Експорт волинських товарів знизився на третину

01 Серпня 2016, 18:00
1388

Упродовж січня-травня 2016-го обсяг експорту волинських товарів сягнув 224,1 мільйона доларів США, імпорту – 409,1 млн. дол. Порівняно з минулим роком, імпорт зріс наполовину. Натомість експорт знизився на третину. Від’ємне сальдо склало понад 185 мільйонів доларів.

На думку експертів, ситуація з імпортно-експортними поставками в області неухильно погіршується. Адже в попередні роки мали позитивне сальдо в 9,7 мільйона доларів. Аналітики винуватять економічний спад у державі, де перепродаж імпорту переважає власне виробництво.

– За останні роки основними торговими партнерами області є країни Євросоюзу. На них припадає майже 60% експорту та три чверті імпорту товарів, – зазначає експерт Петро Мальвин. – Волинь співпрацює з партнерами із 95 держав світу, за півроку експортувала продукцію майже 250 місцевих підприємств до 64 країн. Водночас імпортувала товари понад трьохсот закордонних фірм із 77 країн.

Як констатує обласне управління статистики, волинська продукція до вподоби німцям і полякам. Притім, третина всього експорту припадає саме на Німеччину. Основу товарної структури експорту складають деревина і вироби з неї, зернові культури, електричне обладнання та механічні пристрої.

– Найуспішніше експортуємо власну продукцію до Німеччини, Польщі та Нідерландів. Тамтешні бізнесмени здавна співпрацюють з волинськими підприємствами і зголошуються до розширення експортно-імпортних операцій, – кажуть фахівці.

У товарній структурі імпортних надходжень суттєвим є ввіз на Волинь нафтопродуктів, автомобільної та сільськогосподарської техніки, пластмаси, полімерні матеріали та вироби з них. Серед найпотужніших імпортерів – Білорусь та Угорщина.

Як свідчить митна статистика, на Волинь також ввозили продукцію з Великобританії, Італії, Словаччини, Чехії, Бельгії та В’єтнаму.

– Найбільші суми митних платежів до бюджету надходять через ввезення моторних транспортних засобів, легкових авто і кузовів, електричних провідників, колісних тракторів, причепів та напівпричепів, пластмасової ізолювальної арматури, вживаного одягу, деревоволокнистих плит (MDF), зернозбиральних комбайнів, шаруватої  плівки, м’яса курей, гірчиці, поліетилену, прутки та брусків з легованих сталей, електричної апаратури для комутації, мінеральної силікатної вати, – розповіли на Ягодинській митниці.

Роман ЖИЖАРА

Інфографіка Дмитро АВРАМЕНКО


 

 

Коментарі
02 Серпня 2016, 00:28
"Від’ємне сальдо склало понад 185 мільйонів доларів.": передбачаю, що долар має підвищитися. Ось відповідь усім чому гривня складає зараз приблизно 25грн. Виявляється усім треба долар і то чим більше тим краще. Ось Вам і підвищення доллара та підвищення ціни словнозвісної гречки та інших цяцьок. Немає експорту немає й стабільного життя. А усі клянуть уряд. То скільки Ви ягід відекспортували до Польщі в легальний спосіб?
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром