У Раків Лісі вирішуватимуть долю місцевої церкви

13 Лютого 2019, 11:30
У селі Раків Ліс Камінь-Каширського району відбудуться збори прихожан місцевої церкви 12952
У селі Раків Ліс Камінь-Каширського району відбудуться збори прихожан місцевої церкви

У селі Раків Ліс Камінь-Каширського району відбудуться збори прихожан місцевої церкви.

Про це пише Громада Раків Лісу у Facebook.

Зібрання планують провести у неділю, 17 лютого, в приміщенні Свято-Благовіщенського Православного храму. Обговорюватимуть питання автокефалії Православної Церкви України. 

Збори відбудуться з 11 до 12 години, після закінчення служби Божої.

 

Коментарі
13 Лютого 2019, 15:36
Якщо збираються отже можуть вирішити. Раків Ліс це спальний район міста Камінь-Каширська, попри того як дехто тут пише що це село є "червоним" я такого не вважаю. В селі завжди були православні традиції. Навіть під час так званого радянського періоду у цьому місці культура християнства була на висоті і є взірцем для наслідування. Отже надіємося на жителів цього села і в свою чергу скільки зможемо будемо підтримувати Їх до свободи від Москви.
13 Лютого 2019, 16:19
Може громада обійдеться без Вашої підтримки. Сама вирішить, має право.
13 Лютого 2019, 16:20
Молитовно можна підтримати, якщо Вам відома така підтримка.
13 Лютого 2019, 16:40
Аби но з Ракова,мусить у відповідь гавкнути.
13 Лютого 2019, 17:12
Сказав як відрізав))аби но з ракова)))чорне піднебіння))
13 Лютого 2019, 17:54
Принаймі є оголошення про збори і запрошено всіх прихожан, а не так як минулого тижня, коли зібралось кільканадцять прихожан «ростікових» і Степан, і що там вирішували по цей день ніхто не знає.
13 Лютого 2019, 19:29
Раківлісці- мудрі люди. Думаю, що вони підтримають істинну церкву, а не ту, яку не визнає цілий світ.
13 Лютого 2019, 20:18
Ви до мудрих не відноситесь,це точно
13 Лютого 2019, 20:26
Хто дійсно ходить в цю церкву,тому псцу не потрібна. А от тим мудрим приношанам,які лише яйця з паскою приносять раз в рік освятити ,або взагалі не ходять то дійсно підпишуть. Хоча як не ходили,так і не ходитимуть.Побійтесь Бога.
13 Лютого 2019, 20:42
Знаю дуже багато людей, які ходять до цієї церкви постійно та багато років , і потребують відійти від московської церкви.І не потребують переходу лише активні шанувальники Ростислава, який на жаль вже давно почав об’єднувати людей не навколо Віри та Церкви, а навколо себе .Він так і не дав відповіді , що за зборисько було минулого вівторка, що ще більше збурило людей. І хто зна які там рішення готувались, якби не втрутились інші прихожани, яких відверто проігнорували і не запросили на цей кардебалет .Чому лише одна сторона може тихцем збиратись та приймати рішення, а решту обзивати приношанами? Чому не зібратись та не обговорити без образ питання , яке назріло? Чому ходити і обманом збирати підписи за РПЦ , лукавлячи. ?
13 Лютого 2019, 21:46
А чому це ви, пане чи пані Раків, так не любите тих хто менше за вас ходить до Церкви, але щиро жертвує на благо і завжди готовий допомогти, і применшуєте його голос. В кожного своя дорога до Бога, і свій час. Чи вам вже дано право судити замість Бога? Я також чув що прихильники МП намагаються обманом зібрати підписи. Брехнею правди не здобудеш.
13 Лютого 2019, 21:50
Шановний пане! Правда то така річ, що її ніде не сховаєш, скрізь вилізе. Одні збирають підпільно за ПЦУ, інші так само підпільно за УПЦ і цим лише провокують сварку. Людина сама в праві вибирати куди іти, чи до храму який у єднанні з усім світовим православ"ям, чи в розкол черговий, сама вибирає - бо не маленька вже, і відповідь за свої вчинки буде давати також сама. До вчинків тієї чи іншої людини нехай усім буде байдуже. Що стосується "приношан", я розумію що це мабуть ті, яких приносять в церкву вже в гробі, є ще "захожани" (воду беруть на Водохреща, кошичка на Пасху святять, зілля на Трійцю святять також) , а є прихожани - постійно відвідують богослужіння
13 Лютого 2019, 21:52
Я на убогих не ображаюсь, мені дуже шкода їх. Рівань Вашого інтелекту зрозумілий.
13 Лютого 2019, 22:16
Все залежить від інтелекту і сприйняття ситуації! Бог один, а політика різна і у нас "завдяки" війні і хлопцям, які стримують ворога, з'явився вибір чи піддавати себе маніпуляціям МП, чи все-таки боротися за своє і наводити лад у своєму "домі" самим! Для мене вибір очевиден! Бог один і все залежить від інтелекту...
13 Лютого 2019, 22:17
А ви хоч знаєте, що значить убога людина?Людина уБога. Так що визначте спочатку свій Рівань інтелекту і пошкодуйте себе. Бо мені шкода тих людей , які спочатку кричали , що ніхто ніякого Томосу не дасть, потім , що Томос фальшивий, що не підписаний, а тепер , що ніхто ніколи не визнає ПЦУ , що патріарх не є Вселенський , а турецький. Тому мені шкода тих , хто маючи нарешті свою церкву, вважає що спасеться тільки з Москвою. Хоча це також позиція і на неї маєте право. Тільки що ж це така зневага до людей , що не часто ходять до церкви? то скажіть будь ласка , чому не встиг Ростислав першу службу відправити , як по селі бігали і на побудову хліва гроші збирали? Чи тільки ті прихожани , що у минулий вівторок зібрання робили з невизначеною, але всім відомою метою, відбудовували храм після СРСР, після урагану , чи тільки вони здаються на фарбу , на благоустрій храму? Вони що мільйонери? Чи можливо більше право на свою думку мають ті , що десятиліттями з михнівки не вилазили, а тепер згадали про є Храм у своєму селі?
13 Лютого 2019, 22:31
Правда гостю очі ріже.
13 Лютого 2019, 22:32
В Україні має бути своя українська церква!!! А не російська.
13 Лютого 2019, 23:04
Кажете, що у селі тре ходити тільки до "... до храму який у єднанні з усім світовим православ"ям"? Ви, шановний не демонструйте свою необізнаність, а краще загляньте у Диптих і побачите список православних автокефальних та автономних церков, де поряд з 14- ма раніше визнаними церквами світу постала й Православна Церква України. Ваша рідна РПЦ, яка трохи більше ста років тому прийшла на українські землі і силою московської зброї та царської влади без жодних запитань забрала в українців свою давньоруську церкву з'явилася у цьому списку тільки через те, що вона свого часу обманним шляхом поглинула Київську Митрополію. Ви, мабуть, також не знаєте й того, що у центрі Москви 200 -тисячний намаз мусульман вже давно не дивина, а захожан і прихожан до церков у російських спитих селах все менше і менше. Саме тому Кремль скаженіє від того, що з втратою України та її мільярдних пожертв РПЦ стане ще одним дотаційним "регіоном" для Кремля і, найголовніше, рухне для Росії її імперський та псевдоісторичний фундамент. Але де ж Вам знати про такі "складні" речі, головне, що раковоліський храм, який утримується місцевою громадою є у "єднанні з усім світовим православ'ям". А те, що Москва наводячи порядки у цілому світі від Північної Кореї до Сирії і досі силою зброї прагне стати ІІІ Римом і анексувати Константинополь, Вам, звісно не розповідали ні благочинний , ні єпископ. Почитайте такого собі сучасного головного ідеолога РПЦ і "русского мира" Олександра Дугіна, то, можливо, трохи прозрієте...
13 Лютого 2019, 23:30
Ви б менше в інтернеті сиділи,а краще витратили час на читання Святого письма,тоді б злоби менше було.А то ,,Отче наш"і ,,Вірую" немає часу вивчити,А от Дугіним мізки мити, то є час
13 Лютого 2019, 23:34
Яка вам різниця в яку церкву не ходити. Робіть собі добрі справи на благо села,а долю церкви повинні вирішити люди,які туди ходять.
13 Лютого 2019, 23:34
Яка вам різниця в яку церкву не ходити. Робіть собі добрі справи на благо села,а долю церкви повинні вирішити люди,які туди ходять.
13 Лютого 2019, 23:38
Не повірите, але я навіть "Богородице Діво" знаю і троха хрестиком вишиваю... ))
13 Лютого 2019, 23:38
Дякую за таку детальну розповідь! Немає що добавити!А вашому опоненту дозвольте висловити співчуття, бо для нього віра обмежується вивченням «Отче наш» , а все решта то так
13 Лютого 2019, 23:46
Мені є різниця. Бог подарував мені Церкву. Вселенський Патріарх благословив її. Треба бути сліпим і несповна розуму щоб не бачити цього і відмовитись від цього щастя. Якщо ми самі не будемо поважати себе, свою Батьківщину, свою Церкву, вважати себе меншовартісними, то чи можна сподіватися що хтось буде відноситись до нас, як до рівних?
14 Лютого 2019, 01:03
"Вселенський Патріарх благословив її". Не путайте повноваження вселенського патріарха із повноваженнями папи римського. Вселенський, а точніше Константинопольський, патріарх керує тільки Константинопольською церквою. ПЦУ потребує визнання іншими помісними церквами, а щоб не розуміти цього, треба дійсно бути несповна розуму. Щастя настане тоді, коли хоча б половина помісних церков визнає ПЦУ.
14 Лютого 2019, 01:29
"ПЦУ потребує визнання іншими помісними церквами": це майже як у математиці )))). Потребує дйсно так але Вже записано ПЦУ є 15 православною церквою світу.
14 Лютого 2019, 01:33
Єдине що чую від прихильників МП то це «несповна розуму» , читайте Євангеліє, вчіть « отче наш»,,томос несправжній, хай спочатку тепер визнають, Варфоломій неканонічний і т д . Жодного чіткого пояснення чи аргументуванням.Ті самі шаблони. Небажання думати чи аналізувати.Незнання чи небажання вчити та знати історію. Хоча б свою історію .Тільки Москва.Все. Єдина канонічна .Всі решта розкольники і іновірці. То є секта . Переконати самих заядлих не зможе і сам Христос.
14 Лютого 2019, 01:46
"Вже записано ПЦУ є 15 православною церквою світу". Де записано? В Пєті Порошенка на сайті чи сайті Константинополя.
14 Лютого 2019, 01:55
Не ведіться на московські методички, бо там вже не знають що ще придумати посполитим РПЦ, аби якось втримати хоча б частину УПЦ у своїй орбіті. Визнання помісними церквами не передбачено процедурою надання автокефалії і є звичайнісіньким актом засвідчення приязні до церкви - сестри. Кілька відомих промосковських церков, а це Сербська, Антіохійська і Польська будуть тягнути гуму з визнанням, бо бояться втратити фінансування та світську підтримку від Кирила та Путіна. Всі решта, вже після інтронізації Епіфанія, формування церковного Уряду ПЦУ та інших необхідних згідно протоколу процедур, зокрема і дружніх візитів української делегації до резиденцій помісних церков, визнають новоявлену церкву - сестру, як це успішно розпочалося з Афону...
14 Лютого 2019, 02:00
Одним Москва вище всіх, іншим - Константинополь. Агов, панове. крім них є ще інші церкви: Олександрійська, Антіохійська, Ієрусалимська, Грузинська, Сербська, Румунська, Болграрська, Кіпрська, Елладська, Албанська, Польська, Чеська та Словацька, вчить історію. Мені цікава їх думка стосовно ПЦУ, будуть вони товаришувати з ПЦУ чи ні. А може в ПЦУ буде лише один товариш - Константинополь.
14 Лютого 2019, 02:02
Записано там де і РПЦ , в Диптиху. Рівна серед рівних. Автокефальна та незалежна , не нова , а відновлена.Наша , українська.Та , за яку боролися поколінь. ...Все що вміють члени РПЦ -це принижувати інших , нерозуміючи , що таким чином принижують передусім себе.
14 Лютого 2019, 02:13
А що Афон визнав? Бо там 20 монастирів, а прийняли представників ПЦУ поки в 4. Решта двері закрила, так пишуть. От вороги кляті, ніде правди немає, нікому віри не можна мати. Видно правда тільки в Бога зосталась. А що нам українцям, нам все по бандурі. Колись хану турецькому козаки листа написали, треба буде, той москаликам напишем.
14 Лютого 2019, 02:15
Де саме записано, апелюйте фактами. В мене в зошиті теж багато чого записано. Факти????!!!!!
14 Лютого 2019, 02:19
Ой! Побачив, в вікіпедії записано.
14 Лютого 2019, 09:14
Не смішно .У твоєму зошиті здогадуюсь, що написано-рекомендаціі РПЦ. Для тебе правда в Москві. Щасти доле.Для таких , як ти і Томос не Томос, і Україна не Україна . Що Кірюха з Онуфрієм скаже , те й правда , і документів не вимагатимеш. Щасти тобі нерозумний . Нехай тобі і твоїм дітям живеться як в Росії
14 Лютого 2019, 11:18
О, вже й прокльони посипались. Ось такі люди і будують церкву і державу. Не так страшні московські воші, як українські гниди (Степан Бандера сказав). Я думаю, що це про таких як Ви. Своя церква це добре, міцна держава ще краще, але будівничі сьогодні явно не ті. Все будується з любов"ю і повагою один до одного, а в нас прокльони.
14 Лютого 2019, 12:08
Які прокльони? ))) Це щире побажання всім адептам РПЦ жити як на Росії. Все скрепне, канонічне, старослов’янське. Якщо хочеш російське , то бери , але все в комплекті.А прокльонами сипати то ваше , он Паша чотирьох майстрів у Лаврі як проклинав і цього не соромиться . Так що міцних вам російських скрепів!!! І руського міру!!!
14 Лютого 2019, 12:17
Гарна панове мова складається. Одні Україну Москвою міряють, інші Константинополем. Скажіть, а ви себе своїм паспортом вимірюєте, чи собою? Якщо паспортом, то варто вам його загубити і вас не стало. Видали вам паспорт, але зі зміненим іменем, все ж може бути, і ви вже не Павло, а Поль. Або не Марія, а Маша. І ось позавчора ви були або Павлом, або Марією. Вчора вас не стало, а сьогодні ви вже знову є, але це вже не ви, бо тепер ви Поль чи Маша. Отже. Що для вас є важливішим? Бути людиною насправді віруючою чи невіруючою? Християнином чи не християнином? Православним чи неправославним? Самостійним чи несамостійним, або – орендарем чи власником? Вибирайте. Почнемо з останнього, яке з вірою немає нічого спільного, оскільки віра в Бога не спричиняється «ходінням» до церкви і виконанням церковних ритуалів. Можна щоразу хреститись з думкою про нечисте, і не хреститись з чистими думками. Тому питання УПЦ-МП, ПЦУ є питаннями юридичними (канонічними, якщо по церковному). Що таке УПЦ-МП? Це релігійна організація, яка на правах оренди чи франшизи використовує канонічність певної автокефальної конфесії з назвою РПЦ. Власного Томосу, чи грамоти УПЦ-МП немає. Що вимагає франшиза – це використання певної торгівельної марки на чітко визначених умовах. Так само з УПЦ-МП: ви можете називати себе українською Церковю, але в рамках правил церковного статуту, правил, традицій РПЦ. Отже. Що краще? Бути без Томосу (читай – паспорта громадянина України, але з довідкою про тимчасове перебування), але в складі РПЦ, російських церковних традицій, чи навпаки – з Томосом (читай – паспорта громадянина Україна, що не потребує довідки, але за умови визнання всіх церковних правил Константинопольського Патріархату). Кпини з приводу стамбульського патріархату нагадують мавпячі розваги у вигляді демонстрації дупи. Отже вибирайте, оренда чи повноправне право власності в рамках певного законодавства. Після того, як розберетесь в цій частині, перейдемо до питань релігійних.
14 Лютого 2019, 14:11
Підтримуючи логіку Читача спробую іншими словами передати суть його коментаря. Питання автокефалії українського православ'я постало не при Порошенку, це давня і заповітна мрія українського народу, який прагнув мати свою державу. Помісні православні церкви утворюються на основі давніх прийнятих рішень Всеправославних Соборів, які кажуть, що кожна територія має мати свого єпископа. Сучасне трактування цього канонічного рішення слід розуміти, що кожна окрема держава має право на свою помісну церкву. І у цьому нема жодного розколу чи окремішності. А як же так сталось, що українці втратили свою православну незалежність? Все просто, московити завше були шустрими, їх тільки пусти у хату води попити. Отже, після Переяславських угод 1654 року, які розглядалися Богданом Хмельницьким лишень у сенсі військової і оборонної співпраці Москви і Києва, українські землі поступово лукавим способом перейшли під царську руку. Вже через кілька десятиліть у 1686 році московити &quot;порішали&quot; й питання Грамоти від Констатнтинополя, але лишень на право висвячення Митрополитів Київських, обгрунтовуючи це тодішньою неміччю Вселенського патріархату внаслідок Османського тиску. Через цю Грамоту, що надав Москві Вселенський патріарх Діонісій ІV, його було зміщено з цієї церковної посади, пострижено в монахи, відправлено у монастир, де він провів решту свого життя. А далі Петро І вже царською владою у 1721 році перейменувавши Московію на Росію створив сумно відомий &quot;Священный синод&quot; РПЦ та призначив свого обер-прокурора для керівництва цим Синодом. Цей вищий орган церковно-державного управління Російською церквою постійно діяв увесь синодальний період (1721—1917 рр.), ясно що під &quot;чутким руководством&quot; царів, які фактично призначали/наполегливо рекомендували керівників РПЦ. Після революції 1917 року всі все знають, нема потреби щось розтлумачувати. Хіба зауважу, що з утворенням УНР була утворена/відновлена Українська православна Церква, але з приходом на наші землі радянської влади її роль була малоефективною. Історики стверджують, що українська автокефалія офіційно існувала у 1919 -1937, 1942-1944, 1990-2018 роках в межах території України і постійно за кордоном. Ясно, що не всі прихожани раково-ліської церкви про це знали, не всі цього хочуть знати і тепер, але нині Україна має Томос на право своєї автокефальної православної церкви і Москва з того скаженіє, бо урвалося. Бурхливий перехід парафій до ПЦУ з усіх сил стримується Москвою через &quot;твердий прогноз&quot;, що після виборів Президента України у березні ц.р. все повернеться назад. РПЦ у різні способи робить шалений тиск на священичий люд свого підрозділу УПЦ МП, на світові Помісні церкви, заохочуючи, погрожуючи, шантажуючи всіх і вся у різний спосіб, оскільки це є смертельним ударом по імперії і по царю Путіну. Але час робить своє, вороття назад нема, інша справа, що й штучно заганяти людей з МП до автокефальної української церкви нема потреби. Це не царські часи, коли у 1839 Росія на завойованих наших землях, що входили до Речі Посполитої заборонила тут українські церкви царським Указом... Останні українські церкви припинили існування у 1875 році з ліквідацією Холмської єпархії. Йдеться, що РПЦ має право на існування у демократичній Україні, але вже буде називатися екзархатом Російської православної церкви. Отже, хто хоче лишитися у лоні Росії, нема питань! Тут не йдеться про православ'я, ту і де мова про використання православія у імперських інтересах. <br/>Амінь.
14 Лютого 2019, 15:37
Дякую за підтримку, але спостерігаючи за змістом дискусій, особливо словесної поведінки прихильників УПЦ-МП, переконався, що їх сила у простоті, доступності та використанні існуючого способу мислення переважної частини православних. Людина легко сприймає те, в що вірить та те, що десь знає. Отже. Прихильники УПЦ-МП застосовують: 1) зведення питання автокефалії ПЦУ до політичного рівня, тобто до дій Президента Порошенка. До певної міри вони мають рацію. Але люди не розуміють, що ініціатива політичної особи перейшла в реалізацію канонічного права. Для прикладу. Ви повідомили про злочин вчинений особою, яку знаєте. Але ви не поліцейський, ви не маєте права проводити розслідування, судити та призначати покарання. Особи, які мають право на слідство та суд, можуть вас підтримати, а можуть не підтримати. Так само й в цьому випадку. Томос не залежить від президентів, парламентів, політиків і тому незалежно від обраного на Президента України, його вже ніхто не зможе скасувати чи забрати назад допоки існуватиме Україна, як незалежна, суверенна держава. Лише втрата державної незалежності може спричинити скасування Томосу для ПЦУ. Випадків позбавлення когось Томосу чи інших дозвільних документів від Константинопольського Патріархату не було, бо це не передбачено канонами православної Церкви. 2) Приниження статусу Патріарха Варфоломія – будується на незнанні людей структури та принципів управління в православ’ї. Тут можна протиставити лише один аргумент у формі запитання – згідно якого Канону, Кіріл або навіть всі патріархати разом взяті сильніші і правильніші за Константинопольського Патріарха? 3) Неприйняття більшістю історичної риторики. Люди зі школи, завдяки українським вчителям історії та дебільним підручникам, зневажають історичні знання. Тому всі історичні аргументи лише для окремих. 4) Відповідно попередньому, люди не дуже розуміють значення поняття – «історична справедливість». Більшість сприймає це виключно в своєму отриманому задоволені. Тому у всіх своя історична правда. Натомість історична справедливість виражається в об’єктивності та неминучості історичних подій. Все відбувається не так, як комусь хочеться, а як має бути. Попри КПСС-КГБ повстала незалежна Україна, попри Путіна – в Україні беруть верх європейські тенденції, попри Кіріла та непоспішність очильників більшості православних конфесій, Варфоломій надав ПЦУ Томос. Релігійною мовою це називається – Боже провидіння. Науковою – об’єктивною обумовленістю історії людей. 5) Нерозуміння людьми процедурних питань. Повільність у визнання ПЦУ іншими православними конфесіями зумовлена не відмовою, поки що відверто відмовились православні ієрархи, залежні від російського фінансування, Сербії, Польщі, Словаччини та Чехії, але не відмовились їх Синоди. Для прикладу. Закон в Україні не можна ухвали за один день, навіть, якщо комусь дуже хочеться. Має бути Комітет ВРУ, перше, друге читання, підписання законопроекту головою ВРУ, підписання Президентом. Саме через порушення процедури депутатами Верховної Ради, суд скасував позбавлення Мусійчука депутатської недоторканності. В Православ’ї процедура, тобто порядок прийняття рішення стоїть на першому місці. Процес визнання тому може розтягнутись на три і п’ять років. 6) Незнання людей, що ніколи не було і немає Київської Русі. Цю назву вигадали історики. Тому не було і немає і не може бути руської православної Церкви, що доводить Москва, визнавши, що є Російська (русская - російською) Православна Церква, а відповідно її філіал в Україні називається не інакше як УПЦ, тобто за національно-терторвальною приналежністю. В світі є Росія (РПЦ), Україна (УПЦ), Польща (ППЦ), Румунія (Рум.ПЦ) і так далі. Принцип територіальної визначеності.
14 Лютого 2019, 17:37
Ось що говорить громадянин Росії про те що Ви тут пишете, між іншим він народжений у Ковелі, його батько був чекістом, а його дядько по матирній ліінії воював в УПА тут на Камінь-Каширщині в тому числі:&quot;Вот я читаю о переходе приходов с МПЦ МП в ПЦУ и пишут просто дикие возражения против этого не понимая, что исторический процесс начался и пошел. Его уже не остановить!!! Я тащусь от прочитанного!)))) Давайте начинайте спорить где верх, а где низ у яйца, разумеется куриного. Делаете ссылки на Св.Равноап.Кирилла и Мефодия и не указываете, что они в 850-860 году посетили Львов, Луцк(проездом в Ковель и К-Каширськ, Винницу(самогоночки там з буряка попили, отдохнуть ведь надо было). В Киеве гостили несколько лет в гареме Дира и Аскольда. Забыли наверное??? Да не были они в Руси-Украине - НИКОГДА!!!! И об украинском языке малейшего понятия не имели, даже не подозревали о существовании такой страны, она только начала формироваться как РУСЬ! А речи о Московском княжестве тогда и речи не было, его просто не существовало. Патриарх Константинопольский, Св.Фотий выполнил приказ Византийского императора Михаила ІІІ к которому обратился Господарь Валахии перевести с греческого на язык народов Балканского полуострова святые писания. Чтобы население понимала о чем Батюшка молится.Не для Украины сии книги были написаны! Не на русском и старославянском языке, а для народов проживающем в том краю!!! И когда здесь орут за МП я вас прекрасно понимаю, что вы за самогонку и сало родителей в университетах получили свои дипломы, а надо бы было грызть гранит науки. Как эта старославянская литера попала в Киев? С перепугу Константинопольского Патриарха св.Фотия!!!)))) Киевский князь Аскольд провел карательную экспедицию против Византии за ее безпредел чинимый в черноморских землях молодого княжества Киевского. Обложил Константинополь так, что мало не покажется, но сил у него было мало взять эту крепость. Св.Фотий с помощью ризы Божьей Матери, хранящемся во Влахернском храме сотворил чудо!!! 14 октября есть такой праздник - Покрова!!! И Аскольд уверовал в И.Христа. Возвращаясь в Киев он прихватил первого святого в Украине епископа Михаила вместе вот с этими не нашими книгами, абсолютно никакого отношения не имеющими к Руси-Украине. Заткнули византийцы дыру и не больше!!!))) И первое крещение Руси-Украины состоялось в 866 г., но официально считается 988 год, когда произошло массовое крещение при кн.Владимире. К чему я это описал? К МП! Митрополичий престол был КИЕВСКИЙ!!! Но светская жизнь идет своим чередом и приперлись татары! Киевский митрополит Петр Волынский(Ратновский) при явной угрозе от татар с перепугу сделал ноги во Владимир, не путать с В.Волынским( официально это называется - перенес Митрополичий престол), а потом в Москву! Поступок был не мудрый и своему народу аукнулся крепко. Но он дожил до глубокой старости и сейчас его прах хранится в Московском Кремле вместе с русским(московскими) царями и является величайшим святителем России. Приезжайте, заходите в Кремль там его саркофаг найдете. А теперь переходим к Томосу! Это величайшее событие в истории Украины, которое войдет в века! В Руси-Украине 400 лет назад была ситуация такая, что не было кому высвятить Батюшку на Протоиерея. Гнали, уничтожали Православие ближайшие соседи с Запада и Востока. Надо было ехать с поклоном в Москву. А Русь-Украина, а это ВЫ уже началась формироваться как независимое государство от поляков и русских!!! Б.Хмельницкий этот процесс возглавил, но потерпел поражение. В формировании мировозрения и его наставлении о госстроительстве сыграли первую роль - Батюшки украинского происхождения. В 1710 г. появляется первая в мире Украинская Конституция П.Орлика. А вы недостойные наследники своих предков, отдавшим свою жизнь за вас ратуете за МП. Мне москалю, гражданину РФ за вас стыдно! Постарайтесь понять, что если вы хотите жить нормально, как люди у вас д.б. своя украинская речь без квот, своя Православная Церковь, Армия и т.д.&quot;
14 Лютого 2019, 18:36
Підписи, суперечки у соцмережах, коментарі під статтями майже нічого не вирішують в кінцевому результаті. Хоча це дає можливість виговоритись людям. Єдиний шлях вирішення поставленого питання перед релігійного громадою будь якого приходу це збори максимальної кількості прихожан церкви, виступи перед цією громадою представників УПЦ та СЦУ і голосування по поставленому питанню. Після цього теж буде багато баталій, але хоча б матимемо картину що ми хочемо.
14 Лютого 2019, 18:51
Якщо СЦУ, то й УСЦ
14 Лютого 2019, 19:16
От молодці Читач та Шляхта, виставили аргументи по пів сторінки - і ніхто не прочитав))) І коментувати не будуть) Так історія своє візьме. Був прийшов час стати Україні, тепер і час стати Церкві України. Це неминучий процес, бо він уже почався. Нехай людям важко розібратися в історії - бо то було давно й невідомо чи правда. Але й не хочуть окремі розбиратись у тому, що прямо зараз у світі й Україні відбувається. А світ не стоїть на місці, і давно уже він вертиться НЕ навколо Московії))
14 Лютого 2019, 19:20
А вас, москалики, непогано таки вчать. Москві в провокаціях та фальшивках мабуть немає рівних. Згідно тепер вже чинного закону, мають відбутись збори не прихожан церкви, а певної релігійної громади. «Прихожанами» церкви можуть бути будь-які «гості-тітушки». Вирішення питання цілком і повністю залежить від волевиявлення лише членів певної, себто конкретної релігійної громади, яка складається з конкретних людей. Священик має лише один голос. Він не є головою громади, він не може бути головуючим на цих зборах, він не є власником чи розпорядником церковної споруди та майна в ній, окрім його власних речей. Перше слово за представником ПЦУ, або того члена даної релігійної громади, хто пропонує перейти до ПЦУ, затямте, до ПЦУ, навіть, якщо ви не можете обійтись без хамства. Другим має отримати голос той, хто проти переходу. Тобто голос опонента, якщо такий знайдеться. Так чиниться захист дисертації, так проводиться судове засідання. Спочатку позивач, а потім відповідач. Спочатку дисертант-автор ідеї, потім опонент цієї ідеї. Якщо є кілька опонентів, то має бути така сама кількість виступаючих за ПЦУ. Потім голосування. Після голосування виступів з приводу переходу чи заперечень переходу не повинно бути. Якщо 2/3, згідно закону, проголосували за перехід – від відбувається автоматично, більшість стає або власником церковної споруди, якщо це була власність громади, або набуває право орендаря, якщо споруда орендована, а її власником, за документами, є держава, чи територіальна громада. Складності можуть виникнути в тому випадку, якщо церква є власністю особи, яка заперечує перехід до ПЦУ. А з приводу ніхто не прочитав, досить того, що бодай ви чи ще кілька прочитали. Це не для масового читання. Для масового читання потрібна сварка, лайка – у вашому стилі. Ті, хто прочитав, або замислився, або отримав аргументи для розмови з людьми.
14 Лютого 2019, 19:27
тут сперечатись не маю підстави, про чомусь всі ЗМІ підхопили назву ПЦУ, яка утворилась після саморозпуску УПЦ КП та УАПЦ, проте в томосі, про автокефалію, ніби йде саме про СПУ &quot;...від шановного Центру Православя було соборно затверджено, для постійного збереження видається цей Патріарший і Синодальний Томос, написаний і підписаний в Кодексі Христової Константинопольської Церкви, вручений в точній і ідентичній копії Блаженнішому Предстоятелю Святішої Церкви України, кір Епіфанію...&quot;
14 Лютого 2019, 19:33
будь-ласка уважно - чітко написано &quot;...Єдиний шлях вирішення поставленого питання перед релігійного громадою будь якого приходу...&quot; термін &quot;прихожанин&quot; в тексті, мав значення &quot;віруючі які причетні до конкретного приходу церкви, по місцю проживання, сповідують православя та визнають себе православним&quot;, а не в значенні, яке перекрутили окремі дискутанти, надавши йому змісту &quot;ті, хто іноді приходить до храму по великим святам&quot;)) я за автокефальну Святійшу Православну Церкву України!!! Надалі, повторюсь, будь-ласка, читайте уважніше.
14 Лютого 2019, 19:45
Поясніть по простому.<br/>Як має бути з тими церквами?
14 Лютого 2019, 19:49
ох як я хочу щоб саме по такому сценарію пройшли збори в Раків Ліській православній громаді. Це був би просто ідеальний розвиток подій. Проте &quot;виступ позивача&quot; і &quot;виступ оппонента&quot; - не просто невідомі слова дня багатьох людей... кожен же найрозумніший:), і мало того що знає все і краще за всій, так щей буде то все нав'язувати тому хто на його думку не знає. І такі будуть з обох сторін.
14 Лютого 2019, 19:51
перечитайте вище люди добре постарались і описали мало того що процедуру, щей масу церковно-історичних фактів))
14 Лютого 2019, 20:15
Ого, а раніше тільки Вітя славив Раків-Ліс, везучи самогонку в грілці до Патріса Лумумби в м. Москва, а нині он воно як, і спорт, і тут написано немало.
14 Лютого 2019, 20:29
Аби не морочити людям голови історичними фактами, котрі мусово було тут навести для найбільш зацікавлених, спробую роз'яснити суть нинішньої ситуації дещо простіше. Отже,<br/>1) Томос для ПЦУ неможливо відмінити, не визнати чи зневажити, оскільки його готували найдосвідченіші каноністи Вселенського православ'я. Цю канонічність фактологічно не критикує жодна церковна інституція світу, окрім РПЦ та її сателітів, яка просто не визнає такої ганьби для себе.<br/>2) ПЦУ внесена до Диптиху, тобто переліку визнаних Помісних православних церков світу, і займає там 15 місце після Православної церкви Чехії і Словакії. РПЦ є на 4 місці, оскільки на час її внесення у Диптих до її складу входили численні парафії Української православної церкви. <br/>3) ПЦУ ні канонічно, ні догматично жодним чином не відрізняється від РПЦ, йдеться лишень про її автокефалію, тобто незалежність від будь-яких центрів управління і церковних структур. Спірні чи конфліктні внутрішнього життя в ПЦУ будуть вирішуватися матір'ю-церквою в Константинополі. Пожертви вірних ПЦУ будуть використовуватися виключно для внутрішніх потреб цієї церкви, міжцерковні витрати будуть здійснюватися відповідно із загальноприйнятими правилами. <br/>4) ПЦУ після внесення її у Диптих не потребує більше жодних процедур визнання, у т.ч. і Помісними церквами, це лишень питання взаємовідносин, етики та ревнощів, і питання часу. <br/>5) Рішення Вселенського патріарха Варфоломія, яке обговорене і затверджене Вселенським Синодом є епохальним, воно спрямоване на лікування православного внутрішнього конфлікту в лоні РПЦ, яка через підлеглість і на догоду імперській владі Росії знехтувала традиціями і давністю Київської Церкви-матері, не дала їй фактичної автокефалії з утворенням незалежної держави Україна, декларуючи її номінально. Багатотисячні парафії православних, сотні тисяч вірян (УПЦ КП, УАПЦ), котрі мають право на проведення літургій рідною мовою, на церковне самоврядування впродовж тривалого часу не знаходили порозуміння з верхівкою РПЦ і носили клеймо розкольників та неканонічних. Ця проблема з постанням ПЦУ вирішена.<br/>6) Автокефалія для ПЦУ є наріжним каменем української державності, фундаментальною основою для існування і розвитку самої держави Україна, вона жодним чином не протиставляє українців сусіднім державам, світовому православ'ю, більше того - вона сприяє зміцненню цієї вітки Християнства, збагачуючи його своїм колоритом і набожністю українського народу.<br/>7) Існування і розвиток ПЦУ ні в кого у світі не викликає сумніву, ця українська Помісна православна церква не входить ні в догматичний, ні в канонічний, ні у євхаристичний конфлікт, як з світовим православ'ям, так і з РПЦ - як на території України, так і поза її межами. Вона є рівною серед рівних. Адепти РПЦ в Україні, які не бажають розлучитися з Кирилом, Путіним і &quot;рускім міром&quot; з прийняттям змін до українського законодавства зможуть і зобов'язані спокійно перереєструватися, і залишитися з своєю улюбленою назвою Російська православна церква у статусі екзархату, тобто як і у інших державах. Нинішня УПЦ МП, особливо після смерті Митрополита Володимира (Сабодана), втратила рештки українськості, самостійності і надії українців на краще у цьому сенсі. А вдумливі парафіяни, у т.ч. і священники МП, котрі реально сприймають історичний розвиток, чим раніше всі разом, з церквою і майном громади перейдуть до ПЦУ, тим скоріше зникнуть протиріччя і настане мир не тільки церковний, але й на Сході!
14 Лютого 2019, 20:38
Читайте Шляхту, там все добре написано!
14 Лютого 2019, 21:33
Ви реально хворі,якщо вірите в те що пишете. Може давайте всіх протестантів позганяємо в пцу,то точно настане мир.Кожен сам в праві вирішувати якою мовою говорити,в яку церкву ходити.А те що роблять &quot;патріоти &quot;з миром і близько нічого спільного немає .Крім війни на сході України ми маємо релігійну війну в кожному українському селі. Ви тут всі такі грамотні Шляхта,Камінь...і т.д .довжелезні пости пишете,міряєтесь інтелектом,цікаво хто ви є житті і які посади в місті займаєте?Чому за весь мій свідомий вік район живе все гірше і гірше. Дерибанять все,що можна лише прихватизувати,парк,ліс,земля.Ви дійсно думаєте ,що томос вас заставить не обманювати і не красти?
14 Лютого 2019, 21:52
Не знаю де ви вчитеся шановний студент,напевне десь в московському пту, ну то таке. Те , що писав Шляхта , обгрунтовано фактами . Те що пишуть адепти МП - тільки ґвалт і « читайте святе письмо».. А що зробили ви , шановний студент , для покращення життя села чи міста?
14 Лютого 2019, 22:16
Студент До Шляхта 19:33 14.02.2019<br/>&quot;Ви реально хворі,якщо вірите в те що пишете.&quot;<br/>А Ви спробуйте обґрунтовано заперечити пункти написані Шляхтою... просто берете і по порядку: пункт 1 - брехня, тому що.. пункт 2 - тому що... і так всі. А просто написати - ти такий грамотний, приватизував.... і помовчи. Це не аргументи - це більш схоже на безпомічний крик. Аргументи, напевне,скінчилися.
14 Лютого 2019, 22:19
студенту треба качатися, гроші заробляти, до дівчат клинці підбивати, а не психувати по відношенню до того, чого не розуміє
14 Лютого 2019, 22:38
Ви, шановний земляче, у медичному університеті навчаєтесь, що одразу діагнози виставляєте? Чи заочно у Поплавського? А для того, аби побачити чи &quot;район живе все гірше і гірше&quot;, попросіть у Андрія Куницького відео з квадрокоптера, яке показує місто зверху. Порахуйте для себе новобудови, їх розмах, автомобілі на подвір'ях і тоді скажете чи настільки гірше. Пройдіться недільним базаром у Камені, погляньте на кількість і якість розмаїтого краму на прилавках, роззирніться хто у що одягнутий, зверніть увагу скільки мінял валюти сьогодні стоїть на розі базару, скільки у людей смартфонів та інших гаджетів на руках і т.п. Це щодо матеріального. Але не кажіть мені, що поляки живуть у рази краще, бо у відповідь я вам розкажу причини їхнього успіху. Поляки пережили шокову терапію економіста Бальцеровича, його кляли у хвіст і у гриву саме такі недалекоглядні і не вчені &quot;студенти, які за весь свій свідомий вік&quot; так і не отримали диплома та не змогли адаптуватися до змін у житті. Ви, вічний студенте, до речі, уявляєте собі поляка, який би волав здуру про Польську православну церкву у Варшаві з Патріархом РПЦ у Москві? Жменька православних поляків колишньої Холмської епархії, що входила до складу Київської Митрополії, у 1924 році отримала Томос та автокефалію і тепер ППЦ у Диптиху рівна у статусі з РПЦ. А нашим, даруйте, йолопам і малоросам навіть у голову не прийде зазирнути до сусіда за паркан. Більше не маю наснаги з Вами полемізувати, захистите диплом, нехай і ветеринарної академії чи у Поплавського, ось тоді вступайте в полеміку з людьми, котрі оперують знаннями, фактами і логікою історичного процесу. На все добре. <br/><br/>П.С. Раків -Ліс буде мати українську православну церкву! Я знаю цих людей, знаю їхнього священника Миколу Смолярчука, врешті це село завжди було завидним у всіх вимірах, не даремно тут найбільше найкращих приймаків з різних сіл, бо дівчата раківські, як ружі гарні і як сови мудрі та далекоглядні! Все буде добре!
14 Лютого 2019, 23:39
Феноменально після стрітення Раків-Ліська церква вже очевидно буде в Новій ері нашого сьогодення.
15 Лютого 2019, 00:09
маєте аккаунт у фейсбук?
15 Лютого 2019, 00:31
Шановний студент! Вашої енергійності тільки й вистачає, щоб язиком плескати.Це справді ваша &quot;титанічна праця&quot; на благо народу. Може волонтерством займались, чи знаєте щось про АТО, ще й сумніваєтесь якою мовою розмовляти тут на Поліссі. Та і слово Томос пишете з малої букви, нагадуєте тих &quot;термосів&quot;, що ще нічого не зробили , проте піаряться на екранах телевізорів. Бог бачить все!
15 Лютого 2019, 00:40
А вгадайте з трьох разів ))<br/>Якщо Ви з добрими намірами і хочете більше довідатися щодо українського православ'я, то серед інших слідкуйте за дописами Євстратія Зорі. Не конче напрошуватися до Владики у френди, просто клікніть на його головній сторінці &quot;Стежити&quot; і будете серед тисяч тих, хто бачить у своїй стрічці ФсБ )) розумні і грамотні речі. <br/>А щодо мене особисто, то мені видається, що я й так на цьому сайті набив оскомини більш ніж треба... ))
15 Лютого 2019, 00:45
респект
15 Лютого 2019, 14:19
Дякую Вам за своєчасну установку - спати та правильно голосувати. Але, як на мене, у білий день варто обговорити ще кілька штрихів у раковоліському Віче щодо свого майбутнього. Бо йдеться дещо ширше, аніж вирішення лишень конфесійної приналежності місцевої релігійної громади, позаяк результати цього голосування матимуть колосальний вплив на майбутнє її мешканців та й не побоюся цього перебільшення, - держави. Йдеться про духовну незалежність від наших північних сусідів, для яких малоосвічений і тупуватий бездержавний малорос є дешевою і незахищеною робочою силою на неозорих просторах московії. Людей, які їздять на заробітки в Росію можна зрозуміти, це донедавна відносно простий і відомий шлях заробити грубшу копійчину на прожиття, бо вдома за останні десятиліття знищені старі радянські підприємства і робочі місця, а нових жменька та й ті потребують молодої і вправної робочої сили. Але не розірваши це замкнуте коло, ми вічно будемо васалами у росіян. Бо справжня, а не декларована державна незалежність від Росії, яка починається з духовності, моментально притягне на наші плодючі землі і робочі руки інвестиції європейських та інших промислових гігантів та середнього бізнесу. Цим шляхом пішла вся східна Європа - Польща, Словакія, Чехія, прибалтійські країни і вже вони тепер потребують додаткової робочої сили. Та й своя помісна українська Церква жодним чином не вплине на шалений дефіцит робочої сили у тій же Росії. Але коли зміцниться держава Україна, вона матиме можливість громадянського захисту українців поза межами держави, як це сталося з Польщею. Працюючі у західних сусідів наші люди вже набагато більше тепер захищені соціально і економічно, адже поляки пропонують офіційне працевлаштування, трудовий стаж і навіть &quot;цеголку-другу&quot; у пенсійне забезпечення у майбутньому. Плюс страхівка на час тимчасової роботи, це я знаю не з теорії, а на конкретних прикладах, коли польські наймачі, аби не мати проблем з законом, навіть сприяли нашим людям у влаштуванні у хорошу польську лікарню при потребі невідкладної госпіталізації, адже наймана людина зареєстрована і є під захистом польської держави через міжнародні зобов'язання. А тепер давайте згадаємо, який захист мають наші заробітчани в Росії. Практично жодного, працюють втемну, покладаються лишень на &quot;совість хазяїна&quot; і навіть отримані на руки зароблені гроші ще є проблема втратити у дорозі додому. Аби за прикладом далеко не ходити, згадайте щитинського священника, який не так давно загинув на лісоповалі у Росії, осиротивши 8 малолітніх діток. Хоч якусь допомогу сім'ї надала російська влада? Принаймні, я такого не знаю, місцева громада своїми силами повертала тіло небіжчика, допомагала в організації похорону і підтримці згорьованої сім'ї. Іншими словами, якщо декому з наших чоловіків бінамне до якої церкви ходити раз на рік з великодним кошиком, то втратити напрацьований роками маршрут на російські заробітки він таки боїться, бо інакше для чого він жінці здався. Тому на голосуванні у неділю він підтримає Москву виключно через страх втратити можливість для заробітчанства. Він не відає, бідака, що цим він програмує і своїх дітей та онуків на свою ж заробітчанську долю, долю бездержавного холопа-малороса ще на багато поколінь наперед. Йому складно зрозуміти, що Росія нікуди не дінеться, вона змушена ще довгі і довгі роки послуговуватися робочими українськими, таджицькими, молдавськими та іншими руками, оскільки росіяни звикли до понтів, вони на військовій службі у чужих країнах чи в Росгвардії для розгону своїх демонстрантів заробляють більше аніж у себе на будовах. Тож перекажіть простим чоловікам і хлопцям, бо вони інтернету не читають, матимуть вони можливість їздити у свою Росію на заробітки ще довгі роки. І нехай звернуть увагу на те, що заробітчанами в Росії є лишень вихідці з практично бездержавних країн, або з країн які є у сфері потужного політичного впливу цієї імперії. Тож нехай працюють на будовах в Росії, якщо не виходить з Польщею чи деінде, але ж нехай водночас розбудовують і свою українську державу, духовним фундаментом і основою якої є своя українська Помісна церква...
15 Лютого 2019, 15:29
Шляхта, який ви розумний.Дякую.
15 Лютого 2019, 15:29
Шляхта, який ви розумний.Дякую.
15 Лютого 2019, 15:48
Смолярчук це не той що за хату з ріднею сварився
15 Лютого 2019, 16:31
Не роби Пу..., якщо не має чогось путнього тут сказати!
15 Лютого 2019, 16:35
Побачте
15 Лютого 2019, 16:37
Пробачте
15 Лютого 2019, 19:03
Реально тебе плющить. Давайно своє справжнє ім'я,то може пропхнемо тебе мери,там такі потрібні
15 Лютого 2019, 19:53
Та нормально все, я от землячку серед студенток вперше в житті знайшов і теж з Раків Ліса. Колись був заочник з Обзира.
15 Лютого 2019, 20:06
Ти часом не Студент, котрому я вже відповідав?
15 Лютого 2019, 21:43
Слава богу.слава Україні слава громаді с.раків ліс які вирішили відійти від кремлівської руки.переходьте до рук молимося за вас
15 Лютого 2019, 23:18
Рпц мп жде доля комунізма
17 Лютого 2019, 15:40
Вітаю громаду села з перемогою здорового глузду!<br/>Процитую себе коханого ))) А шо, вмирати від скромності??!!<br/>20:38 14.02.2019<br/>...<br/>&quot;П.С. Раків -Ліс буде мати українську православну церкву! Я знаю цих людей, знаю їхнього священника Миколу Смолярчука, врешті це село завжди було завидним у всіх вимірах, не даремно тут найбільше найкращих приймаків з різних сіл, бо дівчата раківські, як ружі гарні і як сови мудрі та далекоглядні! Все буде добре!&quot;
17 Лютого 2019, 17:02
Що пішли в розкол?
17 Лютого 2019, 18:07
Вийшли з блуду московського!
17 Лютого 2019, 18:59
Смолярчук з ними?
17 Лютого 2019, 19:10
Слава богу. Усе вийшло.
17 Лютого 2019, 20:13
Що вирішили
17 Лютого 2019, 20:13
Що вирішили
17 Лютого 2019, 20:21
Бог для віруючих пишеться з великої літери.
18 Лютого 2019, 00:34
Усе почалось, та не закінчилось. Завтра 18.02 буде іще , можливо остання можливість встановити що потрібно громаді, а точніше більшості.
18 Лютого 2019, 15:08
Вітаємо Раків Ліс
10 Березня 2019, 22:37
Раків ліс продав свою віру в церкву потрібно йти до бога а не до государства .В церкві уже бога намае
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024