Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області

15 Лютого 2019, 17:15
Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області 2744
Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області

Митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир та єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл звернулися до голови Волинської обласної адміністрації.

Текст звернення, який ми подаємо без змін, опублікований на сайті Володимир-Волинської єпархії.

«Шановний Олександре Ілліч!

В останні місяці склалась тривожна ситуація в царині релігійних питань в зв’язку з утворенням Православної Церкви України і виникненням цілої низки конфліктів між так званими «активістами», які під модними нині гаслами «Геть московських попів» намагаються захопити майно, належне канонічній Українській Православній Церкві, та прихожанами і священнослужителями храмів УПЦ, які захищають своє конституційне право на свободу совісті та релігії.

Так на території Волинської області були незаконно відібрані храми в наступних населених пунктах: Берестечко, Берестяне, Бобичі, Голишів, Диковини, Красноволя, Кримно, Кутрів, Кульчин, Кропивщина, Лучиці, Нічогівка, Положево, Радомишль, Садів, Тельчі, Тополище, і ця тенденція невпинно зростає.

Протягом багатьох років канонічна Українська Православна Церква смиренно виконує свою місію, допомагаючи українцям знайти шлях до Бога, закликаючи їх любити один одного та свою Батьківщину, бути терпимими, допомагати ближньому.

Але в останні місяці ситуація в Україні склалася таким чином, що виконання цієї місії все частіше пов’язане з ризиком не тільки для священнослужителів, які смиренно зносять всі випробування та виклики долі, але й для звичайних прихожан Української Православної Церкви.

Наразі по всій території України на церковні приміщення здійснюються провокаційні напади так званих «активістів», які намагаються за допомогою погроз та насильства примусити вірних канонічній Українській Православній Церкві парафіян разом з їхніми духовними пастирями перейти до іншої конфесії.

Кількість таких нападів на храми, священнослужителів та вірян Української Православної Церкви значно зросла. Ці захоплення наразі носять масовий характер, стають причиною порушення права на свободу світогляду і віросповідання, гарантованогостаттею 35 Конституції України, у зв’язку з чим до поліції почали надходити десятки скарг від громадян щодо порушення їх прав на свободу віросповідання.

Пов’язано це з тим, що органи місцевої влади втручаються у внутрішні справи релігійних громад. Поряд з цим, систематичний характер мають місце погрози, залякування, агітація. На вірян та священнослужителів чиниться тиск. 
17.01.2019 Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законівУкраїни (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)» № 4128-д від 16.01.2019, яким встановлено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, (а не територіальної громади), необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення).

Слід наголосити на відмінності понять “територіальна громада” та “релігійна громада”, оскільки відповідно до статті 8 Закону України від 23.04.1991 № 987-XII “Про свободу совісті та релігійні організації” релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.
Згідно зі ст.1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальна громада – це жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Як видно із положень розділу 11 Конституції України та розділу 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до питань, що належать до повноважень органів місцевого самоврядування, не відноситься вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад, а тому рішення, які приймаються на зборах територіальної громади відносно релігії, є незаконними і не можуть бути виконаними. Таке втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій буде порушенням ст. 11, 35, 37 140 Конституції України.

Священнослужителі і прихожани Церков УПЦ постійно звертаються з вимогою молитовного стояння на захист своїх прав. Від імені священнослужителів та релігійних громад Волині просимо Вас, посприяти припиненню порушення прав і свобод наших віруючих людей.

З ПОВАГОЮ,
ВОЛОДИМИР, МИТРОПОЛИТ
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ І КОВЕЛЬСЬКИЙ
НАФАНАЇЛ, ЄПИСКОП
ВОЛИНСЬКИЙ І ЛУЦЬКИЙ»

Читайте також: Лютий Томос: як і чому на Волині парафії йдуть в ПЦУ 

Коментарі
15 Лютого 2019, 19:56
Обережно! Московська провокація. До чого тут Савченко. Якщо вони вважають, що порушено їхні майнові права, то нехай звертаються до суду. Обласний губернатор не керує сільськими чи об’єднаними територіальними громадами, бо це самоврядні адміністративні утворення. Губернатор немає права втручатись у справи територіальної громади. Але «батюшки» потребують видовища для московського телебачення – мовляв звернулись до першої особи, а він… !
15 Лютого 2019, 19:57
"пов’язане з ризиком", а яка його величина 10 в мінус 6 степені, 10 в мінус 4? Небезпека дійсно ризиком оцінюється, але вся суть у величині, бо ризик може бути мізерний, соціально прийнятний.
15 Лютого 2019, 20:16
Припекло промосковським попам! Завили! Заскиглили! А ви нас таких негідників від ЦЕРКВИ відлучіть чи анафемі предайте, суки кіріловскіє.
15 Лютого 2019, 21:09
Вони говорять, що у Них відібрали як в єдиної православної канонічної церкви України, про те інші які так чи інакше перейшли до ПЦУ за їхнею згодою чи іншими методами. Має бути або за законом або ні. Про те якщо "відібрали" з їхньої точки зору є процесом незаконним то нехай звертаються в МВС та суду і тут по-моєму вирішувати голові ОДА правильно "відібрали" чи не правильно "відібрали" не має права. Тут ще додалося ще таке поняття як правильна канонічна й не правильна канонічна))))).
15 Лютого 2019, 21:46
Ще більш цікаво було б почитати відповідь на цей лист
15 Лютого 2019, 21:54
А на рахунок членів релігійної громади це хто до них відноситься ,? двадцятка а всі іші вони хто прихожани?
15 Лютого 2019, 23:09
Стаття 8. Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.<br/>Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням).<br/>Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами.<br/>Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до статуту (положення) релігійної громади.<br/>Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення.<br/>Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту підлягає реєстрації в порядку, встановленому статтею 14 цього Закону.<br/>Зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміст права власності та інших речових прав такої релігійної громади, крім випадку, встановленого статтею 18 цього Закону.<br/>Частина громади, не згідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову релігійну громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем).<br/>Повідомлення державних органів про утворення релігійної громади не є обов’язковим.
16 Лютого 2019, 01:48
Ну і ну. А двадцятку хто вибирав? Самі себе вибирали чи Що? Двадцятку й вибирають члени громади, переважаючих на вільних виборах у той спосіб; як правило.Тому нічого тут разгольгольтсвувати хто правий, а хто неправий. Якщо так звані члени підуть проти більшості то така більшість може запросто Їх винести.
16 Лютого 2019, 01:55
...Протягом багатьох років канонічна Українська Православна Церква смиренно виконує свою місію, допомагаючи українцям знайти шлях до Бога, закликаючи їх любити один одного та свою Батьківщину, бути терпимими, допомагати ближньому.. (автор).Про що йде мова? Скільки звернень послала ПЦ МП разом Кирилом до Путіна про припинення війни? Жодного, проте дозволяють собі в проповідях говорити ,що ми не правильно живемо, через це нам послано війну. Скільки часу не відспівували тих,що загинули в АТО , чекали дозволу з Росії . Вірно, кожен має право вибору , але зараз починаєш задумуватись , що в більшості випадків слова священників розходяться з їх діями.Бог бачить все.
16 Лютого 2019, 02:26
Цей лист єпископату до губернатора області є нічим іншим як політичною заявою, своєрідною димовою пропагандистською завісою, спрямованою на дискредитацію чинного Президента України та інших гілок української влади напередодні президентських виборів. Ця заява також покликана створити негативну «картинку» на міжнародній арені та особливо в Росії щодо утисків в Україні свободи совісті та релігійних переконань з далекоглядними намірами. В УПЦ МП нема і ніколи не було чіткого обліку членів їхніх релігійних громад, механізму та критеріїв набуття чи вибуття такого членства конкретним громадянином. Бо, для прикладу, чи слід вважати прихожанином і членом релігійної громади осіб, які відвідують церкву кілька разів на рік на основні 12 релігійних свят? Чи вважається вибувшою з релігійної громади людину похилого віку, яка десятиліттями відвідувала церкву, робила більші чи менші посильні пожертви, але через вік та хвороби все рідше і рідше приймає участь у спільних молитвах і житті релігійної громади? Можна наводити безліч інших прикладів, коли людина, яка не є активним членом іншої конфесії чи вітки християнства ідентифікує себе прихожанином місцевої церкви. Єпископи МП ніколи і жодним чином не засудили ні історичних фактів захоплення давніх українських церков, ні нинішніх провокативних дій Патріарха РПЦ Кирила, який у своїх офіційних делегаціях возить офіцерів ГРУ Росії<br/>територіями України для планування операції з анексією, як це мало місце в Криму з полковником Гіркиним(Стрєлковим). Єпископат Волині жодного разу не визнав інших антиукраїнських дій та заяв верхівки РПЦ, яка зневажає українську державу та її суверенітет, не засудив висловлюваня і дії окремих високопоставлених діячів УПЦ МП, які виголошували політичні провокативні заяви, наприклад, порівнюючи Януковича з Ісусом Христом чи збагачувалися у незаконний спосіб. Своєю мовчазною згодою автори зверненя солідаризувалися з Митрополитом Онуфрієм, котрий публічно і виклично зневажив героїв Небесної сотні, котрих поминали вставанням у стінах Верховної Ради України. Сановні діячі МП вважають всіх людей, які голосують за їх церкву чемними членами релігійної громади, але чомусь серед прихильників ПЦУ бачать значну частину людей територіальної громади. Така гібридність та вибірковість у критеріях притаманна російській владі і російській церкві, саме тому українці відмежовуються від цих двуликих релігійних діячів і шукають правди в оновленій канонічній і автокефальній українській православній церкві. Саме через розмитість поняття релігійна громада, що було вигідно очільникам церкви раніше, єпископат не звертається до правоохоронних органів за справедливістю, бо наперед знає негативний для себе результат. Савченко мав би відповісти на цю заяву також відповідною заявою і роз‘ясненням загального порядку вирішення господарських спорів та механізму перереєстрації релігійних громад згідно з чинним законодавством України.
16 Лютого 2019, 11:26
Треба функціонально-морфологічний опис зробити всієї ієрархічної системи від Нафанаїла до Стефана, щоб картину бачити. Щодо наїздів на Каменя, то нензою він не був, по зовнішньому вигляді видно, що не алкоголезалежний, просто в людини брак спілкування, своєрідна ізоляція от він йде сюди поговорити.
16 Лютого 2019, 13:31
Треба спиратись на Закон та Статут релігійної громади. Є Цивільний Кодекс України, який врегульовує майнові і немайнові відносини громадян і негромадян. Є Кримінальний Кодекс України, який захищає громадян, негромадян, громади, спільноти від свавілля. Є закон «Про свободу совісті та релігійні організації». Є Статути релігійних громад, якщо ці громади мають державну реєстрацію. Тому, що написано в законах, що написано в статутах – так і треба вчиняти. Якщо статут релігійної громади передбачає фіксоване членство в громаді і такий статут зареєстрований уповноваженим державним органом – значить це правильно, тому в зборах з нагоди переходу до ПЦУ мають право брати участь і голосувати лише зафіксовані члени релігійної громади. Втручання сторонніх осіб, в тому числі духовного стану є незаконним. В статуті мають бути прописані права і обов’язки священика чи священиків даної релігійної громади та так званої «десятки» чи «двадцятки», оскільки 10-ка, 20-ка є керівними виконавчими органами релігійної громади. Має бути прописано право і обов’язок зборів релігійної громади, оскільки це є головний керівний орган влади громади, яким підпорядковані всі виконавчі органи даної релігійної громади . Але більшість статутів є недосконалими з юридичної точки зору, бо ті, хто їх складав навряд чи думав про дію такого значення, як перехід до іншої релігійної конфесії. До всього люди не володіють знаннями з процедури проведення зборів. Тому цілком логічним є участь сільського голови, якщо він сповідує православ’я, в зборах громади села, в якому, на час переходу до ПЦУ, є лише одна православна релігійна громада. В іншому випадку сільський голова може виступати в ролі консультанта з процедурних питань. Головувати на зборах, вести протокол зборів, збирати підписи, подавати заяву від імені зборів можуть лише члени релігійної громади, але не священик, оскільки він має духовне ієрархічне підпорядкування, а тому не перебуває в рівному становищі з пересічними громадянами, де-факто, канонічно залежіть від керівництва конфесії, до якої належіть: УПЦ-МП, УГКЦ.
16 Лютого 2019, 14:16
Була церква &quot;московська&quot;- стала церква&quot;стамбульська&quot; : але не украінська. За що іде така боротьба?
16 Лютого 2019, 14:21
Дякую 11/31, цікаво мабуть не лише мені. Я виходив з діамату &quot;Буття породжує свідомість&quot;, тому мав на увазі досконало вивчити буття Стефана, спритного молодика з волинської церкви та їх загалу у цілому. Бо на сайті реагують на звуки (наприклад, турок Петя 12/16 та ін.), а не на суть, наприклад, як у випадку з колегою зі станції (рідної і для мене екс радянської вулиці), який був інкорпорований в чиновницьку братію Каменя-Каширського, але вона його не сприйняла, як свого часу Івана Кассалу. Відповідно чоловік зазнає незаслужених принижень на цьому сайті.
16 Лютого 2019, 14:41
&quot;Цей лист ... є нічим іншим як політичною заявою.... спрямованою на дискредитацію чинного Президента України &quot; Даруйте, але, мені здається, що наш гарант так вже себе дискредитував, що далі просто не має куди. Ця заява покликана створити негатив на міжнародній арені?. Не відбирайте Храми, не обзивайте людей , які мають іншу думку, навчіться їх поважати , і ніхто не зможе Вас, шановний, звинуватити в чомусь!!!
16 Лютого 2019, 14:51
Ви толеруєте заклики до протистоянь при вирішенні надтонких і чутливих питань, що стосуються релігійності? Яка більшість має &quot;виносити&quot; меншість і куди? Провокаторів і без нього вистачає, тільки й чекають де кинути іскру... <br/>А нашим Петрам (12:16 16.02.2019), які не знають елементарного, бо навіть Москва розмахує Грамотою Єремії, який був представником Константинопольського Патріархату, і претендує через це на світове лідерство у православ'ї, багато не треба - три стопки горілки і команду від попа - &quot;ату його&quot;.
16 Лютого 2019, 15:41
Петре. Яка різниця між Москвою та Стамбулом? Яка різниця між скелею та чоловічим ім’ям Петро?
16 Лютого 2019, 15:54
Бачу, що московський опір слабшає мабуть закінчились інструкції, доправлені до району «московським гумконвоєм». По-перше, храми належать громаді, а не священикам, так само як учнівські класи належать школі, а не вчителю. По-друге, не узагальнюйте свої почуття. Пройде не так вже і багато часу. В шкільних підручниках, монографіях, статтях з питань історії становлення української православної церкви писатимуть про внесок Порошенка у справу відокремлення України від Москви та про зрадницьку, деструктивну роль священиків УПЦ-МП, РПЦ у цій справі. Подію потрібно оцінювати з історичної відстані. І може так статись, що ваш онук чи онука колись запитають вас, як ви боролись за українську православну церкву. І як ви себе почуватимете? Так, як колишній енкеведіст, чи секретар райкому, обкому, які беруться відразу відповідати у вигляді розповіді, що в СССР не все було погано.
16 Лютого 2019, 16:15
Я про те й написав що ніхто в вашому селі чи місті не може сказати що я такийто такий наприклад є членом підцирської церкви чи цекви села Раківліс . А якщо немає членів церкви то і церкви як такої фактично не існує а існує лише культова споруда . А якщо церкви не існує то і переходити нікому нікуди не потрібно а потрібно просто зареструвати статут нової церкви включити туди всіх бажачих бути членами цієї церкви і користуватись культовою спорудою.
16 Лютого 2019, 16:16
Якщо Вам &quot;...здається, що наш гарант так вже себе дискредитував, що далі просто не має куди.&quot;, то під час виборів 31 березня ц.р., перехрестившись, аби більше не здавалось, проголосуєте за Мураєва чи Вілкула, або й Юлю, тобто тих хто підтримує Москву і Путіна у їх імперських намірах і у такий спосіб виконаєте свій громадянський обов'язок. Якщо Вас підтримає достатня кількість інших виборців, то Порошенко зніме з себе тягар відповідальності за нас не мудрих і не вдячних. Його дійсно є за що критикувати, є за що йому добряче дорікнути - це бідність людей і відсутність справедливості щодо казнокрадів та корупціонерів. Але ж його зона відповідальності згідно повноважень - це зовнішня політика, оборона держави та гарантування конституційних прав для громадян держави. Він, як бачите не цар! Але, через нашу малоосвіченість і особисту маловідповідальність, ми забуваємо, що у нас є ще одна досить потужна &quot;АРМІЯ&quot; - це армія чиновництва від Кабміну, десятків міністерств і відомств до сільського старости. Є ще армія правоохоронців, ну дуже вже незалежні ні від кого суди, прокурори та інша братія. Саме вони, а не Президент, несуть функціональну відповідальність за економіку, стан доріг, рівень цін на комунальні послуги та інші товари, рівень зарплат та охорону здоров'я тощо. Тому ми потребуємо царя, у руках якого сконцентрована вся державна влада і відповідальність, а вся інша армія чиновників, як це є в Росії, лишень улесливо заглядає царю в оченята з готовністю &quot;чьоізвлітє&quot;. Через це, всяке може бути, люди на виборах оберуть собі якогось клоуна чи популіста, яким півроку потішаться і одразу будуть клясти на чому світ стоїть. Бо вже нам не вперше. Щоб розірвати цей багаторічний і багатостраждальний український &quot;танець по колу&quot; з центром у Москві, Порошенко взяв курс на європейські цінності, європейські закони і систему контролю за чиновництвом та колегами по владі. Зрозуміло, що &quot;система&quot; відчула небезпеку, Росія, хапнувши з благословення РПЦ і мовчазної згоди її філії УПЦ МП Крим та Донбас, відчула, що за це все доведеться платити надто високу ціну - від неї вислизає останній інструмент впливу на українців - це Російська Православна Церква! Причому ж, з утворенням ПЦУ не порушується жодної канонічної, догматичної чи євхаристійної основи православ'я, йдеться лишень про автокефалію, тобто рівність з рівними, але де ж це можуть пережити в Кремлі, у Кирила та їх представники &quot;по городам и весям на Украине&quot;. <br/>Ось про що йдеться, ось де найбільший &quot;гріх&quot; Порошенка, котрий створив умови для справжньої свободи віри і віросповідання українців, українців, Карл, якщо хтось не зрозумів. Ні Польща, ні Росія ніколи не хотіла мати рівними між собою українців - одні нас називають малополяками, а західні землі Малопольщею, а інші - малоросами, а Україну відповідно Малоросією. Чи я щось перебільшую чи перекручую? Добре, що нині шляхетська, демократична частина поляків політично перемогла імперську і кресолюбну частину своїх земляків і Польща стала на бік європейськості України, оскільки пам'ятає слова своїх мислителів, що &quot;Без демократичної України, не може бути демократичної Польщі!&quot; З росіянами набагато складніше, втративши Україну як державу, вони майже тридцять років ще порядкували тут через свою анентуру, у т.ч. і духовну. Куди б не йшло, якби це керівництво давало користь колоніальним народам, скажімо, як вплив британців на шотландців. Але ж нема толку ні в Росії, ні в Україні. Казнокрадство в Росії не може зупинити навіть Путін, хоча він керує нею мало чи не два століття. То ви пропонуєте знову йти по тому самому колу з відомим центром? Я так не хочу. Мені також не просто, не все подобається і в економіці, і в медицині, однак я не про себе думаю, я хочу дати шанс своїм дітям і онукам жити у державі, як живе весь світ. Триста з лишком років разом з Росією - достатньо для експериментів. Ми не голодуємо, ми живемо заможніше ніж при Кучмі чи Ющенку, принаймні під час війни ще не було збоїв у виплатах нехай мізерних зарплат і пенсій. Нині маємо добру нагоду перетворити економіку України і зробити її хоча б схожою до польської, румунської чи словацької, які колись були залежні від Росії. Ми анітрохи не дурніші від них, але ми не пробуємо господарювати самі, без злої мачухи, котра через імперську старість та старечий маразм не живе толком сама і не дає облаштуватися іншим!<br/>Ось про що йдеться, а не про те, що хтось, як Ви кажете &quot;...відбирає Храми, обзиває людей&quot; тощо. Хто куди забрав і пересунув церкву чи церковне майно в селі? Забирають лишень тацю у московського попа і єпископа, котрі не хочуть піти зі своїми людьми до себе додому, до українського дому. Як Ви не можете зрозуміти, що РПЦ і ПЦУ перебувають в одному Диптиху, про яке розкольництво і неканонічність можна вести мову? Мова про гроші і владу, церкву і вірян, яких використовують, забираючи до Москви гроші з пожертв, материнську мову та право жити, як живе весь світ! <br/>Якщо не розумієте мене, переназвіться, якщо підтримають люди, у громаду РПЦ і залишиться вам московська благодать у статусі екзархату. Чому боїтеся цієї назви? <br/>Схід України вже це розуміє, бо у них палає земля під ногами, а наші мудрагелі ще думають, бо не буде куди на сезон поїхати... Буде, нікуди сезони не втечуть!
16 Лютого 2019, 19:04
Такого не може бути теоретично, але як на наш край, то може бути все. Щоб спорудити храм, чи культову споруду потрібно мати дозвільні документи, в тому числі на землю. Священика призначає церковне керівництво. Священик не має права не виконувати норми закону «Про свободу совісті та ..». так само як і керівництво навіть стихійної релігійної громади. Має бути 20-ка, має бути староста, проводиться збір коштів. Якщо все це є робиться без державної реєстрації, то цю стихійну громаду можна визнати такою, що здійснює незаконну фінансову діяльність, не сплачує податки, оперує готівковими коштами, що дорівнює незаконній конвертації. Це мінімум дві статті Кримінального Кодексу. В храмі вчиняються ритуальні дії, хто може довести, що вони не шкодять фізичному або психічному здоров’ю людей, що там не проводиться антиконституційна пропаганда, не проводиться пропаганда нацизму чи комунізму. Отже діяльність такого храму має бути зупинена, храм опечатаний, відкрито кримінальне провадження за фактом незаконної фінансової діяльності. За співучасть з підозрюваними у незаконній фінансовій та культовій діяльності до слідства має бути притягнено міське та районне керівництво. Однозначно Дунайчук і мабуть Сус з Бондарем.
16 Лютого 2019, 19:33
Щось Ви не те плетете, шановний коментаторе. З формальної точки зору, можливо, десь там котрогось попа й можна взяти за бороду, коли він верзе не те що треба, й прилякати про відповідальність перед законом про обіг коштів, незаконну фінансову діяльність тощо. Але не варто нагнітати й без того напружену обстановку, у такий спосіб вам не вдасться налякати ні попів, ні єпископів, бо вони не вчора впали з неба. От за втрачену Іллінську церкву, так там точно можна хоч сьогодні відкривати кримінал на керівника релігійної громади за недотримання протипожежної безпеки, за самовільну без жодних дозволів реконструкцію/спотворення пам'ятки архітектури, що охоронялася Законом та інше. Тим паче, керівник цієї релігійної громади своєю зухвалою поведінкою через непокараність й досі грає з Законом в російську рулетку, бо вважає, що вхопив Б-га за бороду. А проти керівництва міста і району варто відкрити провадження як за бездіяльність, відсутність реагування на публічний злочин при ремонті культової споруди, що перебувала на балансі держави і відносилась до історичних пам'яток, так і слабкий публічний контроль за розслідуванням цього злочину. А грошима релігійної громади, як ви ж, мабуть, знаєте, формально розпоряджається церковний касир і двадцятка, скільки попу на прожиття і свічки дадуть, стільки він і має. Ну там ще на ладан в кадило і на нове кропило раз в рік, все решта - єпископу та Кирилу в Первопрестольную, от і всі гроші. Як з гуски вода - одним словом...
16 Лютого 2019, 20:56
Може як на вас, то й плету. Біда народу місцевого, що вони свої дії вимірюють не законами, а власними бажаннями та уявленнями – як би то воно мало бути. Ну як ви ото зі своїм коментарем. Те, що в районі безлад – ви визнаєте, навіть винуватців можете назвати, але лише в тому, що вас зачепило. А що не зачепило, то цього немає. Ну вас може і омине, якщо не входите до двадцятки та з тацею між віруючими не блукаєте. Всьому свій час. Скільки прокурорів, чиновників роками крали, хабарі брали, а тепер уявляєте, декого з них вже й посадили. Не всіх, але раніше і такого не було. Якщо піп чи цивільна особа збирають в людей готівку і це збирання не зареєстровано статутом, як дію на виконання статутних завдань неурядової релігійної організації, то маємо незаконну фінансову діяльність, а може навіть ціле шахрайство. Релігійні громади з попами тоді законно не платять податків, коли діють згідно зареєстрованого статуту організації. Гроші мають властивість пахнути. То ось за спалену церкву важко посадити, а за незаконну фінансову діяльність неважко. Бо пожежу на замикання можна звернути, а регулярні збори коштів на що? Податкова церкви не охороняє, але живе з податків.
16 Лютого 2019, 21:25
Ну, за вашою логікою, то РПЦ є ОЗГ, бо там є всі кваліфікаційні ознаки для того. Але тоді й податкову треба брати за тім'ячко, оскільки у них під носом все це творилось... Одним словом в МП тре всіх засудити, а ПЦУ зробити суддями? Не з того і не з тих починаємо. А я про конкретику, бо, скажімо, втрачену церкву можна списати на пожежу, але її &quot;прижиттєве&quot; мучеництво, реставрацію- спотворення пам'ятки архітектури без жодного документа на прояви диявола чи стихійну силу ніяк не спишеш. Меткий слідчий за пару місяців збере пакет документів легко - є всі фото до і після спотворення автентики церкви, запити у відомства щодо дозволів, витяг зі списку пам'яток архітектури і прошу дуже - під білі рученьки і до цюпи, замість шастати районом і возити з собою &quot;паломників&quot; з сусідніх парафій для картинки і охорони!
16 Лютого 2019, 23:27
Маєте буйну фантазію. В якому стані ви меткого слідчого побачили? Про слідство з приводу «реставрації» Іллінської церкви можете забути. По тій справі здається вже сплив термін позовної давності. Не кращою є ситуація з розслідуванням спалення церкви. Наперед можу сказати, що станом на сьогодні не знайдеться жодного речового доказу підпалу або недбальства. Хіба що якийсь піп здуріє та прийде з повинною до Чиха. А Чих все рівно від попа заяви не прийме. Стільки разом випили. Хіба можна. З приводу ОЗГ, то це не про РПЦ-МП, а про всю районну еліту. Мєнти, прокурори, судді, чиновники, голови різних виглядів, депутати. Вся інформація про реєстрацію релігійних громад має бути в обласному управлінні культури. Всі дублікати в Міністерстві культури. Про реєстрацію має знати Чих, Сус і навіть Дунайчук. Звісно і податкова щось повинна знати, на рівні прибутковою чи неприбутковою є та чи інша релігійна громада. Але їм ніхто пенделів не навішує. З Савченком їм поталанило не менш, аніж з Гунчиком. Чого їм хвилюватись?! Хіба що проявлю ініціативу і скину запит на одну установу з приводу наявності/відсутності зареєстрованого статуту у релігійних громадах.
18 Лютого 2019, 18:57
Скажіть, звичайній людині, яка йде до храму щоб помолитися і духовно просвітитися, а не з'ясовувати чи законно хрестилися вінчалися і зверталися до Бога не одне покоління прихожан потрібен весь цей балаган? Залиште Богові своє а кесарю-кесареве і не провокуйте людей. Стосовно законно не законно, канонічно не канонічно це в компетенції на те відповідних служб, хай розбираються, а людей не вплутуйте і не наводьте смуту безбожники
18 Лютого 2019, 18:57
Скажіть, звичайній людині, яка йде до храму щоб помолитися і духовно просвітитися, а не з'ясовувати чи законно хрестилися вінчалися і зверталися до Бога не одне покоління прихожан потрібен весь цей балаган? Залиште Богові своє а кесарю-кесареве і не провокуйте людей. Стосовно законно не законно, канонічно не канонічно це в компетенції на те відповідних служб, хай розбираються, а людей не вплутуйте і не наводьте смуту безбожники
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром