Видатки на соціальні питання знову урізали

22 Грудня 2018, 17:46
Ірина Констанкевич 1577
Ірина Констанкевич

Загальний обсяг заборгованості Пенсійного фонду за позиками, наданими Казначейством, порівняно з двома попередніми роками з початку 2018-го збільшився на 16,5 млрд і на 1 грудня становив 64,5 млрд грн.

Про це повідомила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич під час прямого ефіру на телеканалі «Аверс».

Жителі 23-го виборчого округу вчергове озвучили проблему щодо мізерного розміру пенсій. За словами людей, з 1800 грн, які вони отримують, після сплати комунальних платежів, навіть за наявності субсидії, на прожиття практично не лишається.

«70 відсотків пенсіонерів отримують допомоги саме такого розміру. Так званий перерахунок пенсій не покращив життя. Люди, які мали величезний стаж роботи і невелику зарплатню, в результаті отримали пенсії до 2 тис. грн, на які в теперішніх умовах неможливо прожити. Про цю проблему уряд знає. Ми неодноразово піднімали цю тему, в тому числі й через депутатські запити та звернення. Зараз у Верховній Раді зареєстровано кілька десятків законопроектів, які пропонують розв’язання цього питання. І є варіанти, як можна змінити ситуацію у бік зростання пенсій. Але Кабмін на такі кроки не піде. Така ситуація – це вирок нашому уряду, який не впорався ані з пенсійною реформою, ані з медичною», – зауважила Ірина Констанкевич.

Народний депутат розповіла, що у грудні цього року під час внесення змін до бюджету 2018-го 10,6 млрд грн спрямували на покриття дефіциту Пенсійного фонду. Окрім того, у 2019 році Україні доведеться віддавати борги Міжнародному валютному фонду, що може суттєво позначитися на соціально-економічному становищі громадян.

Ірина Констанкевич додала, що у держбюджеті 2019 року на соціальні потреби передбачено суттєво менше коштів, аніж для утримання силових відомств.

«Під час внесення останніх змін до бюджету 2018 року на 7 млрд 167 млн грн зменшили видатки за окремими бюджетами, зокрема субвенції держбюджету місцевим бюджетам на виплати допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, особам, які не мають права на пенсію, особам та дітям з інвалідністю, тимчасової державної допомоги дітям, допомоги з догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, компенсаційної виплати працездатній особі, що не працює, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку», – додала нардеп.

Ірина Констанкевич зазначила, що на подальше впровадження «Нової школи» у держбюджеті-2019 сума також недостатня – всього 800 млн грн, хоча спочатку йшлося про 2 млрд грн. У держбюджеті 2018-го закладали 1 млрд грн.

«Однак на спеціальний фонд Президента України 1 млрд гривень знайшовся вже перед самим розглядом проекту держбюджету-2019 у другому читанні. Це спонукає до роздумів, що «президентський» мільярд могли забрати саме з «Нової української школи», а сам фонд вочевидь створено суто під вибори», – наголосила Ірина Мирославівна.

Нагадаємо, що пізніше у Порошенка пояснили: державні кошти в рамках фонду планують використовувати на підтримку молодих науковців та освітні програми.

Тільки для чого створювати для таких цілей цілий президентський фонд – питання риторичне.

Додамо, що за цьогорічною версією видання «Новое время», Петро Порошенко на шостій сходинці в рейтингу найбагатших українців. Його статки оцінено в $1,1 млрд. А вже в березні 2019-го в Україні відбудуться президентські вибори.

 

Соломія ДОБРОЛЮБОВА

Коментарі
23 Грудня 2018, 13:10
Диво дивне цей УКРОП у Верховній раді, що Констанкевич, що інші, зокрема Купрій. Цей так раптом пройнявся «патріотизмом», назва партії таки діє на свідомість партійців, що зареєстрував у Раді проект звернення до Президента про оголошення війни Росії та повного розірвання з нею дипломатичних відносин. До цього навіть свободівці не додумались. У Констанкевич також закінчились теми і вона взялась за пенсійний фонд, який не може зробити те, чого хоче український пенсіонер і вона. Пані Ірина мала б нарешті збагнути, що на сьогодні пенсійний фонд України повністю формується з державного бюджету, державний бюджет формується з податків та зборів, податки ідуть з прибутків просто громадян і підприємців, а збори з акцизів, мита, орендних виплат та від, традиційно збиткових, державних підприємств. Щоб бюджет став великим – разів в 10 більше, потрібно разів в десять збільшити податки і збори. Але разів в 10 і навіть 2 рази збільшити можна, збільшивши разів в 10 або принаймні 2 ефективність, прибутковість виробництва. Для цього, не дуже шановна депутатка, потрібно провести земельну реформу, податкову реформу, відповідно в 2 або 10 разів зменшити можливості корупції, повністю деолігархізувати великий капітал, тобто «обідити» свого найближчого патрона Палицю і його командира Коломойського. А ще приватизувати усі банки, окрім Національного і майже всі, лишити 3-4%, державні підприємства. Потрібно довести до завершення децентралізацію країни. Потрібно остаточно реформувати правоохоронну та судову системі. А всі реформи починаються з прийняття законів. Закони приймають нардепи. Які повинні займатись правотворчою та законодавчою діяльністю, а не їздити по «народні шмаклі».
24 Грудня 2018, 18:02
А яке місце в Каломийського?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39