Як у Раків Лісі вперше правили службу Божу українською мовою

18 Березня 2019, 12:25
13241

Служба відбулася попри конфлікт, який виник між парафіянами Свято-Благовіщенського храму Православної церкви України та прихильниками Московського патріархату.

Нагадаємо, 17 лютого у Раків Лісі вирішили приєднатися до ПЦУ.

Згодом до статуту Свято-Благовіщенської релігійної громади зареєстрували зміни. Однак у храмі служби не проводилися оскільки сільська рада прийняла рішення про його опечатування через ворожнечу збоку прихильників московського патріархату.

Натомість громада УПЦ на чолі зі священослужителем, який раніше тут був кліриком, служила у наметі на території храму.

У неділю, 17 березня, парафіяни Свято-Благовіщенської церкви ПЦУ прийшли на службу.

Біля церкви уже зібралися прихильники УПЦ. Жителі села Раків Ліс розповідають, що серед них було чимало немісцевих.

Раківлісці впізнавали там людей із Ратнівщини. А Велимченська ОТГ навіть офіційно визнала участь своїх жителів у подіях у Раків Лісі.

 


 

Ці люди не пускали прихильників ПЦУ до храму. Тож виник конфлікт. Сталася штовханина, люди шарпалися.

Коли настоятель церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці отець Миколай із прихожанами все ж зайшли на церковне подвір’я, вони провели богослужіння. Це була перша відправа на українській мові у Раків Лісі.

Читайте також: Нафанаїлу не вдалося втримати настоятеля раківліської парафії у Московському патріархаті

Як повідомили Район.Камінь-Каширський, парафіяни раковоліського храму мають намір заявити у поліцію на прихильників УПЦ, які перешкоджали у проведенні богослужіння.

Слід зазначити, що раніше прихильники УПЦ вирішили судитися за церкву.

Як повідомляє прес-служба Волинської єпархії УПЦ МП, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли скаргу новопризначеного священика громади УПЦ МП села Раків Ліс Камінь-Каширського району на бездіяльність прокурора Волинської області.

Також оскаржили до окружного адміністративного суду розпорядження голови Волинської ОДА про перереєстрацію громади УПЦ на користь ПЦУ та рішення сесії сільської ради про опечатування храму.

 

Коментарі
18 Березня 2019, 15:46
Москальофоби! Їдьте в Росію і там служіть путінській церкві, а українці хочуть і будуть молитися богу в українській церкві!!!
18 Березня 2019, 15:48
В заголовку до статті написана неправда: декілька років тому на храмове свято священик з Підцир'я Сергій читав на богослужінні в церкві Раківліській євангеліб на українській мові
18 Березня 2019, 15:54
заголовок правдивий , читання евангеліє іі вся служба на мові нашій- є різниця?
18 Березня 2019, 16:20
Якби ще у вас віри було стільки,як бажання церкви відбирати
18 Березня 2019, 16:25
Грішна твоя душа, ти кормишся із зароблених грошей які дала тобі Москва, а людей обвиняєш у службі Божій, не маючи навіть уявлення про канони служби, які існують багато століть! Краще поміркуй про сезон уже до Польщі - "приношанин"!
18 Березня 2019, 16:48
Канони, які існують багато століть? Атскільки саме не уточните? Й чиї канони вимагають молитися старословянською чи російською? Ісус Христос не молився за вашими «багатолітніми канонами», то ж не треба маніпулювати тим, що придумали ті, хто боїться втратити дохід від прихожан.
18 Березня 2019, 17:10
Вже буквально вчора:"ООО Национальные информационные системы" Санкт-Петербург, набережная Обводного Канала, д. 53 литера «Г" мусується про те, що на цьому дійстві бійки, шарпанина і декому вже поломані пальці. Це ж треба оперативно доставити до кореспондента чи інформатора у Рівному про те, що відбувається у Раків Лісі. Тепер уся інформація пішла на всю Російську Федерація про те, що у Раків-Лісі зробили спробу відібрати церкву МП у цьому селі. Яничари і ніщо інше.
18 Березня 2019, 17:14
По вашій логіці потрібно молитись арамейською,яка тут українська. Ви взагалі створили свою нову секту зі своїми законами і канонами,де ні миру,ні спокою ні покаяння не має. В новій пцу правди стільки,як у тих хто її створив. Може тепер ви і православних святих не будете почитати,бо багато з них проживали на території Росії? Тут багато адептів "українського міра",які намалюють свої канони .
18 Березня 2019, 17:19
Церква Московського патріархату є розкольницькою, то розкольницька церква! Тільки наша Православна церква України!!! Мали хоча б прихильники Московського патріархату якусь совість, це треба блокувати прохід церкви? Їм треба горіти в пеклі за таке.
18 Березня 2019, 17:22
Клірика Храму насправді звати не Ростислав, а Руслан. Не треба брехати йому, як його звати.
18 Березня 2019, 17:26
Краще молитися мовою Ісуса Христа , ніж мовою окупанта. І святих помиємо усіх , які визнані світовим православ`ям. І своїх укранських мучеників не забуваєм, які віддали і на сьогоднішній день продовжують віддавати життя за віру та за землю українську.І ПЦУ нам дана Богом як і все добре в цьому світі. Тому з нами Бог і правда .А з вами...... Та Бог з вами .... Прийде час хтось зрозуміє, а хтось до скону буде плакати за РПЦ, як зараз дехто тужить за СРСР , забувши скількох українців вбила та скалічили тоталітарна система, у тому числі і за віру Христову.
18 Березня 2019, 17:47
"Може тепер ви і православних святих не будете почитати": кожна православна церква поминає своїх, переважно вихідців з тії місцевості. Ось наприкад до сонму святих вже віднесено Миколу 2, не факт що ставилося питання віднести Сталіна. Путіна коли здохне також віднесуть.
18 Березня 2019, 18:15
Ситуація у Раків-Лісі з переходом з московської церкви до українського православ'я схожа до того, як навесні телятко з налигачем виводять з хліва на свіжу зелену пашу і мураву, а воно дурненьке й бідолашне впирається чотирма лапами і зі всіх сил хоче залишитися у своєму теплому, затишному напівтемному приміщенні з запашним вим'ям мами-корови, яка кормить його смачним молоком. Так і наші українські люди, як ті телята, впираються скільки є сили і затуманення у голові, бо їх нібито хочуть привести в незрозумілу віру, яка не має ні канонічності, ні благодаті. Хіба так складно зрозуміти, що віра і релігія в ПЦУ є абсолютно тією ж самою, але за прикладом інших Помісних церков провадиться зрозумілою материнською українською мовою, а не пресловутою "церковно-слов'янською", яка мала б бути зрозумілою для всіх народів неозорої Росії - від Калінінграда на північному заході до мису Чукотка на далекому сході. Ця російська вітка християнства у нинішній її формі була привнесена на Волинь лишень у 1870-х роках з приходом сюди російської царської влади і вона не має нічого спільного з українськими традиційними релігіями, окрім того, що РПЦ, а правильніше Московський патріархат до Петра І є дійсно відгалуженням християнства з Київської церкви. Так вперто опиратися українськості можуть лишень, даруйте, тугодуми і продукт незворотного омосковлення нашого народу, котрий зовсім не хоче думати про своїх дітей та онуків. Ті ніщикосакидонські сили, мабуть, і не здогадуються, що Кирило не так дбає за чистоту православної віри, як про свою церковну владу над Україною. Бо, скажімо, антіохійське православ'я в арабських країнах для нього канонічніше за київське, оскільки не торкається його влади на підневільних і поневолених українських землях. А якщо здогадуються, бо не такі вони обмежені, як дехто думає, то невже михнівські срібняки так задурманили голови, що вони ладні привести у Раків-Ліс не тільки велемчанських п'яниць-тітушок, але й путінців з білоруських лісів. Невже так важко здогадатися, що українізоване православ'я насправді є тільки зміцненням віри, і не тільки полегшення розуміння Святого Письма, богослужіння та віровчення нашою молоддю і майбутніми поколіннями, але й захистом від того, що завтра сюди прийдуть різні гіркіни-стрілкини та гіві з моторолами, які вважають що мають право зі зброєю в руках боронити тут російську віру і правду, якої ми вже наїлися на сході досхочу? Невже ж ми такі недалекоглядні і обмежені розумово, шановні землячки та землячки?
18 Березня 2019, 18:39
Якось ще перебуваючи на сторінках російських маіл.ру я сказав одному росіянину, що Ви через деякий час відключитеся від інтернету, на що він мені сказав що я дрімучий, неотесений і так далі. Отже через деякий час справді побачимо, що росіян відключили від інтернету але я незнаю до цього часу чи можу я вважатися дрімучим, неотесеним і так далі.
18 Березня 2019, 18:55
Ось і новий пророк пцу намалювався.Ви скоро як телята на Порошена молитись будете,у вас же свої священники-недопедагоги історії,вони краще знають як служити Богу і як молитись. Такі розумні,то чого у вас все через ж...
18 Березня 2019, 19:08
"Такі розумні,то чого у вас все через": шановний через те, що ти і є тією самою, тому через ж...
18 Березня 2019, 19:54
Іде досудове розслідування і ніхто не має права там служити. Вони штурмом взяли церкву,лізли через забори це робив батюшка Микола,який бив жінок,кусався,це правильно...вони Пцу нападали на людей,і є дуже багато відео які це підтвердять. Ну і ще славетний Мицько...бив людей,викідав зі сходів. Це по божому......
18 Березня 2019, 19:58
Смолярчук і Мицько продажні,то в одну церкву кається то в другу. Ну і в Ракіа-лісі показали себе бандитами,приминяючи силу до людей....це не побожному.Батюшка- який б'ється ......це не батюшка....я не можу знайти слова ...
18 Березня 2019, 20:00
На вогнище єретиків! В ім!я Рглора і короля Станіса! Бо ніч темна й повна жахіть!
18 Березня 2019, 21:38
Побійтеся Бога!як язик повертається таке казати,ви берете такий гріх на себе обріхуючи батюшок,жах просто,що тут скажеш,ви там були?ви таке бачили?безсовісна людина ви
18 Березня 2019, 21:54
До пцу, шановні,авшу порошенківську віру побачила у неділю вся україна,дякуючи каналу інтер,а головне те,що ваш смолярчук показав своє справжнє обличчя- бандюги,брехуна ,підлабузника,цешйого,мабать, так мицько навчив,як людей бити,за горло душити,підбадьорюючи:: души її,ду
18 Березня 2019, 21:59
Міні макет всього українського суспільства на прикладі одного села! Враження гнітче, в представників обох конфесій любов до ближнього зашкалює! Молодці, раковолісці, ви показали всім, що вмієте домовлятись та що нашим головним ворогом є ми самі.
18 Березня 2019, 22:20
Шановний ,а що повинні робити батюшки і прихожани на яких кидалися піском та камінням ,накидались як дикуни роздирали лиця та рвали волосся.
18 Березня 2019, 23:39
Навчись граматики,а тоді пиши коментарі
19 Березня 2019, 00:24
Одного мужика прижали,то признався що -аж 200грн заплатили аби приїхати з людьми з того самого Велимча в Раків а та що скидала відео в фейсбук як микола козел знімав цепи звати надія сама з с.добре,і що саме цікаво що вказано «навчалася в с/г коледжі у Саратові,Росія».Тягали нізащо Камінського треба було піти до Ростислава та за ту цапову бороду потягати,а то як гнида сидів і не показувався.Кажуть що не женуть з ракова раніше бо діти вчаться ще,та хай вчаться ,але о цій воші продажній не місце в ракові
19 Березня 2019, 00:27
Прихильники МОсковського Патріарху кидали піском та камінням,ви як психічно хворі люди ,ви показали себе просто звірями,вам би звернутись до с.Липини у лікарня на медогляд
19 Березня 2019, 00:45
Святе Письмо вчить терпіння та смирення, але аж ніяк не "здачі давати". А для людини духовної категорично забороняється піднімати на когось руку. А що ми бачимо у випадку із Смолярчуком?
19 Березня 2019, 01:09
Позор...щоб святою неділею ламати забори цепи та замки...до чого дожились...з цими інструментами відправити на війну і хай махають кулаками....
19 Березня 2019, 02:14
На мові чудовій моїй українській<br/>Молитва до Бога звучить.<br/>Нас охрестили коли і в помині<br/>Москви ще ніде не було<br/>Мій славний народе<br/>Чому ж ти повинен <br/>Схилять перед нею чоло.<br/>Українці мої, задумайтеся над словами цієї пісні.<br/>Любіть свою Україну, любіть свою мову, любіть свою церкву!
19 Березня 2019, 02:18
О Боже мій милий<br/>Дай розум і сили<br/>Народ наш до купи з'єднать!
19 Березня 2019, 09:23
Канал інтер показав правду?це проросійський канал,ніколи правди не покаже.
19 Березня 2019, 09:32
Всім давно відомо, що канал Інтер проросійський!<br/>Він показує те , що вигідно Росії.<br/>А ви ще його дивитеся і вірите?
19 Березня 2019, 17:38
Хотів би я подивитися, як би співали Кіндратівна і Сакидон коли б їхні синочки пішли в АТО
19 Березня 2019, 18:53
Краще б ви судили себе та свої вчинки, так вправно, як осуджуєте отця Миколу! Таке враження, що перед вами на меті лише стоїть розказати, який поганий та грішний батюшка, (в цьому ви гріха не бачите що займаєтесь пересудом) мені здається, що в кожного з нас вистачає своїх гріхів, за які будемо відповідати кожен, сам перед Богом. Тож, яка б ситуація не склалась, а з вашої сторони це виглядає дуже низько, поливати брудом священника!!!Нехай кожен розбереться в собі та своїй сім`ї, і тоді я думаю вже не виникне ні бажання, ні часу на те, щоб засуджувати інших!!!
19 Березня 2019, 19:17
Боляче дивитися на наш затурканий народ, котрий жодним чином не хоче прогресу, не хоче найпростіших змін, живе своїм укладом, як і 100 років тому, годуючи на своєму подвір'ї все від корови і свині до птиці і кролів, при тому ще й імітує якусь державну чи громадську роботу або службову діяльність. Весь світ пішов вперед, лишень поліщуки ретрогради повертають свої ментальні &quot;голоблі&quot; в царську Росію. Прочитайте сьогоднішнє звернення Нурсултана Назарбаєва, котрий подаючи у відставку за віком прозвітував, що вдалося зробити казахському народу. Рівень доходів після 90-х років зріз у доларовому еквіваленті у 9 разів. Держава виховала і вивчила абсолютно сучасне освічене покоління казахів, економіка держави вмонтована у світову економічну ситсему тощо. Аби подалі відірватися від Росії казахи з кирилиці перейшли до латинської абетки. Таким же шляхом йде сусідня Киргизія. І тільки наші хохли-малороси, інакше й не назвеш цих ретроградів, котрі як кліщ вчепилися до російської імперії і не можуть без неї ступити ні кроку. Скоро на заробітки українці будуть літати в Казахстан. Але, якби казахи були такими ж ретроградами чи москвофілами, як ми, то у них також нічого б не вийшло. Звісно, що у нас нема свого Назарбаєва, але ж сьогоднішня війна, втрата територій мали б спонукати задуматись над причинами наших бід - а це байдужість та інфантильність значної частини українців та корупція, яка буяє на цьому фоні. Держава дійшла до того, що вже всерйоз роздумують про обрання Президентом клоуна, бо телевізор і московські попи наглухо законопатили мізки і очі нашим людям і вони ладні підняти вгору руки і здатися Москві на поталу. Будуймо свою Україну, йдімо вперед у всіх відношеннях, аби нам не було стидно перед своїми онуками та наступними поколіннями, що мали шанс, але його прос...ли через тугодумство та безвідповідальність!
19 Березня 2019, 20:21
Кіндратівна актриса,їй не тут бути а їхати їхати в Голівуд за нагородую «за кращу акторську роль зіграну 17.03.2019р. в с.Краків Ліс »яке прагне до свого рідного українського.бідолашна була «за хвилину від смерті»правильно,треба було добряче настукати за те що хотіла вирвати документи зі списками з рук людини біля якої стояла міліція,І ПОРВАТИ....нічого більш сказати...Безрозсудливість перемагає здоровий глузд...хто ще скаже, що це не зомбованість?
19 Березня 2019, 22:03
Прозорить себе,свій рід,своїх дочок і внуків
19 Березня 2019, 22:39
Пора закривати коментарі, бо вже деякі судді заговорюються конкретно.
19 Березня 2019, 22:44
Кіпрська православна церква підтримала ПЦУ та засудила РПЦ за подвійні стандарти!
19 Березня 2019, 23:23
А може Сусів породистих собак судити треба за те що кусаються, особливо той що на сходах та того що не так давно перестав їздити до Росії, чи ресовців? А що у нас уже закон забороняє їздити у паломницькі поїздки по православних святинях? То що гроші можна там заробляти а молитися не можна? І щось вам спокою не дає Кіндратівна раз знаєте де вона була пів року тому.
19 Березня 2019, 23:35
Кіндратівна якраз вела себе адекватно і розумно, таке враження що у вас щей інтелігентні люди є. А то як дивлюсь різні відео, то якась скотоферма начолі з смолярчуком.
19 Березня 2019, 23:49
Кіндратівна там де водяться гроші за порошенка агітує бо там гроші. Мало вкусив мужчина її за розцарапане йому лице а актриса за хвилину від смерті бреше як собака
20 Березня 2019, 00:08
Ви впевнені що Кіндратівна агітує за Порошенка? І що вже гроші роздають? Щось поганенько вивчили досьє. І щось на Сусах крові не видно чи то просто на собаках швидко гоїться....
20 Березня 2019, 00:10
A чи чесно агітувати за Порошенка , отримувати гроші за це, отримувати укр зарплату, пенсію ,а боротись за &quot;рускій мір&quot;. Більше 20 років отець Микола служив Вам вірою і правдою , а тепер сипете в очі піском ,а цілували руки2 місяці тому.Отямтеся Ви гірше Іуди!
20 Березня 2019, 00:26
Кіндратівна відробляла свою копійку, роблячи картинку для проросійського Інтера. Соромно за таких продажних людей. Робиться страшно жити з такими людьми як вона в одному селі
20 Березня 2019, 00:45
Що ж вам так спокою не дає людина, яка мабуть і не читає ваші коментарі? Так картинку ж для Інтера зробив Смолярчук, шкода що в кадр не попав момент як він і Мицько махнули руками вперед і толпа рвонула хто через поламаний забор, хто чемодан перекидав, хто замки зрізав. Напевно молитися так поспішали.
20 Березня 2019, 01:11
У кадр Інтера мала попасти кровава бійня у церкві, все до того йшло.Завдяки отцям цього не сталось.А знімати як люди помолились і потім розійшлись не цікаво.Картинки запланованої не вийшло.Тому обмежились Гутихою з вавою на пальчик.Якщо вона і не читає, то люди їй передадуть . Ми будемо молитися у нашій церкві ,а гроші московські закінчаться. Тут залишаться нішики-сакидони, які матимуть людську зневагу. Ну тузатимуться у своєму промосковському оточенні якийсь час, а потім треба ж все рівно іти до людей. Брехуни та провокатори. Завжди рахувала Ніщиків порядними віруючими людьми а тепер просто гидко дихати з ними одним повітрям .Щоб у своє село звозити чужаків на розбірки, то це вже ніякі гроші не відмиють. Безсовісні. І вам з цим жити .А якщо постраждає тут хоч хтось чи з одного чи з другого боку, то їм тут не жити, пакувати речі і до Яника.
20 Березня 2019, 03:11
О так,типова служба ПЦУ. З мордобоєм від настоятеля,все як потрібно згідно новостворених канонів. Вітаю,ви гідні того що маєте!!!
20 Березня 2019, 07:17
Кого мицько привіз хористів щоб допомогти співати. А ростік сакидон ніщик яковський привезли тітушок і не оббріхуйте смолярчука бо він наш батюшка і громада за нього і як потрібно буде то і до Києва поїдем бо нас 1200 а московських 250 і нехай не лізуть в наше село бо я хочу щоб мої нащадки розмовляли на українській мові
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром