За насильство у школах пропонують штрафувати

29 Жовтня 2018, 16:03
Ірина Костанкевич 3119
Ірина Костанкевич

Парламент у першому читанні ухвалив зміни до Кодексу про адмінправопорушення, згідно з якими, за булінг або за приховування педагогами фактів цькування передбачений штраф від 20 до 200 неоподатковуваних мінімумів.

Рішення підтримали 235 народних депутатів.

Документ пропонує ввести до закону «Про освіту» термін «булінг». Йдеться про свідоме фізичне та психологічне насилля, цькування й переслідування чи інші дії, вчинені для того, щоб викликати страх чи тривогу у дітей, підлітків та молоді. Так само, булінг може стосуватися працівників освітніх закладів – як вчителів, так і технічного персоналу.

Читайте також: «Щасливі діти не булять», – гештальт-консультантка Антоніна Євтодюк. ІНТЕРВ'Ю

Термін «булінг» не відомий широкому загалу, а в Україні більш відомий, як «цькування». Однак, міжнародні документи вимагають застосовувати саме його.

Закон визначає механізми протидії булінгу. Освітній омбудсмен буде проводити перевірки щодо булінгу та своєчасного реагування працівників освітніх установ на такі випадки.

За моральне або фізичне насильство та агресію у будь-якій формі загрожуватиме штраф у сумі від 40 до 850 грн. Подібне стягнення очікує також на батьків кривдника, якщо він ще не може відповідати перед законом. За вчинення таких дій із особливою жорстокістю щодо неповнолітнього будуть стягувати штраф від 1700 до 3400 грн.

Будуть карати і вчителів. За приховування булінга будуть штрафувати від 850 до 1700 грн. Директори шкіл повинні будуть контролювати, як виконуються заходи з протидії булінгу, розглядати заяви про випадки цькування від учнів та їхніх батьків.

Документ розробили народні депутати  Оксана Білозір, Ірина Констанкевич та Віктор Шевченко у співпраці з представниками інших політичних сил за ініціативи профільного комітету парламенту.

«Ми мали на меті ввести в законодавче поле України саме поняття булінгу та визначити засоби й механізми протидії цьому ганебному явищу. Йдеться передусім про превентивну роботу – попередження, роз’яснення і покарання за неналежне виконання адміністрацією навчальних установ своїх обов’язків з протидії булінгу», – пояснила Ірина Констанкевич.

За словами народного депутата від УКРОПу, законопроект має зобов’язати керівників навчальних установ самостійно розробляти і дотримуватися плану заходів з протидії булінгу. Такі програми повинні розміщуватися у відкритому доступі, приміром, публікуватися на офіційному сайті освітнього закладу. Адміністраціям шкіл, які не виконуватимуть вимоги законодавства, загрожує адміністративна відповідальність.

Довідково. За даними МВС, із булінгом у 2017-го зіткнулися 67% дітей. У школах нараховувалося трохи більше 3,9 млн дітей, а значить 2,6 млн пережили або були свідками знущань. 40% із них нікому про це не говорили і не зверталися за допомогою, трохи менше половини соромляться говорити про це, а 22% вважають явище нормою.    

Коментарі
30 Жовтня 2018, 00:02
Да шо ви гаварітє???В нашому районі в школах все гуд,в класах все тихо лихо!!!Просто все прекрасно приховується,але я надіюсь,що закон поставить на місце вчителів,яким не треба лишніх ЧП і психологів, які роблять лише паперову роботу!!!!
30 Жовтня 2018, 03:28
Поставте на місце дебілів, яких наплодили!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром