Із чим лишилося ДП «Камінь-Каширськагроліс»?

08 Серпня 2016, 12:47
3101

Приватизоване дивним чином майно держпідприємства “Камінь-Каширськагроліс” його колишній директор, а згодом голова райдержадміністрації Іван Вовк закріпив на правах приватної власності  за ТОВ “Камінь-Каширський спецлісгосп”, директором якого нині є його дружина Алла Вовк.

Саме в такій ситуації сьогодні опинилося державне підприємство “Камінь-Каширськагроліс”. Є колектив та ліси, про які слід піклуватися, але немає власних приміщень та матеріальної бази, бо ті завдяки оборудкам колишніх керівників лісгоспу були успішно продані у приватну власність. При цьому без відома людей, які у цьому ж майні мали власні пайові частки, - пише газета «Полісся».

Нещодавно відбулися збори колективу державного підприємства “Камінь-Каширськагроліс”. На них були присутні перший заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк, заступник начальника Волинського ОУЛМГ Лідія Туранська, виконуючий обов’язки ДП “Камінь-Каширськагроліс” Володимир Корецький, а також нинішні та колишні багаторічні працівники цього підприємства. Найголовнішим питанням, яке постало на цих зборах, звісно ж, стало обговорення долі приміщень та матеріальної бази підприємства. Адже вся нерухомість та практично вся спецтехніка ДП «Камінь-Каширськагроліс» перебуває у приватній власності і за неї лісівникам доводиться сплачувати колосальну орендну плату юридичній особі під назвою ТОВ “Камінь-Каширський спецлісгосп”.

До слова, якщо не полінуватися та пошукати відомості про цю приватну структуру в мережі інтернет, то можна віднайти досить цікаву інформацію для роздумів. Так, як стверджує портал “Бізнес України”, ТОВ “Камінь-Каширський спецлісгосп” було зареєстроване ще 31 липня 1996 року. Тут же вказане й ім’я керівника цієї загадкової бізнес-структури — Борис Олексійович Карпік. Щоправда, як давно ця інформація була викладена у вільний доступ та наскільки вона актуальна, достеменно сказати не можна, адже на веб ресурсі “Ua-region.infо” згаданий вище Борис Карпік вже значиться як бухгалтер, а керівником ТОВ  “Камінь-Каширський спецлісгосп” вже є Алла Станіславівна Вовк — дружина колишнього очільника РДА та багатостраждального ДП “Камінь-Каширськагроліс” Івана Вовка. Ось тут у всіх і напрошуються цілком логічні висновки стосовно того, звідки в усій цій катавасії ростуть ноги.

Як відомо, ще у 2014 році за фактом зловживання службовими особами Камінь-Каширського лісогосподарського підприємства, внаслідок чого незаконно привласнені майнові частки (паї) його нинішніх та колишніх працівників, було відкрите кримінальне провадження проти колишнього очільника підприємства, а пізніше — голови райдержадміністрації Івана Вовка. Ця кримінальна справа і досі перебуває в обласній прокуратурі і поки що крапки в ній не поставлено. Як то кажуть, віз і досі там… А тому всім майном, яким користується державне підприємство, сьогодні володіє така невідома більшості жителям району юридична особа як ТОВ «Камінь-Каширський спецлісгосп», якому, як зазначено вище, державне підприємство регулярно сплачує щомісячну орендну плату за контору лісгоспу та шести лісництв. І от в нинішніх та (особливо) в колишніх працівників лісового господарства виникло справедливе запитання: як склалося так, що без їхнього відома ці частки були викуплені, а пізніше приватизовані разом з приміщеннями та матеріальною базою лісгоспу? Адже ці прості чорнороби-трудяги лісгоспу розбудовували всю цю базу власними силами, недоотримували зарплатню, а вкладали кошти у розвиток підприємства. Стомлені пошуками справедливості, власники паїв задали ці запитання й присутнім на зборах представникам управління.

— Ми не знаємо, на якій основі пройшла приватизація всієї цієї матеріальної бази, — говорить один з активістів у боротьбі за повернення майна підприємству, нині колишній працівник лісгоспу Степан Павлович Ліпич, —  на якій основі це можна було зробити. Це ж треба було вкладати кошти, кошти немаленькі. Де ці гроші? Хто це все і як приватизував, хто віддавав наші паї? Ми ж нічого не знаємо. Приватизація пройшла незаконно, адже ніхто не збирав ніяких зборів, а підписи про передачу паїв, як встановила прокуратура, були фальшиві, тобто сфальсифіковані. Ніхто з нас не давав згоди на продаж паїв, у нас ніхто й нічого не питав.

Заступник начальника Волинського ОУЛМГ Лідія Туранська відповіла, що всі ці запитання слід ставити не державному підприємству «Камінь-Каширськагроліс, а ТОВ «Камінь-Каширський спецлісгосп», який формально і володіє цим майном:

— Щоб ви мали загальне уявлення зокрема про те, яку орендну плату ДП “Камінь-Каширськагроліс” платило ТОВ “Камінь-Каширський спецлісгосп”, я зачитаю присутнім деякі цифри. Так, у  2014 році орендна плата становила 236 тис. гривень, у 2015 за оренду нерухомості, устаткування та транспортні засоби сплачено 447 тис. гривень, а за І півріччя 2016 року — 241 тис. грн. Загалом ця сума складає 925 тисяч гривень.

Озвучені цифри викликали дискусію в залі. У свою чергу Степан Ліпич зазначив, що за попередні роки суми значно вищі і про це має дані й обласна прокуратура.

Перший заступник начальника Волинського ОУЛМГ Віктор Сахнюк відмітив, що проблему приміщення та матеріальної бази слід вирішувати в першу чергу.

— Ви на сьогодні є державним підприємством, яке не має ані будівлі, ані спецтехніки. Тільки люди і ліс. Хочу запевнити, що попри чутки, жодної реорганізації вашого лісгоспу не буде. Як і сьогодні він й надалі буде державним. Проте підприємство повинне працювати рентабельно. Тоді можна буде або викупити це приміщення, або збудувати нову контору, як це було зроблено в Маневицькому лісгоспі.

Ця теза викликала у залі хвилю обурення, бо ж люди не розуміли, чому лісгосп має купувати те, що й так по праву належить його колективу. Щоб припинити довгі дискусії, слово взяв інженер з охорони захисту лісу ДП “Камінь-Каширськагроліс” Сергій Віруцький, який спробував розставити всі крапки над «і»:

— Я хочу прояснити ситуацію, бо ніхто її не може прояснити так, як треба. Останнім часом ходить багато чуток про те, що нібито наше підприємство буде реорганізовано чи приєднано до ДП “Камінь-Каширське лісове господарство”. Однозначно підприємство буде працювати в тому ж складі, що й сьогодні. Залишаються всі на робочих місцях. Наразі вирішується тільки питання, чому в останні роки у нас не було жодного розвитку. Як сіли в болото, так і сиділи. Тут обласним керівництвом стверджується, що ми повинні собі створити матеріальну базу. Можливо, наголошую на слові «можливо», нам доведеться працювати на іншій базі. Але яким чином здійснювалася приватизація цих приміщень, ні управління, ні ми відповісти не можемо. Те, що тут були зловживання, всі знають, але в цьому мають розбиратися компетентні органи — поліція, прокуратура. На даний же час ми лише можемо цю матеріальну базу за рахунок власних коштів викупити, або ж чекати, доки слідством буде доведена шахрайська схема її приватизації. Тоді все це майно буде автоматично повернене нам у власність.

На цьому, врешті-решт, й розійшлися. Проте остаточних відповідей на свої запитання представники колективу так і не отримали. Залишається лише надіятися на те, що їх нададуть компетентні органи і люди дізнаються, чому одне з найпотужніших підприємств району залишилося без приміщень. І від цих висновків, очевидно, залежатиме не лише подальша доля лісгоспу, а й тих людей, які в ньому працюють.

