Район.Камінь-Каширський шукає журналістів

12 Серпня 2016, 18:04
2034 Джерело: ziphra.ru

Якщо ти все життя мріяв бути у вирі подій або ж тобі не байдуже, що відбувається у твоєму містечку чи селі, то тобі однозначно варто спробувати свої сили у журналістиці.

Інтернет-видання Район.Камінь-Каширський запрошує до співпраці креативних, активних та думаючих людей, які хочуть покращити життя нашого району та розповісти цікаві історії про його жителів.

Яким потрібно бути, щоб стати журналістом:

  • Писати грамотно
  • Ставитися відповідально до роботи
  • Генерувати нові ідеї
  • Впевнено користуватися комп’ютером, фотоапаратом та іншими технічними засобами
  • Бути активним у соціальних мережах
  • Прагнути вчитися та пізнавати нове

Не зволікай, адже тільки ця професія може наповнити твої сірі будні яскравими фарбами, наповнить твоє життя новим сенсом та дасть розуміння того, що день прожитий не марно.

Телефонуйте +38 066 413 29 28, Ірина Новосад, або пишіть на нашу редакційну адресу [email protected]

 

Якщо ви досі вагаєтесь, то пропонуємо вам протестувати себе: 

БУТИ ЧИ НЕ БУТИ ВАМ ЖУРНАЛІСТОМ?

Цей тест дозволить визначити вашу схильність до професії журналіста. Якщо ви згодні з твердженням - обведіть відповідь “так”, якщо ні - відповідь “ні”. Після кожної групи питань підрахуйте, скільки позитивних відповідей ви отримали. В кінці тесту підсумуйте їх.

1. ЧИ ХОЧЕТЕ ВИ:

• виражати свої думки і стосунки до подій письмово (так, ні);

• бути в курсі подій і новин, жити в постійному потоці інформації (так, ні);

• бути принциповим, мати свою думку, свій погляд на різні події суспільно-політичного, культурного, економічного життя (так, ні).

Підрахуйте кількість відповідей «так».

2. ЧИ ЗМОЖЕТЕ ВИ:

• постійно тренувати своє вміння письмово виражати свої думки (так, ні);

• знаходити такий ракурс подачі інформації, щоб це було цікаво різним людям (так, ні);

• багато часу проводити за комп’ютером-м, набираючи свої тексти (так, ні).

Підрахуйте кількість відповідей «так».

3. ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО:

• журналіста нерідко вважають безпринципним, тому що, подаючи інформацію, він вимушений рахуватися з думкою тих, хто сильніше його (так, ні);

• більшість журналістів в Україні мало заробляють і не мають стабільного місця роботи (так, ні);в Україні журналісти гинуть так же часто, як і в країнах Латинської Америки (так, ні).

Підрахуйте кількість відповідей «так».

4. ЧИ ГОТОВІ ВИ:

• глибоко і ретельно готуватися до написання твору - профілюючого іспиту при вступі на факультет журналістики (так, ні);

• виробляти свій публіцистичний стиль (так, ні);

• підвищувати свою ерудицію (обізнаність) в різних сферах життя і культури (так, ні).

Підрахуйте кількість відповідей «так».

5. ЧИ ВІРИТЕ ВИ, ЩО:

• чесна, об’єктивна подача інформації змінює світ і людей до кращого (та ні);

• сучасністю править інформація, яку справедливо називають “четвертою” владою (так, ні);

• журналіст в Україні - одна з найбільш героїчних професій (так, ні).

Підрахуйте кількість відповідей «так».

Подивіться, по якій групі питань ви набрали менше 2 балів.

Перша група, чи “Хочете ви”, повідомляє про головні здібності і особисті якості, необхідні для успішної роботи журналіста. Ці здібності можна розвивати, наприклад, уміння викладати на папері події досягається регулярними тренуваннями: написання маленьких есе, творів, опис своїх вражень від фільму, спілкування з цікавою людиною і так далі. Вироблення своєї думки - шлях до дорослішання. Власна думка не обов’язково повинна відрізнятися від думки інших людей, важливо розуміти, чому саме ця точка зору вам щонайближче.

Друга група питань, чи “Зможете ви”, зачіпає повсякденні будні журналіста - творчі муки, робота по набору тексту, вміння мобілізувати себе на роботу, навіть коли немає настрою. Чи хочете ви жити так щодня? Чи можете бачити за рутиною такої праці найбажаніші для вас результати - цікаві матеріали, увагу читачів (глядачів, слухачів), творчі успіхи?

Третя група питань, чи “Знаєте ти”, визначає основні мінуси професії журналіста. Багато в чому вони пов’язані зі ставленням громадськості до неї - люди не довіряють журналістам, інформації, поданій в газетах чи на ТБ. Професія “журналіст”, так само як і професія “артист”, стає “золотим дном” для обраних. Більшість журналістів не отримують величезних гонорарів, більше того, вони не мають постійної роботи. З появою Інтернету в журналістів з’явився шанс заявити про себе, але для успішної кар’єри цього мало. І, звичайно, професія “журналіст” - небезпечна професія. Журналісти гинуть в гарячих точках, їх вбивають ті, хто боїться викриттів, сама професія може “з’їсти” журналіста нервовими перевантаженнями, ненормованим робочим днем і так далі.

Четверта група питань, чи “Готові ви”, спрямована на з’ясування того, що ви конкретно робите, щоб стати журналістом. Ця група питань дуже важлива, оскільки стосується реалізації ваших схильностей на етапі підготовки.

І, нарешті, остання група питань, чи “Чи вірите ви, що”, зачіпає найважливіші цінності роботи журналіста - ваша упевненість в цих цінностях означає готовність дотримувати ці правила роботи справжнього журналіста.

Тепер підрахуйте загальну кількість позитивних відповідей.

Якщо більше 12 балів, то робота журналіста для вас дуже приваблива, ви маєте цілком точне уявлення про те, чим займається журналіст. Спробувати себе в якості журналіста не так важко, як в інших професіях. У школах є стінні газети, існує багато молодіжних видань, які регулярно оголошують конкурси серед початкуючих журналістів. Ви можете написати замітку у ваш журнал. Якщо це припаде вам до душі, наважуйтеся на підготовку до вступу на факультет журналістики.

Якщо ви набрали від 8 до 12 балів, то, швидше за все, у вас суперечливе ставлення до професії журналіста - якісь сторони вам дуже подобаються, а якісь ні.

Якщо ви набрали від 4 до 7 балів, то професія журналіста для вас мало приваблива, проте якісь її сторони вам цікаві. Можливо, ваші професійні схильності пов’язані з професіями, які схожі на працю журналіста? До таких професій можна віднести роботу прес-секретаря (фахівця, що представляє роботу організації широкої громадськості), політичного консультанта (фахівця, який стежить за ЗМІ, аналізує матеріали і робить висновки), літературного або художнього критика.

Якщо ваші результати не перевищують 3 балів, ця професія вам не цікава, а значить, не так важлива для вас.

Професія журналіста вимагає поєднання якостей, які, на перший погляд, здаються несумісними в одній людині: терпіння до письмової праці, вміння швидко зав’язувати контакт, бути аналітиком і вигадником. Тому не один текст не дасть вам 100-процентної гарантії в тому, підходить вам ця професія чи ні. Пробуйте робити щось схоже на роботу журналіста, і оцінюйте свої враження і відношення до цього виду діяльності.

Тест взято із сайту <<Навчання та Робота>>

Коментарі
13 Серпня 2016, 01:31
Яка валідність наведеного тесту?
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром