Інвестори не поспішають вкладати кошти у вирощування камінь-каширської лохини

27 Липня 2016, 20:19
1948

Камінь-Каширський район має близько 1000 гектарів ґрунтів, придатних для вирощування лохини, стверджує очільник аграрного відомства райради Григорій Супрунюк.

Цю ягоду у Волинських лісах часто можна зустріти як насадження «створені самою природою». Вона любить тутешні кліматичні умови та кислі грунти і могла б давати щедрі врожаї, якби її тут вирощували у промислових масштабах. Проте інвестори на Полісся не поспішають, - пише сайт Kurkul.com.

За словами Григорія Супрунюка, бізнесмени, зацікавлені цим напрямком ягідництва, лише приїздять, беруть на аналізи землю, згодом довго ведуть перемовини, і найчастіше на цьому етапі усе й закінчується. Можливо, інвестори не хочуть ризикувати, адже вирощування лохини в Україні не настільки вже й розвинений вид господарювання, який проте потребує чималих інвестицій.

«Щоб посадити гектар лохини, потрібно близько 250-300 тис. грн. Це дуже затратна культура. А починає окупатися на третій-четвертий рік. У нас земля і природно-кліматичні умови для лохини і журавлини підходять ідеально», — говорить Григорій Супрунюк.

Якщо перший врожай лохини збирають зазвичай через три роки після висадки кущів, то найщедрішого врожаю варто очікувати лише на 5-6 рік. Перші ягоди достигають на початку липня, останні – на початку вересня. З одного куща можна зібрати до 20 кг ягід, які цьогоріч реалізують оптом як мінімум 80 грн/кг, а у 2015 році ціна стартувала від 100 грн.

Лохина зовсім невибаглива. Все, що вона любить – це кислий грунт, саме такий як на Поліссі. Також її кущі потрібно берегти від «спраги» у спеку, як варіант – за допомогою крапельного поливу. До речі, на Волині у Шацькому районі вже є підприємство, яке більше десяти років успішно займається вирощуванням американської високорослої лохини.

Вирощування лісових ягід допомогло б Поліссю в боротьбі з масовим безробіттям, бо ж полісяни виїжджають за кордон збирати ту ж саму лохину, малину, полуницю в той час, коли могли б так працювати й вдома…

«Одна фірма планувала у цьому році посадити 50 га лохини, але вирішила це зробити наступного року. Взяла в оренду 80 га землі саме під вирощування лохини. Це у Витерській сільській раді. Дай їм Бог здоров’я, сили і фінансів, хай би починали… Людей вистачає, і щоб посадити, і щоб доглянути, і щоб зібрати. Аби наші в Польщу не їхали на заробітки — хай в нас працюють», — каже Григорій Супрунюк.

Крім лохини, на поліських землях можна успішно вирощувати журавлину та енергетичну вербу. Інвестори, зацікавлені вербою, вже знайшлися. Вони взяли в оренду на Камінь-Каширщині землю, проте поки господарювати не починали. Григорій Супрунюк стверджує: майбутнє Полісся аграрного саме за вирощуванням ягід. Суттєво цьому допомогла б державна програма, яка б стимулювала розвиток садівництва і ягідництва. Проте, поки її немає, тут розраховують на працьовитих людей та сміливих, щедрих інвесторів.

Коментарі
28 Липня 2016, 00:25
&quot; довго ведуть перемовини, розраховують на сміливих та ЩЕДРИХ&quot;<br/>Ето фініш!!!!!! Не сторгувались. Ну хто вам дасть гроші? Хто дасть гроші людям, які розвалили (ні не так) , які каменя на камені не залишили від сільськьго господарства району. Как говорил классик, с такими лицами вам денег не дадут.
28 Липня 2016, 00:29
&quot;тут розраховують на працьовитих людей та сміливих, щедрих інвесторів.&quot;: це майже по фрейду. Якщо пан думає що інвестор щедрий то у свою чергу подумує над тим, а скільки від цих щедрот для мені старчить. Інвестор не може бути щедрим, інвестору у першу чергу маємо доказати що його справа тут вигідна для нього і ніхто його тут не обікраде. Маємо приклад &quot;голадського щедрого інвестора&quot; який приходив в район ще у той час коли пан Сус був при владі якщо не помиляюся головою РДА то його обікрали до нитки. То який може бути щедрим інвестор коли Вам не напастися.
28 Липня 2016, 02:25
&lt;p&gt;Так у Шацькому районі борувка вже не один рік росте, а це означає, що в технології вирощування там більш менш розібралися. Видно там не все просто та багато ризиків. З іншого боку десь ніби як в в районі Доброго озера прибалтійські вчені-лісівники під орудою Телішевського з обласного управління лісового господарства вперше в СРСР дослідну плантацію американської журавлини. А потім виникло багато проблем біологічних та навіть проблема збуту, бо крім журавлини в цукрі ніщо більш не спромоглися вигадати. Цікаво, чи є нині хоч один кущик тієї журавлини? Тому не все просто з тією борувкою (по-польськи).&lt;/p&gt;
28 Липня 2016, 17:52
Взагалі Полісся, К-Каширський район, Цирська система зокрема мають потужну перспективу росту але на жаль ні в Цих політико-правових ситуаціях оскільки інвестору майже ніхто не дає гарантії що його інвестиції залишаться обікраденими. Такі інвестиції у принципі мають бути ще й до того застраховані тому що до прикладу перший урожай дають після спливу трьох років, Протягом цього періоду хоч й існують де-які пільги по сплаті податку на землю але інвестор змушений витрачати колосальні кошти які невідомо чи можуть окупитися. Але інвестор може прийти тільки у тому разі якщо він вкладатиме кошти в приватну власність яка за Ним зберігатиметься принаймі років сорок. Тепер навіть немає гарантій що ця земля може принести для нього який небуть дохід. Крім цього якщо в регіоні за дешево купується продукція з лісу то навіть не слід брати поле і вкладати кошти в розвиток ягідництва коли Їх аж занадто де-інде.
29 Липня 2016, 12:14
&quot; інвестиції залишаться обікраденими.&quot;: слід читати; залишаться не обікраденими.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024