомте про це до Міністерства внутрішніх справ України. Телефон довіри: 8 044 254 76 04.
  • Якщо за кордоном Ви потрапили у важку ситуацію, зверніться по допомогу до посольства або консульства України в країні перебування або зателефонуйте до Міністерства закордонних справ України за телефоном (+38 044) 238 16 57.
  • Запишіть контактну інформацію організацій, які можуть допомогти вам захиститись від зловживань. Ви також можете звернутися по допомогу в неурядові та благодійні організації. 

 

Коментарі
23 Жовтня 2018, 21:59
"Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми,": до прикладу, на стоянці у Камінь-Каширську десятки бусів від"їзджають до Заходу. Скільком допомогли?. Врешті-решт тут з жителями міста накльовується у Польщі дуже цікава тема. Коли усе вийде Ми все розкажемо.
24 Жовтня 2018, 02:00
А ці все наради строчать,пройдіть 200 метрів до зупинки, станьте на коліна, і просіть пробачення у цих людей,що вони мусять їхати на чужину ,залишаючи свої домівки і вже сім&quot;ями виїжджають.З боку держави поки що не було якихось кроків, спрямованих на скорочення трудової міграції. Втім, розробкою існуючих лише на папері стратегій та заснуванням спеціальних офісів і комісій, як це часто у нас роблять, ситуацію не виправиш. “Найкраще, що може зробити держава, — заохочувати підприємництво та створювати рівні і зрозумілі правила гри для бізнесу. Це створить умови для залучення як емігрантів-підприємців, так і для іноземних інвесторів, які будуть зацікавлені створювати конкурентоспроможне виробництво з високою продуктивністю праці, а отже, і високою зарплатою не в Польщі чи Словаччині, а в Україні”. Тоді люди, які в різний час виїхали на заробітки, захочуть повернутися.<br/><br/>Поки ж спостерігається зворотна тенденція — підприємці скаржаться на погіршення бізнес-клімату, а іноземні інвестори обходять Україну стороною. Якщо нічого не змінювати, з часом країну в пошуках кращого майбутнього, за оцінками експертів, залишить 20-30% працездатного населення, а гігантську армію пенсіонерів буде просто нікому годувати. Назвіть хоча б одне підприємство чи виробництво ,яке з&quot;явилосяв районі -0,все що зв&quot;язане з лісом злодійство і мухльож,район в повній жо.і.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024