Рудка-Червинська: відкрили та освятили Пам’ятний хрест воїнам Першої світової війни

07 Липня 2016, 10:40
4730

Вшанування воїнів Першої світової війни, відкриття у Камінь-Каширському районі ново виявленого поховання з шести братських могил відбулося в рамках Міжнародної наукової конференції «Перша світова війна на Волині».

Організована конференція управлінням культури Волинської облдержадміністрації, Генеральним консульством Республіки Польща в Луцьку, історичним  факультетом Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, філологічно-історичним відділенням  університету імені Яна Кохановського Республіки Польща, Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України, Волинським краєзнавчим музеєм, Маневицькою районною державною адміністрацією, Маневицькою районною радою, відділом культури Маневицької райдержадміністрації, Маневицьким краєзнавчим музеєм, Центром діалогу «Костюхнівка». У часть у ній взяло до 50 істориків з України та Польщі, що представляють 20 наукових інституцій, з них 32 - кандидати історичних наук. Про це повідомляє прес-служба Маневицької РДА.  

До початку роботи конференції поховання було розчищене та окультурене. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє Олексій Златогорський.

Волинь. Камінь-Каширський район. село Рудка-Червинська. Ділянка братських могил (6) періоду І світової війни. Десь до тисячі загиблих періоду функціонування так званого Червищанського плацдарму.

Всього тоді лише з російської сторони загинуло більше 10 000 чоловік (в тому числі під час газових атак). Інші могили - в сусідніх селах і лісах (Оленине, Нові Червища), або у... річці Стохід. Дякуючи лісникам Маневицького лісгоспу ділянка розчищена.  Фото 17.06.2016 р.






Так виглядає тепер місце, де в роки Першої світової війни поховано близько тисячі воїнів різних національностей.






 

Після вікриття Пам’ятного хреста воїнам Першої світової війни в ході Міжнародної наукової конференції відбулась також презентація Міжнародного туристично–екскурсійного маршруту «Місця боїв за Червищанський плацдарм». Цей маршрут прокладений в районі сіл Оленине, Рудка-Червинська, Тоболи, Старі Червища, Нові Червища.

Коментарі
07 Липня 2016, 14:02
"Про це повідомляє прес-служба Маневицької РДА.": скандал. Усі заходи відбуваються на території К-Каширського району, а повідомляє про захід прес-служба Маневицької РДА. Отже повзуча повітизація на користь Маневич вже проходить. То ось так ми працюємо на користь К-Каширського району, навіть на цих заходах відсутній будь-який клерк від К-Каширського району. Відомо що на території К-Каширського району працюють три лісгоспзахи. Проводити які небуть культурні тим більше пошукові заходи без повідомлення К-Каширській РДА та управління культури, К-Каширського районного музею це вже занадто. ТО де Ваша позиція шановний пане Дунайчук?
07 Липня 2016, 15:47
Як це до такого стану, коли на території іншої територіальної одиниці пораються навіть сусідня до Нас територіальна одиниця, а в цьому випадку Маневицька РДА на території К-Каширського РДА (К-Каширського району) зі своїми службами тобто управління культури, районний музей і так далі МІГ довести наш земляк голова Обласної адміністрації пан Гунчик? !!!!! Хто Їм давав право на таке знущання з історії нашого краю який у той час був очевидно повітом ще за Російської імперії. Ось так шановні здають НАШ КРАЙ, наші вихідці та які сьогодні пропонують себе на вибори зі своєю політичною структурою. Отже шановні МИ ще раз говоримо, що сьогодні наший вибір є пані Констанкевич через те, що інша сторона навіть не буде дивитися на Нашу сторону. Їхні смпатики навіть вже сьогодні продають наш край за якісь ефемерні інтереси які для Нас жителів К-Каширщини не зрозумілими оскільки Ми бажаємо жити у своєму домі, а не в сусідському домі.
07 Липня 2016, 16:02
Однак факт наявності маневицьких не розкритий колегою Каменем. Там же і поляки, і лісники, а це вже система. А в системі, крім елементів (маневицьких та ін.) є зв"язки, умови внутрішні і зовнішні. А тут вихватили один елемент і ніц не зрозуміло, що до чого.
07 Липня 2016, 16:21
Коли історія говорить, що приїхавши з Кайзеровської Німеччини Король Баварії / 3 листопада 1916 року в Ковелі перебував король Баварії Людвіг ІІІ, який прибув сюди особисто, щоб проконтролювати хід воєнних дій на Східному фронті й віддати відповідні накази. / перебував напевно скоріш за все перед цими військовими подіями по яке говорить фото /http://polissia.net/wpcontent/uploads/2016/04/Фото3.jpg<br/>очевидно відбув на фронт скоріше всього у сторону Поліських поселень по які тут говориться, а отже беззаперечно що Камінь-Каширський має бути у руслі вже сьогоднішніх подій. Але хтось тут дав маху і Маневичі постали по ту сторону фронту оскільки Маневичі дійсно були по ту сторону на боці Російської імперії. Тепер коли Ми маємо історичну довідку по хід подій Камінь-Каширський хочуть, скажімо так сучасною мовою, хочуть Нас забанити, стерти з лиця землі. Шановні що Ви робите?
07 Липня 2016, 17:09
&quot;Там же і поляки, і лісники, а це вже система.&quot;: пане система дала маху як і в той час коли К-Каширський Дорожній відділ роздерибанили та віддали в інший район і при цьому пан Гунчик сказав, що так і повинно бути. Тепер історія вже власне з історією коли вся минула історія на боці К-Каширська про К-Каширський тут ні слова. Зі сторони Маневич минулого століття нічого не було тільки одні болота та ліс, Російська імперія зі сторони К-Каширська була принаймі Європа зі своєю колією. І тепер у цей час про Камінь-Каширський нічого не говорять. Шановний по яку систему Ви говорите і по яких Манневичан Ви говорите це юрисдикція Нашого району і принаймі з Нашого району мали бути ЇЇ представники, Ви принаймі щось тямите коли говорите про якусь там систему. Це дійсно так коли пан Коліушко говорить що до Манневич дорога, таки так від Луцька до Манневич дорога Є від Луцька до К-Каширська дороги немає. І це найбільша втрата Нашого району на сьогоднішній день. Не вміємо розпізнати Нашої дороги.
07 Липня 2016, 20:17
По-великому рахунку це все дрібниці, а важливі два факти-пам&quot;ять про людей, що жили 100 років тому і померли не від старості та ми,-люди, смертні, а Камінь-Каширський був до нас аж ніби від 1196 року і буде після нас.
07 Липня 2016, 21:32
Пане, К-Каширський був до Нас і певно буде після Нас. Але справа в тому, яким він буде сьогодні чи завтра, щоби напевно знати який він буде після Нас. Тому у цей непростий час щоби сьогоднішня дійсність не поховала наступні покоління Наших краян потрібно бути згуртовні на одну єдину мету - історія має Нас вчити. Але очевидно, що історія НАс не вчить коли такі поважні люди які мають за плечима академічну освіту говорять Нам, що Камінь був і буде після Нас. Нас цікавить яким він буде, інакше йому бути на побігеньках в Маневицької янтарної мафії як до цього часу на побігеньках в єремеєвського клану який розграбив Нас і Наше місто.
07 Липня 2016, 22:38
Вже і провокації легенької не можна?А К.-Каширський для мене не байдужий. Бурштин напевно і в нас є, тільки не в маневицьких масштабах, просто хлопи не знають ознак за яким його треба шукати.
08 Липня 2016, 00:03
Байдуже, ДЕ буде ПОВІТ, головне - щоб в громадах був лад!! Не триндіть дурниць!!
08 Липня 2016, 16:08
Тут справа така, що іншим разом або майже одночасно потім Маневицька РДА буде мусолити по інтернету про таких що пам&quot;ятають про загиблих. Потім вже будуть кликати з Німецької Баварії, налагоджуватимуть контакти, кликатимуть спонсорів і так далі. Тому не бачити мінімально з можливих позитивних зрушень по налагодженню контактів зі світом які можливо цікавляться своїм минулим це можуть тільки сліпці. Цю ініціативу мають відібрати у зайдів на Нашу територію. Крім того на сторіччя між іншим ніхто не ставить дерев&quot;яного хреста тим більше православного. Поставили б вже з берези.
08 Липня 2016, 16:56
Камінь Ви багато знаєте, то можете мені пояснити третє знизу фото, де піщаний кар&quot;єр, а зліва щось темне. Що там на фото?
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024