Рятувальники попереджають: за несанкціоноване випалювання сухої рослинності загрожує відповідальність

14 Березня 2019, 13:00
1493

У зв'язку із масовим спалюванням сухої рослинності та численними загораннями на відкритих територіях, в області загострилася ситуація щодо виникнення пожеж в екосистемах. 

Повідомояють в УДСНС України у Волинській області.

Щоденно працівники підрозділів ДСНС області отримують повідомлення про горіння посуші та намагаються максимально оперативно їх ліквідувати. Уже цього року рятувальники приборкали 2 пожежі на торфовищах у Старовижівському та Любешівському районах, а також ліквідували понад 70 загорань на відкритих територіях.

Читайте також: На Камінь-Каширщині піймали палія сухої трави

Перебуваючи на відпочинку за містом, господарюючи на присадибних ділянках та на відкритих територіях, прибираючи на прилеглих територіях установ, підприємств та організацій, завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки: не спалюйте суху рослинність, не розкладайтебагаття у лісах, на торфовищах, утримайтеся від куріння чи користування відкритим вогнем у цих місцях.

Пам’ятайте, що несанкціоноване випалювання сухої рослинності – злочин, за який законодавством України передбачена відповідальність! Згідно зі ст. 77 та 77(1) Кодексу України про адміністративні правопорушення за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим небезпечним способом передбачено стягнення штрафів.

Обирайте безпечні способи господарювання на присадибних ділянках, пам’ятайте, що випалювання сухої рослинності завжди пов’язане з ризиками перекидання вогню на розташовані поруч будівлі, лінії електропередач, торфополя та лісові насадження, а продукти горіння небезпечні для людського здоров’я та довкілля.

Вирушаючи до лісу на відпочинок, обирайте спеціально визначені місця – рекреаційні зони. Подбайте про те, щоб обкопати багаття по периметру, а непогашений вогонь не залишайте без нагляду. Водіям варто пам’ятати, що за сухої погоди спричинити пожежі в екосистемах здатен навіть непогашений сірник або недопалок, викинутий на узбіччя.

Закликаємо громадян об’єднати зусилля у боротьбі з несанкціонованим випалюванням сухої рослинності. Якщо ви стали свідком такого правопорушення, викликайте на місце події працівників правоохоронних органів за телефоном 102. 

Пожежу, що розгоряється, спробуйте затоптати, засипати піском чи залити водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки або помічена вами пожежа уже набула значних розмірів, телефонуйте за номером 101!

 

Коментарі
14 Березня 2019, 19:53
Навіть в жахливий 1986 рік, після 26 квітня, так не були стурбовані паліями, як через 33 роки.
14 Березня 2019, 22:52
Ви вже задовбали своїми попередженнями. Де конкретні дії?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39