Дослідник історії з Камінь-Каширщини презентував свою книгу

16 Грудня 2018, 19:53
4623

У Камінь-Каширській центральній районній бібліотеці відбулася презентація книги Сергія Уса «Радянсько-Польська війна у вересні-жовтні 1939 року на Волинському Поліссі».

У цьому документально-публіцистичному виданні автор розповідає про хід подій «віроломного, без оголошення війни,збройного нападу і окупацію Червоною армією у союзі із нацистською Німеччиною території Речі Посполитої».

Журналіст Район.Камінь-Каширський зустрівся із Сергієм Усом та поспілкувався з ним про книгу.

 

«До написання книги мене підштовхнуло запитання»

Сергій Ус любить досліджувати історію нашого краю. Він є частим відвідувачем архівів, де готовий працювати протягом кількох днів. Вивчає документи, відвідує місця, де ще можна «доторкнутися» до історії, і на основі цього пише статті. До написання книги взявся у 2012 році.

«Якось директорка Камінь-Каширського районного краєзнавчого музею Наталія Пась запитала мене, де в нашому районі було село Воля і поряд залізниця. Тоді я не знав відповіді на це питання. Та воно не давало мені спокою. А коли потрапила  мені в руки польська карта і я на ній знайшов село Воля, а поряд залізницю, вирішив «копнути глибше».


 

«Історичні джерела переважно російські»

Коли Сергій Ус задався метою вивчити детальніше певний період історії краю, виявилося, не так просто знайти інформацію.

«Я мав нагоду познайомитися з директором польського військового музею. Дещо він мені порекомендував. До речі, його батько написав дві книги на цю ж тематику. Але українських джерел про радянсько-польську війну на Волинському Поліссі практично нема. Переважно всі, якими я користувався, – це російські сайти».


 

«У районній бібліотеці нема жодної книги на цю тематику»

Під час презентації книги Сергія Уса у Камінь-Каширській центральній районній бібліотеці виявилося, що тут нема жодної книги на цю тематику.

«Працівники бібліотеки сказали мені, що у них немає книг на цю тематику. Ніхто не проявляв дослідницький інтерес до історії краю 1939-го року, очевидно, тому ніде і не описано. Зрештою, є ще багато періодів не вивчених та не досліджених, або ж висвітлених однобоко. Я сподіваюся, що зокрема школярам буде корисно прочитати матеріал, поданий у моїй книзі».


 

«Одне видавництво в Луцьку відмовилося друкувати мою книгу»

Коли Сергій Ус звернувся до одного із волинських видавництв, йому відмовили.

«Мені й досі смішно, з того, що відповіли видавці. Мовляв, не будемо друкувати, бо тут описана героїчна боротьба польської армії і нема керівної ролі  ОУН. Такби мовити, а де ж українці? Як де?! Українці були в польській армії. Рядовий склад складався на відсотків 70-80 із українців. Та дякую, що є видавництво «Надстир’я», де працюють свідомі люди. Вони відповідально та професійно підійшли до справи і моя книга побачила світ».

До речі, дякую також за моральну та матеріальну підтримку у написанні та виданні книги ГО «Сто ходів».



 

«Мати уявлення істинне про історію можна лише у випадку різнобічного її вивчення»

Чи викличе інтерес у читача дана книга? Сергій Ус сподівається, що так.

«Гадаю вона знайде свого читача. Ми повинні вивчати історію, особливо молоде покоління.  Передусім задля того, щоб не наступати на одні і ті ж граблі. Але сперечатися загалом я правий ти неправий недоречно та й нема про що. У кожного своя правда. І з цією правдою треба ознайомлюватися задля певних висновків. А не знаючи протилежного погляду  істинних висновків зробити неможливо. Тож ось вам певний погляд на історію осені 1939-го».

Отже, читайте у книзі Сергія Уса про підготовку СРСР до війни з Польщею, «Визвольний похід», розподіл Польщі, події, що відбувалися день за днем з 17 вересня по 2 жовтня 1939 року.

У виданні також вміщені світлини залишків деяких польських прикордонних форитифікаційних укріплень.

 

 

Коментарі
16 Грудня 2018, 23:00
А хто може дати контакт, аби купити цю книжку?
16 Грудня 2018, 23:35
Де можна купити книгу?
17 Грудня 2018, 00:12
Обовязково прочитаю бурную фантазію Сергія Уса.
17 Грудня 2018, 10:12
Нині платиш гроші і надрукують все, тому говорити, що хтось там не хотів друкувати- це, розумієте, на вар'ята.
18 Грудня 2018, 01:52
А яке він має відношення до історії?
18 Грудня 2018, 18:11
Має, чи не має відношення абсолютно нецікаво, головне те, що він дослідник. Наприклад, нецікаво чому за пасажем громадянин Т. торгує вузлами від автомобілів і тракторів більше 20 років, цікаво дослідити, де він їх взяв, бо за совєтів в роздрібній торгівлі їх не було.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024