ТЕМА ДНЯ: культ людської дурості

28 Жовтня 2018, 12:00
ТЕМА ДНЯ: культ людської дурості 3724
ТЕМА ДНЯ: культ людської дурості

Майбутнє планети крутять шестерні інтелектуально-розвинених людей,від рівня інтелекту яких залежить економічний розвиток країни, науково-технічний, промисловий і культурний прогрес. Редакція Flytothesky спробувала розібратися у чому ж проблема отупіння населення сьогодні?

Щоб отримати покірне стадо, потрібно відучити людей від звички думати і творити.

Люди не люблять інтелектуальну працю, надто багато енергії на це потрібно, занадто дискомфортні відчуття викликає. Куди простіше закинути розумну книжку і піти розважатися в найближчу пивну, а може, замовити піцу та посидіти в смішному чаті. Недалекою людиною легко керувати: така не буде висловлювати своє невдоволення, якщо щось її не влаштовує. Таку легше обвести навколо пальця помилковими обіцянками, напхати «авторитетною» думкою липових інформаторів.

А чи не так? Як щодо майданів у незалежній України? Люди вийшли з метою, а натомість обрали ту ж саму владу, «клюнувши» на їх обіцянки.

А ось освічена людина – найгірший покупець і пряма загроза економіці. Свідомому громадянину не потрібні круті тачки або дорогі смартфони для підтримки відчуття власної важливості, його мислення надто самодостатнє, щоб прагнути потрапити в якісь тренди. Такий займеться саморозвитком замість походу в нічний клуб, купить овочі і фрукти замість незліченної кількості чіпсів і кока-коли, буде вкладати у своє здоров’я, а не на прокачування попи, ціцьки і вії. Виходить, чим вище за рівнем людина, тим менше вона залежить від моди, суспільних стереотипів і споживчого мислення, вона більше не приносить економіці вигоди, на такій важче заробити. 

У чому ж полягає причина такого тотального отупіння населення в сучасному світі? 

Насадження стереотипів і шаблонного мислення

В мас-медіа постійно прокручують «авторитетні» чи «ті,які не піддаються критиці» думки політиків, телеведучих, видатних артистів і музикантів, з якими людина себе ототожнює. Тоді вона стає ніким, її думки нікому не цікава. За неї все вирішили професори та дипломовані вчені. І її світогляд формується на основі цих «авторитетних» думок, а не на реаліях світу.

Надання великої індустрії розваг

У нашому світі величезний спектр розваг під час відпочинку: клуби, кіно, кафе, торгово-паркові комплекси, інтернет-майданчики і, звичайно, алкоголь. У людини не залишається часу на себе! Сотні розважальних телешоу, серіалів, комп’ютерних ігр допоможуть розслабитися після напруженого робочого дня. З усіх екранів будуть литися епатаж, еротика, тупий гумор і неадекватність. Це дозволить дезорієнтувати увагу людини, притупи її почуття самозбереження, зробить маріонеткою в руках великих корпорацій. Та й взагалі сьогодні всі граються, світ складається із гри. З дітьми граються, з дорослими граються, політики граються. Що й доводить освітня реформа НУШ, де все проходить у формі гри. Уявляєте, як з ними потрібно буде працювати в університеті, коли вони звикли ось так.

Підживлення почуття значущості, унікальності кожного

Немає краще споживача, ніж людина, яка прагне самоствердитися, виділити свою несхожість на тлі більшості. Такими людьми керує прагнення підживити своє відчуття власної важливості – стати власником  статусного авто,  найексклюзивнішого одягу, наймоднішого гаджета та іншого барахла. Вона унікальна і значима, вона бере від життя найкраще і пускає пилюку в очі суспільству. Покупки допомагають скинути стрес, втілюють собою сенс її існування і життєві досягнення. 

