16 січня: події, дати, іменини

16 Січня 2019, 08:00
3892

Вітаємо вас, дорогі читачі!

Сьогодні середа, 16 січня. 

Іменини святкують: Ірина, Гордій, Василь.

У народі 16 січня відоме як день пам’яті Святого Гордія. Селяни в цей період намагалися оберігати худобу від псування і пристріту, проводили відповідні обряди очищення, виготовляли амулети, наводили порядок в хліві.

Багато хто вірив, що тільки на Малахія і Гордія, 16 січня, можна вилікуватися від одержимості бісами, епілепсії та інших недуг, які могли бути пов’язані з наведенням псування. Вважалося, якщо молитися Святому Малахії, то хвороба незабаром відступить. Крім того, існувало вірування, згідно з яким, якщо в цей день з людини виганяли біса, то він міг вселитися в домашню тварину. А для того щоб цього не сталося, старались16 січня прибирати в хліві, в сараях, годували худобу кашею, звареною на молоці, а також короваєм, який спеціально пекли до цього дня. Для святкової вечері 16 січня господині готували страви з сиру – сирні коржики, сирники, які вважалися запорукою щастя в будинку.


Цитата дня: «Удавай, що ти в безладі, коли добре організований, корч із себе боягуза, якщо сміливий, прикидайся слабким, коли тебе сповнюють сили», – Сунь-Цзи.

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024