Варфоломій підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України

06 Січня 2019, 08:01
Підписання Томосу 2010
Підписання Томосу

Церемонія підписання Томосу відбулася в патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату в Стамбулі.

Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, о 12:40 підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України, – пише 24 канал.

Документ-оригінал Томосу 4 січня привіз до Константинополя ієромонах, іконописець і каліграф Лука. Текст каліграфічно оформлений на пергаменті.

З підписанням Томосу для України офіційно завершується процедура отримання церковної незалежності.

Зазначимо, у храмі присутня офіційна делегація України на чолі з президентом Петром Порошенком та предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм.

Завтра, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія о 8:30 відбудеться божественна літургія, яку спільно відправлятимуть Вселенський патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній. Після неї предстоятель ПЦУ отримає Томос.

Коментарі
06 Січня 2019, 12:33
Не тільки підписав , але й вже і вручив.Яке оперативне інформування!!!Але ж були набагато важливіші події, про які треба було проінформувати,,як то вручення невідомо якої премії невідомо кому чи то зустріч з пожежними . От чим має жити район , подумаєш Томос
06 Січня 2019, 13:59
Чого вже так запанібратські – Варфоломій. По-перше, він є Вселенським Патріархом. По-друге, навіть в неоплачених повідомленнях варто проявляти повагу до людини. Або тоді до всіх однаково, скажімо – «Юлька суне в президенти».
06 Січня 2019, 14:25
Заглянув на росія24. Від нашого томосу їх вивертає наізнанку
06 Січня 2019, 14:48
Вчора Ющенко після підписання Томосу заявив, що Юлька робила все можливе, щоб Томос не дали Україні.
06 Січня 2019, 15:10
Яж казав тільки не сповна розуму будуть за неї голосувати на виборах як і за шута зеленського
06 Січня 2019, 23:53
З Різдвом Христовим, шановні земляки! З Томосом для Української православної Церкви!<br/>Рівно через 333 роки, починаючи відлік з 1686 року, коли РПЦ незаконно анексувала Київську Митрополію, українці зуміли відновити свою автокефальну Церкву і Митрополію та поновити свою канонічну єдність зі Вселенським Патріархатом, поставши рівною серед інших 14 визнаних канонічних православних Церков світу. Томос є набагато страшнішим для Кремля, аніж Біловезькі Угоди 1991 року чи навіть Всеукраїнський референдум про Незалежність України. Томос не завоюєш мілітарно чи територіально, не вб'єш фізично, морально, не вишлеш у Сибір і не підкупиш за грубі гроші для служби Білокам'яній і Луб'янці. Тому так і біснується Москва, оскільки ні пихатість і хитрощі Кирила з бойкотом Всеправославного Собору на Криті у 2016 році, ні емісари на чолі з православним резидентом Москви олігархом Новинським, ні особистий вояж на Фанар, ні погрози, ні, навіть, збори духовенства на Волині на чолі з Нафанаїлом не допомогли і вже не допоможуть збутися давнім російським мріям про Третій Рим у Москві чи &quot;русский мир&quot;, як фундамент російської імперії у новій іпостасі. Звісно, розбудова ПЦУ щойно розпочинається, важливо провести її спокійно, переконливо, послідовно і системно. Вкотре наголошу, що жодним чином в адміністративному порядку МП ніхто не демонтовуватиме, храмів не відбиратиме, священників не переслідуватиме, бо ж українці не московити. Найгірше, що станеться для МП - це назва цієї церкви більше не буде гібридною. Люди повинні мати час на усвідомлення - до якої церкви вони ходять і на кого моляться. То ж давайте спокійно продовжувати жити, молитися, працювати, святкувати Різдво, але розпочнемо думати над тими перетвореннями, які диктує час...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024