Патріарх Варфоломій відмовився обговорювати легітимність ПЦУ з проросійськими церквами

02 Березня 2019, 12:39
Патріарх Константинопольський Варфоломій 2265
Патріарх Константинопольський Варфоломій

Патріарх Константинопольський Варфоломій відмовився зібрати собор предстоятелів православних церков для обговорення автокефалії Православної церкви України.

Про це повідомляє «Українська Правда» з посиланням на сайт РПЦ, так Варфоломій відповів на відповідне звернення предстоятеля Антіохійської православної церкви, що не визнає автокефалії ПЦУ.

У відповідному листі Вселенський патріарх пише, що в Константинополі «читали уважно» лист Антиохійського патріарха від 31 грудня 2018 року.

«У відповідь ми вас інформуємо, що після того, коли чотири православних церкви, з церковної і богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми у справі Вселенського священного собору, чому немає виправдань, і ваша давня церква була однією з них, Вселенський патріархат має серйозну підставу утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будуть марними, оскільки призведуть до згоди тільки в тому, що учасники будуть незгодні один з одним», – зазначив Варфоломій.

Він також додав, що всі інші новостворені автокефальні церкви були затверджені також без загального обговорення автокефальними церквами.

«Велика свята церква Христова, дивлячись у любові й самопожертві, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу в зібранні мільйонів віруючих, до обіймів канонічною церквою після того, коли вони були поза нею несправедливо, слідуючи церковній традиції і канонам, нагородила автокефалією церкву України тим же способом, як отримали внутрішню адміністрацію всі інші новостворені автокефальні церкви, які затверджені тим же методом без православного собору або загального обговорення з братніми автокефальними церквами, визнані в їхньому становищі усіма церквами, і імена їхніх нових предстоятелів додані в диптих», – йдеться у листі.

Як пише видання «Церкваріум», раніше глава Антіохійського патріархату звертався до Варфоломія із закликами обговорити «українське питання» на Всеправославному рівні. З таким же проханням зверталися і інші автокефальні церкви, які перебувають у сфері впливу Москви – польська та чеська.

«Вселенський патріарх розуміє, що ідея з Всеправославним собором у тому форматі, в якому він існує – утопічна і не може бути реалізована. Оскільки кожна автокефальна церква має право вето. Ні для кого не секрет, що РПЦ категорично проти автокефалії Православної церкви України і тому вона скористається своїм правом вето так само, як світська влада РФ робить це у Раді безпеки ООН», – пише видання.

Коментарі
02 Березня 2019, 16:50
Розумні слова, дай Боже йому здоров"я на віки вічні.
02 Березня 2019, 19:37
Ти "камінь" хоч в церкву ходиш?
02 Березня 2019, 21:50
? - це символ РПЦ-УПЦ?
02 Березня 2019, 22:24
Вводите шановний читача в оману,як і вся ця ПЦУ. ,,Відмовився обговорювати..."не з проросійськими церквами,а з афтокефальними,соборними.Мабуть уже і символ віри потрібно для ПЦУ свій написати .Що ж то за церква новостворена з якою відмовляється молитовно спілкуватись православний світ?
02 Березня 2019, 23:14
Для чого таке писати?
02 Березня 2019, 23:16
Варфоломій боїться всеправославного обговорення його неканонічних дій.
02 Березня 2019, 23:18
Слухайте, а Ви крім того що писати коментарі під усіма статтями, щось ще робите в житті?
02 Березня 2019, 23:38
Все йде своїм шляхом. ПЦУ є і буде, а ви хоч гопки скачіть.
02 Березня 2019, 23:44
Думаю. )))). Думати також робота.
02 Березня 2019, 23:55
Велика свята церква Христова, дивлячись у любові й самопожертві, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу в зібранні мільйонів віруючих, до обіймів канонічною церквою після того, коли вони були поза нею несправедливо, слідуючи церковній традиції і канонам, нагородила автокефалією церкву України тим же способом, як отримали внутрішню адміністрацію всі інші новостворені автокефальні церкви, які затверджені тим же методом без православного собору або загального обговорення з братніми автокефальними церквами, визнані в їхньому становищі усіма церквами, і імена їхніх нових предстоятелів додані в диптих
03 Березня 2019, 00:01
І настане день, і приповзуть останні з упц, але приймуть їх з ледь помітною огидою на обличчі, бо на воротах стоятимуть ті, хто ото перед тим трохи раніше вшилися з упц. Останній упецівник сконає перед самими воротами і загорне його в плівку його наставник, а віднедавна «найвірніший» в ПЦУ, який колись переконав нещасного до останнього триматись віри московської. Наставник володів інформацією і вчасно довідався, що в московітів закінчилися гроші, а тому не гаючи часу перебіг в ПЦУ. І мало який куплений на рублі зараз, стерпіть це передбачення і не почне кидатись газами ….
03 Березня 2019, 00:08
<img src="https://scontent.fiev4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/53472617_1188144381345943_6601352690863702016_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fiev4-1.fna&oh=66bfd02248c67f93663ee865f4881ac8&oe=5CE7CB05">
03 Березня 2019, 00:15
ПЦУ не є автокефальною. Раніше була під впливом Російського патріархату, а зараз з меншими правами під впливом Константинопольськог( точніше Стамбульського) патріархату. От і вся перемога.
03 Березня 2019, 00:20
Вот я читаю о переходе приходов с МПЦ МП в ПЦУ и пишут просто дикие возражения против этого, не понимая, что исторический процесс начался, пошел и его не остановить. Его уже не остановить – постарайтесь это понять!!! Я тащусь от прочитанного!)))) Давайте начинайте еще спорить где верх, а где низ у яйца, разумеется куриного. Делаете ссылки на Св.Равноап.Кирилла и Мефодия и не указываете, что они в 850-860 году посетили Львов, Луцк(проездом в Ковель и К-Каширськ, Винницу(самогоночки там з буряка попили, отдохнуть ведь надо было). В Киеве гостили несколько лет в гареме Дира и Аскольда. Забыли, наверное??? Да не были они в Руси-Украине - НИКОГДА!!!! И об украинском языке малейшего понятия не имели, даже не подозревали о существовании такой страны, она только начала формироваться как РУСЬ! А о Московском княжестве тогда и речи не было, его просто не существовало. Патриарх Константинопольский, Св.Фотий выполнил приказ Византийского императора Михаила ІІІ к которому обратился Господарь Валахии перевести с греческого на язык народов Балканского полуострова святые писания. Чтобы население понимало о чем Батюшка молится. Не для Украины сии книги были написаны! Не на русском и старославянском языке, а для народов проживающем в том краю!!! И когда здесь некоторые дипломированные орут за МП, я вас прекрасно понимаю, что вы за самогонку и сало родителей в университетах получили свои дипломы, а надо бы было грызть гранит науки. Как эта старославянская литература попала в Киев? С перепугу Константинопольского Патриарха св.Фотия!!!)))) Киевский князь Аскольд провел карательную экспедицию против Византии за ее безпредел чинимый в черноморских землях молодого княжества Киевского. Обложил Константинополь так, что мало не покажется, но сил у него было мало взять эту крепость. Св.Фотий с помощью ризы Божьей Матери, хранящемся во Влахернском храме сотворил чудо!!! Той которую празднуем 14 октября, есть такой праздник - Покрова!!! И Аскольд уверовал в И.Христа. Возвращаясь в Киев он прихватил с собою, первого святого в Украине, епископа Михаила вместе вот с этими не нашими книгами, абсолютно никакого отношения не имеющими к Руси-Украине. Заткнули византийцы дыру и не больше!!!))) И первое крещение Руси-Украины состоялось в 866 г., но официально считается 988 год, когда произошло массовое крещение при кн.Владимире. К чему я это описал? К МП! Митрополичий престол был КИЕВСКИЙ!!! Но светская жизнь идет своим чередом и приперлись татары! Киевский митрополит Петр Волынский(Ратновский) при явной угрозе от татар с перепугу сделал ноги во Владимир, не путать с В.Волынским( официально это назвали - перенес Митрополичий престол), а потом оттуда в Москву! Поступок был не мудрый и своему народу аукнулся крепко. Но он дожил до глубокой старости и сейчас его прах хранится в Московском Кремле вместе с московскими царями и является величайшим святителем России. Приезжайте, заходите в Кремль там его саркофаг найдете.
03 Березня 2019, 00:21
А теперь переходим к Томосу! Это величайшее событие в истории Украины, которое войдет в века! В Руси-Украине 400 лет назад была ситуация такая, что не было кому высвятить Батюшку на Протоиерея. Что породило нехватку Батюшек и некому было окрестить новорожденного ребенка, отпеть покойника!!! Гнали, уничтожали Православие в Руси ближайшие соседи с Запада и Востока. Надо было ехать с поклоном в Москву. А Русь-Украина, а это ВЫ, уже начала формироваться как независимое государство от поляков и русских!!! Б.Хмельницкий об этом заявил и этот процесс возглавил, но потерпел поражение. В формировании мировозрения и его наставлении о госстроительстве самостоятельной Руси сыграли в первую очередь - Батюшки украинского происхождения, котрые хранили Украинскую церковь. В 1710 г. появляется первая в мире Украинская Конституция П.Орлика. Русь-Украина никогда не оглядывалась на Москву, а всячески пыталась избавиться от ее «братской» любви потому, что в своем развитии она ее опережала на 150-200 лет! А вы недостойные наследники своих героических предков, отдавших свою жизнь за вас, за ваше будущее ратуете за МП. Мне, русскому, за вас стыдно! Постарайтесь понять, что если вы хотите жить нормально, как люди у вас д.б. своя украинская речь без квот, своя Православная Церковь, Армия и т.д.!<br/>Стояние в Луцке! Вчерашнее! Интересное слово употребили – «стояние»! Оно мне напомнило фильм «Стояние Зои». Краткое содержание которого сводится о событии в 50-х годах прошлого века в Свердловске. Когда молодая девушка Зоя схватила икону Св.Николая танцевать, со злости и обиды, что к ней не пришел праздновать Новый год ее парень. Начала с иконой танцевать. Не дотанцевала! Окаменела! Пытались с полом ее вырубить, не получилось. Пригласили монаха, он только икону смог у нее отобрать, а матери и сотрудникам НКВД сказал, чтобы перед Пасхой пригласили Батюшку и только он сможет вернуть ее к жизни. Простояла она до Пасхи и на Пасху, по молитве Батюшки, ожила. Но прожила она не долго. Вот так закончилось «стояние»! Символичное слово выбрали!))) Думайте где вы живете и для чего живете, и не стесняйтесь себе признаться, что вы рабы, холопы, а не украинцы и поклоняетесь всему инородному!
03 Березня 2019, 00:34
Російський громадянин роз&quot;яснює українцям про Православну Церкву України. Ото дожилися. Свого розуму немає і як завше користуються іншим. Цей Петро родом із Ковеля. Тепер живе у Москві. Дядько воював в ОУН-УПА. Просто слів немає.
03 Березня 2019, 02:40
Бойкот Кирилом Всеправославного Собору на Криті у 2016 році, який готувався 40 років за згодою всіх Помісних церков, був «пробою на зуб» Вселенського Патріархату та спробою перебрати світове лідерство в православ‘ї. Але РПЦ у цьому демарші підтримали лишень 3 церкви. Тепер для РПЦ через ПЦУ стався другий неабиякий прокол, Отже провидіння Б-же підкріплюються життям і Київ, котрий охрестив Москву, в недалекому майбутньому її й відспіває!
03 Березня 2019, 10:06
Скоро при слові &quot;камінь&quot; буду блювати. Прохання дописувача з цим нікому бути стриманішим у кількості дописів, бо за&quot;бав...
03 Березня 2019, 11:17
УПЦ немає документу, який засвідчує її автокефалію та канонічність. Канонічність і автокефальність УПЦ орендує, взяла напрокат в РПЦ. РПЦ в будь-який момент може відмовити УПЦ в оренді. Це станеться на другий день, після того, як більшість священиків УПЦ перейдуть до ПЦУ
03 Березня 2019, 11:36
Стільки вчителів на сайті, але у школі ніхто з них не працював. Покійний вчитель історії Варчук був зовсім іншим. Колись у кафе &quot;Дружба&quot; на вході був пенал, де збиралися камінська любителі зеленого змія, наприклад, Нонік Ліщинський. Щось розповідали один одному (гуділи на арго).
03 Березня 2019, 13:44
Ти нас не вчи,як батьківщину любити і в яку церкву ходити. Краще розберись зі своїми тараканами,бо сам то ким себе вважаєш?
03 Березня 2019, 13:50
Читачеві. А Ви що шановний не знаєте такого собі Петра Об&quot;єдкова із Ковеля який пише сценарії з української історії? Принаймі у Ковелі його добре знають. Можна бути росіянином але любити Україну більше як власну державу. Його предки були великими російськими землевласниками. Батько утік від 17 року на Волинь. Мати корінна Волинянка. Дядько служив в ОУН-УПА.
03 Березня 2019, 13:52
А в церкві на Волі збирають підписи...проти переходу в Киівський патріархат!Одумайтеся, людоньки, ще війна на сході триває, ваші сини можуть бути, є, а в інших вже були на війні, багатьох загиблих привезли, а ви творите підлсть проти самих себе!Вертайтеся до рідноі землі, народу, не ганьбіть Шевченківський Заповіт, його щире украінське слово.
03 Березня 2019, 14:07
То нехай той любитель для початку мову солов&quot;їну вивчить,якщо вже так любить Україну,а вже потім розкаже мені про свою любов.А то ,,дєди воєвалі&quot;,я люблю Украину,а сам сраку грію в Росії з російською пенсією .Нехай на ділі покаже свою любов,бо строчити в коментарях тут всі вміють.
03 Березня 2019, 14:09
Щось ви пані в іншій реальності живете,немає КП є пцу.
03 Березня 2019, 14:43
Пише він українською доволі добре. Ще б так писав інший але про те вибирати російську пенсію або українську то вже інша тема.
03 Березня 2019, 14:44
Між іншим у Ковелі проживають його діти й перебувають на доволі нормальних посадах ))))).
03 Березня 2019, 15:57
У вас шановний подвійні стандарти,на ,,нормальних посадах&quot; і що...?Що вони зробили доброго для Ковеля,крім того що живуть на гроші з моїх податків,а їх тато при великій любові до Неньки міг би і перевезти свою дупу з ненависної Росії,а то лише пусті балачки.
03 Березня 2019, 16:05
Ви, пане, я бачу проходили спеціальні курси в відповідних органах. Я теж трохи знайомий з мистецтвом відволікання від основної теми, та замилювання дискусії методом вливання другорядної інформації та применшення сили слова лектора відведенням в поле рутинно-фонетичного сміття.
03 Березня 2019, 16:10
Словоблудием занимаетесь,многие вас не поймут...
03 Березня 2019, 17:10
Дивний в нас народ. Самі суржиком лопочуть, але коли закінчуються аргументи, починають робити мовні зауваження. Тому час затямити: в Україні мова державна - це мова українська. Хто з громадян її не знає чи зневажає є напівгромадянином. В Україні є лише два корінних народи, які мають право на мовні та культурні преференції. Це українці та кримські татари. В Україні є лише одна православна Церква. Це Православна Церква України. Всі інші народи і православні конфесії є емігрантськими, але мають право на існування за умови визнання того, що Україна є суверенною державою, а не копією будь-якої іншої держави.
03 Березня 2019, 19:08
Не ,,заганяйся&quot;-напівгромадянин,напівлюдина,напівпатріот...Це у тебе одна півкуля працює,а інша відпочиває .Читай Конституцію і Закон України!!!
03 Березня 2019, 20:09
Настрій поганий. Так і хочеться сказати кому-небудь яку-небудь правду.
04 Березня 2019, 11:41
На звинувачення з приводу напівгромадянства першими реагують напівгромадяни, які при цьому визнають, що вони ще й напівлюди і напівпатріоти, бо з приводу напівлюдей чи напівпатріотів нічого не казав. Слід віддати належне їхній самокритичності. Проте спрацьовує традиційне – визнаючи факт діяльності лише половини свого мозку і маючи ресурс лише половини мозку, вони схильні вважати, що це притаманно всім, а тому пропонують читати Конституцію, правда невідомо якої країни. Не кажуть на який розділ чи навіть статтю слід звернути увагу, бо точно знаю, що в Конституції України немає статті на захист напівгромадян. Доволі несподіваною є пропозиція читати Закон України. Автор мабуть хотів сказати, Конституцію – Основний Закон України, але робоча частина мозку не містить такого словосполучення, тому вийшов тільки Закон України. Отже вітаю, ви є сформований член електорату Зеленського.
04 Березня 2019, 20:45
Чому стільки ажіотажу виникло навколо утворення ПЦУ? Та тому, що суть цих геополітичних і геоканонічних дій виходить далеко за межі території України, Варфоломій досить впевнено, методично та канонічно бездоганно проводить унікальну операцію з лікування православ‘я, котре позбавить Москву геополітичного впливу на світ з допомогою нафти та релігії заради існування Російської імперії. Церква більше не буде інструментом впливу на політику, як і політика впливом на церкву. Москва стала жертвою тільки через те, що вона безнадійно втратила відчуття цивілізаційного розвитку і залишилась за методами впливу на рівні 19 століття. Світові Україна стає більш потрібною, аніж нафта і газ, котрі досі тримали Росію на штучному плоті у бурхливому океані світового цивілізаційного розвитку! Все буде Україна!
04 Березня 2019, 22:24
А як щодо того,що пцу віддає свої закордонні парафії Константинополю? Геополітика чи благодійність пцу?
05 Березня 2019, 20:49
А навіщо нам закордонні парафії? Ми ж не імперіалісти, не загарбники якісь, як москалі
07 Березня 2019, 09:48
То навіщо нам Донбас,Крим ми ж не імпералісти.Що роблять хлопці з Волині на Донбасі?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024