Черче: працівники поліції під час виборів намагалися перешкоджати журналісту

18 Липня 2016, 18:29
2750

У неділю, 17 липня, на виборчій дільниці у селі Черче на проміжних виборах народного депутата України працівники поліції намагалися перешкоджати журналісту Район.Камінь-Каширський проводити зйомку.
Про це пише сам журналіст Нестор Ліпич на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук. Текст допису подаємо без редакційних правок:
«Вибори 2016. У жодній виборчій дільниці, де я проводив зйомку, а це в м. Камені-Каширському, селах Бузаки та Мостище до мене ніхто не пред’являв претензій, аж доки не завітав у Черче. Там не обійшлося без пригод. Працівники поліції намагалися знайти, хоч одну підставу, щоб не дозволити мені проводити зйомку на виборах. Та не знайшли жодної!
Прийшов на вибори, ввічливо представив посвідчення, голова комісії мене зареєстрував. Після цього почав проводити зйомку. Не встиг і двох фото зробити, як працівник поліції викликав мене на вулицю.
- Чому ти фотографуєш? Ти знаєш, що в дільниці це заборонено? - запитав він та попросив пройтися у кабінет, при тому навіть не поцікавився, чи є у мене посвідчення та з невідомих причин погрожував викликати наряд поліції.
У кабінеті озвучували всі причини, через які, мовляв, мені зйомка на дільниці є забороненою.
Зокрема тому, що я порушую таємницю голосування виборця. При чому не те, що порушення, а й навіть звичайний репортаж не встиг зробити…
Пояснювали, що і виборців, а також членів комісії фотографувати не маю права, якщо людина цього не бажає. Заперечую. Переконую, що виборець та член комісії на момент виборів є публічною особою, тому що вибори – публічний захід. А, отже, запитувати дозволу на проведення зйомки не обов’язково.
Та цього було замало. Далі полісмени запевняли, що я не маю права фотографувати урну і навіть кабінки зовні. Пояснюю їм, що урну фотографувати МОЖНА, адже в таких діях немає порушення таємниці голосування КОНКРЕТНОГО виборця.
Також довелося розповісти поліцейським, що існують «Закон про інформацію», «Закон про пресу в Україні», Цивільний Кодекс, Конституція України, «Закон про вибори народних депутатів України», що дозволяють журналістам проведення зйомки на виборах (звісно без порушення таємниці голосування)!
Коли мені знову «вішали лапшу» - не витримав і сказав:
- Якщо ви зараз будете перешкоджати мені виконувати свою роботу – я буду писати заяву і телефонувати в «Опору».
Лише після цього «поліцаї» дозволили мені повернутись у дільницю, назвавши цю розмову «профілактичною бесідою».
Позиції працівників поліції я і досі не можу зрозуміти. Чи передбачає закон проведення так званих «профілактичних бесід» із журналістами в день виборів? Звісно, що ні!
Чому працівники поліції вирішили провести так звану «профілактичну бесіду», коли жодного порушення ще не відбулося?!
Чесно, їх поведінка дуже дивна і потребує розгляду. Вони намагаються захистити права людей, та самі їх же порушують. Із такою свідомістю та ставлення до людей нова поліція дуже швидко себе дискредитує!».

 

Коментарі
18 Липня 2016, 22:03
А шо за поліцай був?прізвище в студію!
18 Липня 2016, 23:41
до мене паскуду
19 Липня 2016, 01:31
Шановні наші читачі-коментатори, просимо дотримуватися етики і толерантності у своїх коментарях. Утримуйтеся. будь ласка, від нецензурних слів та виразів, лайок тощо, які ображають людську честь і гідність.
19 Липня 2016, 19:18
В цього мента немає ні ЧЕСТІ, ні ГІДНОСТІ<br/>ПАДЛО
19 Липня 2016, 19:40
За такі поліцейські(старі ментовські) кадри хто відповідає?? Правильно -начальник поліції Валентин Чих,теж переатестований начальник міліції.А хто його кришував - Пташник.<br/>Ось його заявана підтримку Чиха:<br/>ГО «Камінь-Каширський координаційний центр ветеранів АТО»<br/>ЗАЯВА<br/>Обговоривши кількарічну діяльність начальника К-Каширського РВ УМВС у Волинській області Чиха Валентина Івановича на чергових зборах членів ГО «Камінь-Каширський координаційний центр ветеранів АТО» (07.02.2016), вивчивши думку громадян міста і сіл, пам’ятаючи його гідну, виважену і, насамперед, патріотичну позицію під час революції Гідності та постмайданівський період (багато хто з нас , разом з правоохоронцями на чолі з Чихом Валентином Івановичем, відновлював порядок на вулицях Каменя-Каширського, боровся з незаконними лісорубками та незаконним видобуванням піску і т.д.), зважаючи на те, що він одним з перших працівників райвідділу відбув в зону проведення антитерористичної операції, ми, ветерани АТО, заявляєм, що підполковник міліції Чих Валентин Іванович є професіоналом своєї справи, справжнім офіцером, який з гідністю і честю носить мундир, громадянином і порядною людиною. Наш район невеликий і кожна посадова особа та її вчинки постійно на очах в громади.<br/>Ми не помітили за весь час його перебування на посаді начальника РВ в його діяльності, ні злого умислу, ні особистої корисливості, ні інших дій , які б виходили за межі чинного законодавства, посадових обов’язків або доцільності під час штатних або нестандартних ситуацій. <br/>Ми вважаєм, що Чих Валентин Іванович достойний правоохоронець і керівник райвідділу і висловлюєм сподівання, що й надалі він гідно виконуватиме свій обов'язок перед Україною , перебуваючи на цій або й вищій посаді.<br/>Ми рекомендуємо Атестаційній комісії врахувати нашу думку і думку громадськості під час прийняття рішень про доцільність його перебування в правохоронних структурах .<br/>Окремо хочемо наголосити , що серед учасників ГО «К-Каширський координаційний центр ветеранів АТО» є люди, які одними із перших в Україні стали на захист держави весною 2014 року, брали участь в боях за Савур-могилу,під Іловайськом , Дебальцево , Мар’їнкою , Широкіно та інших зіткненняхз російським агресором та його прислужниками , і будь які сумніви в щирості чи виваженості нашої позиції (обман, залякування, підкуп, упередженість чи інші негідні Українського Воїна мотиви) , будемо розцінювати як образу нашої організації і кожного представника особисто.<br/><br/>Останній абзац можна трактувати простіше: &quot;Якщо хтось не згоден з МОЄЮ ДУМКОЮ -ВИ КОЗЛИ! Пташник&quot;<br/><br/>http://slovovolyni.com/2016/02/10/45464-u-kameni-kashyrskomu-gromada-zastupylasya-za-miscevogo-nachalnyka-policiyi/<br/><br/>Почитайте під цією статтею коменти..
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024