29 жовтня: події, дати, іменини

29 Жовтня 2018, 08:00
1579

Вітаємо вас, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 29 жовтня.

Іменини святкують: Віола.

Міжнародний день псоріазу.

Всесвітній день псоріазу проводиться з ініціативи Міжнародної Федерації Асоціацій хворих на псоріаз щорічно 29 жовтня, починаючи з 2004 р. Цей День присвячений людям, хворим на псоріаз або псоріатичний артрит.

«Всесвітній день псоріазу» вже став, по істині, глобальним подією, яка дає голос мільйонам чоловік, хворих на псоріаз по всьому світу. Псоріаз являє собою одне з найбільш частих шкірних захворювань, на яке в середньому страждають від 2% до 7% жителів усієї планети. Найбільш ранній початок псоріазу було зафіксовано на Фарерських островах Данії, регіоні з холодним і вологим кліматом, де в чоловіків він починався в середньому віці 13 років, а у жінок 12 років, причому незалежно від наявності цього захворювання в сім’ї.

Міжнародний день псоріазу спрямований на підвищення поінформованості населення про дану проблему, на розвиток системи охорони здоров’я в цьому напрямку, на підтримку людей, які страждають на цю недугу.

Цитата дня: «Навіть незначний прояв доброти набагато цінніший одного лише наміру». 

FOODня: нектарин.

Нектарин – це різновид персика родом з Китаю. Він відрізняється гладкою шкіркою і солодким, злегка гіркуватим смаком. Незважаючи на поширений міф, нектарини не є гібридом персика і сливи. Це персики, які отримали свою назву через високий вміст цукру, тобто нектару. Нектарини вирощують в багатьох країнах світу, проте основними постачальниками цих фруктів вважаються країни Середземномор’я, такі як Кіпр, Італія, Туніс і Греція.

  • Нектарини містять глюкозу, фруктозу, сахарозу, органічні кислоти (в основному лимонну і яблучну), вітамін С, Р-активні поліфеноли, пектинові речовини, а також сполуки фосфору, калію, кальцію, магнію, натрію, заліза, сірки і кремнію;
  • Нектарини благотворно впливають на діяльність шлунково-кишкового тракту, нормалізують травні процеси і відновлюють обмін речовин;
  • Завдяки великому вмісту клітковини нектарини надовго забезпечують відчуття ситості, тому є ідеальним сезонним фруктом для тих, хто стежить за своєю вагою;
  • Вживання нектаринів – хороша профілактика гіпертонічної хвороби і атеросклерозу, адже ці фрукти грають важливу роль у виведенні зайвої рідини з організму;
  • Нектарини корисно вживати для зміцнення зубної емалі, поліпшення стану шкіри, волосся і нігтів;
  • Нектарини рекомендовано вживати при анемії, так як вони сприяють підвищенню рівня гемоглобіну крові, беруть участь в кровотворенні;
  • Нектарин відрізняється високим вмістом амінокислот, необхідних для гармонійного росту м’язів;
  • Нектарини, поряд з апельсином і шоколадом, є відмінним антидепресантом. Вони здатні заспокоїти нервову систему, відновити душевний спокій і поліпшити настрій.

Шкода: 

  • Існують і протипоказання до вживання нектаринів, найголовніші з них – цукровий діабет, ожиріння і схильність до алергії.
  • Надмірне захоплення цим фруктом (більше 5 штук в день) може привести до розладу кишечника, здуття живота, різкого підвищення цукру в крові.
  • Нашкодити може вживання нектаринів з кісточкою, так як в ній міститься отруйна синильна кислота.
  • Для дітей нектарини не є небезпечними, якщо немає індивідуальної непереносимості продукту. Але до досягнення дитиною семирічного віку вживання цього фрукта бажано обмежувати.

 

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024