Пропаганда чорно-білого мислення

Є тільки біле і чорне, хороше і погане, правда і брехня – іншого не дано, ніяких півтонів і відтінків. Така категоричність породжує нетерпимість до інакомислення, небажання розширювати рамки свого мислення, вузькість сприйняття, відсутність варіативності у важливих питаннях. Більше немає необхідності оцінювати подію з різних сторін, все заздалегідь вирішено кимось згори! 

Аналогічно зі ЗМІ, які останнім часом надто часто публікують фейки, не розбираючись як це може вплинути на свідомість громадян. А вони ж є рупором свободи та демократії!

Людей провокують керуватися низинними бажаннями, маніпулюють їх інстинктами, грають на емоціях. Заохочується егоцентризм, прагнення відповідати нав’язаним ідеалам краси і привабливості, впроваджується підсвідома агресивність, жадібність, самозакоханість і впевненість у власній винятковості.

Ідеальний споживач повинен керуватися особистим егоїзмом, рівнятися на стереотипи і світові тренди замість того, щоб слухати себе і спиратися на свої реальні потреби. Купуй більше, думай менше, відповідай нашим очікуванням про тебе! Ідеальна маса йде на повідку у красивих картинок, бере за основу «хочу», а не повинен, перестає піклуватися про природу і благо ближнього. Вона занадто засліплена своїм «я», їй ніколи думати про майбутнє.

Але з іншого боку – загальновідома істина «не думай про завтра», або ж «нащо ускладнювати собі життя».

А що ви думаєте про цю проблему? Можливо, така нерішучість, боязкість, небажання змінити своє буття і є причиною більшості проблем міста? Аналогічно і з парковкою, про яку ми говорили минулого тижня. Причиною цьому ж свідомість людей, хіба не так?

Ваші думки та пропозиції, як змінити таке плачевне становище і чи можливо його взагалі змінити, пропонуємо у коментарях. І ні в якому разі не проходимо повз цього обговорення, бо це те, що стосується кожного з нас.

 

 

Коментарі
28 Жовтня 2018, 14:08
"потрібно відучити людей від звички думати і творити.": просто бездумно по шаблону строчу тут вже більш як третій рік підряд і ще раніше на інших. Ваша думка чи є у цьому якийсь стрижаль?
28 Жовтня 2018, 14:18
Камінь, ти строчиш всюди, висловлюєш свою думки де треба і де не треба. Це все крайнощі, тут не про всіх
28 Жовтня 2018, 14:54
Я питаю про скрижаль.
28 Жовтня 2018, 15:13
Даруйте аноніме, але це трохи нагадує потік свідомості. У всі часи людської історії люди жили за стереотипами, чи загальносуспільними, чи якогось неймовірного «професора», або проповідника. Навіть професори живуть і житимуть за стереотипами в усьому та частково в межах свого наукового захоплення. Кожна наукова теорія є проявом стереотипу, немає значення, що наукового. Від стереотипу не схватись. Виходиш з одного і потрапляєш в лабети іншого. Можете перевірити на собі. Тому справа не в стереотипах, а в їхній відповідності вимогам часу. В Україні маємо низку неадекватних суспільних стереотипів: архаїчне православ’я (бородато-патлате або під чорною хусточкою мирянки); переконання що про все має турбуватись держава; віра про те, що росіяни, українці та білоруси є «братніми» народами, це при тому, що в РФ знайдеться не більше 5% слов’ян від тих, хто вважає себе слов’янином. Стереотипом є переконання, що гроші є злом, що алкоголіками робить горілка, що політика є брудною справою, ось тільки кілька мільйонів українців не сприймають Тимошенко за асенізатора. Стереотипом є думати, що патріотизм може замінити прагматизм і освіченість. І це не від УРОПу, а ще від Народного Руху. Тому шановний, якщо маєте бажання вплинути на суспільний процес в нашій країні, займіться аналізом стереотипів в порядку їх адекватності часу. І велике прохання не лізьте в те, в чому зовсім не розумієтесь, що продемонстрували з приводу ігрових методів навчання дітей. Думайте своїми думками, навіть, якщо вони є помилковими, а не чужими незрозумілими.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром