18 лютого: події, дати, іменини

18 Лютого 2019, 08:00
1390

Вітаємо вас, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 18 лютого.

Іменини святкують: Василина, Олександр, Михайло, Макар, Антон.

Агафія Коровниця.

18 лютого відзначається народне свято Агафія Коровниця. День отримав свою назву на честь християнської святої мучениці Агафії, яка жила у 3 столітті. Здавна вона вважалася покровителькою домашньої худоби.

Щоб уберегти корів від смерті, селяни у цей день прибирали хлів старими постолами, просякнутих дьогтем, — говорили, що коров'яча смерть від них утікає не озираючись. З цією ж метою наші пращури вішали корові на роги шматки хліба або орали село сохою, в яку впрягали вдову. Вважалося, що таку борозну нечиста сила не зможе перейти.

Крім того, на Агафію у неврожайні роки зазвичай закінчувалося сіно, і по хлівах починав ходити мор. Корови, яким корму потрібно було найбільше, потерпали від голоду в першу чергу.

Також Агафія є заступницею від пожежі. У день її пам'яті християни освячували хліб у храмі, який потім зберігали в будинку як надійний засіб від вогню. У разі пожежі цей хліб треба було кидати у вогонь, або в чисте поле, в сторону від хати. Ще на Гафію потрібно було обов'язково пом'янути предків, які давно померли.

Цитата дня: «Якщо ви цінуєте те, що у вас вже є в житті, ви завжди отримуватимете ще більше. Якщо думати лише про те, чого у вас немає – вам ніколи не буде досить» Опра Уінфрі



Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром