Комітет з питань науки і освіти підтримав законопроект УКРОПу про багатоканальне фінансування професійно-технічної освіти

22 Березня 2019, 10:00
Законопроект УКРОПу 1485
Законопроект УКРОПу

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти депутати підтримали рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України № 7268-1 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо забезпечення фінансування навчальних закладів професійної (професійно-технічної) освіти з бюджетів різних рівнів)» за основу.

Його подали народними депутати з  УКРОПу ще у 2017 році.

 «Законопроект має надважливе значення, адже усуває порушення прав людини, закріплених Конституцією України», – зауважила Ірина Констанкевич.

5 вересня 2017 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про освіту», мета якого – створення та запровадження дієвого механізму реалізації, охорони та захисту конституційного права людини на освіту, відповідно до природних та індивідуальних освітніх потреб особистості, а також забезпечення законодавчих гарантій підвищення інвестиційної привабливості системи освіти, спрямованих на економічне зростання і культурний розвиток країни в цілому.

Однак, на противагу задекларованому запровадженню дієвого механізму реалізації освітніх прав, обіцяні державою гарантії не можуть бути забезпечені повною мірою, оскільки Бюджетний Кодекс України так і не було приведено у відповідність до нових освітніх вимог.

Так, Закон України «Про освіту» передбачає можливість багатоканального фінансування закладів професійно-технічної освіти, тоді як Бюджетний Кодекс цієї можливості не враховує і натомість основний обсяг фінансування повністю покладає на міські бюджети, що є категорично відмінною позицією від сучасних позицій експертів та науковців, яким було ввірено реформування освітньої системи.

«З 2016 року, всупереч ст. 53 Конституції, яка передбачає, що держава забезпечує професійно-технічну освіту,  утримання закладів професійно-технічної освіти  було передане на місцеві бюджети, внаслідок чого утворилася складна ситуація - замовлення на підготовку кадрів почало різко скорочуватися, дефіцит робітничих кадрів на ринку праці гострий, виїзд молоді за кордон став масовим», – коментує нардеп.

«На думку експертів у сфері освіти, діючі на даний час норми щодо фінансування профтехосвіти є не раціональними і суперечить освітньому законодавству, де зазначено, що управління у сфері професійної (професійно-технічної) освіти здійснюється на обласному рівні (Закони України «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту»). Про хибність передачі повноважень з управління та утримання закладів професійно-технічної освіти на рівень громад (міст, ОТГ) свідчить світовий досвід низки країн колишнього соціалістичного табору, де такі кроки призвели до повного або часткового знищення системи підготовки робітничих кадрів», – розповідає Ірина Констанкевич.

Народний депутат наголошує, така ситуація у майбутньому могла б призвести до скорочення контингенту учнів закладів професійно-технічної освіти, втрати педагогічних працівників професійного циклу, вивільнення приміщень і скорочення мережі таких закладів освіти попри гостру потребу економіки у робітничих кадрах.

Запропонований Іриною Констанкевич та народними депутатами від УКРОПу Законопроект № 7268-1 покликаний виправити цю ситуацію, розблокувати фінансування професійно-технічної сфери, забезпечити можливість виконувати обіцяні державою гарантії та освітні права громадян.

Читайте також: Копійки до зарплати листоноші і мільйон Смілянському: реформа пошти по-українськи

Коментарі
22 Березня 2019, 12:13
А що з цього приводу має сказати товариш Шляхта???
22 Березня 2019, 21:43
Пропонуєте товаришувати, пане Йо? )) Бо я не проти, можемо колєґувати на цьому майданчику!<br/>А у цілому - шляхетний законопроект і адекватне рішення профільного комітету. Цю проблему варто було вирішувати давно і радикально, причому не тільки на рівні профтехучилищ, але й закладів вищої освіти. Так працює весь цивілізований світ, підприємства у європейських країнах стоять у черзі, аби профінансувати професійне навчання людей, певний проект чи вузькопрофільне науково-прикладне дослідження у навчальному закладі. І там навчальний заклад не має проблеми з фінансуванням, у нього є питання відповідальності за результати своєї роботи, професійний і науковий бік результату своєї роботи за оплачені, скажімо, конкретним підприємством чи бізнесом гроші. В Україні дуальна освіта та багатоканальне фінансування навчальних закладів вже давно обговорюється на різних рівнях, але у силу різних причин значних результатів у цьому напрямку, на жаль, ще не маємо.<br/>Та й нема у мене особистої неприязні до нашого нардепа, пані Ірина як ніхто з її попередників часто і багато шастає селами і колективами на окрузі, вочевидь таки вболіває за справу. У мене є певне несприйняття політичної сили УКРОПу через історію його утворення відомим дніпровським жуліком Геною Корбаном, котрий є патріотом чого хоч, найперше українсько-палестинської олігархії, але тільки не того, що він декларує публічно. Передача керма партії Коломойському тільки підтверджує мої твердження, хоча, ради справедливості варто сказати, у скрутні для держави часи Бєня нормально спрацював щодо захисту південно-східної території нашої держави та своїх чималих активів від московського дерибану.
22 Березня 2019, 23:21
Як би Ви добре спостерігали б за цією партією то можливо побачили що вона розійшлася на два майже незалежних одна від одної крила. Ваш Беня поплів вже у самостійне плавання і тим більше Корбан почав підтримувати теж в деякій мірі незалежного Гриценка.
22 Березня 2019, 23:52
Хто б куди не плив з цих батьків- засновників, це мало вже кого хвилює. Їхнє давнє дрейфування навколо грошових мішків та політичної кон'юктури всім відоме і незмінне, а ця їхня партія створювалась свого часу аврально у зв'язку з серйозною загрозою для Ґєника втрапити за грати, а так замазали, мовляв, політичне переслідування лідера партії. Ну а вже готовий зареєстрований політичний проект вирішили не викидати, от він і проріс пирієм здебільшого на Волині завдяки грошовитому товаришу Бєнєдикта - Палиці та відомої політичної всеядності волинян...
23 Березня 2019, 12:26
Законопроек це звичайно добре і освідченні кадри добре .тільки в нас вчитись нехочуть . Наприклад технологія штукатурення під маяки була ще в радянський час а можливо і раніше але я сумніваюся випускники камінь каширського пту того часу могли щось подібне повторіть. А теперішні горе будівельники не дотримуються технологій кого не наймеш не знають елементарного а носи деруть ніби вони інженери. Було в мене наняв для зовнішньго утеплення так вони не знають як клей нанести правильно на пінопласт , а зробив зауваження почав вимагати так як потрібно. То почали &quot; та шо ти понімаєш ми в пітєре так делали&quot; <br/>А нарахунок навчання сам хотів підучитися , встановлюю деяке обладнаня .так навіть офіційні преставники цього обладнаня в Україні не навчать а тільки продають ,спеціалістів мають що не знаєш мусиш звонити а по всіх питаннях не назвонишся <br/>от і сам шукаєш інформацію по крупинках , <br/>А на рахунок наших спеціалістів то більша частина просто розводіли особливо в будівельній сфері .
23 Березня 2019, 13:00
Ровери також продають, не навчаючи їздити, але проблема вирішується. Будівельні навички не такі вже й широкі-на практиці, через спроби та помилки сформуються динамічні стереотипи як основа навичок.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024