Свободівці вимагають накласти мораторій на вирубку лісів

18 Серпня 2016, 17:05
1405 Джерело: vse.rv.ua

Фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода» внесла на чергову сесію Волинської облради проект рішення «Про введення мораторію на вирубку зелених насаджень в об’єктах природно-заповідного фонду Волинської області». У ньому вимагає тимчасово заборонити на території об’єктів ПЗФ місцевого значення області проведення суцільних рубок усіх видів.

Про це повідомляє прес-служба Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

У пояснювальній записці до проекту зокрема йдеться про те, що в Україні щорічно у кожній області в природно-заповідних об'єктах суцільними рубками знищується приблизно 200 га лісу, а в цілому в Україні – близько 5000 га лісу, що є неприпустимим. Обласні управління лісового господарства проводять ці рубки під виглядом санітарних, насправді заготовляючи комерційно цінну деревину.

«Яскраве свідчення – протиправна діяльність ряду посадових осіб Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства на чолі з Олександром Кватирком – посадовцем із багаторічним кримінальним досвідом, на недопустимості призначення та перебування якого на цій посаді неодноразово виступали депутати Волинської обласної ради, представники громадськості, журналісти.

Як уже встановило слідcтво, за сприяння Олександра Кватирка в області була організована група осіб, які займалися незаконним вивезенням деревини цінних порід до країн Євросоюзу. До схеми були залучені декілька керівників приватних підприємств. Вони шляхом підкупу співробітників Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства отримували фіктивні документи щодо обсягу, виду деревини, її кількісних і якісних показників. Отриманий повний пакет дозвільних документів на лісопродукцію надавав можливість безперешкодно вивозити її за кордон. Під час санкціонованих обшуків складів майже двох десятків лісогосподарських підприємств області вилучено підготовлених до вивозу понад 500 кубометрів лісу цінних порід та фінансово-господарську документацію. Вартість деревини перевищує 3 мільйони гривень», – йдеться у пояснюючій записці.

Депутати-свободівці вимагають від управлінню екології та природних ресурсів Волинської ОДА: інформувати лісокористувачів про неприпустимість здійснення суцільних рубок на території ПЗФ місцевого значення області; не надавати погодження на проведення на території об’єктів ПЗФ місцевого значення області суцільних рубок усіх видів.

Окрім того, вони рекомендують прокурору Волинської області: поінформувати депутатів обласної ради про стан справ щодо незаконних рубок лісу на території Волинської області, результати розслідування кримінальних проваджень, відкритих проти посадових осіб Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства та керівників держлісгоспів на території області,  вжиті заходи щодо запобігання незаконним рубкам лісу та вивезенню цінних порід деревини за кордон, недопущення порушень закону у лісовій галузі на Волині в майбутньому.

Коментарі
19 Серпня 2016, 15:57
Ну, ну. Правою рукою рубають, а лівою голосують за мораторій.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024