Коментарі
08 Серпня 2016, 16:25
ВІруцький це креатив бувшого голови адміністрації на підприємтсві. Але дивлячись на те, що ЇМ у свій час почала працювати деяка система праохоронної діяльності по захисту лісів від крадіїв то для Нього можливо надати деякі преференсії як-то директора цього підприємства. Не думаю що цей чоловік почне грабити ліс як його патрони у свій час.
08 Серпня 2016, 18:57
Пане Камінь креатура, бо креатив-це щось новеньке, здатність створювати нове.
09 Серпня 2016, 00:44
З Віруцького буде такий директор реорганізованого чи то пак "реабілітованого" з реституцією майна лісгоспу, як і колись перший заступник голови райдержадміністрації. Окрім любительської риболовлі та балабольства ця людина ні для чого не придатна в сенсі управління. Варто шукати іншого притомного чоловіка, який здатен в нинішніх умовах очолити колектив. Щодо чистоти приватизації, то, допускаю, що вона проведена в рамках існуючого тоді законодавства. Зокрема, було використано досить колись поширену форму залучення інвестицій(звісно Вовкових, або іншої особи, яка їх потім перепродала йому) для ремонтів приміщень, оновлення тощо. Ці інвестиції на фоні мізерної залишкової балансової вартості стареньких контор лісгоспів розмили її справжню ринкову власність і "законно" перейшли до інвестора. Спочатку контрольний пакет акцій перейшов до мажоритарних акціонерів, а решта міноритарних - продали свою мізерію оснеовному акцієтримачу, тобто Вовку. Так приватизовувалися, як кажуть, заводи, пароходи і т.п. Якщо юристи правильно оформили папери, то ніхто юридично не відбере у нього цих контор...
09 Серпня 2016, 02:09
Колись, зокрема перед бійнею на Сході, заходив на спортивний форум, що на бріоліновому "Інтері" так там емоції подібні вирували.
09 Серпня 2016, 02:40
Та для чого так злитися, ще й так паскудно думати про благородного хріна, що він лисий. Назло ворогам та йолопам я ше троха з кучерами.)) А от щодо придурка, то сперечатись міцно не буду, бо ми всі тойво, ну, скажемо мяко, несповна. Бо хто себе вважає сповна, то той таки круглий дурень. Хіба мудрий чолов'яга став би пояснювати всезнаючим землякам про традиційні схеми приватизації десятилітньої чи й ближчої давнини. Їх і так всі знають, правда коли вже після базару, як нема чого приватизовувати... Скоро не те що лісництв, й лісу не буде, залишаться тільки посадки, рідколісся та лісозатримуючі корчі-посадки вздовж залізниці, яка також от-от поросте полином та самосівом берези через збитковість потяга. Як ріжуть ліс, хто ріже зпенька, на дошки - також всі знають, але, щоправда, не всі ріжуть. І знову Хрін буде винуватим? Щодо агітації за Вовка, то панство не зовсім чітко зрозуміло мої заклики голосувати за місцевого кандидата з числа патріотичних сил. Вовка я, якщо й згадував, то у контексті, що він все одно набере помітну частину голосів, окрім того, як би його хтось не любив, він таки є господарник, хоча й захланний...
09 Серпня 2016, 03:39
"Ці інвестиції на фоні мізерної залишкової балансової вартості стареньких контор лісгоспів розмили її справжню ринкову власність і "законно" перейшли до інвестора.": спробував помудрити у тому місці в якому геть не тямиш. Читай статтю горе-економіст, сказали тобі паї які мали б усі працівники у той час приватизаційного моменту не залучалися Вовком. Все на свою користь.
09 Серпня 2016, 16:50
"він все одно набере помітну частину голосів, окрім того, як би його хтось не любив, він таки є господарник": то вже дійсно набрав помітну частину голосів аж близько двох тисяч хоч Він не проти того що депутатом буде Констанкевич, звичайна річ. Але вихваляти тут цього пана як доброго господарника хоч і захланого то вже перегиб шановний. Очевидно, що таки дійсно Ти раніше з Ним зустрічався та мав розмову, приблизно у той час коли партія "регіонів" казаль комусь партією нового типу, така яка кому дала путівку вс життя. Ось за ці путівки і голосують до сьогоднішнього часу незважаючи на явне, дерибан міжколгоспного лісгоспу. І це називається по-вашому захланістю?, шановний. Тож де Ваша принциповість, гомити всіх і вся на чому світ стоїть, адже для Твоєї критики цього пана є все. Тут тобі і комуністичне минуле його батькіів.
10 Серпня 2016, 16:41
Шановні читачі та коментатори! Звертаємо ще раз вашу увагу на правила нашого сайту http://kamin.rayon.in.ua/rule , а зокрема правила коментування публікацій і закликаємо вести конструктивну та цивілізовану дискусію, не переходити на особисті образи, використовувати лайливі та нецензурні слова. <br/>За порушення правил будемо видаляти коментарі без попередження.<br/>Сподіваємось на ваше розуміння та вихованість.<br/>І дякуємо, що демонструєте інтерес до нашого видання :)
11 Серпня 2016, 02:19
Питаєте &quot;Тож де Ваша принциповість, гомити всіх і вся на чому світ стоїть, адже для Твоєї критики цього пана є все. Тут тобі і комуністичне минуле його батькіів.&quot;??? Відповідаю. Нікого я не гомив і гомити не збираюсь, оскільки тема ЛГБТ сьогодні є в тренді і шансів заробити шекель-другий на гомиках не так багато.)) Щодо комуністичного минулого його (вочевидь Вовка) батьків, то скажу наступне. Винуватити його батьків у членстві в тодішній єдиній партії майже все одно, що мого діда в членстві колгоспу! Такі були часи. Для прикладу, Левко Лук'яненко свого часу працював у відділі пропаганди і агітації райкому партії, але це не завадило йому прозріти і з середини зрозуміти її антинародну суть. В'ячеслав Чорновіл також певний період працював журналістом і мав дописи до партійної районної газети, які були далекі від антикомуністичних... На моїх очах Дмитро Павличко плакав гіркими слізьми за трибуною, виправдовуючись на дорікання за написані ним у молоді роки вірші на прославляння партії. Ну мав він такий гріх та каявся перед численним залом хутейко &quot;прозрівших&quot; його слухачів. Такі приклади можна наводити безкінечно. Відтак, я не зациклений на ворожому ставленні до колишніх комуністів, а точніше - членів тієї партії, які носили партквиток і їли паску на Векликдень одночасно. В районі хіба Володимир Романович Воробей був відносно справжнім комуністом, оскільки радянська влада дала його родині, що залишилася опісля війни в землянці, все потрібне...Мене більше дивує зашореність нинішніх декотрих &quot;інтелектуалів&quot; цього сайту, які при повній відкритій інформації з архіві таки чіпляються за старі порядки, назви та символи. Така гібридність в роздумах - найбільш, як на мене, шкідлива, оскільки молоді люди, читаючи такі роздуми, не можуть зорієнтуватися в просторі і часі. Для них нема справжніх політичних компасів, які б точно показували сторони світу. А вже куди йти - вони розберуться...
13 Серпня 2016, 23:02
А начальник КРУ що там робить? Результати ревізії зачитував? Чи приїхав друга підтримати?
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром