Як правильно зустрічати Щедрий вечір: традиції та прикмети

13 Січня 2019, 16:03
Багата кутя 4397
Багата кутя

13 січня, напередодні Нового Року за старим стилем, українці святкують Щедрий вечір або ж Багату кутю. За християнським календарем – це день преподобної Меланії.

В народній українській традиції обидва свята об'єднались, тож тепер в один вечір святкуємо Меланку та Щедрий вечір. Про це йдеться на сайті Ukraine.

Внаслідок розбіжності, яка існує між  Григоріанським (світським) та Юліанським (церковним православним) календарем, українці святкують Новий рік двічі на рік: офіційне святкування Нового року припадає на 1 січня, а 14 січня, яке залишилося в народній традиції важливою складовою прадавнього календарного обрядового циклу українців, сьогодні носить назву Старого Нового року.

Традиції та прикмети

У надвечір'я Нового року у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік. Як і на Святвечір, цього дня готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними.

Наддніпрянська Україна і Гуцульщина святкують Щедрий Вечір як значне свято різдвяного циклу з добре розвиненою обрядовістю. Галицьке Поділля не святкує, бо Щедрий Вечір у галичан — напередодні Водохреща, тоді як на Наддніпрянщині це — «Голодна кутя», Богоявленне надвечір'я.

В Україні на Щедрий Вечір батько ховається від дітей за пирогами — символом щедрості та  багатства. Щодо страв Щедрого вечора, то вони не скрізь однакові: понад Дніпром печуть пироги з м'ясом і смажать гречані млинці на свинячому смальці, на півдні України фігурують бублики, а в гуцулів — вареники чи, як вони кажуть, «пироги». Так само вареники на Меланки готують волиняни.

Перед тим, як сідати за стіл, сім'я молиться і дякує Господу за здоров'я і благополуччя. Потім всі, спробувавши куті, починають вечерю. Після святкової вечері сім'я співає колядки, щедрівки, господар виносить дідуха (традиційний сніп пшениці, який вносять на Святий вечір). Також господар будинку виносить трохи куті і пригощає всіх тварин, якщо вони є в господарстві. Існує повір'я, що на Щедрий вечір тварини розмовляють, але підслухувати їх не можна, бо той, хто підслухає їх розмову, помре.

На Щедрий вечір в Західній Україні є ще такий звичай: після вечері дівчата беруть ложки, якими вечеряли і виходять під вікна будинку. Там вони починають стукати ними, і де загавкає собака, то там і знаходиться суджений.

Під вікнами будинків лунають щедрівки. Це збираються діти, щоб пощедрувати господарям побажати добра і щастя в році, що настав.  За традицією, щедрувати починають ввечері 13 січня - і до півночі. У цей вечір щедрувальники можуть побешкетувати та зробити невелику шкоду в обійсі господаря. Посівають вранці 14 січня, до полудня. Щедрують - дівчатка, посівають - хлопчики, і не навпаки, щоб успіх та щастя не сполохати.

Запам'ятайте: перший посівальник 14 січня, на Старий Новий рік, приносить у дім щастя. За народними повір'ями, дівчата щастя не приносять - тільки хлопці, тому дівчата не посівають.

Страви

Обов'язково готують щедру кутю. За традицією Щедрий вечір зустрічають за багатим  столом, тобто з непісними стравами. Обов'язкова страва на святковому столі ввечері 13 січня –  щедра кутя, заправлена салом або смальцем. Крім куті, на Щедрий вечір господині готують колоритні українські страви: печеню, домашню ковбаску, пироги та вареники з сиром, млинці.

Також обов’язково потрібно приготувати страви зі свинячого м’яса.  За народними звичаями, на Маланку готували свинячі нутрощі, по них ворожили, яким буде врожай, а з свинячих ніжок варили холодець, щоб у людей не боліли ноги. Вшановували Маланку за якомога багатшими столами.

За українською традицією ввечері 13 січня обов'язково слід віднести гостинці хрещеним, а вранці 14 січня пригостити рідних, сусідів, друзів смачними стравами зі святкового столу на честь Василя.

Коментарі
13 Січня 2019, 19:58
Щедрий вечір потрібно зустрічати за прикладом громади с. Красноволя Маневицького району, котрі не пустили до місцевого храму єпископа Нафанаїла з групою підтримки кліриків, посилаючись на рішення парафіян про перехід до ПЦУ. Але цей проюліанський сайт вчить людей як правильно святкувати те, що святкують століттями. Причому народні звичаї, традиції цього святкування густо перемішані з елементами забобонів і, врешті, народ отримує інструкцію до Різдв'яних свят...
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024