«Фінансування сільських шкіл треба збільшувати», – Ірина Констанкевич

27 Лютого 2019, 12:00
Ірина Констанкевич: «Фінансування сільських шкіл треба збільшувати» 4164
Ірина Констанкевич: «Фінансування сільських шкіл треба збільшувати»

«Допоможіть нам свою землю відстояти», «Переживаємо, щоб ФАП не закрили», «Чому вгенерального директора «Укрпошти» зарплата за місяць така, що я пенсії за 40 років стільки не отримаю?»… Зтакими та іншими проханнями, переживаннями та запитаннями зверталися жителі сіл Залісся, Клітицьк, Гута-Камінська Камінь-Каширського району до народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич під час її чергового робочого візиту.  

Також народний депутат відвідала «Інклюзивно-ресурсний центр» Камінь-Каширської районної ради. Як працюється поштовикам, Ірина Мирославівна почула із вуст начальника Камінь-Каширського відділення «Укрпошти» Сергія Остапука. 

Питання щодо пошти обговорювали також із жителями сіл. 

Зарплата гендиректора «Укрпошти» дорівнює пенсії за 40 років

«Чому в директора «Укрпошти» зарплата за місяць така, що я пенсії за 40 років стільки не отримаю?!» – емоційно звернувся пенсіонер із Гути-Камінської Валентин Буднічук до Ірини Констанкевич. 

Чоловікові наболіло, бо він пропрацював понад 32 роки, а пенсії тепер отримує лише 1600 гривень, тоді як заробітна плата генерального директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського складається з посадового окладу врозмірі 744600 гривень, надбавки за роботу в умовах режимних обмежень у розмірі 15 відсотків посадового окладу і премії у відсотках до посадового окладу за умови виконання умов контракту та диференційованих показників преміювання. Цю інформацію озвучила Ірина Констанкевич у своєму депутатському запиті до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо збереження мережі поштових відділень, захисту ринку преси.

«Я розумію ваш біль і обурення. Ми маємо відстоювати інтереси простих листонош, що і робимо, бо у них зарплати далеко не такі, як у їхнього генерального керівництва», – зазначила представниця УКРОПу. 

Як розповіла листоноша з Клітицька, маючи на обслуговуванні 627 людей на два села, яким розносить кореспонденцію, періодику, квитанції за електроенергію та газ, пенсійні виплати, соціальні допомоги, вона працює лише на 0,65 ставки та отримує 2800 грн зарплати. 

Медреформа є, а ФАПи розвалюються

Жителям сільської глибинки дуже тривожно спостерігати, як втілюють медичну реформу. Адже не в кожному селі є амбулаторії, а от про долю, яка чекає на ФАПи, дотепер не відають. Тож жителі села Залісся на зустрічі з народним депутатом підняли це питання. 

Лікаря у їхньому селі немає. Договори уклали з медиками Камінь-Каширської амбулаторії. Але в Заліссі є ФАП, у ньому працюють фельдшер і медсестра. Люди кажуть, що бояться, аби пункт не закрили, адже приміщення, в якому він розташований, аварійне: дах протікає, фронтон та стіни розлазяться.

Головний лікар Камінь-Каширського ЦПМСД Ігор Соловей втішив, що районне керівництво уже розглядає можливості розв’язання цієї проблеми. На що помічник народного депутата, депутат районної ради Світлана Сидорук зауважила, що наразі ФАП аварійним ще не визнано.

При нагоді обговорили й загальні питання медичної реформи та реалізацію проектів за кошти Світового банку. 

«Восени було опубліковано звіт рахункової палати щодо проектів Світового банку. І до Волині у ньому великі зауваження. Адже 88 млн грн минулого року наша область повернула як неосвоєні кошти. За ці чотири роки втрачено великі можливості. Відповідно, Волинь в перспективі зменшила свої можливості на 10 млн грн», –звернула увагу Ірина Констанкевич. 

Коштів на «Нову українську школу» поменшало

Жодна зустріч із селянами краю не минає без обговорення впровадження освітньої реформи. От і цього разу в навчальних закладах сіл Залісся, Клітицьк, Гута-Камінська говорили передусім про «Нову українську школу». 

«В українській освіті не все так успішно, як звітують чиновники. Однак добре те, що освітню реформу, яка відбувається, хоча б позитивно сприймає суспільство. Іосвітяни були готові впроваджувати зміни. Погано, що до таких серйозних змін, як виявилося, не була готовацентральна влада. Через бюрократичну систему та через те, що фінансування розпочалося лише з травня, не вдалося вчасно запустити процеси запровадження НУШ. Відповідно, батьки та педагоги взяли цю ношу частково на свої плечі», – підкреслила Ірина Констанкевич. 

Народний депутат повідомила, що цьогоріч, незважаючи на те, що буде вже два класи НУШ, у бюджеті заклали меншу суму, ніж торік. Хоча є прописане окремим рядком виділення коштів на сільську освіту. 

«Ми впродовж року неодноразово говорили про те, що на селі заклади освіти суттєво відрізняються своїми потребами. У сільських школах діти не мають такого доступу до комп’ютерів, інтернету, до позашкілля, до лабораторії фізики, хімії, біології, як у міських. Тому я говорила на освітньому комітеті, що на сільську школу потрібно збільшити фінансування. Тобто не дискримінувати її, а піднімати», – сказала Ірина Констанкевич.

При нагоді освітяни дякували нардепу за підтримку та допомогу. До речі, за сприяння Ірини Мирославівни за гроші з фонду соцеконому було придбано опалювальнийкотел для ЗОШ І-ІІІ ступенів села Залісся (100 тис. грн), було спрямовано кошти на вуличне освітлення (100 тис. грн), на озвучувальне музичне обладнання в будинок культури, на поїздку школярів у Колодяжне, на відзначення найкращих учнів школи. Кошти соцекономувиділяли також на заміну вікон в ЗОШ І-ІІ ступенів селаКлітицьк. Спільно з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» реалізовували проекти з відновлення вуличного освітлення, придбання ванни мийної для шкільної їдальні ЗОШ І-ІІ ступенів села Клітицьк. 

Люди цінують підтримку депутата і її команди та висловлюють сподівання, що така співпраця триватиме й надалі. 














 

Тетяна ПРИХОДЬКО 

Коментарі
27 Лютого 2019, 14:21
Пані Ірино, пасувало б не планами і обіцянками ділитися, а вже прозвітувати по всіх пунктах Ваших передвиборних обіцянок на окрузі № 23. От це було б ефективніше і правдивіше, тобто - обіцяла і знову обіцяю! А як щось не вдалося, то списуйте все на злочинну владу...
27 Лютого 2019, 17:05
Так збільшуйте, ніхто ж не проти. Бо укроп одне вміє дуже добре - гарно піаритися!
28 Лютого 2019, 23:31
У вересні 2017. у вересні 2018 відбувався публічний звіт за парламентський рік. Можна почитати звіт, про роботу у Верховній Раді, на окрузі на сайті народного депутата.
03 Березня 2019, 09:52
Районо потрібно перевірити штатний розпис шкіл, там стільки техпрацівників хоть греблю гати і нехайби Пась з своїми кумами-директорами менше списували і крали і порядок бувби
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024