Ворокомле: жителі села скаржаться на масову вирубку лісу

15 Липня 2016, 16:47
8300

Нині в українських селах існує чимало проблем: масове безробіття, низька якість освіти та охорони здоров’я, відсутність інвестицій у розвиток господарства. Частина сільських жителів виїжджають. Одні перебираються в місто, інші – за кордон у пошуках кращого життя.

Село Ворокомле у Камінь-Каширському районі – не виняток. Якщо у інших селах Волині можна заробити на ягодах, то тут чорниць зовсім мало, їх можна назбирати хіба що на варення. Крім цього, селяни занепокоєнні вирубкою лісів та тим, що у селі немає справної пожежної машини.  

Сільський голова Віра Тютях розповідає, що нагальні проблеми у Ворокомле виникають чи не щодня.

«Маємо пожежний автомобіль ще 1987 року випуску. Коли в селі виникла пожежа, то машина була неспроможна її погасити. Новий пожежний автомобіль вартує 49 тисяч євро. Це непідйомна сума для селян. Знайшла у Ківерцівському районі вживану машину. Її готові продати за 120 тисяч гривень», – каже Віра Петрівна.

Кандидат у народні депутати від партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» Ірина Констанкевич порадила місцевим жителям звернутися із цим зверненням у Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», аби там їм допомогли вирішити цю проблему. До слова, у фонді вона працює заступником голови правління.

У селі також жахлива дорога. Асфальтоване покриття тут обійдеться у десять мільйонів, звичайний ямковий ремонт – у сто тисяч. Крім цього, у селі немає аптеки, незважаючи на те, що тут проживає 1800 осіб.

Як депутат Волиньради Ірина Констанкевич пообіцяла поспілкуватися про це з Михайлом Півнюком, директором  «Волиньфармпостач», аби у населеному пункті встановили аптечний кіоск. Жителі розповідають, що у селі навіть є фармацевт, який зможе продавати ліки.

Учитель початкових класів Світлана Мельник скаржиться на те, що у їхньому селі нема жодної перспективи для молоді.

«Хлопці після закінчення школи їдуть на заробітки, привозять гроші і пропивають їх у місцевих барах. Наші жінки навіть жартують, що тут уже можна відкривати наркологічний диспансер: і п’яничкам буде добре, і медики матимуть роботу. Але насправді це зовсім не смішно. Відбувається деградація молодого покоління. Боляче на це все дивитися. Ці діти гублять не лише своє життя, а й своїх матерів, які вимушені за цим спостерігати. А скільки молодих сімей розпалося через алкоголізм! Держава нічого для цього не зробила», – каже пані Світлана.

Однак найбільше жителів села Ворокомле турбує масова вирубка лісів. Селяни кажуть, що через це незабаром можна буде побачити сусідні села.

«У нашому лісі ніколи не було вдосталь грибів та ягід. Але коли виріжуть увесь ліс, то й того не буде. Боїмося, аби вирубка лісу не призвела до екологічного лиха», – розповідає Світлана Мельник.

Ірина Констанкевич запевнила, що ця екологічна та соціальна проблема їй добре знайома. На її думку, жителям села треба боротися за свої права і не дозволяти масово вирубувати дерева. Адже це має відбуватися зі згоди громади.

«Варто впровадити мораторій на вирубку лісів у Волинській області та провести розслідування, хто і чому це робить. Знаю, як це все робиться: вам кажуть, що вирізають хворі дерева, а насправді ріжуть здорові. І це не тільки у вас, а й у інших районах таке відбувається. Годі спокійно дивитися на це злочинство та вандалізм. З ініціативи голови Волиньради Ігоря Палиці в області створене підприємство «Волиньприродресурс», яке тепер буде контролювати використання природних багатств. Адже природні ресурси повинні належати громадам», – резюмувала Констанкевич.

  

 

 

Коментарі
14 Липня 2016, 15:02
До чого тут хворі дерева? Лісогосподарське поняття "рубки догляду", що є системним, бо складається з різних видів рубок догляду. А догляд-це зовсім не вирубка хворих-це формування деревостану, передусім якості деревини у віці стиглості, тому рубають і здорових, але безперспективних.
15 Липня 2016, 16:12
"Варто впровадити мораторій на вирубку лісів у Волинській області та провести розслідування, хто і чому це робить": усі знають, що ліс в районі рубає той же самий Бусько член партії БЮТ який й проштовхує Кирду ще й до того у народні депутати. Тому якщо Кирда стане депутатом то вже точно Воєгоще побачить Ворокомле вирубають і ті просіки які ледь-ледь відділяють ці два села. Так що думайте шановні з одного боку БЮТ кричить про навалу олігархів в Україні а з іншого боку місцевий олігарх член партії БЮТ вже вирізав піврайону. Ха, Ха ))))). Ось і голосуйте за БЮТ. Тому вельмишановні краще Вам обрати когось з грамотних які навіть не представляють як можна вкрасти, не тому вони вчилися та ставали доцентами та професорами щоб завтра Вас грабити. Я навіть не можу собі представити.
15 Липня 2016, 17:08
От з передостаннім реченням пане Камінь Вам тисну руку. Це одержимі люди (кандидати наук), які при підготовці дисертації були вирвані з життя та його спокус на певний час заради ретельного аналізу всіх напрацювать з проблематики дослідження, а потім синтезу нових знань для розв"язання проблеми. А після захисту тижнів зо два (хто й більше) були в ейфорії, якої іншим способом і не досягти.
15 Липня 2016, 20:21
Я знаю що грамотна, освічена людина не опуститься до банальної крадіжки не зважаючи на кольори його прапора. Слухайте Кирда сьогодні говорить про те, що селянинові треба дати ціну, (((( цитата на молоко. Констанкевич вже вчора здійснила запити до Антимонопольного який Їй дали роз"яснення чи перевірили Континніум по те, що ціна на молоко в 1.3грн. порушує Законодавство. Думайте шановні хто Вам потрібен у цей час та хто "грамотніший" у цій ситуації.
15 Липня 2016, 22:19
Ото пан Камінь вміє насмішити людей своїми "аргументами" на кшалт "краще Вам обрати когось з грамотних які навіть не представляють як можна вкрасти, не тому вони вчилися та ставали доцентами та професорами щоб завтра Вас грабити." Себто, Ірина Констанкевич така собі біда й пухнаста, наївна і довірлива викладачка, котра навіть не "представляє", як то можна тирити у народу. А от розпитайте у неї з яких джерел формується Фонд, який вона представляє. Люди цілим селом не спроможні купити якусь машинерію з помпою для гасіння пожежі, а от окремі "професорки" мають ресурси, аби порятувати мало не всю область, а район - то раз плюнути. А чи знає Камінь і ворокомляни, що поляки не мають такого поняття, як олігархія. Там справді є багаті люди, є меценати, але щоб ось так нагло і відверто купувати поляків, тратити ради влади мільйони, то звиняйте... Вацлава Гавела чехи просили мало не на колінах - станьте пане достойнику до керма держави, ви наш моральний авторите, ви наша надія. А в Україні далі роз'їжджають селами грошові мішки і рясно засівають обіцянками за день-два перед голосуванням, навіть не позичивши у сірка очі. А місцеві "поводирі", котрі ностальгують за радянськими символами і вождями чи то від нерозуміння, чи то від лукавства і певної мотивації закликають земляків і далі голосувати за грошові мішки. А пройде трохи часу, коли вже геть обдеруть, як липку, будуть закликати голосувати за гайдамаків, котрі окрім вил і кіс нічого не мають(не про Ляшка і Юлю мова). Тому, не надійтесь ні на кого, тим більше на грошові мішки, голосуйте за тих людей, які знають як будувати нормальну європейську державу, не бояться казати правду у вічі начальству та скоробагатькам на кшалт Коломойського та його сателітів в областях і районах. УКРОП, що засіяли Корбан і К* за кошти Бені нігде не зійшов так рясно, як на Волині. І тільки в районі, який ще вчора міг проголосувати за Адама Мартинюка, можна обдурити людей подачками та побрехеньками про найчесніших людей, "які навіть не представляють як можна вкрасти" сосну, але знають як "заробити" на цілий ФОНД. Піти в нардепи, а там корито ще не зовсім вилизане...
15 Липня 2016, 23:50
Чоловік, який трохи пожив знає такий принцип шанування хлопа кобітами: "Як за камінною стіною". Виходить, що у цієї пані з фондом є "камінна стіна", яка й подарувала їй цю цяцьку.
16 Липня 2016, 01:16
Ця "камінна стіна" щойно нею та командою Палиці мурується за рахунок ватників з числа мешканців Каменя-міста/району і таких, як коментатор Камінь коментатор. От, як стане депутатом-кнопкодавом, оскільки самостійним представником виборців вона не може бути апріорі, бо гроші Фонду не її особисті, то вже сам статус депутата слугуватиме їй певним захисним щитом. Проте, сьогоднішні виборці вже мислять інакше і такий "меценатський" номер уже не пройде. Але у будь-якому випадку вона залишається найманим рабом на службі в олігархії.
16 Липня 2016, 02:28
"найманим рабом на службі в олігархії": пане хоч ти й рахуєшся для Нас земляком але ти дійсно далекий від тієї реальності в якій Ми тут перебуваємо і тому будувати тут Україну то далеко за меж нордора. Ти говориш з представниками які так чи інакше постраждали від совкової діяльності регіонів та іже з Ними які сьогодні успішно утримують вже статті кримінального кодексу. Ти сам у свій час "отримав" від Них облизня хоч в деякій мірі й сам починав про Їх говорити як по людей з передовими поглядами і т. д. і т. п. Але ось така справа у твоїх словах завжди проглядається така собі позиція з огляду я б сказав "великодержавницької" позиції, держава, нація, україна і тому подібні слова. Але спустися з небес на землю переважна більшість людей не думають про ці речі, переважна більшість людей думають як вижити та не думають такими високими словами. Про те ось бачиш мені наприклад імпонує Констанкевич оскільки вона не говорить Я зроблю, Вона говорить Ми зробимо. тому бачу тут потенціал оскільки ніхто не зробить самостійно кроків щоб змінити ситуацію на краще і тим більше Тобі шановний також нічого не вдастя оскільки Ти завжди був сам і тільки самостійно робив свої кроки без допомоги інших. Тобі це допомогло але багатьом це не допоможе. Якщо бажаєш зроби для району щось, почни наприклад з того щоб ствердити К-Каширське земляцтво там в Києві але ж Ти цього не розумієш оскільки Ти далекий від цього. Ось наприклад. У Мене була така ситуація коли я в далекому 1998р. намагався отримати другу вищу освіту і за допомогою звернувся до свого земляка який на той час був вже кандидатом, завкафедрою, а потім першим професором. Так він навіть у той час не вийшов з кафедри хоч йому й передавали що земляк, сусід. Бачиш як би на той час "земляк" допоміг у мене особисто склалося зовсім інша ситуація в житті. Так само й у Тих, які звертаютьсяя до "Тільки Разом", незважаючи на Твої інколи для Всіх прикрі слова в людей можливо може складатися зовсім інші ситуації зі своїх проблем на довгі роки, тим більше "Тільки Разом" бажають співробітництва, так виходить обопільного ясна річ. Але Ти, Я так думаю й до сьогоднішнього часу не зрозумів чому люди "купляються" зі своїх слів оскільки завжди (так сталося) робив свої справи самостійно без допомоги інших. Тут так не проходить і тому Ти не маєш право вимагати у Них того ж самого, що сам пережив. Всерівно Я тобі говорю, що Ти маєш можливості допомагати своїм землякам, а не читати свої моралі. Щоб стати моралістом то принаймі потрібно бути упізнаним а так очевидно тобі за щось соромно. Бувай,ще може побачимось. Ось "Ізя" напевно спеціально їздив дивитися на вул. Радянську коли говорить про Дуба який дійсно там вже височіє, старого Чабана дерево.
16 Липня 2016, 02:56
Дався Вам,-пане Каменю, той дуб. У мене з дитинства звичка помічати якісь цікаві для мене дрібниці в природі. Такий вже я є. Взагалі-то, якщо чесно, самі красиві дуби на Поділлі. А який там гарний лісостеп! Ідеш повз поля соняшників, що простягнулося на 4км з хвилями котиться теплого повітря над ними, а з невеликих перелісків, де росте дика черешня, клен, береза і дуб, оброслих по-периметру хащами з глоду, несе прохолодою, співом іволг і ароматом лісових суниць. Це щось неймовірне.
16 Липня 2016, 12:38
У лісі на Поділлі я був оскільки навчався в Хмельницьку. З друзями не раз ходили. Але мені цей дубовий, буковий ліс не сподобався через те, що з тим повітрям який у Нашому лісі не порівняєш. Тому Наший ліс найкращий, дихаєш хвоєю на повні груди і повітря як бальзам. Наш ліс найкращий, берегти його треба. З лісостепом не знайомий, тільки знайомий з виноградниками Геніческа.
16 Липня 2016, 15:44
В лісостепу унікальне поєднання величезних ланів, полезахисних лісосмуг і невеликих лісів, перелісків. Все це створює небачене для поліщука явище нескінченності простору.
16 Липня 2016, 15:47
НУ то там ліс тільки між полями та по балках.
16 Липня 2016, 17:29
От пан Камінь не оцінив мої старання. Все йому не так. Мені подобається і наший ліс,бо він не такий, як у лісостепу. Всюди є контекст, тому прийдеться мені Вам його розкрити. Пейзажі лісостепу з вікна автомобіля майже нецікаві, але в мене є хобі та обов"язок раз чи два рік зробити піший похід по грунтових дорогах і стежках в лісостепу довжиною близько 20 км. От для цього випадку і підходять мої вище написані слова.
16 Липня 2016, 20:09
ПО-моєму скрізь де є Україна скрізь тиш та благодать через те, що це своя держава. У Польщі наприклад останній алкоголік має більше прав ніж перший роботяга який паше на польськего пана.
16 Липня 2016, 20:33
Так наші поліщуки і на російського пана спину гнули і гнуть на його віллах навколо Пітера і Москви і не лише, а права невже мали?
16 Липня 2016, 21:02
Отже так, маєш добру зарплатню то для чого тобі ще якісь "права". Саме тут якщо ніц нічого не маєш то дайте хоч які-небуть "права"?
16 Липня 2016, 21:57
То не Камінь, а пластилін))) Я йому про індики, а він мені про кури дикі. Я толкую, що люди мають мати свою гідність, творити громаду, державу і для цього голосувати за кандидатів з державницькою позицією, бажано за поліщуків, котрі знають місцеві проблеми. Ні, він вперто агітує за представника олігархії, оскільки та від її покровителів дещо робить, а ще більше обіцяє зробити за умови отримання мандату нардепа. Це позавчорашній день, про який попереджав ще Кобзар - "за шмат гнилої ковбаси, ти рідну матір продаси". Але Камінь, якого, бачте "не підтримав сусід, завкафедрою, професор" для здобуття другої вищої освіти, шукає винуватих у своїй обмеженості. Варто було здавати документи, іспити і гонорово вчитися, а не шукати покровителів. Треба було ще в дитинстві знати ту притчу від бабці, яка питала про два ромби на лацкані одного пана:"А хіба ж ти, сину, такий дурний, що тебе в одному інституті не змогли навчити?". Якщо у першому ВНЗ людина не отримала потрібного світогляду, якщо їй батьки, родина не прищепили любові до Батьківщини, не навчили гідності, думати хоча б на два-три кроки наперед, то ніякі додаткові інститути тобі не допоможуть. Якщо під час декомунізації, мотиви якої для сліпих і глухих всебічно і широко висвітлені у всіх можливих ЗМІ, а він ходить по сусідах з намаганням зберегти найбільш одіозну назву СВОЄЇ вулиці, то ніяка наука, ніякі дохтури не допоможуть, це клініка незворотніх процесів у голові. Тому, друже, слухай суть, якщо здатний, а не шукай прізвищ земляків. Мовляв, Хріну за щось соромно. Соромно, що є продажні люди, які роками купуються за 200-300 грн., пластикові вікна чи пофарбовані ФАПИ і продають свою державу та гідність. Хіба у прізвищі суть? Ми ж всі рівні, тількі рівніші припхаються до земляка, аби той допоміг йому в отриманні ще однієї "корочки" чи якогось іншого блага... Бо не тільки один Камінь, а й інші до нього схожі їздять з банкою зелениць в пошуках свого щастя по земляках, що досягнули чогось у цьому житті!
16 Липня 2016, 22:20
" бажано за поліщуків, котрі знають місцеві проблеми": Я розумію до чого Ти ведеш. Цей район за свого, інший також за свого і в результаті Маневицька Кирда в дамках. Те що тобі треба, адже Ти саме в Маневицькій тюрмі заклав свій результат і не відомо ще іншим, що ти там залишив але Маневичі тебе добре пам"ятають тому і відмовився агітувати за патріота ось тому і надієшся на своїх покровителів. Бог тобі в поміч, може тобі в Маневичах повезе, а то в Луцьку не повезло мусив дьора давати. Тут в К-Каширську шановний тобі ніхто не допоможе так що вибач. А про те, що тобі Я намагався докладно роз"яснити суть взаємодопомоги поміж людьми, коли люди становляться друзями, товаришами або просто не кидають в кінці-кінців своїх родичів то очевидно, що тобі не втямки оскільки Ти до банальності хоч і маєш можливо професорське звання але тобі цього не зрозуміти не маєш до цього клепок. Всерівно приїзджай на вулицю хоч в переважній більшості тих підписантів листа до Міської ради є твої однолітки ось Ти і бісешся, що не пішло по-твоєму. Але Ми є такі тому нікуди не дінешся. Про те тобі шановний сім футів під кілем, як перекотиполе.
16 Липня 2016, 23:33
Крім того шановний чому ти вирішив, що тобі хтось має пропонувати "банку зелениць" )))), наприклад відносно Мене то навіть соромно подумати, якщо другові маю пропонувати "банку зелениць", інша справа якщо не друг і не брат, а просто так. Тому якщо Ви шановний не друг, не брат й чомусь набиваєшся в земляки то маєш принаймі за Нас горою стояти, а не розробляти свої схеми. Поліщуки Ми. Разом. А не поодинці з "банкою зелениць". Розмішив.
17 Липня 2016, 00:22
"у першому ВНЗ людина не отримала потрібного світогляду,": бачиш шановний Я у свій час отримав той світогляд який Мені було слід і для Мене іншого світогляду який отримав і дали батьки не потрібний оскільки Я маю свої переконання, вищу фахову освіту через яку постійно стикаюся з тими самими як ти говориш:"продажні люди, які роками купуються " тому Я знаю навіть почім фунт лиха але у своїх словах навіть не намагаюся топтати гідність інших людей і тому Я так розумію, що твоя тут справа втоптати інших щоб піднестися над людьми тільки задля власного его, мовляв Я вищий, чесніший, кращий і більш українізованіший, батьки прищепили. Шановний перестань жити тим життям про яке читаєш в книжках опустися на землю, очевидно ти вже начитаний більш як треба і намагаєшся таким чином ще й людей привести до свого світогляду якого у принципі немає але тільки аура на небі. Шукай собі подібних, а не намагаєшся переробити на свій кшалт.
17 Липня 2016, 00:26
Борець з олігархією, ))))):<br/>https://4.bp.blogspot.com/-G24srftX2IY/V4p5Td7HAeI/AAAAAAAALiQ/ra58gQrV4cssz0A_oHBvrI7_N2stBZ35gCLcB/s1600/8ae0e144439cf799a2abcd990e2bb25f.jpg
17 Липня 2016, 00:31
Мені б ваші проблеми. Тільки що сінника зробив (зшив дві рядужки і набив духмяним сіном). Ближче до коріння нашого поліського. Де я там на чужині ще на сіннику посплю?
17 Липня 2016, 12:41
Ти напевне сліпий чи геть дурний, або такий самий алкаш,як і ті , що зараз стадом біжать голосувати за Укроп тобто за Констанкевич .<br/>невже ти не розумієш,що подібна технологія -це в першу чергу БІДА для тебе ? Якась тупа бидлота,алкашня,яка не ХОЧЕ працювати (бо бач МАЛО платять) всього за 200 грн вирішує майбутнє МОЄ та МОЇХ ДІТЕЙ???
17 Липня 2016, 14:15
Хлоп 09:41 по тексту постів діагностує донозологічні форми зловживання алкоголем, чи вже сформованих алкоголіків? То, розумієте, цілий винахід не бачачи і не знаючи людини ідентифікувати алконавтів.
17 Липня 2016, 14:24
&quot;зараз стадом біжать голосувати за Укроп тобто за Констанкевич&quot;:<br/>Відносно того, що мовляв злітаються. Скажіть будь-ласка якою стратегією користуватися щоб виграти перегони в окрузі №23? Киньте лічку у фейсбуці по Констанкевич, побачите більше двох тисяч має ця пані друзів і крім того ще й пані Кирду. Побачите чим займаються ЇЇ друзі. Багато таких які знаходяться в науці, партія &quot;Укроп&quot; та взагалі доволі успішні люди. Тепер оберніться назад і побачите Їхніх виборців і чим вони переважно займаються. Не будемо тут класифікувати Нашого виборця по округу №23 поскільки нашому виборцю не вгодиш ні за які як кажуть &quot;гроші&quot; але тут одразу скажемо, що слід звертати у першу чергу на стратегію, а не на тактику. Знаємо що одними лозунгами про те, що мовляв треба боротися з олігархами і разом із тим носити туфлі на підборах з зміяної шкіри та блузон за не менше від річної пенсії рядового пенсіонера округу, тарифи, ціна за молоко - вибори однозначно не виграєш. Може хто і вивчав перед цими виборами округ. Але одне запитання на що звертати увагу у першу чергу щоб виграти вибори відкинувши лозунги? Звичайно лозунгом про те, що Ми зробимо і все. Найкращий варіант я б сказав би науковий підхід. Ми зробимо і ВСЕ. Зробимо РАЗОМ. Тому пані Констанкевич по-моєму вдало застосувала свій лозунг за всіма параментами політичного менеджменту. Вдало була застосовано і заходи про те, що МИ вже робимо. Тому скоріше всього, що ця стратегія і зробить ЇЇ депутатом. Побачимо.
17 Липня 2016, 14:25
ТОму Ваші слова про те, що мовляв &quot;злітаються&quot; говорить тільки про те, що середньозважена кількість прихильників Констанкевич вже превалює в більшість ЇЇ прихильників ось вам і вже злітаються
17 Липня 2016, 19:15
Констакевич починає красти тематику передвиборчої у Балицької Л. Ой негарно красти ідеї у молодшої вдвічі опонентки. І це всім сказано. Був на зустрічі цих двох паночок у Ворокомле. Люди недочекалися кінця зустрічі з Констакевич побігли на двір говорити з Балицькою , ой облом мала Констакевич . Незавжди гроші вирішують все і це вже радує. Хто така Констакевич без грошей - 0. Балицька без грошей - велика людина та майбутнє країни.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024